Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 24 Μαΐου 2020

Ο Κ. Λάσκαρης θέλει να καταργήσει την «πάλην των τάξεων»

Τα Συνεργαζόμενα Εργατικά Σωματεία κηρύσσουν, 24/5/1976, 48ωρη πανελλαδική απεργία ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο που προωθούσε η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή (ο περιβόητος Ν.330).

Κατά τη δεύτερη μέρα των κινητοποιήσεων η αστυνομία επιτίθεται με ιδιαίτερη αγριότητα εναντίον των συγκεντρωμένων στο θέατρο
«Γκλόρια» οικοδόμων, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός ατόμου και τον τραυματισμό πολλών άλλων.

Ο Ν.330 θα υπερψηφιστεί τελικά στις 27 του μηνός, με τον υπουργό Εργασίας να δηλώνει από το βήμα της Βουλής πως «η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί την…πάλη των τάξεων!»
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αποχωρεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Στις 24 του Μάη 1976 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρνει για συζήτηση στη Βουλή τον περιβόητο «Νόμο 330» περί «εργατικών οργανώσεων και συνδικαλιστικών ελευθεριών». Είναι ένα από τα πιο αντεργατικά νομοθετήματα που γνώρισε ο τόπος. Συνάντησε εξ αρχής την αντίθεση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των εργαζομένων, πλην της κυβερνητικής διοίκησης της ΓΣΕΕ, η οποία περιορίστηκε να υποβάλει ορισμένες δευτερεύουσας σημασίας τροποποιήσεις.

Ο αλήστου μνήμης υπουργός Εργασίας Κ. Λάσκαρης, υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο, χαρακτηρίζει «αυθάδη και ιταμή» την αξίωση για απόσυρσή του.
 
Από την επίθεση της αστυνομίας κατά των απεργών

Ο Νόμος 330 περιορίζει δραστικά το δικαίωμα της απεργίας, κατοχυρώνει την ανταπεργία (λοκ άουτ), νομιμοποιεί τη συγκρότηση απεργοσπαστικών μηχανισμών και, κυρίως, απαγορεύει την «πολιτική απεργία». Οπως σημειώνεται απ' όλες τις πτέρυγες της Βουλής, πλην της ΝΔ, όλες οι απεργίες των εργαζομένων θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πολιτικές αφού μοιραία στρέφονται κατά της πολιτικής της κυβέρνησης. Ετσι, η κυβέρνηση επιχειρεί την ουσιαστική κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος. Ακόμη, ο νόμος απαγορεύει τις απεργίες αλληλεγγύης, αλλά και κάθε άλλη απεργιακή κινητοποίηση που δε στρέφεται κατά του συγκεκριμένου εργοδότη και δεν περιορίζεται σε καθαρά μισθολογικά αιτήματα. Με διάταξή του υποχρεώνει τους εργαζόμενους στα Νομικά 

Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και στους Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας να γνωστοποιούν τα αιτήματά τους 15 μέρες πριν από την κήρυξη της απεργίας. Ακόμη, χαρακτηρίζονται παράνομες όσες απεργίες δεν κηρύσσονται από τα επίσημα «επαγγελματικά σωματεία».

Ο ανεκδιήγητος υπουργός Εργασίας Κ. Λάσκαρης σημειώνει στην εισηγητική του έκθεση ότι δεν υπάρχει πλέον «εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο» και δηλώνει στους δημοσιογράφους: «Δεν θα επιτρέψομεν την πάλην των τάξεων»!
 
Από την επίθεση της αστυνομίας κατά των απεργών

Την ίδια μέρα αρχίζει 48ωρη απεργία των εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, την οποία κήρυξαν πρωτοβάθμια σωματεία και ομοσπονδίες, ενώ δεκάδες χιλιάδες απεργοί πραγματοποιούν μεγάλη και μαχητική πορεία στην Αθήνα. Ομως, η κυβέρνηση κρατά για τη δεύτερη μέρα της απεργίας (στις 25 του Μάη) το σχέδιο για τη δολοφονική επίθεση της Αστυνομίας κατά των απεργών.

2 σχόλια:

  1. Η Ταξική πάλη όχι απλά δεν σταματάει όσο έχουμε Καπιταλισμό αλλά συνεχίζεται αλλάζοντας μορφές και κατά την οικοδόμηση του Σοσιαλισμού. Η ..μεταπολίτευση... μεγάλο σχολείο... Η Δεξιά.... έραβε και έστρωνε τον δρόμο στην Σοσιαλδημοκρατία με τον παπατζή 2 να έρθει το 1981... να ενσωματώσει το λαό στο καπιταλιστικό σύστημα πατώντας πάνω στις δικές μας ιδεολογικές στρεβλώσεις. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχουν ...ταξικά συνδικάτα.... μας ενημερώνει ο Ν.Ζ απο το Λαφαζαναίικο για να ..ενώσουν... τον λαό να παλέψει για τα προβλήματα του... Δεν υπάρχουν οι πολιτικές.... δυνάμεις που θα προβάλουν ...εναλλακτική λύση με την δημιουργία ...πολιτικού μετώπου για ενδιάμεση λύση.... Τίποτα πρωτότυπο και καινούργιο. Ιδιες παπάτζες και κουραφέξαλα όπως και πριν το ξεβράκωμα της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ του σύριζα... εθνικός καπιταλισμός.... και αλλαγή ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου με Ρωσία Κίνα Ιραν κάτω απο τη σημαία τμημάτων της Αστικής τάξης με το λαό στη σφαγή. Ενημερώνουμε τους Χαφιέδες του Καπιταλισμού οτι ταξικός πόλος στο Συνδικαλιστικό κίνημα υπάρχει και λέγεται ΠΑΜΕ και ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ. Επίσης υπάρχει ΚΚΕ που προσπάθησαν να το διαλύσουν το 1944... το 1968... το 1991.... και το 2012... πεταμένοι πλέον εκτός ...παίξανε τα ρέστα τους.... Οι Κομμουνιστές παλεύουμε για την ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ του λαού στην ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ διεκδικώντας προσωρινά μέτρα ανακούφισης με στόχο την Εξοδο απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΔΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ δηλαδή ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΖΕΡΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΠΑΤΖΗ ΒΑΡΚΙΖΑ ΤΕΛΟΣ. Τα κόλπα ψόφησαν το 1991 ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου