ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

«Δραστικές αποφάσεις» ζητά το Κίεβο από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

 
Νέες ουκρανικές ταξιαρχίες με βαρύ ΝΑΤΟικό εξοπλισμό προετοιμάζονται για το μέτωπο

 Σε κρίσιμη φάση βρίσκεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων στο πεδίο, αλληλοκατηγοριών Κιέβου και Μόσχας για σχεδιαζόμενη επίθεση ή προβοκάτσια στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ενώ κυκλοφορούν διάφορα «σενάρια» για κάποια «πρόκληση» ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ (11-12 Ιούλη) στο Βίλνιους, προκειμένου να δικαιολογηθούν ενδεχόμενες πιο «δραστικές» αποφάσεις.

Ενώ η ουκρανική αντεπίθεση σε πρώτη φάση φαίνεται να προχωράει αργά, με μικρά εδαφικά κέρδη και μεγάλες απώλειες, η ρωσική πλευρά με δημοσιεύματα και δηλώσεις ισχυρίζεται πως το Κίεβο προσπαθεί να προκαλέσει άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση με τη Ρωσία ή και αποστολή ΝΑΤΟικών στρατευμάτων.

Το Κίεβο εκδίδει ολοένα και πιο αυστηρές προειδοποιήσεις για μια επικείμενη πυρηνική καταστροφή στη Ζαπορίζια ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, αναφέρει ο ρωσικός Τύπος, ενώ φιλορώσος πολιτικός από το Ντονμπάς δήλωσε πως «τα σχέδια του Ζελένσκι περιλαμβάνουν μια "ψευδή σημαία" για πυρηνική επίθεση για να προσπαθήσει να αποσπάσει απόφαση της Συνόδου Κορυφής να αναπτύξει ένα περιορισμένο σώμα κατοχικών δυνάμεων στην Ουκρανία, από την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής. Θα είναι η νομιμοποίηση της κατοχής σε μια μορφή διασφάλισης της πυρηνικής ασφάλειας στο τμήμα που ελέγχεται από το καθεστώς Ζελένσκι».

«Μπορούμε να αναμένουμε οποιεσδήποτε προκλητικές ενέργειες από την Ουκρανία. Βλέπουμε ότι το διακύβευμα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ είναι πολύ υψηλό για την Ουκρανία, επειδή ενδέχεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις. Πρέπει η Ουκρανία να επιδείξει κάτι πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, επομένως πιστεύουμε ότι θα καταφύγει σε προβοκάτσιες», είπε ο διορισμένος από τη Ρωσία επικεφαλής του Ντονέτσκ, Ντ. Πουσίλιν.

Την ίδια ώρα, η έκθεση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), με έδρα την Ουάσιγκτον, αναφέρει πως «παραμένει απίθανο η Ρωσία να προκαλέσει ραδιολογικό επεισόδιο αυτή τη στιγμή», ενώ και ο επικεφαλής της στρατιωτικής κατασκοπείας της Ουκρανίας, Κ. Μπουντάνοφ, δήλωσε χτες ότι η απειλή ρωσικής επίθεσης στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια υποχωρεί.

Ο Ζελένσκι συνειδητοποίησε ότι δεν θα κερδίσει τον πόλεμο και έτσι άρχισε να απαιτεί από το ΝΑΤΟ κυρίως χρηματοδότηση και όπλα, ενώ στη σύνοδο του Βίλνιους θα επιμείνει στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ώστε το ΝΑΤΟ να συμμετάσχει άμεσα στον πόλεμο κατά της Ρωσίας, ισχυρίστηκε ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλ. Λουκασένκο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ουκρανία θα προσπαθήσει να κάνει κάτι σοβαρό στο μέτωπο ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ».

Στο μεταξύ ο Λουκασένκο ισχυρίστηκε χτες ότι ο ηγέτης της μισθοφορικής ομάδας «Wagner», Γ. Πριγκόζιν, δεν βρίσκεται πλέον στη Λευκορωσία, αλλά στην Αγία Πετρούπολη, ενώ πρόσθεσε πως ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν δεν θα τον εξοντώσει. Προχθεσινά δημοσιεύματα είχαν αναφέρει πως ο Πριγκόζιν μετέβη στο αρχηγείο του στην Αγία Πετρούπολη, προκειμένου να παραλάβει τον εξοπλισμό του. Σύμφωνα με τον Λουκασένκο, ο Πριγκόζιν είναι «απολύτως ελεύθερος».

Αναλύσεις για αλλαγή ισορροπίας στα βαρέα όπλα

Καθώς αυξάνεται συνεχώς η αποστολή βαρέων όπλων από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην Ουκρανία, δυτικά επιτελεία εκτιμούν ότι επέρχεται αλλαγή στην ισορροπία των βαρέων όπλων στο πεδίο μάχης έπειτα από 16 μήνες πολέμου.

Η βάση δεδομένων Ukraine Support Tracker του γερμανικού «Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία» ανέφερε ότι οι ΝΑΤΟικοί «σύμμαχοι» του Κιέβου έχουν παραδώσει 471 νέα τανκ από την έναρξη του πολέμου, ενώ άλλα 286 αναμένεται να φτάσουν, αν και ο ρυθμός των νέων δεσμεύσεων για στρατιωτικά πακέτα επιβραδύνεται.

Σε συνδυασμό με έναν απολογισμό του εξοπλισμού που χάθηκε ή άλλαξε χέρια από την Oryx, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο στόλος των τεθωρακισμένων της Ουκρανίας έχει αυξηθεί από την έναρξη της εισβολής, ενώ ο ρωσικός έχει μειωθεί στο μισό.

Η διαφορά μειώθηκε επίσης όσον αφορά το πυροβολικό και τα πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων, αν και με πολύ μικρότερο ρυθμό.

Τα στοιχεία σχετικά με τα τανκ ειδικότερα ταυτίζονται με την πρόσφατη κατάθεση του επικεφαλής του βρετανικού επιτελείου Αμυνας, Τ. Ράντακιν: «Η Ρωσία έχει χάσει σχεδόν τη μισή μαχητική αποτελεσματικότητα του στρατού της. Πέρυσι έριξε 10 εκατ. βλήματα πυροβολικού, αλλά στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να παράγει 1 εκατ. βλήματα τον χρόνο. Εχει χάσει 2.500 τανκ και στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να παράγει 200 τανκ τον χρόνο».

Σύμφωνα με την Oryx, τουλάχιστον 2.082 ρωσικά τανκ έχουν καταστραφεί, υποστεί ζημιές, εγκαταλειφθεί ή αιχμαλωτιστεί από την έναρξη του πολέμου. Η Μόσχα ξεκίνησε με 3.417 διαθέσιμα τανκ, σύμφωνα με το Military Balance, από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών, «δεξαμενή σκέψης» με έδρα το Λονδίνο.

Υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα γύρω από αυτά τα στοιχεία, σημειώνει το «Bloomberg», με τις δύο πλευρές να αντιμετωπίζουν τις απώλειές τους ως κρατικά μυστικά. Η Μόσχα αναφέρει ότι από την αρχή της εισβολής οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει πάνω από 10.000 τεθωρακισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης.

Πάντως, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, η όποια αλλαγή «ισορροπίας» των βαρέων όπλων υπέρ του Κιέβου δεν είναι καθοριστική για την ουκρανική αντεπίθεση που φιλοδοξεί να ανακτήσει εδάφη, αλλά βρίσκεται απέναντι σε «καλά προετοιμασμένες άμυνες».

Ετσι οι ουκρανικές δυνάμεις εστιάζουν στην καταστροφή του ρωσικού πυροβολικού και των γραμμών ανεφοδιασμού, προτού το μεγαλύτερο μέρος των ταξιαρχιών που έχουν προετοιμαστεί για την αντεπίθεση, ριχτεί στο μέτωπο.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου του Κιέλου, οι ΗΠΑ και τα κράτη - μέλη της ΕΕ έχουν καθυστερήσει τις παραδόσεις όπλων, με 286 από τα 757 τανκ και 177 από τα 556 οβιδοβόλα των 155 χιλιοστών και 152 χιλιοστών να μην έχουν φτάσει ακόμα.

«Το καλύτερο πεδίο δοκιμής των ΝΑΤΟικών όπλων...»

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί το καλύτερο πεδίο δοκιμής των ΝΑΤΟικών εξοπλισμών, δήλωσε σε συνέντευξή του στους «Financial Times» ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας, Ολ. Ρεζνίκοφ, καθώς είναι η πρώτη φορά που τα όπλα του ΝΑΤΟ χρησιμοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα εναντίον του ρωσικού στρατού.

Οι Δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου «μπορούν πράγματι να δουν εάν τα όπλα τους λειτουργούν, πόσο αποτελεσματικά λειτουργούν και εάν πρέπει να αναβαθμιστούν», είπε ο Ρέζνικοφ, ενώ αναφέρει πως οι «Patriot» κατέρριψαν ρωσικό υπερηχητικό πύραυλο Kinzal, δείχνοντας τις δυνατότητες του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος.

Ταυτόχρονα, «δεν είναι μόνο οι Ουκρανοί που μαθαίνουν πώς να πολεμούν έναν σύγχρονο, υψηλής έντασης πόλεμο, αλλά και οι Ρώσοι», είπε ένας Δυτικός σύμβουλος Αμυνας. «Υπάρχει κίνδυνος (η Δύση) να μείνει πίσω σε ό,τι αφορά τις τακτικές στο πεδίο της μάχης, εκτός και αν απορροφήσουμε επειγόντως τα μαθήματα» από το μέτωπο, πρόσθεσε.

«Η Ρωσία κατασκευάζει πυραύλους, χρησιμοποιεί δυτικά εξαρτήματα, παρακάμπτει κυρώσεις. Μπορεί να σταματήσει μόνο με τη βία», τόνισε χτες ο σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, Αντρ. Γέρμακ. «Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι κανένας ρωσικός πύραυλος δεν θα χτυπήσει κατά λάθος γειτονικές χώρες κατά τη διάρκεια τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ουκρανία», σχολίασε νωρίτερα για την πυραυλική επίθεση στην πόλη Λβιβ στη δυτική Ουκρανία, όπου μεταξύ άλλων καταστράφηκαν πολιτικές υποδομές, με τουλάχιστον 4 νεκρούς.

Νέες ουκρανικές ταξιαρχίες προετοιμάζονται για το μέτωπο

Οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν συγκροτήσει δεκάδες νέες ταξιαρχίες τους τελευταίους μήνες. Τουλάχιστον εννέα από αυτές τις έχουν εφοδιάσει ως επί το πλείστον με βαρύ οπλισμό που παρέδωσαν στο Κίεβο κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ.

Οι υπόλοιπες ταξιαρχίες έχουν πάρει άρματα και οχήματα μάχης, καθώς και το πυροβολικό τους από το «σοβιετικό» απόθεμα που διέθετε η Ουκρανία.

Μία ταξιαρχία - ή τάγμα - χαρακτηρίζεται «σουηδική», καθώς θα χειρίζεται αποκλειστικά όλα τα τεθωρακισμένα και το πυροβολικό που η Σουηδία δεσμεύτηκε να στείλει στο Κίεβο. Η Σουηδία ανακοίνωσε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο την αποστολή εξοπλισμού στην Ουκρανία: 8 οβιδοβόλα Archer των 155 χιλιοστών, 10 άρματα μάχης Stridsvagn 122 - ουσιαστικά, η σουηδική εκδοχή των γερμανικών Leopard 2A5 - και 50 οχήματα μάχης πεζικού CV90 με πυροβόλα των 40 χιλιοστών. Ουκρανοί στρατιωτικοί μετέβησαν στη Σουηδία, για να εκπαιδευτούν στα νέα οχήματα.

Στη Σόφια ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, επισκέφτηκε χτες τη Σόφια για «σε βάθος συνομιλίες» με τον πρωθυπουργό Ν. Ντένκοφ, γύρω από την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την παράδοση όπλων, καθώς η Βουλγαρία είναι μεγάλη παραγωγός στρατιωτικού εξοπλισμού. Επίσης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ρ. Ράντεφ, με αξιωματούχους της κυβέρνησης, βουλευτές, πολιτικούς.

Στον πυρήνα των συνομιλιών βρέθηκαν «η αμυντική στήριξη, η ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Ουκρανίας, η σύνοδος του ΝΑΤΟ, οι εγγυήσεις ασφαλείας και η εφαρμογή της Φόρμουλας Ειρήνης», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Η επίσκεψη του Ουκρανού Προέδρου στη Βουλγαρία γίνεται έναν μήνα μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης των «ευρωατλαντικών» κομμάτων υπό τον Ντένκοφ, η οποία προωθεί τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία, έπειτα από σειρά υπηρεσιακών κυβερνήσεων, οι οποίες ήταν αντίθετες στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.

Η «αμυντική» βιομηχανία της Βουλγαρίας έχει αυξήσει την παραγωγή της μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και πέρυσι οι εξαγωγές της έφτασαν τα 4 δισ. ευρώ, ποσό τριπλάσιο σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ του 2017. Μέχρι στιγμής ο στρατιωτικός εξοπλισμός που παραγόταν στη Βουλγαρία έφτανε στην Ουκρανία μέσω τρίτων χωρών, μια συμβιβαστική λύση που είχε βρει στην αρχή του πολέμου - χωρίς να ανακοινωθεί - ο τότε πρωθυπουργός Κ. Πετκόφ.

Ενδεικτική άλλωστε της μεγαλύτερης στοίχισης της νέας κυβέρνησης με τους σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ - ΕΕ απέναντι στη Ρωσία ήταν η παρέμβαση του νέου Βούλγαρου πρωθυπουργού, ο οποίος μιλώντας στο «Politico» ζήτησε να σταματήσει η «αδράνεια» απέναντι στο «φιλορωσικό» κόμμα «Αναγέννηση» και άλλες «φιλορωσικές» δυνάμεις, που καταφεύγουν σε «ψέματα» μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να «τρομάξουν τον βουλγαρικό πληθυσμό» υπέρ του Κρεμλίνου. «Αυτή η επιθετικότητα γινόταν όλο και πιο ορατή και δεν είναι κάτι που μπορεί να επιτραπεί να εξελιχθεί άλλο».

«Το καθεστώς του Κιέβου κάνει ό,τι μπορεί για να σύρει (...) περισσότερες χώρες σε αυτή τη σύγκρουση. Πολλές χώρες έχουν βουτήξει μέχρι το κεφάλι σε αυτή τη σύγκρουση, άμεσα ή έμμεσα. Θα συζητήσουμε το θέμα με τους Βούλγαρους», σχολίασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, με αφορμή την επίσκεψη Ζελένσκι στο Κίεβο.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος αναμένεται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη μετά από πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις του πολέμου, καθώς και τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η ανανέωση της οποίας είναι υπό διαπραγμάτευση με τη Ρωσία, μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ.

Χτες αργά έγινε γνωστό ότι ο Β. Ζελένσκι έφτασε προηγουμένως στην Πράγα, για να συναντηθεί με τον Τσέχο ομόλογό του και άλλους αξιωματούχους.

 Πυρομαχικά διασποράς είναι έτοιμες να στείλουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία

 Κλιμακώνονται τα παζάρια και οι διεργασίες για την ένταξη της Σουηδίας στη λυκοσυμμαχία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου