Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Ζαν Πολ Μαρά


Στις 13 Ιουλίου 1793 πέθανε ο  Ζαν Πολ Μαρά, από τους πρωταγωνιστές της Μεγάλης Γαλλικής Επανάστασης. 

Γεννήθηκε στις 24 Μαϊου του 1743 στο Νεσατέλ της Ελβετίας, γόνος πλουσίας οικογενείας. Σε νεαρή ηλικία έφυγε για το Παρίσι με σκοπό να σπουδάσει ιατρική.

Την ίδια περίοδο, επηρεασμένος από τις ιδέες των Γάλλων Διαφωτιστών, άρχισε να ασχολείται με την μελέτη των κοινωνικοπολιτικών προβλημάτων και έγραψε δύο δοκίμια, το «Φιλοσοφικό δοκίμιο για τον άνθρωπο» και το «Αλυσίδες της δουλείας». Θέλοντας να βοηθήσει την Γαλλική Επανάσταση, εξέδωσε το 1790 την εφημερίδα «Φίλος του Λαού».

Υπήρξε από τους πιο ανυποχώρητους ηγέτες της Επανάστασης και από εκείνους που επέμεναν ότι η Επανάσταση δε θα πρέπει να σταματήσει μόνον επειδή αποκατέστησε την αστική τάξη στην εξουσία μετά την πτώση της φεουδαρχίας και της μοναρχίας. Γι’ αυτό ήρθε σε σύγκρουση με αρκετούς από τους αστούς επαναστάτες που υποστήριζαν μια περιορισμένη αλλαγή μέσα από τις επαναστατικές ανατροπές που επέφερε η Επανάσταση. Ο Μαρά με την εφημερίδα του πίεζε στο να προχωρήσει η Επανάσταση και στη λύση των κοινωνικών ζητημάτων που έθεταν οι λαϊκές μάζες. Γνωστός για την αδιαλλαξία του στην υπεράσπιση των θέσεών του, ο Μαρά κατηγορήθηκε για τυφλή βία εναντίον των εχθρών της Επανάστασης. Μπήκε στο μάτι της αντίδρασης και αυτή τον εξόντωσε. Στις 13 Ιούλη 1793 η Σαρλότ Κορντέ, όργανο των αριστοκρατών, δολοφόνησε τον Μαρά κατά τη διάρκεια της λουτροθεραπείας του.

Ο θάνατος του ακόμα εμπνέει συγγραφείς και καλλιτέχνες ενώ έχει αποτυπωθεί σε θεατρικά έργα, βιβλία, γλυπτά, ποιήματα και πίνακες. Στον τάφο είχαν γραφτεί τα εξής λόγια: «Unité, Indivisibilité de la République, Liberté, Égalité, Fraternité ou la mort» (Ενότητα, Δημοκρατία, Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη ή θάνατος!)

“Για να παραμείνει ελεύθερος ο λαός,
πρέπει διαρκώς να είναι σε επιφυλακή,
απέναντι σ’ αυτούς, που τον κυβερνούν”

  Ηρακλής Κακαβάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου