ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 05/07/1811

Με την κήρυξη της ανεξαρτησίας της η Βενεζουέλα εξεγείρεται κατά της Ισπανικής κυριαρχίας, με ηγέτη τον στρατάρχη Φρανσίσκο ντε Μιράντα, ο οποίος είχε πολεμήσει στις αστικές επαναστάσεις της Αμερικής (1776) και της Γαλλίας (1789). Τελικά η Βενεζουέλα θα γινόταν ανεξάρτητο κράτος το 1823 με την καταλυτική συνδρομή του ηγέτη του απελευθερωτικού κινήματος των λαών της Λατινικής Αμερικής Σιμόν Μπολιβάρ.  

Σιμόν Μπολίβαρ

05/07/1857

Γεννιέται η Κλάρα Τσέτκιν. Ηγετική φυσιογνωμία του γερμανικού και του διεθνούς εργατικού κινήματος και από τους ιδρυτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας. Πήρε μέρος στην οργάνωση του Ιδρυτικού Συνεδρίου της Β‘ Διεθνούς στο Παρίσι, όπου μίλησε για το ρόλο των γυναικών στην επανάσταση, αποσπώντας τα εγκωμιαστικά σχόλια του Ενγκελς. Χαιρέτισε με ενθουσιασμό τη Μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση, εκλέχτηκε στα καθοδηγητικά όργανα της Κομμουνιστικής Διεθνούς.  

Κλάρα Τσέτκιν

05/07/1897

Γεννιέται ο Γεώργιος Γρίβας («Διγενής»), που στην κατοχή διετέλεσε επικεφαλής της αντικομμουνιστικής οργάνωσης «Χ» και κατόπιν υπήρξε αρχηγός της εθνικιστικής- αντικομμουνιστικής οργάνωσης ΕΟΚΑ (Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών). 

SS, ταγματασφαλίτες, της οργάνωσης «Χ» και της Ειδικής Ασφάλειας..

05/07/1929

Οι αγρότες του χωριού Δαμακίνι Πατρών προβάλλουν ένοπλη αντίσταση και διώχνουν τους χωροφύλακες που πήγαν να συλλάβουν τους συγχωριανούς τους που δεν είχαν πληρώσει τους φόρους.

05/07/1931

Διεξάγονται αναπληρωματικές βουλευτικές εκλογές στη Μυτιλήνη. Το ΚΚΕ έρχεται πρώτο στην πόλη της Μυτιλήνης λαμβάνοντας 1.658 ψήφους έναντι 1.424 όλων των υπολοίπων, αστικών, κομμάτων.

05/07/1932

Ο Αντόνιο ντε Ολιβέιρα Σαλαζάρ γίνεται πρωθυπουργός της Πορτογαλίας. Την επόμενη χρονιά δίνει στον εαυτό του υπερεξουσίες και εγκαθιδρύει δικτατορία, η οποία κρατά σχεδόν 4 δεκαετίες.

05/07/1933

Ο κομμουνιστής αρτεργάτης Νισερλής πεθαίνει στο νοσοκομείο χτυπημένος από ξίφος αστυνομικού την ημέρα των επαναληπτικών εκλογών στην Θεσσαλονίκη.

05/07/1934

«Ματωμένη Πέμπτη»: Στις ΗΠΑ, η αστυνομία πυροβολεί κατά απεργών λιμενεργατών και σκοτώνει δύο, κατά τη διάρκεια της απεργίας των εργατών του λιμανιού του Σαν Φρανσίσκο και ολόκληρης της Δυτικής Ακτής, η οποία διήρκεσε 83 μέρες. 109 άνθρωποι τραυματίζονται.

 Η ματωμένη Πέμπτη

 05/07/1936

Ογκώδη και μαχητικά συλλαλητήρια ακτημόνων πραγματοποιούνται στις Σέρρες και το Σουφλί.

05/07/1943

Ο ΕΛΑΣ υπάγεται στο Βρετανικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής. 

Ο ΕΛΑΣ υπάγεται στο Βρετανικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής

05/07/1943

 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Γερμανοί εξαπολύουν επίθεση στο Κούρσκ της ΕΣΣΔ, βόρεια του Χαρκόβου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πολεμική αντιπαράθεση της ιστορίας με χρήση τεθωρακισμένων. Η μάχη του Κουρσκ θα λήξει στις 23 Αυγούστου με νίκη των Σοβιετικών έναντι των Γερμανών. 

Η Μάχης του Κουρσκ

05/07/1943

Προκήρυξις διοικητού Φρουρίου Κρήτης, Μπρώυερ.

 Προκήρυξις διοικητού Φρουρίου Κρήτης, Μπρώυερ

05/07/1944

Αρχίζει την λειτουργία του στην Τύρνα Θεσσαλίας παιδαγωγικό φροντιστήριο υπό την διεύθυνση της κομμουνίστριας παιδαγωγού Ρόζας Ιμβριώτη. 

«Η Ρόζα της εκπαίδευσης, της επανάστασης»

05/07/1945

Το Εργατικό Κόμμα κερδίζει τις εκλογές στη Βρετανία και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ χάνει την πρωθυπουργία από τον Κλέμεντ Άτλι.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα λαμβάνει 102.780 ψήφους και εκλέγει δύο βουλευτές, τους πρώτους στην ιστορία του.

05/07/1946

Στην Ποντοκερασιά του Κιλκίς 40 στρατιώτες προσχωρούν στους αντάρτες, γεγονός που δεν είναι μεμονωμένο, καταμαρτυρώντας την ευρεία απήχηση και επιρροή του ΚΚΕ και του ΕΑΜ στο νεοσύστατο «εθνικό στρατό».

Για να αντιμετωπιστεί -και κατά το δυνατόν να εξουδετερωθεί- το «φαινόμενο» αυτό, μόνο το μήνα Ιούλη συνελήφθησαν και κατόπιν εξορίστηκαν στους Φούρνους Ικαρίας, τη Φολέγανδρο, τη Νάξο και αλλού κοντά 100 αξιωματικοί.

05/07/1947

Σε μια αιφνιδιαστική επιχείρηση ο ΔΣΕ Κρήτης καταλαμβάνει το αεροδρόμιο του Μάλεμε, εξασφαλίζοντας πολύτιμα πολεμοφόδια, ρουχισμό και τρόφιμα.

Με το ΔΣΕ πέρασαν και 6 σμηνίτες, δύο εκ των οποίων έπεσαν κατόπιν μαχόμενοι στις μάχες της Σαμαριάς και του Δρομόνερου. 

Ο ΔΣΕ στην Κρήτη

05/07/1950

Αθωώνονται οι υπεύθυνοι της εφημερίδας «Μάχη», που είχαν συρθεί στα δικαστήρια λόγω των ρεπορτάζ γύρω από το κολαστήριο της Μακρονήσου.

05/07/1973

Η τριήμερη απεργία των τυπογράφων των Αθηναϊκών εφημερίδων λήγει με νίκη των απεργών και αύξηση των αποδοχών τους κατά 30%.

05/07/1977

Στο Πακιστάν ο υποστηριζόμενος από τον Αμερικανικό ιμπεριαλισμό στρατηγός Μοχάμεντ Ζία - ουλ - Χακ ανατρέπει με πραξικόπημα την κυβέρνηση του Ζουλφικάρ Αλι Μπούτο, που μόλις είχε εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία.

05/07/1989

Κλείνει δικαστικά η «υπόθεση Ιράνγκεϊτ», ενός σκανδάλου που είχε ξεκινήσει με την αποκάλυψη παρασκηνιακών συναλλαγών της κυβέρνησης Ρήγκαν με την κυβέρνηση του Ιράν, την οποία ωστόσο είχε –επισήμως- καταδικάσει ως «υποστηρικτή της διεθνούς τρομοκρατίας».

Στη διάρκεια της δίκης αποκαλύφθηκε επίσης η οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ προς τους «Κόντρας», την αντεπαναστατική οργάνωση που μάχονταν τους «Σαντινίστας» στη Νικαράγουα.

Ο συνταγματάρχης Όλιβερ Νορθ επιχείρησε να πάρει πάνω του όλη την ευθύνη για το σκάνδαλο. Προσπαθώντας δε να δικαιολογήσει την όλη υπόθεση υποστήριξε πως «Παραμονεύει μια τρομερή απειλή. Όλοι μας κινδυνεύουμε από μια ξένη και άθρησκη φιλοσοφία, τον κομμουνισμό».

05/07/1996

Γεννιέται το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό. Πρόκειται για ένα πρόβατο, τη «Ντόλυ».

05/07/2015

Το δημοψήφισμα  2015, το ΟΧΙ που έγινε ΝΑΙ.

 Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 και η δικαίωση του ΚΚΕ

5 σχόλια:

  1. Η νίκη των Εργατικών τον Ιούλη του 1945 στην Αγγλία και η απήχηση της στην Ελλάδα
    ...«..Είνε ανάγκη να νικηθούν οι Συντηρητικοί και να κερδίσει την πλειοψηφία στη Βουλή του Εργατικό Κόμμα ή το Κομμουνιστικό Κόμμα. Εμείς θα βοηθήσουμε με όλη μας την ψυχή να νικήσει το Εργατικό Κόμμα. Γι’αυτό περιορίζουμε τον αριθμό των υποψηφίων μας»

    Με βάση αυτό το Κ.Κ κατέβασε μόνο 21 υποψήφιους (στις άλλες περιφέρειες στήριξε Εργατικούς), ενώ τετραπλασίασε τους ψήφους του σε σχέση με το 135, εκλέγοντας από 1, 2 βουλευτές. Εκλέγονται οι Φιλ Πιρατεν και Ουίλιαμ Γκαλαχερ.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2023/07/1945.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δημοψήφισμα του 2015
    Στις 5 Ιουλίου του 2015 έγινε το δημοψήφισμα που είχε προκηρυχθεί από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 27 Ιουνίου 2015, με διάγγελμά του προς τον Ελληνικό λαό. Το ερώτημα ήταν αν θα έπρεπε να γίνει αποδεκτό το σχέδιο των τριών θεσμών, «της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Ε.)», της «Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ.)» και του «Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Δ.Ν.Τ.)», που είχε προταθεί στην Ελλάδα στις 25 Ιουνίου του 2015.
    Η πρόταση των θεσμών περιελάμβανε: Μέτρα που οδηγούσαν στην περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, περικοπές των συντάξεων, νέες μειώσεις στους μισθούς του δημοσίου τομέα και αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, την εστίαση και τον τουρισμό, με ταυτόχρονη κατάργηση των ελαφρύνσεων στη νησιωτική Ελλάδα.
    Ο Ελληνικός λαός με την ετυμηγορία του απέρριψε την πρόταση των Ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ με ποσοστό 61,31%. Την ετυμηγορία όμως του Ελληνικού λαού η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι το δημοψήφισμα το είχε προκαλέσει η ίδια, δεν την έλαβε καθόλου υπόψη της. Να συμπληρώσουμε όμως εδώ, ότι η πίεση που ασκήθηκε τότε από την πλευρά των θεσμών για τη φτωχοποίηση της Ελλάδας ήταν τεράστια. Μια μέρα μετά από την απόφαση της κυβέρνησης για τη διενέργεια της δημοψηφίσματος, (στις 28 Ιουνίου του 2015), οι «θεσμοί» εφάρμοσαν τα capital controls, δημιουργώντας στην Ελληνική κοινωνία οικονομική ασφυξία.
    Στη φωτογραφία η κα Λαγκάρντ, ο κος Ντράγκι και ο κος Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.
    (Οι πρωταγωνιστές ούτως ειπείν).
    Νίκος Γεωργουσόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ημερομηνία σταθμό όσον αφορά την πολιτική απάτη που εκπροσωπούν τα κόμματα της ολιγαρχίας, με πρωταγωνιστή στην συγκεκριμένη περίπτωση τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Φυσικά η εξαπάτηση του λαού, που εκείνη την ημέρα απάντησε σε ποσοστό άνω του 60% “όχι” στους εκβιασμούς και τις ταπεινώσεις, η προδοσία του, η πλήρης ασέβεια απέναντι στη βούλησή του, είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα και ολοκληρώθηκε λίγο αργότερα με την επιβολή και του 3ου Μνημονίου.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2023/07/5-2015.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 5 Ιουλίου 1934, η αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο επιχειρεί να σπάσει την απεργία των λιμενεργατών που είχε ξεκινήσει απο τις 9 Μαίου, με εντολές της εργοδοσίας και την υποστήριξη του Δημάρχου.
    Οι λιμενεργάτες είχαν κατέβει σε απεργία, ενάντια στις άθλιες συνθήκες εργασίας και το δουλεμπόριο-έτσι το αποκαλούσαν-με το οποίο τους διάλεγαν, τους έβαζαν να δουλεύουν και τους έδιωχναν με το παραμικρό. Απαιτούσαν να υπάρχει μπει τέλος στην εργοδοτική ασυδοσία. Επίσης, ζητούσαν 1 δολάριο την ώρα (οι πληρωμές ήταν χαμηλότερες) και εξαήμερη εργασία (τους έβαζαν να δουλεύουν όλη την εβδομάδα)
    Η απεργία άρχισε 9 Μαίου 1934 και γρήγορα γενικεύτηκε. 13 Μαίου, κατέβηκαν σε απεργία και οι οδηγοί φορτηγών στις μεταφορές και το λιμάνι νέκρωσε. Οι εργοδότες λύσσαξαν και κινητοποίησαν όλους τους μηχανισμούς τους για να σταματήσουν την απεργία. Οι εφημερίδες άρχισαν εκστρατεία λάσπης ενάντια στους απεργούς,η αστυνομία (τότε υπήρχε η "Προοδευτική" προεδρία Ρούσβελτ) άρχισε επιθέσεις και οι δημοτικές αρχές στήριξαν την εργοδοσία.
    Στην συνέχεια, επιστρατεύτηκαν "υπεύθυνοι" συνδικαλιστές που κατέληξαν σε συμφωνία (που δεν άλλαζε τίποτα ουσιαστικό σε βασικά αιτήματα των λιμενεργατών). Δήλωσαν ότι η απεργία έληξε και πήγαν να ανακοινώσουν την "νίκη" στους εργάτες. Ακολούθησε άγριο γιουχάρισμα σε πολλές γλώσσες, (πολλοί εργάτες ήταν μετανάστες), οι εργάτες τους έδιωξαν και πήραν απόφαση να συνεχίσουν την απεργία.
    Μπροστά στην αποφασιστικότητα των εργατών, εργοδοσία, αστικό κράτος,δημοτικές αρχές της πόλης αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τα προσχήματα.
    5 Ιουλίου,οργάνωσαν φορτηγά με απεργοσπάστες και διέθεσαν μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις για να μπουν στο λιμάνι και να σπάσουν την απεργία. Χιλιάδες λιμενεργάτες (τότε ήταν στην 57η μέρα της απεργίας), μεταφορείς, οδηγοί, εργάτες απο όλη την πόλη, κατέβηκαν να τους αντιμετωπίσουν.
    Απο νωρίς το πρωί, η αστυνομία ξεκίνησε επιθέσεις σε εργατικές γειτονιές της περιοχής. Η αστυνομία ήταν οπλισμένη με πυροβόλα όπλα, ενω έφιππα τμήματα της έκαναν συνέχεια εφόδους. Στις επιθέσεις, οι αστυνομικοί δολοφόνησαν δύο εργάτες, τον Nicholas Bordoise και τον Howard Sperry και τραυμάτισαν πάνω απο 100 ατόμα. Οι αρχές κινητοποιήσαν και την εθνοφρουρά και έστησαν πολυβόλα γύρω απο την περιοχή. Στην κηδεία των δολοφονημένων εργατών πήραν μέρος χιλιάδες εργάτες.
    Τα συνδικάτα πήραν απόφαση για γενική απεργία. Οι αρχές προσέλαβαν εκατοντάδες αστυνομικούς και οι εφημερίδες άρχισαν να ουρλιάζουν ότι οι..κομμουνιστές θα καταλάβουν το λιμάνι.
    Παρά την τρομοκρατία, η γενική απεργία είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή (130.000 εργάτες απο πολλούς κλάδους). Σταμάτησε 27 Ιουλίου και οι εργάτες κατάφεραν να πληρώνονται 0,95 δολλάρια την ώρα (αρχικά ζητούσαν 1 δολάριο), εξαήμερη εργασία και ένα σύστημα προσλήψεων στο λιμάνι που που έβαζε κάποιους πρώτους ελέγχους. Οι απεργίες συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια.
    Πηγές: "July 5, 1934: Bloody Thursday", foundsf, "Waterfront Workers History Project"-Harry Bridges Center for Labor Studies/University of Washington,"Bloody Thursday 1934: The strike that shook San Francisco, beyondchron, "The Longshore Strike of 1934", library.csun
    https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0eGZLFkmdsLfBPae2V5WTDUU4oXDKvmgzbXsUXa9d5w37uEdLTgtjgavWk7zPcJMxl&id=100066793461714&__cft__[0]=AZXnDAc4Bx4CSDSkqvqDpNBe2IjEIXBGeSoV-MZzrgZjLjIbmx8hy-Hh6G3D3YXRpzr275BXHqlBl_NaeeGqiwp2po3ycK9fMf3atlPRI1BomMicxW4_hNt9XUokb4S_er2L_LdKE038IHuJR2dwLk4S5a3u-4J6TyHFJluHkNxDF7uOeIA9eo4Z7L2AYgoZDFtuqMYoDUjp0Rqf-FdL97FM&__tn__=%2CO%2CP-R

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 5 και 6 Ιουλίου του 1980. Για πρώτη φορά τότε οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας ύψωσαν με γενικευμένη απεργία, ως κλάδος, το ανάστημά τους.
    https://www.902.gr/eidisi/istoria/336764/ioylios-1980-o-protos-apergiakos-sikomos-sta-xenodoheia-tis-kerkyras

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου