ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 03/09/1658

Πεθαίνει ο Άγγλος στρατιωτικός και πολιτικός Όλιβερ Κρόμγουελ, ηγέτης στο Εμφύλιο Πόλεμο κατά του βασιλιά Καρόλου του Α’ και «Λόρδος Προστάτης» της Μ. Βρετανίας το 1653-1658.

03/09/1783

Η Βρετανία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των πρώην αποικιών της, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Συνθήκη του Παρισιού).

03/09/1843

Ξεσπά στην Αθήνα το κίνημα της 3ης του Σεπτέμβρη, που εξαναγκάζει τον βασιλιά Όθωνα να παραχωρήσει Σύνταγμα.

 Ο ανολοκλήρωτος συνταγματικός εκσυγχρονισμός

03/09/1883

Πεθαίνει  ο Ιβάν Τουργκένιεφ. Ένας από τους μεγαλύτερους Ρώσους συγγραφείς.

03/09/1929

Η Ασφάλεια συλλαμβάνει δύο συντάκτες, δύο τυπογράφους και ένα διορθωτή του Ριζοσπάστη με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

03/09/1939

Δύο μέρες μετά την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας στην Πολωνία η Βρετανία και η Γαλλία της κηρύσσουν τον πόλεμο, δίχως ωστόσο να ρίξουν τουφεκιά. Είναι ο λεγόμενος «παράξενος πόλεμος», ο οποίος στην πραγματικότητα δεν ήταν καθόλου παράξενος, αφού οι ιμπεριαλιστές ευελπιστούσαν σε μια προέλαση της φασιστικής πολεμικής μηχανής προς Ανατολάς (δηλαδή τη Σοβιετική Ένωση). 

Επί περίπου ένα χρόνο είχαν κηρυγμένο πόλεμο δίχως να ρίξουν τουφεκιά...

03/09/1943

Μετά την ολοκληρωτική κατάληψη της Σικελίας αρχίζει η απόβαση των Συμμαχικών δυνάμεων (ΗΠΑ, Βρετανίας και Καναδά) στην κυρίως Ιταλία.

03/09/1943

Γενική απεργία κηρύσσεται στη Βέροια κατά της ομηρίας, της τρομοκρατίας και της υποχρεωτικής εργασίας. Όλοι οι χώροι δουλειάς νεκρώνουν, ενώ οι δρόμοι της πόλης γεμίζουν από διαδηλωτές.

03/09/1944

Η μάχη στην Λαμπούσα της Εύβοιας.

 Το αντάρτικο στην Ευβοια

 Οι Τσιγγάνοι στην Εθνική Αντίσταση

03/09/1954

Πεθαίνει η ηθοποιός Μαρίκα Κοτοπούλη. 

Πεθαίνει η ηθοποιός Μαρίκα Κοτοπούλη

03/09/1954

Η κυβέρνηση Παπάγου ανακοινώνει τη σύλληψη πάνω από 60 στελεχών του ΚΚΕ (μεταξύ των οποίων ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο Λεωνίδας Τζεφρώνης, ο Κυριάκος Τσακίρης, κ.α.). Ο Γ. Παπανδρέου συγχαίρει τα Σώματα Ασφαλείας.

03/09/1974

Ιδρύεται το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ).

03/09/1983

Πέθανε η Ελλη Λαμπέτη.

 Ελλη Λαμπέτη

03/09/1994

Πεθαίνει σε ηλικία 88 χρόνων ο ζωγράφος, καθηγητής και ακαδημαϊκός Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας.

6 σχόλια:

  1. ο Ιβάν Τουργκένιεφ. Ενας από τους μεγαλύτερους Ρώσους συγγραφείς.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2023/09/blog-post_766.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 3 Σεπτέμβρη 1945,ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τρούμαν (χασάπης της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι) εγκρίνει την στρατολόγηση πάνω απο 1600 ναζί εγκληματιών πολέμου, επιστημόνων,μηχανικών και τεχνικών για να ενταχθούν στις υπηρεσίες των ΗΠΑ για προγράμματα χημικού/βιολογικού πολέμου καθώς και στο διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ.
    Οι ΗΠΑ στρατολόγησαν τους ναζί για να τους χρησιμοποιήσουν ενάντια στην Σοβιετική Ένωση. Ένας απο τους αρχιναζί αυτής της επιχείρησης ("Operation Paperclip), ο Βέρνερ φον Μπράουν, που προσέφερε στον Χίτλερ τον πρώτο μεγάλου βεληνεκούς βαλλιστικό πύραυλο (V-2) για να ισοπεδώσει ολόκληρες πόλεις με αποτέλεσμα αμέτρητα θύματα, έγινε διευθυντής της NASA.
    Τα εγκλήματα των ναζί σβήστηκαν και οι ίδιοι μπήκαν στην υπηρεσία των ΗΠΑ για να συνεχίσουν ότι έκαναν και πριν, έρευνες ενάντια στον "κομμουνιστικό κίνδυνο".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid09gnKDbnehuzuDC1ANp6ruWL9XdrBNoQ3a91EVvktW8ZZ3XrRnWteQYqWwPw5kMn1l&id=100066793461714

      Διαγραφή
  3. 3 Σεπτέμβρη 1944, στην Λαμπούσα της Εύβοιας, οι ήρωες του 3ου Τάγματος του 7ου Συντάγματος του ΕΛΑ,Σ με την ηγεσία του Προκόπη Τζάνου ή Λόγγου, έδωσαν ένα καθοριστικό κτύπημα στους ναζί.
    Στην σκληρή μάχη, που πέρασε απο φάσεις δραματικές μέχρι μάχες σώμα με σώμα, εξοντώθηκε μηχανοκίνητη φάλαγγα από 140 Γερμανούς, απο τους οποίους ένας μόνο διέφυγε κατά τη διάρκεια της μάχης.
    Για τη μάχη αυτή, ο ραδιοφωνικός σταθμός του Λονδίνου μετέδωσε σ' ολόκληρο τον κόσμο στο δελτίο ειδήσεων: "Εις την Εύβοια διεξάγεται μεγάλη μάχη των Γερμανών με δυνάμεις των ανταρτών. Η έκβασή της θα είναι μεγάλης σημασίας διά την απελευθέρωση της Ελλάδος".
    Με τη μάχη της Λαμπούσας, τις σαρωτικές μάχες του Καράβου-Αλιβερίου και την απομόνωση της φρουράς της Κύμης, το προστατευτικό τείχος των Αθηνών άρχισε να καταρρέει και ο Ευβοϊκός, ο μόνος ασφαλής θαλάσσιος δρόμος για την επικείμενη αποχώρηση των ναζί, χάνονταν. Ο κίνδυνος του εγκλωβισμού των Γερμανικών δυνάμεων πρόβαλλε απειλητικά. Για αυτό ο ραδιοσταθμός του Λονδίνου έδινε αυτήν την εκτίμηση για την μάχη.
    Η μάχη της Λαμπούσας για την Εύβοια, είναι η αρχή του τέλους της Γερμανικής κατοχής. Η μάχη σημαδεύτηκε από τη θυσία του ήρωα καπετάνιου του ΕΛΑΣ Βασίλη Μήτρου (ψευδώνυμο "ο Γύφτος"), ο οποίος ήταν απο τις ξεχωριστές περιπτώσεις συμμετοχής Ρομά στην Αντίσταση.
    Οπως αναφέρει στο βιβλίο του "Η νότια Εύβοια στην Κατοχή" ο καθοδηγητής του ΕΑΜ της νότιας Εύβοιας Θανάσης Τζάνος, "είχε μεγαλώσει στα χέρια του Παπαγκρού απο την Κύμη που τον είχε μαζέψει απο τους δρόμους όταν ζητιάνευε για να ζήσει".
    Στην Κατοχή, οι φίλοι του μπήκαν στο ΕΑΜ και δεν άργησαν να τον στρατολογήσουν. Ο Μήτρου ξεκίνησε να συμμετέχει στην πολιτική δουλειά και γρήγορα έγινε ο άνθρωπος για τις πιο επικίνδυνες αποστολές. Ανήσυχος, ήθελε να ανέβει στο βουνό να γίνει αντάρτης, να πολεμήσει τους ναζί, με το όπλο στο χέρι. Στη μεγάλη του επιμονή, αναγκάστηκαν να τον αφήσουν και ο Βασίλης έτρεξε να μπεί στον ΕΛΑΣ.
    Πολύ γρήγορα τον αγάπησαν και τον εκτίμησαν. Ο Μήτρου, που είχε απέραντη αγάπη για τους φίλους και άσβεστο μίσος για τους ναζί και τους προδότες,κατάφερε να γίνει ο φόβος και ο τρόμος των Γερμανών και των ταγματασφαλιτών. Τον έμαθαν τα χωριά, τον έμαθαν οι ταγματασφαλίτες, τον έμαθαν οι Γερμανοί. Ο Τζάνος έγραψε: "Έρχεται ο Γύφτος" έλεγαν οι τσολιάδες και έτρεχαν να κρυφτούν. "Πέρασε ο Γύφτος" έλεγαν στις γειτονιές και έτρεχαν να τον γνωρίσουν".
    Ταλέντο στις μεταμφιέσεις, σβέλτος, ψύχραιμος, με σταθερό χέρι εκδίκησης, ειδικός στις ριψοκίνδυνες αποστολές ξεκαθαρίσματος καθαρμάτων που είχαν κάνει φόνους και βασανισμούς, ο Τζάνος γράφει πως "παντού και πάντα ξεφύτρωνε, πότε μόνος με το αυτόματο του, πότε με την ομάδα του, ανάμεσα στους Γερμανούς, ανάμεσα στους τσολιάδες".
    Ένα απο τα μεγαλύτερα προβλήματα για την αντίσταση στην περιοχή ήταν η "Καταδίωξη", σκάφος μεγάλο,ταχύπλοο, με κανόνι, που λιμενιζότανε στην άκρη του κυματοθραύστη της Κύμης. Η "Καταδίωξη" εμπόδιζε το πέρασμα των συμμαχικών αποστολών.
    Όταν ο ΕΛΑΣ άρχισε να συζητάει την ριψοκίνδυνη αποστολή να ανατινάξει το ταχύπλοο μέσα στο λιμάνι, ο Μήτρου παρουσιάστηκε στην Διοίκηση και ζήτησε να αναλάβει την αποστολή.Ντύθηκε με χωριάτικα ρούχα και ένα ταγάρι και μαζί με έναν συνομήλικό του ξεκίνησαν για το λιμάνι.
    Κατάφεραν να περάσουν μέσα απο τους ναζί και έφτασαν στο ταχύπλοο. Πήδηξε μέσα (ο συμπολεμιστής του φύλαγε απο έξω), έβγαλε απο το ταγάρι μια Ιταλική νάρκη, την τοποθέτησε στο αμπάρι και άναψε το φυτίλι. Οι "χωριάτες" απομακρύνθηκαν και μετα απο λίγο έκπληκτοι οι ναζί και ταγματασφαλίτες άκουσαν έναν φοβερό κρότο και είδαν φλόγες και συντρίμμια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 2
      Η αποστολή είχε πετύχει. Όμως ο Μήτρου δεν ησύχαζε, "δεν ήξερε τι θα πει φόβος, δεν ήξερε τι θα πει εμπόδιο". Άρχισε να οργανώνει αιφνιδιαστικές εφόδους μέσα στην Κύμη, πότε με χειροβομβίδες και πότε με το αυτόματο του, και να τρομοκρατεί τους ναζί και τους ταγματασφαλίτες.
      Το όνομα του γίνεται θρύλος. Είχε καταστεί τέτοια ψύχωση-φόβος στους Γερμανούς που και στο ξύπνιο τους έβλεπαν μπροστά τους τον "Gypsen".
      3 Σεπτεμβρίου 1944, στην τοποθεσία Λαμπούσα κοντά στην Κύμη, οι μαχητές του 3ου Τάγματος του 7ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ έδωσαν καθοριστικό κτύπημα στους ναζί, απαντώντας και στη θηριωδία που προηγήθηκε τον Μάιο του 1944 στο Κακολύρι-Ταξιάρχες (πυρπόληση χωριού/εκτέλεση 30 κατοίκων).
      Ο Μήτρου βρέθηκε-όπως πάντα-στην πρώτη γραμμή. Όταν του σώθηκαν οι σφαίρες,όρμηξε πάνω σε έναν Γερμανό για να τον αφοπλίσει και να του πάρει το όπλο. Εκεί τον πυροβόλησε, απο κοντινή απόσταση, ένας άλλος ναζί με πιστόλι και η σφαίρα βρήκε την σπονδυλική στήλη. Έπεσε λιπόθυμος. Προσπάθησαν να τον μεταφέρουν για να σωθεί αλλά πέθανε σε δύο μέρες.
      Ο ηρωικός Ρομά καπετάνιος του ΕΛΑΣ έδωσε την ζωή του για την Ελλάδα, για το τσαντήρι του, για τους φίλους του που τον είχαν μαζέψει απο τους δρόμους. Η κηδεία έγινε στο Αυλωνάρι (7/9/1944) και την παρακολούθησε πολύ κόσμος.
      Την θέση του στον ΕΛΑΣ την πήρε ο αδελφός του Ανδρέας, που έπεσε και αυτός ηρωικά στην μάχη της Βάθειας. Οι γονείς των Βασίλη και Ανδρέα Μήτρου εκτελέστηκαν απο τους ναζί γιατί συμμετείχαν στην αντίσταση.Όλη η ηρωική οικογένεια θυσιάστηκε στον αγώνα.
      Ο Μητροπολίτης Καρυστίας Παντελεήμων, ο οποίος στη Μέση Ανατολή είχε πει "Καλύτερα χίλια χρόνια με τους Γερμανούς παρά με το ΕΑΜ",όταν πέρασε απο το Αυλωνάρι, το οποίο είχε ελευθερωθεί με το αίμα του Μήτρου, παρότρυνε τους κατοίκους"να τον ξεθάψουν και να πετάξουν μακριά απο τα άγια χώματα τους για να μην τους μολύνει, τα κόκκαλα αυτού του Βούλγαρου".
      Ο Μητροπολίτης ήθελε να εκδικηθεί το ΕΑΜ και τον νεκρό Ρομά ήρωα γιατί είχαν αποκαλύψει ότι παρακρατούσε τα τρόφιμα του Ερυθρού Σταυρού και τα τοποθετούσε σε κρυψώνες στην Επισκοπή, ενω τα παιδάκια και οι γέροι στην Κύμη πέθαιναν απο την πείνα. Ο λαός της περιοχής, που είχε ζήσει τον Μήτρου, αρνήθηκε να υπακούσει.
      Ο ήρωας Ρομά Βασίλης Μήτρου και όλη η οικογένεια του θα είναι πάντα παράδειγμα για κάθε άνθρωπο που αγωνίζεται για την ελευθερία.
      Το μνημείο του είναι εκεί που έπεσε ηρωικά πολεμώντας τους ναζί, στην τοποθεσία της μάχης της Λαμπούσας.
      Τιμή και Δόξα στον ΕΛΑΣιτη Βασίλη Μήτρου
      Γύφτο
      Πηγές: Μιχάλης Παπαμιχαήλ ("Νικήτας"), "Η νικηφόρα μάχη στη Λαμπούσα", Ριζοσπάστης, Θανάσης Τζάνος, (Καπετάνιος 3ου Τάγματος), "Η νότια Έυβοια στην Κατοχή", εκδ. Πασσά Εύβοιας, 1991

      Διαγραφή
    2. https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid021KAkvDwtLw1axu7b4Zn3EchsUaZnuVxEqYAb3avMkHh7SXiCNown7QYntkaJvwil&id=100066793461714

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου