ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 24/05/1543

Πεθαίνει ο Νικόλαος Κοπέρνικος, ο Πολωνός αστρονόμος, που εισηγήθηκε τη θεωρία του ηλιοκεντρικού συστήματος. 

Νικόλαος Κοπέρνικος

24/05/1686

Γεννιέται ο Ολλανδός φυσικός και εφευρέτης Ντάνιελ Γκαμπριέλ Φαρενάιτ, που δημιούργησε την ομώνυμη κλίμακα για τη μέτρηση της θερμοκρασίας.

24/05/1743

Γεννήθηκε ο Γάλλος επαναστάτης, Ζαν Πολ Μαρά.

 Ζαν Πολ Μαρά

24/05/1881

Μετά το Συνέδριο του Βερολίνου υπογράφεται η Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, με την οποία ενσωματώνεται στην Ελλάδα η Θεσσαλία (εκτός της Ελασσόνας) και η Άρτα.

24/05/1886

Λήγει ο αποκλεισμός των ελληνικών παραλίων από τους στόλους της Αγγλίας και της Ρωσίας, που είχε επιβληθεί στις 26 Απριλίου. Αιτία του αποκλεισμού ήταν η άρνηση της κυβέρνησης Θεόδωρου Δηλιγιάννη να διατάξει την αποστράτευση και να σταματήσει τις πολεμικές προετοιμασίες κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

24/05/1900

Γεννιέται ο Ιταλός θεατρικός συγγραφέας Εντουάρντο Ντε Φιλίππο.

24/05/1905

Συγκροτείται το πρώτο σοβιέτ των εργατών στη Ρωσία.

24/05/1917

Συμμαχικός αποκλεισμός της Αθήνας. Ο Γάλλος τέως υπουργός εξωτερικών Σελεστέν Ζονάρ φτάνει στον Πειραιά επικεφαλής του στόλου της Αντάντ, αποβιβάζει αγήματα στην ελληνική πρωτεύουσα, εξορίζει στην Κορσική μέλη της κυβέρνησης και πολλούς βασιλόφρονες πολιτικούς (Ιωάννης Μεταξάς, Δημήτριος Γούναρης, Σπύρος και Σταμάτης Μερκούρης) και απαιτεί την παραίτηση από τον θρόνο του Κωνσταντίνου, που δέχεται να μεταβεί στην Ελβετία.

24/05/1933

Σε όλη την Ελλάδα γίνεται καμπάνια αλληλεγγύης προς το γερμανικό προλεταριάτο, που μάχεται κατά του φασισμού και για τη σωτηρία των Δημητρόφ και Τέλμαν. Ο Γκεόργκι Δημητρόφ (ηγετικό στέλεχος της Κομμουνιστικής Διεθνούς) και ο Ερνστ Τέλμαν (ΓΓ του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος) είχαν συλληφθεί από τους Ναζί στις 9 και 3 του Μάρτη αντίστοιχα. 

Καμπάνια αλληλεγγύης προς το γερμανικό προλεταριάτο

24/05/1935

Το Κόμμα των Φιλελευθέρων με επικεφαλής τον Θεμιστοκλή Σοφούλη αποφασίζει οριστικά να απόσχει από τις προσεχείς εκλογές με το αιτιολογικό ότι δεν διασφαλίζονταν η ελεύθερη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Παρόμοιες αποφάσεις πήραν και άλλα κόμματα της βενιζελικής παράταξης, του Καφαντάρη, του Μιχαλακόπουλου και του Μυλωνά.

24/05/1936

Συνέρχεται στην Αθήνα το Α’ Πανελλαδικό Συνέδριο φοιτητών και σπουδαστών. Παίρνουν μέρος 165 αντιπρόσωποι από πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και όλες τις ανώτερες σχολές.

24/05/1941

Γεννιέται ο Αμερικανός τραγουδιστής και συνθέτης Μπομπ Ντίλαν, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ρόμπερτ Άλεν Ζίμερμαν. 

Μπομπ Ντίλαν

24/05/1964

Ιδρύεται η Πανελλαδική Ένωση Γυναικών (ΠΕΓ), μέλος της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Οργάνωσης Γυναικών (ΠΔΟΓ).

24/05/1966

Οι σιδηροδρομικοί κατεβαίνουν σε απεργία και η κυβέρνηση τους επιστρατεύει.

24/05/1972

Η Ασφάλεια Προαστίων συλλαμβάνει στη Νέα Ιωνία 5 κλωστοϋφαντουργούς εργάτες και εργάτριες με την κατηγορία ότι την παραμονή της Πρωτομαγιάς είχαν κολλήσει στο εργοστάσιο όπου δούλευαν συνθήματα κατά της δικτατορίας και υπέρ των αγώνων της εργατικής τάξης και του ΚΚΕ.

24/05/1974

Πεθαίνει ο Αμερικανός συνθέτης και πιανίστας της τζαζ Ντιουκ Έλινγκτον.

24/05/1975

Στις εκλογές για την ανάδειξη της αιρετής ΕΦΕΕ, η Πανσπουδαστική Συνδικαλιστική Κίνηση (η παράταξη στα πλαίσια της οποίας δρούσε η ΚΝΕ) αναδεικνύεται πρώτη δύναμη.

24/05/1976

Τα Συνεργαζόμενα Εργατικά Σωματεία κηρύσσουν 48ωρη πανελλαδική απεργία ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο που προωθούσε η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή (ο περιβόητος Ν.330).

Κατά τη δεύτερη μέρα των κινητοποιήσεων η αστυνομία επιτίθεται με ιδιαίτερη αγριότητα εναντίον των συγκεντρωμένων στο θέατρο «Γκλόρια» οικοδόμων, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός ατόμου και τον τραυματισμό πολλών άλλων.

Ο Ν.330 θα υπερψηφιστεί τελικά στις 27 του μηνός, με τον υπουργό Εργασίας να δηλώνει από το βήμα της Βουλής πως «η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί την…πάλη των τάξεων!» Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αποχωρεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας. 

Ο Κ. Λάσκαρης θέλει να καταργήσει την «πάλην των τάξεων»

24/05/1993

Μετά από εμφύλιο πόλεμο, που διήρκεσε 30 χρόνια, η Ερυθραία αποκτά την ανεξαρτησία της από την Αιθιοπία.

24/05/2001

Πεθαίνει η πεζογράφος και θεατρική συγγραφέας Μαργαρίτα Λυμπεράκη.

4 σχόλια:

  1. 24 Μαίου 1626, ο Ολλανδός άποικος, Πίτερ Μίνουιτ, "αγοράζει"από τους Ιθαγενείς το νησί του Μανχάταν. Ως αντάλλαγμα προσφέρει αντικείμενα αξίας...24ων δολαρίων.
    Το 1624, η Ολλανδική εταιρία "Dutch West India Company" ίδρυσε στο νότιο τμήμα του νησιού το Νέο Άμστερνταμ. ως ένα σταθμό εμπορικών συναλλαγών. Ο Πίτερ Μίνουιτ ήρθε δύο χρόνια αργότερα και μια απο τις πρώτες ενέργειες του, ως νέος κυβερνήτης, ήταν να "αγοράσει" το νησί.
    Η έννοια "ιδιοκτησία" ήταν εντελώς άγνωστη στους Ιθαγενείς (και η λέξη),που είχαν κοινή και προσωρινή κατοχή στην γή, αφού κινούνταν διαρκώς για να βρουν τροφή, δημιουργώντας καταυλισμούς. Έτσι, σε αντίθεση με τους "πολιτισμένους" αποικιοκράτες, θεωρούσαν πως η γή, το νερό, τα δάση κ.α ανήκουν σε όλους και δεν μπορούσαν να καταλάβουν την λέξη "ιδιοκτησία".
    Για αυτό και στην πραγματικότητα δεν υπήρξε "εμπορική συμφωνία". Οι Ιθαγενείς πιθανότατα δέχτηκαν τα "δώρα" των αποικιοκρατών γιατί νόμιζαν ότι αυτοί ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την γη περιστασιακά για τις βασικές ανάγκες τους, όπως έκαναν οι ίδιοι. Δεν μπορούσαν ούτε να καταλάβουν, ούτε να φανταστούν κάποια άλλη χρήση.
    Μετα απο λίγο θα παρακολουθούσαν έκπληκτοι τους Ευρωπαίους, να φτιάχνουν φράχτες και φρούρια,να βάζουν ένοπλους φρουρούς, φόρους και διόδια και να αλληλοσκοτώνονται (η να βάζουν άλλους να σκοτωθούν) για δικαιώματα ιδιοκτησίας.
    Οι "συμφωνίες" συνεχίστηκαν (μετα τους Ολλανδούς αποικιοκράτες, ήρθαν οι Άγγλοι κ.α), μαζί με την εξόντωση των Ιθαγενών. Από τα πρώτα χρόνια της "ανακάλυψης" της Αμερικής, μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, εξοντώθηκαν περισσότεροι από 100.000.000 Ιθαγενείς. Είναι το μεγαλύτερο ολοκαύτωμα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 24 Μαίου 1543, πεθαίνει ο μεγάλος Πολωνός αστρονόμος Νικόλαος Κοπέρνικος, που διατύπωσε τις αρχές του ηλιοκεντρικού συστήματος.
    Πέθανε σε μεγάλη μοναξιά, μετά από μια εγκεφαλική αιμορραγία που τον είχε αφήσει ημιπαράλυτο. Ήταν 70 χρόνων. Λίγο πριν το θάνατο του, έλαβε από τον εκδότη του το πρώτο αντίτυπο του μοναδικού του έργου ("Περί των περιστροφών των ουρανίων σφαιρών"), όπου συνόψισε τα αποτελέσματα της έρευνας του.
    Η επαναστατική σημασία των θεωριών του Κοπέρνικου έγινε αντιληπτή από την Καθολική Εκκλησία, μόνο αφού ο Γαλιλαίος και άλλοι ανέπτυξαν τις φιλοσοφικές επιπτώσεις της διδασκαλίας του.
    Το 1616, 73 χρόνια μετά το θάνατό του, η Ιερά Εξέταση αποφάσισε να θέσει το βιβλίο του υπό απαγόρευση,η οποία ίσχυσε για πάνω απο 200 χρόνια, ως το 1828.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 24 Μαίου 1976, τα Συνεργαζόμενα Εργατικά Σωματεία κηρύσσουν 48ωρη πανελλαδική απεργία ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο (Ν.330) που προωθούσε η κυβέρνηση Καραμανλή.
    Ο ν.330 ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της προσπάθειας της αστικής τάξης (και του Καραμανλή συγκεκριμένα) να εμποδίσουν κάθε προσπάθεια δημοκρατικής και εργατικής διεκδίκησης μετα την πτώση της χούντας.
    Παρά τον προπαγανδιστικό μύθο για τον "άλλο" Καραμανλή της μεταπολίτευσης (συγκριτικά με την δεκαετία του 60), η πραγματικότητα είναι ότι τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση του πρωτοστάτησαν σε αντεργατικά και αυταρχικά μέτρα, κατα παραγγελία των βιομηχάνων και των εργοδότών γενικότερα.
    Στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης,η εργατική τάξη βγαίνει μπροστά για να διεκδικήσει όσα της στερούσαν τόσα χρόνια, μετά απο την μόνιμη συμπίεση του εισοδήματος της. Οι εργαζόμενοι ξεσηκώνονται. Μέσα στο 1975, καταγράφονται 2.381 διάφορες κινητοποιήσεις (απεργίες, στάσεις εργασίας, συλλαλητήρια, πορείες κλπ) ενώ άλλες 358 καταγράφονται μέσα στο πρώτο δίμηνο του 1976.
    Οι εργοδότες, που νοσταλγούσαν το πρόσφατο παρελθόν της ανυπαρξίας εργατικών κινητοποιήσεων λόγω της χούντας, αρχίζουν να ανησυχούν.
    5 Μαρτίου 1976, ο ΣΕΒ οργανώνει συνέντευξη τύπου, στην οποία παρουσιάζει ως βασικό πρόβλημα της οικονομίας τις..κινητοποιήσεις των εργαζομένων και ισχυρίζεται (απειλεί) ότι υπάρχει κίνδυνος να σταματήσουν οι..επενδύσεις. Και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, καλεί ανοιχτά την κυβέρνηση Καραμανλή να τοποθετηθεί "για τις απεργίες που εκδηλώνονται και για τις μισθολογικές απαιτήσεις που διατυπώνονται".
    Ο Καραμανλής και η κυβέρνηση του, -δηλαδή οι πολιτικοί υπάλληλοι των εργοδοτών- ανταποκρίνονται αμέσως. Μόλίς 6 μέρες μετά, ο υπουργός συντονισμού/προγραμματισμού Π.Παπαληγούρας κάνει λόγο για "κατάχρηση ελευθεριών εις βάρος του κοινωνικού συνόλου" και δηλώνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να παρέμβει για να σταματήσει η "κατάχρηση, η οποία εκδηλώνεται με ένα κύμα αδικαιολόγητων απεργιακών και άλλων διαλυτικών της κοινωνικής συνοχής εκδηλώσεων".
    Πριν βγεί ο μήνας, η "παρέμβαση" εμφανίζεται μέσα απο νόμο του υπουργού "εργασίας" Λάσκαρη. Ο Λάσκαρης είχε τελειώσει την νομική και παρουσίαζε τον εαυτό του ως ειδικό επί των εργατικών θεμάτων.'Ομως, η μόνη δραστηριότητα του για εργατικά ζητήματα ήταν ότι την περίοδο 1963-1967 δίδασκε εργατικό δίκαιο στην σχολή επιμόρφωσης αξιωματικών της...χωροφυλακής. Η φαιδρότητά του επιβεβαιώθηκε και αργότερα όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με την απατεώνισσα "Αγία Αθανασία του Αιγάλεω" (1977-1978) και ο Λάσκαρης έσπευσε να την στηρίξει, βεβαιώνοντας ότι συνομιλούσε με την Παναγία!
    29 Μαρτίου 1976, ο Λάσκαρης και η κυβέρνηση Καραμανλή φέρνουν στην βουλή νομοσχέδιο με τίτλο "Περί επαγγελματικών σωματείων και ενώσεων και διασφαλίσεως της συνδικαλιστικής ελευθερίας". Όλες οι εργατικές διεκδικήσεις πρέπει υποχρεωτικά να περνούν από διαιτησία για να είναι νόμιμες οι όποιες κινητοποιήσεις. Προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις και ποινές για όσους συνδικαλιστές "παρεκτρέπονται". Αναγνωρίζεται νομικά το δικαίωμα των εργοδοτών να κηρύσσουν ανταπεργία και να οργανώνουν απεργοσπαστικό μηχανισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να είναι νόμιμη μια απεργία, πρέπει να στρέφεται αποκλειστικά κατά του εργοδότη των απεργών (δηλαδή,απαγορεύονται πχ οι απεργίες συμπαράστασης) και να πραγματοποιείται αυστηρά για μισθολογικούς λόγους και μόνο (δηλαδή, απαγορεύονται απεργίες για βελτίωση των συνθηκών εργασίας για λήψη μέτρων ασφαλείας, καταχρηστικές απολύσεις κλπ). Άρα, είναι παράνομες και οι πολιτικές απεργίες, όπως π.χ όταν η κυβέρνηση φέρνει στην Βουλή νομοσχέδια για το ασφαλιστικό, για τις συντάξεις κλπ.
      Επίσης, απαγορεύτηκαν οι απεργίες που δεν κηρύσσονταν "υπό του νομίμως συνεστημένου σωματείου" (αλλά από συνελεύσεις εργαζομένων) ή αποφασίζονταν με πλειοψηφία κάτω του 75%. Επιβλήθηκε υποχρεωτική οκταήμερη προειδοποίηση των απεργών προς τον εργοδότη, ποινικοποιήθηκε η "άσκησις επιρροής επί της συστάσεως σωματείου" (!), απαγορεύτηκε η συμμετοχή των ανήλικων εργαζομένων στα συνδικάτα (ενω επιτρεπόταν η εκμετάλλευση τους απο τους εργοδότες) και νεκραναστήθηκε η μετεμφυλιακή νομοθεσία που επέτρεπε απόλυση συνδικαλιστικών στελεχών για "απείθεια σε δικαιολογημένη(!) εντολή του εργοδότη".
      Ο νόμος-έκτρωμα Καραμανλή-Λάσκαρη, μνημείο εξυπηρέτησης συμφερόντων των εργοδοτών ενάντια στους εργάτες απο πολιτικούς υπαλλήλους-λακέδες της εξουσίας, ξεσήκωσε αντιδράσεις απο όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
      Προσπαθώντας να υπερασπιστεί το τερατούργημα που έφτιαξε, μαζί με την κυβέρνηση, ο υπουργός "εργασίας" της ΝΔ Λάσκαρης σημειώνει στην εισηγητική του έκθεση ότι δεν υπάρχει πλέον "εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο"(!) και αργότερα θα προχωρήσει σε μια μια δήλωση που έμεινε στην ιστορία σαν μια απο τις μεγαλύτερες ανοησίες που έχουν ειπωθεί απο μέλος του Ελληνικού κοινοβουλίου: Δηλώνει σε δημοσιογράφους: "Δεν θα επιτρέψομεν την πάλην των τάξεων"!
      Κατά την διήμερη συζήτηση στην Βουλή (24-25 Μαίου 1976), πρωτοβάθμια σωματεία και και ομοσπονδίες σε όλη την χώρα (εκτός, βέβαια, από την κυβερνητική ΓΣΕΕ, η οποία περιορίστηκε σε ευχολόγια), προχωρούν σε 48ωρη απεργία των εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα ενώ δεκάδες χιλιάδες απεργοί πραγματοποιούν μεγάλη και μαχητική πορεία στην Αθήνα.
      Κατά τη δεύτερη μέρα των κινητοποιήσεων (25 Μαίου), η αστυνομία του Καραμανλή επιτίθεται με ιδιαίτερη αγριότητα εναντίον των Οικοδόμων που είχαν συγκεντρωθεί στο θέατρο "Γκλόρια". Ακολουθούν επιθέσεις εναντίον των εργατών και του λαού που διαδήλωνε.
      Μια "αύρα" της αστυνομίας συνθλίβει (δολοφονεί) την 66χρονη πλανόδια μικροπωλήτρια Αναστασία Τσιβίκα. Η Τσιβίκα είναι η πρώτη νεκρή της μεταπολίτευσης σε εργατική διαδήλωση απο την αστυνομία του "εθνάρχη".' Ετσι προστέθηκε άλλο ένα θύμα στην ιστορία των πολιτικών ευθυνών των κυβερνήσεων του. Η επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση χαρακτήρισε την νεκρή Τσιβίκα "ζητιάνα".
      100 απεργοί συλλαμβάνονται και 75 διακομίζονται τραυματισμένοι σε νοσοκομεία. 27 Μαίου 1976, το έκτρωμα των Καραμανλή-Λάσκαρη υπερψηφίζεται.
      Η πάλη των τάξεων όχι μόνο δεν καταργήθηκε, όπως νόμιζε ο απίθανος Λάσκαρης αλλά συνεχίστηκε, με μεγάλους αγώνες ενάντια στην εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της.
      Η προσπάθεια να χτυπηθεί το εργατικό κίνημα απο τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις τους, με πρωτοβουλίες υπουργών "εργασίας" (εργοδοσίας), συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου