ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΤΣΙΠΡΑΣ
Τη χρησιμότητά του για το κεφάλαιο ανέπτυξε και χθες το βράδυ ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε συγκέντρωση της ΝΔ στο Αιγάλεω. Ξαναβάζοντας στόχο την «αυτοδύναμη ΝΔ», καθώς «οι αποφάσεις δεν μπορεί να χάνονται σε αέναες διαπραγματεύσεις», επέμεινε ότι επί διακυβέρνησής του η εγχώρια καπιταλιστική οικονομία σημείωσε «συνεχή ρεκόρ στις εξαγωγές», ενώ ταυτόχρονα «απαλλάχθηκε από την επιτήρηση» ώστε να «κινείται αυτόνομα», έχοντας δηλαδή μεγαλύτερα περιθώρια η κυβέρνηση (πληρωμένα - διασφαλισμένα από τον λαό, εξ ου και το επέτρεψαν οι εταίροι και δανειστές της ντόπιας αστικής τάξης στο εξωτερικό) για παραπέρα στήριξη των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.
Σε αυτό το φόντο, πρόσθεσε ότι τα τελευταία 4 χρόνια η οικονομία «αναβαθμίστηκε 12 φορές» και «βρίσκεται μισό σκαλί από την επενδυτική βαθμίδα», η οποία, όπως έταξε, «με ισχυρή κυβέρνηση ΝΔ θα είναι πραγματικότητα πριν το τέλος του χρόνου», ώστε να δοθούν ακόμα περισσότερα περιθώρια στους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους για φτηνό δανεισμό. Περιθώρια για τα οποία επίσης έχουν μπει στην πρέσα το λαϊκό εισόδημα και τα εργατικά δικαιώματα.
Σε αυτήν τη βάση, μόνο για γέλια ήταν ισχυρισμοί του ότι «μέρισμα στην ανάπτυξη της χώρας μπορεί να έχει όλη η χώρα», αραδιάζοντας νούμερα για αυξήσεις που τάχα δόθηκαν σε μισθούς και συντάξεις - ενώ σαρώθηκαν από τα αλλεπάλληλα κύματα ακρίβειας, συνέπεια στρατηγικών επιλογών του ντόπιου κεφαλαίου όπως η πολυδιαφημισμένη «πράσινη ανάπτυξη» και η περιλάλητη «ψηφιακή μετάβαση», τις οποίες άλλωστε έθεσε ως προτεραιότητα και για την επόμενη τετραετία που διεκδικεί ως διακυβέρνηση.
Τετραετία για την οποία επίσης έβαλε ως πρόταγμα καπιταλιστικές μεταρρυθμίσεις σε Υγεία και Παιδεία, προαναγγέλλοντας «τομές» στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και στα πανεπιστήμια, με ταυτόχρονη εκτεταμένη «αξιολόγηση» στο Δημόσιο. Σε κάθε περίπτωση, για μια αναλυτικότερη παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ για την επόμενη 4ετία παρέπεμψε στην παρουσίαση που θα κάνει αύριο το απόγευμα.
Στο μεταξύ, συντηρώντας τη δικομματική κοκορομαχία επιτέθηκε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στον πρόεδρό του, όπως και σε κάθε σενάριο μετεκλογικών συνεργασιών με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για «κυβέρνηση κουρελού» και για «συνεργασία που φέρνει παραλυσία».
Με επιβεβαίωσή του ότι η επίσκεψη στο Βερολίνο και η συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο Ολ. Σολτς αποσκοπούσαν στην επανακατάθεση διαπιστευτηρίων εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί η συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλ. Τσίπρας στην «Deutsche Welle».
Εκεί ομολόγησε ότι όταν ζητάει την ευκαιρία να ξανακυβερνήσει «χωρίς μνημόνια», αυτό δεν σημαίνει ότι αποκηρύσσει τις υποχρεώσεις που τα μνημόνια επέβαλαν. Παραδέχτηκε ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διαταράξει το πλαίσιο της δημοσιονομικής σταθερότητας, κομπάζοντας ότι αυτήν τη ...σύνθετη αποστολή μόνο μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τη φέρει σε πέρας, επιστρατεύοντας τις ικανότητές της στη χειραγώγηση.
Είπε επί λέξει ο Αλ. Τσίπρας: «Οχι, δεν σημαίνει χωρίς υποχρεώσεις. Αλλά, ξέρετε, είναι πολύ διαφορετικό να προσπαθείς να αντεπεξέλθεις στις υποχρεώσεις σου, προτεραιοποιώντας εσύ το μείγμα της πολιτικής σου και τις αποφάσεις που πρέπει να πάρεις (...) Γι' αυτό κι εγώ είχα τη δυνατότητα να κουβεντιάσω αναλυτικά με τον καγκελάριο Σολτς και για το μείγμα της πολιτικής, για την ανάγκη να μειώσουμε τις ανισότητες που έχουν διευρυνθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, για την ανάγκη να ρυθμίσουμε το ιδιωτικό χρέος (...) Αυτή η τρομακτική διεύρυνση των ανισοτήτων πρέπει να σταματήσει στην Ελλάδα και έχουμε το σχέδιο να σταματήσει. Ενα σχέδιο το οποίο δεν θα διαταράξει το πλαίσιο της δημοσιονομικής σταθερότητας. Νομίζω ότι μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να το πετύχει αυτό».
Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της συζήτησης με τον Σολτς, παραδέχτηκε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διεκδικεί τη νίκη στις εκλογές και τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης». Επικαλέστηκε το θετικό για την αστική τάξη και την ΕΕ προηγούμενο της θητείας του στο τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας, λέγοντας ότι κατάφερε «να ρυθμίσει το χρέος, να ξαναβγάλει τη χώρα στις αγορές χρήματος, να έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και κυρίως έναν αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο, με την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος στα βόρεια σύνορά μας, του θέματος της ονομασίας των γειτόνων μας».
Σε ερώτηση για τα Ελληνοτουρκικά, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας. Ενα παράθυρο ευκαιρίας για μια θετική ατζέντα. Και ήταν ένα από τα αντικείμενα που κουβεντιάσαμε με τον καγκελάριο Σολτς. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει μια νέα ευρωτουρκική ατζέντα, μέσα στην οποία πρέπει να συμπεριληφθεί και η ελληνοτουρκική ατζέντα, θετική ατζέντα, με σαφείς όμως "κόκκινες γραμμές". Τις "κόκκινες γραμμές" που θέτει η ελληνική πλευρά, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με προοπτική την επίλυση των βασικών μας διαφορών, που είναι η υφαλοκρηπίδα και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Μια προοπτική που θα πρέπει να συνδεθεί και με την τελωνειακή ένωση Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας, ώστε να έχει και ένα κίνητρο η Τουρκία να αποδεχτεί αυτήν την προοπτική και αυτήν τη διαδικασία».
Τέλος, υπερασπίστηκε με περηφάνια την ευρωατλαντικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών, συμβουλεύοντας τους «ηγέτες των Βαλκανίων να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα», και, κλείνοντας το μάτι στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, ανέφερε ότι όπως και την πρώτη φορά, έτσι και τώρα παραμένει πρόθυμος να βαθύνει παραπέρα την εμπλοκή της χώρας σε αυτούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου