ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Μια μέρα σαν τη σημερινή


01/10/1867 

Ο Καρλ Μαρξ εκδίδει το «Κεφάλαιο», που αποτελεί την κορωνίδα του έργου του.

Καρλ Μαρξ

01/10/1895

Η Μαδαγασκάρη γίνεται προτεκτοράτο της Γαλλίας.

01/10/1916

Γεννήθηκε η ηθοποιός Μαρία Φωκά

Μαρία Φωκά 

Μαρία Φωκά

01/10/1924

Παραιτείται η κυβέρνηση Θ. Σοφούλη. Στη θέση της σχηματίζεται νέα κυβέρνηση υπό τον Α. Μιχαλακόπουλο, η οποία θα ανατραπεί με πραξικόπημα λίγους μήνες αργότερα (δικτατορία Πάγκαλου).

01/10/1935

Στρατιωτικό απόσπασμα πυροβολεί συλλαλητήριο 3.000 αμπελουργών της Λευκάδας, σκοτώνοντας τον κομμουνιστή Δ. Καρφάκη και ένα μαθητή.

01/10/1945

Συνέρχεται στην Αθήνα το 7ο Συνέδριο του ΚΚΕ (1-6/10/1945). Ήταν το πρώτο συνέδριο του ΚΚΕ μετά το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο και συνήλθε σε συνθήκες τυπικής νομιμότητας. Συνθήκες που δε θα ξαναζούσε το κόμμα παρά μετά από 29 χρόνια, το 1974 (το επόμενο τυπικά νόμιμο συνέδριό του ήταν το 10ο, που πραγματοποιήθηκε το 1978). 

7ο Συνέδριο του ΚΚΕ

01/10/1946

Το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου, στη Νυρεμβέργη, καταδικάζει σε θάνατο 12 ναζιστές ηγέτες. Σε γενικές γραμμές ο πέλεκυς θα πέσει πολύ ελαφρά στους Ναζί εγκληματίες πολέμου. Πολλοί θα απελευθερωθούν έπειτα από λίγα χρόνια, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θα «αξιοποιούνταν» στη συνέχεια από το διεθνή ιμπεριαλισμό στη «εκστρατεία» του κατά του κομμουνισμού. Ακόμα ελαφρύτερα θα πέσει ο πέλεκυς για τους βιομήχανους και τους τραπεζίτες που κατηγορούνταν για την άνοδο του ναζισμού και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

01/10/1947

Ολοκληρώνεται στο Γράμμο η πρώτη σειρά της Σχολής Αξιωματικών του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ. Με την ευκαιρία αυτή η Σχολή τίμησε τους εξής τέσσερις νεκρούς που έπεσαν στα πεδία των μαχών τον καιρό της φοίτησής τους: Γεωργίου Κώστα, Παπαδόπουλο Οδυσσέα, Γκίμπη Ηλία και Παυλίδη Τάσιο (ανθυπολοχαγοί τιμημένοι νεκροί). 

Σχολής Αξιωματικών του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ

01/10/1949

Ιδρύεται η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

01/10/1968

Με ανακοίνωσή του το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετίζει όλους όσοι «ορθώθηκαν με τόλμη και θάρρος σε συνθήκες φασιστικής τρομοκρατίας, ωμής βίας και νοθείας, με το στρατιωτικό νόμο σε πλήρη ισχύ ενάντια στο καθεστώς του φασιστικού ζόφου, καταδίκασαν το φασιστικό Σύνταγμα, διερμηνεύοντας έτσι τα πραγματικά αισθήματα του ελληνικού λαού».

01/10/1973

Κατά τη διάρκεια συναυλίας στο γήπεδο του Παναθηναϊκού μοιράστηκαν προκηρύξεις ενάντια στο στρατιωτικό καθεστώς της Χούντας και των ΗΠΑ. Μετά το τέλος της συναυλίας συγκροτήθηκε διαδήλωση στη Λ. Αλεξάνδρας που κράτησε περίπου μια ώρα.

01/10/1973

Δημοσιεύεται διαμαρτυρία της ΚΕ του ΚΚΕ για το όργιο της τρομοκρατίας που εξαπέλυσε η Χούντα της Χιλής και για τη σύλληψη του Λουίς Κορβαλάν, ΓΓ του ΚΚ Χιλής.

01/10/1979

Έπειτα από 70 χρόνια Αμερικανικού ελέγχου, η διώρυγα παραδίδεται επίσημα στον Παναμά (αν και η σχετική Συνθήκη όριζε πως η παράδοση του ελέγχου θα γινόταν «σταδιακά» σε ένα διάστημα 20 ακόμα χρόνων).

01/10/1982

Ο Χέλμουτ Κολ ορκίζεται έκτος καγκελάριος της Ο. Δ. Γερμανίας, στη θέση του Χέλμουτ Σμιτ.

01/10/1996

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δίνει επίσημα τέλος στις εμπορικές κυρώσεις κατά των Γιουγκοσλαβικών Δημοκρατιών της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, που είχαν επιβληθεί το 1992, όταν ξεκίνησε ο εμφύλιος.

01/10/2002

Πεθάνει ο Κώστας Γραμματόπουλος, ο καλλιτέχνης που ζωγράφιζε τα αλφαβητάρια της παιδικής μας ηλικίας.

9 σχόλια:

  1. Η Δίκη της Νυρεμβέργης διενεργήθηκε από Διεθνές Στρατιωτικό Δικαστήριο, που συνεδρίασε στο δικαστικό μέγαρο της Νυρεμβέργης. Ξεκίνησε στις 20 Νοεμβρίου του 1945 μέχρι την 1η Οκτωβρίου 1946, με κατηγορούμενους 24 μέλη του Εθνικοσοσιαλιστικού Γερμανικού Εργατικού Κόμματος και οκτώ ναζιστικές οργανώσεις.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/10/blog-post_448.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «Το Κεφάλαιο» του Μαρξ
    Στην ανάλυση του κεφαλαίου, ο Μαρξ ξεκινά από τα απλό, πασίγνωστο γεγονός ότι οι κεφαλαιοκράτες αξιοποιούν το κεφάλαιό τους με την ανταλλαγή: Αγοράζουν με το χρήμα τους εμπόρευμα κι υστέρα το πουλάνε για περισσότερο χρήμα απ' όσο τους στοίχισε. Λογουχάρη, ένας κεφαλαιούχος αγοράζει βαμπάκι για 1.000 τάλιρα και το ξαναπουλά για 1.100, κι έτσι «κερδίζει» 100 τάλιρα.
    Αυτό το πλεόνασμα από 100 τάλιρα, πάνω από το αρχικά κεφάλαιο, ο Μαρξ το ονομάζει υπεραξία.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/10/blog-post_281.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Αυτό το πλεόνασμα από 100 τάλιρα, πάνω από το αρχικά κεφάλαιο, ο Μαρξ το ονομάζει υπεραξία."
      Χρειάζεται προσοχή στην αναπαραγωγή μεμονωμένων φράσεων, γιατί οδηγούν σε παρανοήσεις. Οπως εδώ, που μπορεί να εκληφθεί σαν ορισμός της Υπεραξίας το εμπορικό κέρδος. Υπεραξία παράγεται μόνο από την εργατική δύναμη, και ορίζεται σαν "Απλήρωτη Εργασία" της. Το εμπορικό κέρδος προέρχεται από την κυκλοφορία του έτοιμου εμπορεύματος, που δημιουργήθηκε στην Παραγωγή, και είναι μόνο ένα μέρος της υπεραξίας που έχει παραχτεί εκεί. Το άλλο, το έχει ιδιοποιηθεί ο βιομήχανος καθώς γίνεται κύριος του ολικού προϊόντος της εργασία του εργάτη του. Αυτό το προϊόν το πουλάει στον έμπορο σε τιμή κάτω από την αξία του και ο έμπορος το πουλάει στον καταναλωτή-χρήστη στην αξία του, την λεγόμενη "ανταλλακτική αξία" η σκέτα "αξία". Το "διάφορο" η εμπορικό κέρδος, που ιδιοποιείται ο έμπορος είναι μέρος αυτής της αξίας, και πιο συγκεκριμένα της Υπεραξίας της Εργασίας, που χρειάστηκε για να να δημιουργηθεί αυτή η αξία.
      Σχηματικά: Εμπορικό κέρδος = Υπεραξία - Βιομηχανικό κέρδος.

      Διαγραφή
  3. "Aίμα και κομπίνες": Σαν σήμερα, 1 Οκτώβρη 1847, ιδρύεται η "Ανώνυμη Εταιρεία Τηλεγραφικών Κατασκευών Ζίμενς και Χάλσκε" ("Τelegraphen-Bauanstalt von Siemens & Halske AG") από τον μηχανικό και εφευρέτη Βέρνερ Ζίμενς και τον μηχανικό Γιόχαν Χάλσκε. Σκοπός της ήταν η κατασκευή τηλεγραφικών εγκαταστάσεων και ηλεκτρικού εξοπλισμού.
    Γρήγορα άρχισε να απλώνει τηλεγραφικές γραμμές μέσα στη Γερμανία. Κατασκεύασε την πρώτη τηλεγραφική γραμμή από το Βερολίνο στην Φρανκφούρτη το 1848, μια απόσταση 500 χιλιομέτρων. Το 1850 άνοιξε τα πρώτα γραφεία της στο εξωτερικό, στο Λονδίνο. Καθώς η εταιρεία μεγάλωνε κι έκανε μαζική παραγωγή, ο Χάλσκε, που δεν συμφωνούσε με αυτήν την επέκταση, αποσύρθηκε το 1867, αφήνοντας τον έλεγχο στα αδέλφια Ζίμενς και στους απογόνους τους.
    Με την βοήθεια του Γερμανικού ιμπεριαλισμού και μιλιταρισμού, η εταιρεία εξελίχθηκε σε κορυφαία δύναμη. Καθώς προχωρούσε έσβηνε τον ανταγωνισμό,πραγματοποιώντας συγχωνεύσεις με άλλες εταιρείες που οδηγούσαν σε επέκταση της σε νέους κλάδους.
    Τα κέρδη της εταιρείας ,που ήδη είχε κατακτήσει προνομιακή θέση και ουσιαστικά είχε γίνει μονοπώλιο σε πολλούς κλάδους, εκτοξεύτηκαν με την άνοδο των ναζί στην εξουσία. Οι ναζί κατήργησαν ακόμα και τα τυπικά προσχήματα για μίζες και πρόσφεραν στην εταιρεία (όπως και σε όλες τις άλλες) το τσάκισμα των συνδικάτων, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να μην μπορούν να αντιδράσουν.
    Τα κέρδη μεγάλωσαν ακόμα περισσότερο με την έναρξη του πολέμου. Η Ζήμενς εβγαλε τεράστια κέρδη απο συμβόλαια με το ναζιστικό καθεστώς, όχι μόνο για τον πόλεμο. Τα στρατόπεδα θανάτου των ναζί, όπως αυτά του Άουσβιτς και Μπούχενβαλτ, στα οποία δολοφονήθηκαν εκατομμύρια αθώοι, ήταν μια τεράστια κερδοφόρα επιχείρηση για την εταιρεία, που είχε αναλάβει όλα τα μηχανήματα, την συντήρηση κ.α.
    Στο Μπούχενβαλντ, οι θάλαμοι αερίων έχουν το logo της εταιρείας. Τα στρατόπεδα θανάτου τροφοδότησαν την εταιρεία,με δεκάδες χιλιάδες φυλακισμένους πολέμου στα εργοστάσιά της. Τα εργοστάσια αυτά λειτουργούσαν με την βοήθεια των Ες-Ες του Χίμλερ. Η Ζήμενς είχε δραστηριότητες σε όλες τις κατεχόμενες απο τους ναζί χώρες της Ευρώπης και ήταν βασική δύναμη υποστήριξης του ναζισμού. Πχ Ο Ι.Βουλπιώτης, αντιπρόσωπος Zήμενς της περίοδο της Κατοχής στην Ελλάδα,
    είχε πρωταγωνιστικό ρόλο ακόμα και στην ίδρυση των 'Ελληνικών Ες-Ες, των εγκληματικών ταγμάτων ασφαλείας.
    Μετά το τέλος του πολέμου, ο επικεφαλής του ομίλου Χέρμαν φον Ζίμενς φυλακίστηκε για..δύο χρόνια. Η εταιρεία, με την βοήθεια των Αγγλοαμερικανών, ξεπλύθηκε και συνέχισε τις
    δραστηριότητες της.
    Στη διάρκεια της δεκαετίας του '50 επεκτάθηκε στην ηλεκτρική αγορά της Ευρώπης και των υπερατλαντικών χωρών, έτσι ώστε από τη δεκαετία του '60 να είναι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στον κόσμο. Μέχρι σήμερα η εταιρεία παραμένει ηγετική δύναμη στην παγκόσμια αγορά.
    Στην Ελλάδα, έχει ιστορία 100 χρόνων. Μόνο απο τον πόλεμο και μετά, η εταιρεία και οι Ελληνικές αρχές έχουν εμπλακεί σε τρείς μεγάλες υποθέσεις με κατηγορίες η καταδίκες για διαφθορά:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το 1955, με κυβέρνηση Παπάγου, η εταιρεία ήγειρε νέες απαιτήσεις για τεχνική συμπαράσταση ειδικών που θα επιβάρυνε σοβαρά το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και αναπροσαρμογή τιμών ενός διαγωνισμού που είχε διενεργηθεί το 1953.

      Η κυβέρνηση Παπάγου και ο τότε υπουργός Καραμανλής αρνήθηκαν και ο Βουλπιώτης (που συνέχιζε να είναι αντιπρόσωπος της εταιρείας στην Ελλάδα) έστειλε επιστολή στον Παπάγο και ισχυρίστηκε ότι ο υφυπουργός Παπακωνσταντίνου δεν υπέγραφε την σύμβαση γιατί του ζητούσε εκβιαστικά 100.000 δολάρια για να συναινέσει στην υπογραφή της. Έγιναν δικαστήρια και ο Βουλπιώτης καταδικάστηκε για συκοφαντική δυσφήμιση.

      Η δεύτερη φορά ήταν το 1989,όταν η κυβέρνηση Τζανετάκη ακύρωσε σύμβαση που είχε υπογράψει ο ΟΤΕ πριν αναλάβει και η οποία προέβλεπε προμήθεια 470.000 ψηφιακών συσκευών, με απευθείας ανάθεση από τη Ζήμενς, έναντι 32,5 δις δραχμών. Η ακύρωση έγινε μετα απο εισαγγελική παρέμβαση και ο Τόμπρας, πρόεδρος του ΟΤΕ, παραιτήθηκε.

      Όμως, τον Νοέμβρη του 1989 η οικουμενική, με τον Ζολώτα πρωθυπουργό, υπογράφει νέα σύμβαση με τη Ζήμενς για αγορά ψηφιακών δικτύων (4,5 δις δρχ) και αργότερα και νέα σύμβαση για τις ψηφιακές συσκευές (27 δις δρχ, παρόμοιο ποσό με την πρώτη σύμβαση που ακυρώθηκε). Το 1992, επι Μητσοτάκη, γίνεται εισαγγελική έρευνα, ασκούνται διώξεις κατά διοικητών του ΟΤΕ και του Σ. Κόκκαλη, όμως τίποτα δεν αποδείχθηκε. Το 1993 εκδίδεται απαλλακτικό βούλευμα από το συμβούλιο Εφετών.

      H τρίτη περίπτωση είναι η υπόθεση των "μαύρων ταμείων" την δεκαετία του 2000, όταν αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία δωροδόκησε με συνολικό ποσό 1,3 δισ ευρώ πολιτικούς, κρατικούς λειτουργούς κ.α σε μια σειρά απο χώρες, για να εξασφαλίζει συμβάσεις με ευνοικούς όρους.

      Στην Ελλάδα, ο κύριος διαχειριστής των χρημάτων αυτών ήταν ο
      τότε διευθύνων σύμβουλος της Ζήμενς Ελλάδος, Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο οποίος διέφυγε στην Γερμανία το 2007 και δικάστηκε εκεί, ενώ εντάλματα έκδοσής του στην Ελλάδα απορρίφθηκαν από την γερμανική Δικαιοσύνη.

      Η δίκη ξεκίνησε 11χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας (2017). Το 2019 ανακοινώθηκαν οι ποινές. Τελικά, με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου, κρίθηκε ότι μεγάλος αριθμός αξιοποίνων πράξεων έχουν υποπέσει σε παραγραφή.

      Είναι η ιστορία, παρόμοια με την ιστορία άλλων συμβόλων της "επιχειρηματικότητας", του καπιταλισμού, πέρα απο ονόματα και μορφές.

      Διαγραφή
    2. https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02HiUucDiajKrfrKyrjMF8uC63vfPNFEjk3fjqABvuakFXpCxamu9cgNSdvEXh55bdl&id=100066793461714&__cft__[0]=AZWUeCXgtAk0uL4v3yaDKx3A60MAsktBvbWQMDC4L5iMxEdnNL0ySA0Ls9Ft8AzxyB6s0FYj37BQ_5A1AQE0OOyb6aTxOK6Ra77nTvmx8cu_WGuIjGC9a-sZtTzFt3DHZ-BH1eHT3UjAOJbikJAbHi7rURMtdh8jGT17gWb1RJBIZa5_f6vp3OmEIyHagOxq9KCn8Z3sIzrJDevPFrcDH0yo&__tn__=%2CO%2CP-R

      Διαγραφή
  4. Κώστας Γραμματόπουλος Αλφαβητάρια: Ο καλλιτέχνης που ζωγράφιζε τα αλφαβητάρια της παιδικής μας ηλικίας
    Αλφαβητάρια: Αυτός είναι ο άνθρωπος που τα ζωγράφιζε
    Οι παλιότεροι θα τα θυμούνται σίγουρα γιατί έχουν σημαδέψει τα παιδικά και σχολικά τους χρόνια, άλλωστε πολλές φορές συναντάμε ανθρώπους οι οποίοι νοσταλγούν τα αγαπημένα τους αλφαβητάρια και μοιράζονται ιστορίες.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/10/blog-post_394.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μεταξύ της 1ης Οκτωβρίου 1965 και του Απριλίου – Μαΐου του επόμενου έτους, το δεξιό στρατιωτικό καθεστώς των στρατηγών Nasution και Suharto κατέλαβε την εξουσία και ενίσχυσε τη δύναμή του στην Ινδονησία. Σε εκείνο το δύσκολο επτάμηνο σφαγιάστηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Ο αυξανόμενος αριθμός των θυμάτων εμφανιζόταν περιστασιακά στον Τύπο, καταγεγραμμένος με λίγο περισσότερο πάθος από ένα αθλητικό αποτέλεσμα.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/09/1965.html?showComment=1664703942916#c2945219340680597022

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 1 Οκτώβρη 1993 - Το ΑΣ (Ανώτατο Σοβιετ) και οι υπερασπιστές του αρνούνται να παραδώσουν τα όπλα, με αντάλλαγμα την επαναφορά στο κτίριο του ρεύματος, της θέρμανσης και των τηλεπικοινωνιών. Νέες συγκρούσεις Αστυνομίας και διαδηλωτών στη Μόσχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου