Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

Γαλιλαίος


Ο Γαλιλαίος γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου του 1564  στην Τοσκάνη της Ιταλίας ο Γκαλιλέο Γκαλιλέι- Γαλιλαίος.Μαθηματικός, φυσικός και αστρονόμος από τους πιο διάσημους όλων των εποχών.. Ανάμεσα σε άλλα, βελτίωσε το τηλεσκόπιο και το χρησιμοποίησε πρώτος συστηματικά για αστρονομικές παρατηρήσεις, ενώ διατύπωσε τον πρώτο νόμο της κίνησης των σωμάτων.

Θεμελιωτής της πειραματικής μεθόδου στην επιστήμη, διατύπωσε τους περίφημους νόμους του ισοχρονισμού των ταλαντώσεων του εκκρεμούς, της βαρύτητας, της αδράνειας και της σύνθεσης των ταχυτήτων και κατασκεύασε από τους πρώτους το τηλεσκόπιο («διόπτρα του Γαλιλαίου»), που προκάλεσε επανάσταση στην αστρονομία. Με τις παρατηρήσεις του και τη σωστή ερμηνεία τους υποστήριξε το ηλιοκεντρικό σύστημα του Κοπέρνικου. Αυτές οι απόψεις τον έφεραν αντιμέτωπο με τις κυρίαρχες αντιλήψεις και την εκκλησία. Σε μεγάλη ηλικία πλέον, υποχρεώθηκε μπροστά στην τρομερή Ιερά Εξέταση να απαρνηθεί την άποψη ότι η Γη κινείται γύρω από τον Ηλιο. Η προφορική παράδοση τον φέρνει, αμέσως μετά τη δίκη να μονολογεί χαμηλόφωνα: «Και όμως, κινείται».

Η σύγκρουσή του με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αναφέρεται πολλές φορές ως παράδειγμα σύγκρουσης της εξουσίας με την ελευθερία της σκέψης και ειδικά με την επιστήμη στη δυτική κοινωνία.

Πέθανε στις 8 Ιανουαρίου του 1642, σε ηλικία 78 ετών.

iraklis3 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου