ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 03/05/1469

Γεννήθηκε ο πολιτικός στοχαστής από τη Φλωρεντία, Νικολό Μακιαβέλι.

  03/05/1803

Οι ΗΠΑ αγοράζουν την περιοχή της Λουιζιάνα από τη Γαλλία (15 εκ δολάρια –σημερινά 230 εκ- για μια έκταση 2,14 εκ. τετρ. χλμ.). Η έκταση αυτή αποτελεί 15 σημερινές πολιτείες των ΗΠΑ.

03/05/1837

Εγκαινιάζεται το Οθώνειον Πανεπιστήμιον (νυν Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), που στεγάζεται προσωρινά στην Πλάκα.

03/05/1887

Γεννιέται η ηθοποιός Μαρίκα Κοτοπούλη.

Πεθαίνει η ηθοποιός Μαρίκα Κοτοπούλη

03/05/1890

Πεθαίνει στις φυλακές της Χαλκίδας ο βουλευτής, πρώην αντεισαγγελέας εφετών, Ρόκκος Χοϊδάς, ο οποίος είχε αρνηθεί να υποβάλει αίτηση χάριτος μετά από την καταδίκη του σε τριετή φυλάκιση για άρθρο που δημοσίευσε στην εφημερίδα «Ραμπαγάς» και θεωρήθηκε προσβλητικό για τη βασιλική οικογένεια. Διακήρυττε ότι η εθνική κυριαρχία και ο νόμος είναι πάνω από τον βασιλιά. Ο Χοϊδάς είχε στηρίξει οργανώσεις όπως ο «Δημοκρατικός Σύλλογος» Πατρών και ο «Σοσιαλιστικός Σύνδεσμος» του Σταύρου Καλλέργη.

03/05/1892

Διεξάγονται εκλογές στην Ελλάδα. Το κόμμα του Χαρίλαου Τρικούπη πήρε τις 160 από τις 207 έδρες της Βουλής και η αντιπολίτευση (Δηλιγιάννης, Ράλλης, Κωνσταντόπουλος) μόλις 47.

03/05/1919

Ξεκινά ο τρίτος κατά σειρά πόλεμος μεταξύ Αφγανών και Βρετανών ιμπεριαλιστών, που λήγει στις 8 Αυγούστου του ίδιου έτους με νίκη των Βρετανών.

03/05/1931

Μαζικό αγροτικό συλλαλητήριο στα Γρεβενά, με κύρια συνθήματα «Πεινάμε», «Θέλουμε ψωμί», «Μας πεθάνατε στους φόρους», κ.α. Τμήματα της έφιππης χωροφυλακής επιτίθενται και ξυλοκοπούν άγρια πολλούς διαδηλωτές.

03/05/1936

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Παλλαϊκού Μετώπου (ΚΚΕ) Στέλιος Σκλάβαινας δηλώνει στον Τύπο ότι ο Μεταξάς «θα τείνει να εγκαθιδρύσει δικτατορία και ως απαρχή μπορεί να θεωρηθεί η διακοπή των εργασιών της Βουλής».

ΤοΚΚΕ μπαίνει για πρώτη φορά στη Βουλή

03/05/1944

Τμήματα του 15ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ σε συνεργασία με Αλβανούς παρτιζάνους αποκρούουν ύστερα από 7ήμερο σκληρό αγώνα 2.500 χιτλερικούς στον τομέα Καλαμά - Φιλιάτες, προξενώντας τους πολλές απώλειες.

3/5/1944
 Για πρώτη φορά, στην Αθήνα, γυναίκες οδηγούνται μπροστά στο Γερμανικό απόσπασμα. Πέντε αγωνίστριες ανάμεσά τους μια μάνα με την κόρη της.

Οιπρώτες γυναίκες εκτελούνται στην Καισαριανή

03/05/1945

Αποσπάσματα του παρακρατικού Σούρλα (που στη διάρκεια της Κατοχής συνεργάστηκε με τους Γερμανούς και μετά την απελευθέρωση βαφτίστηκε «εθνικόφρων» από την αστική εξουσία), με τη βοήθεια του διοικητή της Εθνοφυλακής, απήγαγε από την Αργαλαστή Βόλου 84 πολίτες.

Την ίδια μέρα, σε νυχτερινή επιδρομή στις φυλακές της Κεφαλλονιάς, «παρακρατικοί» έσφαξαν 7 κρατούμενους αγωνιστές.

3/5/1945

Η τραγωδία στη Βαλτική θάλασσα. Περισσότεροι από 7.000 κρατούμενοι γερμανικών στρατοπέδων νεκροί από επίθεση βρετανικών αεροσκαφών. Ανάμεσά τους 41 Ελληνες.

 Η τραγωδία στη Βαλτική θάλασσα

03/05/1955

Πραγματοποιείται σύσκεψη 25 εργατικών οργανώσεων με σκοπό τη δημιουργία Κίνησης, που στη συνέχεια συγκροτήθηκε ως Συνασπισμός Συνεργαζόμενων Συνδικάτων. Στόχος της, ο καλύτερος συντονισμός της πάλης της εργατικής τάξης απέναντι στην επίθεση κράτους, εργοδοτών και ΓΣΕΕ.

03/05/1959

Η ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετίζει με μήνυμά της τον κομμουνιστή ποιητή Κώστα Βάρναλη για την απονομή του βραβείου «Λένιν».

Η ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετίζει, τον Κώστα Βάρναλη για την απονομή του βραβείου «Λένιν»

03/05/1966

Ιδρύεται στο ΓΕΣ (Γενικό Επιτελείο Στρατού) το 7ο Επιτελικό Γραφείο, στο οποίο, όπως ανακοινώνεται, ανατίθεται ο τομέας ψυχολογικών επιχειρήσεων, προπαγάνδας και πολιτικής διαφωτίσεως.

Διευθυντής του Γραφείου τοποθετείται ο αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος (γραμματέας της επιτροπής του «Σχεδίου Περικλής» και κατοπινός δικτάτορας).

03/05/1968

Εκτεταμένες συμπλοκές φοιτητών και αστυνομίας ξεσπούν στο κτιριακό συγκρότημα του Πανεπιστημίου της Σορβόννης στο Παρίσι. Είναι η πρώτη εκδήλωση του «Γαλλικού Μάη».

Σύντομα στις κινητοποιήσεις μπαίνει και η εργατική τάξη, η οποία δίνει μαζικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά στις συγκεντρώσεις-διαδηλώσεις. Συνολικά το Μάη του '68 η συμμετοχή στις εργατικές διαδηλώσεις του Παρισιού έφτασε περίπου τα 2 έως 2,5 εκατομμύρια άτομα. Σε όλη τη χώρα απήργησαν περίπου δέκα εκατομμύρια εργάτες, απονεκρώνοντας για μέρες τα πάντα. Αυτό ήταν το καθοριστικό και χαρακτηριστικό στοιχείο του πραγματικού εργατικού Μάη του 1968 στη Γαλλία.

Στις 29 Μάη σχηματισμοί τεθωρακισμένων έκαναν την εμφάνισή τους σε διάφορα προάστια του Παρισιού. Με την προκήρυξη των εκλογών, σύμφωνα με τη νομοθεσία απαγορεύτηκαν οι συγκεντρώσεις. Στις εκλογές, στις 23 και 30 Ιουνίου, οι Γκολικοί μαζί με τους συνεργαζόμενούς τους συγκέντρωσαν περισσότερες έδρες από κάθε άλλη φορά: 358 επί συνόλου 485.

Οι αυξήσεις που κατάκτησαν οι εργαζόμενοι δόθηκαν άμεσα και ήταν σημαντικές σε σύγκριση με τα συνηθισμένα δεδομένα. Σε ορισμένους τομείς (ενέργεια) έφταναν έως και 19%. Λαμβάνοντας υπόψη τις διαστάσεις της γενικής απεργίας, τη σύγκρουση και τα όριά της, έχει σημασία να εκτιμήσουμε ότι τα αιτήματα που ικανοποιήθηκαν, ήταν αντικειμενικά οι αναγκαίες υποχωρήσεις από την αστική τάξη για να αποφύγει τα χειρότερα. Οι αυξήσεις αυτές πολύ γρήγορα εξανεμίστηκαν, αφού μέσα στο 1969, όπως και στα επόμενα χρόνια, υιοθετήθηκαν νέα μέτρα λιτότητας, περιστολής των δαπανών σε υγεία, παιδεία, κοινωνική πρόνοια και αυξήθηκε η φορολογία.

«Γαλλικός Μάης»

03/05/1973

Ο Πρόεδρος του Φοιτητικού Συμβουλίου της Σοβιετικής Ένωσης Βίκτορ Βίντσερ εκφράζει την αλληλεγγύη των φοιτητών της ΕΣΣΔ προς τους αγωνιζόμενους Έλληνες φοιτητές, ζητώντας ταυτόχρονα την αποφυλάκιση όλων των κρατουμένων και το σεβασμό των ακαδημαϊκών ελευθεριών.

03/05/1977

Με ομόφωνη απόφασή της, η κυπριακή Βουλή ζητάει το άνοιγμα του φακέλου της προδοσίας της Κύπρου. Το αίτημα υποστηρίζει σύσσωμη η αντιπολίτευση στην Ελλάδα, προσκρούει όμως στην άρνηση της κυβέρνησης της ΝΔ.

03/05/1982

Πεθαίνει ο Ευάγγελος Παπανούτσος, ιδεαλιστής φιλόσοφος και μεταρρυθμιστής της ελληνικής εκπαίδευσης.

03/05/1982

Η κυβέρνηση της Τουρκίας ανακοινώνει ότι δεν αποδέχεται τη νέα συμφωνία για το Δίκαιο της Θάλασσας, που υπερψηφίστηκε από 130 χώρες.

03/05/1983

Νέα πρόταση για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων της Ευρώπης πραγματοποιεί ο Σοβιετικός ηγέτης Γιούρι Αντρόποφ. Δηλώνει ότι η Σοβιετική Ενωση είναι διατεθειμένη να μειώσει τον αριθμό των πυρηνικών πυραύλων της που σημαδεύουν τη Δυτική Ευρώπη, στο επίπεδο των πυραύλων που έχει αναπτύξει το ΝΑΤΟ.

03/05/1996

Πεθαίνει ο διακεκριμένος Έλληνας κιθαρίστας Δημήτρης Φάμπας.

03/05/2011

Έφυγε από την ζωή, ο καλός άνθρωπος του ελληνικού σινεμά, ο Θανάσης Βέγγος.

Πέρασε στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, του θεάτρου, του λαϊκού πολιτισμού ευρύτερα, αλλά και των αγώνων του λαού μας. Υπήρξε αγωνιστής από νεαρή ηλικία και η ζωή του σημαδεύτηκε από τη διετή κράτησή του στη Μακρόνησο. Αυτό το ξερονήσι τον διαπαιδαγώγησε να έχει μία στάση ανυπακοής, διεκδικητική και ανθρώπινη.

ΘανάσηςΒέγγος

3 σχόλια:

  1. 3/5/1977 , σαν σημερα ...
    Με ομοφωνη αποφαση της , η κυπριακη Βουλη ζηταει το ανοιγμα του φακελου της προδοσιας της Κυπρου . Το αιτημα υποστηριζει συσσωμη η αντιπολιτευση στην Ελλαδα . Προσκρουει ομως στην αρνηση της καραμανλικης κυβερνησης της ΝΔ ....
    ΥΓ .. Προφανεστατα η επιλογη του Καραμανλη , απο τους Αμερικανους , να διαδεχτει τη χουντα , ηταν πολυ ... προσεγμενη !
    Καλημερα !!!
    Όλες οι αντιδράσεις:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νικολό Μακιαβέλι Συνελήφθη βασανίστηκε και φυλακίστηκε.

    Από το 1513 μέχρι και το θάνατό του στις 22/6 /1527 αποσύρθηκε στο αγρόκτημά του για να ασχοληθεί με τη συγγραφή.

    Το σπουδαιότερό του είναι ο «Ηγεμόνας» ( Il principe) στο οποίο ισχυρίζεται ότι ο αρχηγός του κράτους μπορεί και οφείλει να περιφρονεί την ηθική για να υπάρχει σταθερή εξουσία και ισχυρό κράτος.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2023/05/blog-post_845.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 3 Μαίου 1808, οι Γάλλοι κατακτητές προχωρούν σε μαζικές εκτελέσεις αγωνιστών του εξεγέρμενου λαού της Μαδρίτης. Το γεγονός θα γίνει έμπνευση για τον περίφημο πίνακα του μεγάλου Ισπανού ζωγράφου Φρανσίσκο Γκόγια.
    Στα τέλη του 1807 και στις αρχές του 1808, με πρόσχημα αποστολή ενισχύσεων στον γαλλικό στρατό που κατελάμβανε την Πορτογαλία, ο Ναπολέοντας εισβάλλει στην Ισπανία, με τη συνενοχή του τότε διαδόχου του ισπανικού θρόνου Φερδινάνδου, που ήθελε να εκθρονίσει τον πατέρα του, Κάρολο Δ΄.
    Ο Ναπολέων χρησιμοποιεί τον Φερδινάνδο και, μετά την εισβολή, τον εξόριζει, τον θέτει υπό επιτήρηση και στην θέση του-μισητού απο τον λαό-βασιλικού ζεύγους διορίζει όχι τον Φερδινάνδο αλλά τον αδελφό του, Ιωσήφ Βοναπάρτη.
    Αρχικά, ο ισπανικός λαός θα δει τους Γάλλους ως απελευθερωτές από τον λαομίσητο καθεστώς της εποχής. Σύντομα όμως, θα διαπιστώσει πως δρούν ως κατακτητές. Και ενώ αρχικά τα γαλλικά στρατεύματα δεν συνάντησαν ουσιαστική αντίσταση, τελικά θα βρεθούν αντιμέτωπα με πολλαπλές εστίες αντίστασης απο ανταρτοπόλεμο, με επιθέσεις από μικρές ένοπλες ομάδες, πράξεις σαμποτάζ κ.α.
    Έναυσμα του "Πολέμου της Ανεξαρτησίας", που διήρκεσε έξι χρόνια, ήταν η εξέγερση 2 Μαΐου 1808. Μπροστά στο παλάτι αλλά και σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας, διεξήχθησαν αιματηρές μάχες ανάμεσα στα γαλλικά στρατεύματα και εξεγερμένους Μαδριλένους.
    Ακολούθησε βίαιη καταστολή. Όλοι οι συλληφθέντες καταδικάστηκαν σε θάνατο από στρατιωτική Επιτροπή με δίκες-παρωδία και εκτελέστηκαν αμέσως, 2/3 Μαίου 1808. Ανάμεσα στους τόπους εκτελέσεων ήταν και ο λόφος του Πρίγκηπα Πίο, στον οποίο τοποθετεί ο Γκόγια τη σκηνή της εκτέλεσης των εξεγερμένων.
    Την άνοιξη του 1814,όταν δηλαδή ζωγραφίστηκε η 3 Μαΐου όπως και το δίδυμο ταίρι της, η 2 Μαΐου,τα γαλλικά στρατεύματα είχαν αποχωρήσει ενώ, εν αναμονή της επανόδου του εξόριστου Φερδινάνδου, την εξουσία ασκούσε Συμβούλιο Αντιβασιλείας.
    Μετά απο πρόταση του Γκόγια, η προσωρινή κυβέρνηση παρήγγειλε τους πίνακες και ο Γκόγια τους ζωγράφισε για να τιμηθούν οι νεκροί της εξέγερσης και να εκτεθούν στις τελετές για την έκτη επέτειο της 2 Μαΐου.
    Όμως, τα δύο έργα αποσιωπήθηκαν πλήρως γιατί οι οπαδοί του Φερδινάνδου τα θεώρησαν επικίνδυνα. Ο εξεγερμένος λαός, που είχε διώξει τους κατακτητές, τώρα τρόμαζε του εγχώριους κυρίαρχους.
    Ο Φερδινάρδος (που άρχικα βοήθησε στην εισβολή του Ναπολέοντα) όχι μόνο δεν συμμετείχε στις τελετές αλλά πριν καν επανέλθει στη Μαδρίτη έσπευσε να επαναφέρει την απολυταρχική μοναρχία: Επανασύσταση της Ιεράς Εξέτασης,διάλυση των κοινοβουλίων και των τοπικών αρχών,κατάργηση του συντάγματος του 1812,κατάλυση κάθε μορφής αντιπροσωπευτικής εξουσίας, κλείσιμο όλων των εφημερίδων και ανελέητες διώξεις ενάντια στους φιλελεύθερους κ.α.
    Ακολουθεί νέα αιματηρή καταστολή και απέναντι στους μαχητές του "Πολέμου της Ανεξαρτησίας". Όσοι γλίτωσαν απο τις θηριωδίες των Γάλλων κατακτητών (που ζωγράφισε ο Γκόγια) τώρα καταδιώκονται απο την αστυνομία του "πατριώτη" Μονάρχη: Δολοφονίες, φυλακίσεις, βασανιστήρια.
    Οι πίνακες του Γκόγια, μνημείο του εξεγερμένου λαού, αποσύρονται. Όμως, όπως η καταστολή και η αποσιώπηση δεν κατάφεραν να σβήσουν την μνήμη των επαναστάσεων έτσι δεν κατάφεραν να σβήσουν την αξία των έργων του Γκόγια.
    Ο πίνακας σήμερα αναγνωρίζεται ως ένας από τους πρώτους της σύγχρονης εποχής ενώ έχει εμπνεύσει μια σειρά από άλλους σημαντικούς πίνακες, όπως μια σειρά έργων του Εντουάρ Μανέ αλλά και τους πίνακες "Η Σφαγή στην Κορέα" και "Γκερνίκα" του Πάμπλο Πικάσο. Σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο του Πράδο στη Μαδρίτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου