ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

Σήμα αντιλαϊκής επίθεσης οι «χαμηλές πτήσεις» και οι «αβεβαιότητες»

Προς επιτάχυνση των αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων», και ενώ η εγχώρια καπιταλιστική οικονομία κάνει «χαμηλές πτήσεις» και «τα χειρότερα είναι μπροστά», δείχνει η τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ η οποία δημοσιεύτηκε χτες.

Το ίδρυμα καταγράφει επιβράδυνση της ετήσιας ανάκαμψης στο 2,1% το πρώτο τρίμηνο του 2023, έναντι 4,8% στο προηγούμενο τρίμηνο, με ώθηση από τις εξαγωγές (+8,9%) και λιγότερο από την κατανάλωση (+2,9%), ενώ στις βασικές του προβλέψεις βλέπει ρυθμό μεγέθυνσης 2,4%, ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας το β' εξάμηνο από τουλάχιστον έναν οίκο αξιολόγησης, οριακά υψηλότερα έσοδα από τον Τουρισμό σε σχέση με το 2019, αλλά μόνο σε ονομαστικές τιμές, και μικρή καθυστέρηση (ένα με δύο τρίμηνα) στην υλοποίηση των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σε ό,τι αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση, το ΙΟΒΕ καταγράφει μεγάλη αύξηση στα δημόσια έσοδα το πρώτο πεντάμηνο του 2023 (+17,8%), σε μεγάλο βαθμό και λόγω της «υπεραπόδοσης» της φοροληστείας και των έμμεσων φόρων, με τα έσοδα να είναι αυξημένα κατά 2,95 δισ. ευρώ, αλλά και από τις περικοπές σε δαπάνες (-383 εκατ.). Αποτέλεσμα είναι πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1% του ΑΕΠ (2,3 δισ.), με το Ινστιτούτο παράλληλα να δίνει σήμα, ενόψει της αναθεώρησης των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, για «αποτελεσματική δημοσιονομική διαχείριση» και το επόμενο διάστημα.

Σε ό,τι αφορά τον ρυθμό μεταβολής του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, το ΙΟΒΕ σημειώνει ότι διαμορφώθηκε στο 4,7% το α' πεντάμηνο φέτος, από άνοδο 8,8% ένα έτος πριν, με τις νέες αυξήσεις βέβαια να έρχονται «καπέλο» πάνω στις προηγούμενες, εξανεμίζοντας το λαϊκό εισόδημα, ενώ αναμένεται ότι οι αυξήσεις θα συνεχιστούν, απλά με ρυθμό της τάξης του 4,3%. Ενδεικτικό άλλωστε είναι ότι το ΙΟΒΕ καταγράφει πως η Ελλάδα εμφανίζει όχι μόνο το μικρότερο αλλά και τον μοναδικό αρνητικό ρυθμό αποταμίευσης των νοικοκυριών μεταξύ των χωρών της ΕΕ για το 2022.

Ενδεικτικά των αντιφάσεων είναι και τα όσα σημειώνει για το τραπεζικό σύστημα, καταγράφοντας βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας (λόγω και της αύξησης των επιτοκίων) και του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης και την ίδια ώρα επιβράδυνση της «πιστωτικής επέκτασης», των νέων δανείων προς επιχειρήσεις, αλλά και «στασιμότητα» στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ενδεχόμενο δημιουργίας και νέας φουρνιάς «κόκκινων» δανείων.

Παράλληλα, με φόντο τους «κινδύνους» όπως η «γεωπολιτική και οικονομική αστάθεια σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο», το «σφιχτότερο δημοσιονομικό και νομισματικό πλαίσιο στην Ευρώπη και εγχωρίως», ο «επίμονος πληθωρισμός σε αγαθά πρώτης ανάγκης» και η «απώλεια ανταγωνιστικότητας», το Ινστιτούτο θέτει ως προτεραιότητες για την κυβέρνηση ανάμεσα σε άλλα την πρόσβαση σε φτηνότερο δανεισμό μέσω και της «επενδυτικής βαθμίδας», την «αύξηση της εξωστρέφειας» και της παραγωγικότητας, που σηματοδοτεί ένταση της εκμετάλλευσης, την «προσαρμογή στις νέες συνθήκες του ενεργειακού τομέα και της πράσινης μετάβασης, μεταξύ άλλων των πολιτικών φορολογίας», αλλά και τις αλλαγές στα συστήματα φορολογίας και ασφάλισης, την «αποτελεσματικότητα» του αστικού κράτους κ.ο.κ.

Στο μεταξύ, χτες η Τράπεζα της Ελλάδας δημοσίευσε τα στοιχεία για τα τραπεζικά επιτόκια τον Μάη, που αποτυπώνουν και νέο άνοιγμα της «ψαλίδας» ανάμεσα σε επιτόκια καταθέσεων (τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια αυξήθηκαν στο 0,28%) και δανείων, που εκτοξεύτηκαν στο 6,04%.

Να σημειωθεί τέλος ότι η τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, η οποία δημοσιεύτηκε την Τρίτη, καταγράφει νέα αύξηση των χρεών για την Κοινωνική Ασφάλιση, με το συνολικό ποσό αυξημένο κατά 255,6 εκατ. ευρώ μέσα σε μόλις ένα τρίμηνο αλλά και κατά 3,1 δισ. ευρώ μέσα σε ένα έτος, στα 45,9 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ εν όψει και της σημερινής έναρξης της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις ο υπουργός Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης συναντήθηκε χτες με αντιπροσωπεία του ΣΕΒ, με τα δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για «μήνυμα» παραπέρα επιτάχυνσης του αντιλαϊκού έργου με «διορία» 12 μηνών, για την υλοποίηση και νέας φουρνιάς από τα «θέλω» τους, όπως τη «δραστική μείωση της γραφειοκρατίας στη λειτουργία των επιχειρήσεων» και ταχεία εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν αντιδικίες επιχειρήσεων με το αστικό κράτος, fast track «ειδικές διαδικασίες έγκρισης αδειοδότησης μεγάλων παραγωγικών επενδύσεων», κι άλλα φορολογικά «κίνητρα» και φοροασυλία για τις επενδύσεις, «σύγχρονο πλαίσιο εργασιακών κανόνων» με νέα αντεργατικά μέτρα και «αντιμετώπιση του κόστους ενέργειας» με το λογαριασμό σταθερά στο λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου