Τη νέα επίθεση που ετοιμάζεται μετεκλογικά σε βάρος των κοινωνικο-ασφαλιστικών δικαιωμάτων του λαού περιέγραψε με μεγάλη σαφήνεια χτες ο Γ. Κατρούγκαλος, πρώην υπουργός Εργασίας, επί ΣΥΡΙΖΑ. Γνωστός και με το παρατσούκλι «ψαλιδοχέρης», που δικαίως του «κόλλησαν» εργαζόμενοι και συνταξιούχοι λόγω της αντιδραστικής μεταρρύθμισης που έφερε το 2016 στο Ασφαλιστικό, χτες ξεκαθάρισε ότι η «επόμενη μέρα» περιλαμβάνει ακόμα περισσότερα χαράτσια για μια πενιχρή σύνταξη και για τους αυτοαπασχολούμενους και ΕΒΕ.
Η δε παραίτηση του Γ. Κατρούγκαλου από την εκλογική μάχη μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται μέχρι κεραίας τον σχετικό νόμο, ο οποίος εφαρμόζεται και από τη σημερινή κυβέρνηση.
Πιο συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για σύνδεση του συστήματος εισφορών με το εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων, κάτι που σημαίνει ότι για τον κλάδο σύνταξης κάθε ασφαλισμένος θα δαπανά το 20% του ετήσιου εισοδήματός του. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη πρόβλεψη του νόμου Κατρούγκαλου αντικαταστάθηκε από τον νόμο Βρούτση της ΝΔ και πλέον προβλέπεται άλλος τρόπος χαρατσώματος των ΕΒΕ, οι οποίοι επιλέγουν ανάμεσα σε πέντε «κλάσεις» απόδοσης εισφορών.
Η τοποθέτηση του Γ. Κατρούγκαλου έδωσε λοιπόν την αφορμή για έναν ακόμα άθλιο δικομματικό καβγά πάνω στα συντρίμμια της Κοινωνικής Ασφάλισης που φέρουν τις υπογραφές και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση μίλησε προκλητικά για «επαναφορά του νόμου Κατρούγκαλου», την ίδια στιγμή που η ίδια όχι μόνο τον εφαρμόζει αλλά τον εμπλούτισε κιόλας για να τον «θωρακίσει» απέναντι σε διεκδικήσεις των εργαζομένων και νομικές προσφυγές.
Ο Αδ. Γεωργιάδης, εκ μέρους της ΝΔ, προειδοποίησε με βάση τα παραπάνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αν εκλεγεί, σκοπεύει να επαναφέρει «χαράτσια» στους αυτοαπασχολούμενους.
Σημειώνεται ότι παρά τους ισχυρισμούς της, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν κατήργησε τον νόμο Κατρούγκαλου, γύρω από τον οποίο στήθηκε χτες ο καβγάς, αλλά εφάρμοσε κάθε διάταξη που αφορά π.χ. τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, οδηγώντας τους ελεύθερους επαγγελματίες και μικρούς ΕΒΕ, όπως και τους μισθωτούς, σε συντάξεις πείνας. Γι' αυτό και η μόνη αλλαγή που επέφερε η ΝΔ είναι αυτή για τον καθορισμό των εισφορών και όχι προφανώς για το ύψος της σύνταξης.
Χαρακτηριστικό της «συνέχειας» του χαρατσώματος από κυβέρνηση σε κυβέρνηση είναι ότι στις αρχές του 2023, η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε σε αύξηση των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ΕΒΕ κατά 9,6% σε σύγκριση με τα ποσά που ίσχυαν στο τέλος του 2022, με πρόσχημα την αύξηση του πληθωρισμού. Μάλιστα, με την ίδια απόφαση, για το 2024 προβλέπεται και νέα αύξηση των εισφορών, ανάλογη και πάλι με το ύψος του πληθωρισμού του τρέχοντος έτους.
Επομένως, το «δίλημμα» που τέθηκε χτες με την κοκορομαχία ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ είναι αν το κράτος θα τους «ξαφρίσει» τις τσέπες λόγω του πληθωρισμού, όπως λέει η ΝΔ, ή με επαναφορά του χαρατσώματος του 20% του νόμου Κατρούγκαλου.
Για το μόνο που δεσμεύονται λοιπόν οι δύο διεκδικητές της κυβερνητικής καρέκλας είναι το πώς οι ΕΒΕ θα συνεχίσουν να πληρώνουν εισφορές - χαράτσια όπως και οι μισθωτοί, χωρίς οι συντάξεις που θα λάβουν στο τέλος του εργάσιμου βίου τους να τους εξασφαλίζουν κάποιο στοιχειώδες επίπεδο διαβίωσης.
Μπροστά σε αυτήν την αθλιότητα που στήνεται στις πλάτες τους, οι αυτοαπασχολούμενοι αντιπαραβάλλουν τις διεκδικήσεις τους, όπως τις έχουν διατυπώσει με τις κινητοποιήσεις τους, και με βάση τις χτεσινές τοποθετήσεις των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ γίνονται το πιο ασφαλές κριτήριο μπροστά στις κάλπες. Πιο συγκεκριμένα, οι διεκδικήσεις αφορούν:
- Καμία αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Ασφαλιστική εισφορά διαμορφωμένη στο 13% του καθαρά φορολογητέου εισοδήματος, χωρίς τον συνυπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών στο ασφαλιστέο εισόδημα.
- Κατώτατη σύνταξη που να διασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, π.χ. στα 650 ευρώ σήμερα, εγγυημένη στο σύνολό της από το κράτος. Διπλασιασμός των σημερινών συντελεστών αναπλήρωσης.
- Πλήρης σύνταξη στα 30 έτη εργασίας. Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 60 έτη για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες, στη βάση των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί.
- Δημόσιο, υποχρεωτικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, στη βάση των σύγχρονων αναγκών. Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Πλήρης αποκατάσταση των απωλειών, αυξήσεις σε συντάξεις και προνομιακά επιδόματα. Επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης. Να επιστραφούν τα κλεμμένα αποθεματικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου