Γερμανοί μέλη της ΑΕΕΓ, με αντάρτες του ΕΛΑΣ
έξω από το Βόλο τον
Αύγουστο του 1944 |
Μετά τη μάχη του Στάλινγκραντ και τη συντριβή του ναζισμού - φασισμού από τον Κόκκινο Στρατό, στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, πύκνωσαν οι δυνάμεις των ξένων φαντάρων που πέρασαν στις δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Ιταλοί, Γερμανοί, Σοβιετικοί, δραπέτες των χιτλερικών στρατοπέδων, Πολωνοί, Βούλγαροι αυτομόλησαν στην Ελλάδα προς τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Αυτό το γεγονός αποτέλεσε σημαντικό στοιχείο για την πάλη του ΕΛΑΣ και του λαού μας.
Μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας στις 3 Σεπτέμβρη του 1943, όπου μεραρχίες, όπως η Πινερόλο στη Θεσσαλία και η Aqui στην Κεφαλονιά παραδόθηκαν στον ΕΛΑΣ, πολλοί φαντάροι και αξιωματικοί πέρασαν στις γραμμές του ΕΛΑΣ και ορισμένοι στο ΚΚΕ. Επίσης, Ιταλοί προσχώρησαν στο 42ο τάγμα του ΕΛΑΣ, στη VII και στη IX Μεραρχία και σε άλλες μονάδες του ΕΛΑΣ.
Ένα χρόνο αργότερα, τον Αύγουστο του 1944, ιδρύθηκε στις περιοχές της Ελεύθερης Ελλάδας, η Αντιφασιστική Επιτροπή Γερμανών Στρατιωτών «Ελεύθερη Γερμανία», κατά το πρότυπο της Επιτροπής που λειτουργούσε στο πλευρό του Κόκκινου Στρατού. Την αποτελούσαν Γερμανοί αξιωματικοί και στρατιώτες που είχαν προσχωρήσει στις γραμμές του ΕΛΑΣ. Η ίδρυση της
Επιτροπής πραγματοποιήθηκε παρουσία και του Στ. Σαράφη. Ίδια Επιτροπή Γερμανών ιδρύθηκε και στη Θεσσαλονίκη. Η Επιτροπή «Ελεύθερη Γερμανία» προέτρεπε τους αξιωματικούς και στρατιώτες του γερμανικού στρατού να ενταχτούν στον ΕΛΑΣ, αξιοποιώντας και τις προκηρύξεις. «Σύντροφε, (...) αν θες να ξαναδείς την πατρίδα και την οικογένειά σου, έλα σε μας (...). Αδελφώσου (...) με τους αντάρτες του ΕΛΑΣ και αγωνίσου ενάντια στον Χίτλερ, ενάντια στην Γκεστάπο, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο».
Το συγκεκριμένο παράδειγμα αποτελεί ένα από τα πολλά παραδείγματα που στρατιώτες και φαντάροι περνούν με τη μεριά των πρωτοπόρων κομμουνιστικών δυνάμεων στα πεδία των μαχών. Η στάση των στρατιωτών και των αξιωματικών που πέρασαν με την πλευρά του ΕΛΑΣ αποδεικνύει ότι οι λαοί δεν έχουν τίποτα μεταξύ τους να χωρίσουν, ακόμη και όταν οι αστικές τάξεις των χωρών τους, τους τοποθετούν σε αντίπαλα στρατόπεδα.
Η στάση τους εμπνέει και μας διδάσκει για το πώς και σήμερα οι λαοί μπορούν να ενώσουν τη φωνή τους, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
Αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου» 26 - 27 Οκτώβρη 2019.
Πηγή φωτογραφίας: P. Altman et al. «Der Deutsche Antifaschistische Widerstand 1933 - 1945 in Bildern und Dokumenten», Φραγκφούρτη 1975.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου