Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 5 Ιουλίου 2020

«Η Ρόζα της εκπαίδευσης, της επανάστασης»

Αρχίζει την λειτουργία του, 5/10/1944, στην Τύρνα Θεσσαλίας παιδαγωγικό φροντιστήριο υπό την διεύθυνση της κομμουνίστριας παιδαγωγού Ρόζας Ιμβριώτη.
Η δική μας «Κόκκινη Ρόζα»

Η κομμουνίστρια παιδαγωγός Ρόζα Ιμβριώτη γεννήθηκε το 1898 και έζησε μέχρι το 1977. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συμπλήρωσε τις σπουδές της στη Γαλλία και στη Γερμανία.


Το 1924, καθηγήτρια στη Μαράσλειο, κατηγορήθηκε ότι διδάσκει «υλιστικά την ιστορία» και απομακρύνεται.

Η Ρόζα Ιμβριώτη υπήρξε η πρώτη γυναίκα γυμνασιάρχης (1934) στο γυμνάσιο Κιλκίς. . Το 1936 μπαίνει ξανά σε διαθεσιμότητααπό τη δικτατορία του Μεταξά.

Το 1937  ιδρύει το «Πρότυπο Ειδικό Σχολείο Αθηνών»
 στην Καισαριανή
Το 1937 ίδρυσε το Πρότυπο Ειδικό Σχολείο Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, συμμετείχε ενεργά στην ομάδα που συνέταξε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), ανέλαβε τη διεύθυνση του Παιδαγωγικού Φροντιστηρίου της Τύρνας (1944) και συνέβαλε στη συγγραφή του αναγνωστικού της Γ' και Δ' τάξης του δημοτικού, «Τα Αετόπουλα».

Για τη δράση της εκτοπίστηκε από το 1948 μέχρι το 1951, σε Χίο, Τρίκερι, Μακρόνησο.

Το 1968 τάσσεται με τις αποφάσεις της 12ης ολομέλειας της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών (Κ.Μ.Ε.).  Εκτός από το παιδαγωγικό της έργο, άφησε και σημαντικό συγγραφικό, σχετιζόμενο με εκπαιδευτικά ζητήματα και με ζητήματα που αφορούν τα παιδια και τη νεολαία.

Ηταν παντρεμένη με τον κομμουνιστη μαρξιστή φιλόσοφο Γιάννη Ιμβριώτη.

Πέθανε στην Αθήνα στις 16/9/ 1977 πιστή στις ιδέες της ως το τέλος.
 «Εμείς θα φτιάξουμε ανθρώπους συνειδητούς και ελεύθερους»
Οι σύντροφοι και φίλοι την αποκαλούσαν «κόκκινη Ρόζα», αφού πάλευε με πίστη και επιμονή για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Σεμνή και ταπεινή, δεν έλειψε από κανέναν αγώνα. Μια πραγματική δασκάλα, μια πρωτοπόρος του γυναικείου κινήματος, μια παιδαγωγός με την ευρεία έννοια της λέξης, που δεν άφηνε την απογοήτευση και την μοιρολατρία να πιάσει στασίδι στην καρδιά της.

Υπήρξε η πρώτη γυναίκα που δίδαξε σε ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα και η πρώτη γυναίκα που ίδρυσε το πρώτο στην Ελλάδα σχολείο για παιδιά με νοητική υστέρηση. Τη διέκριναν η καθαρή πολιτική σκέψη, η κριτική αντίληψη και η αταλάντευτη αφοσίωση στον αγώνα της εργατικής τάξης για να πάρει την εξουσία.

«Πιστεύω ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει απολιτικός άνθρωπος, ακόμα και όποιος παρασταίνει τον αποτραβηγμένο, τον ουδέτερο, κι αυτός κάνει πολιτική που ευνοεί μάλιστα την αντιδραστική δύναμη», δήλωνε με σιγουριά που προερχόταν από όσα έβλεπε και ζούσε καθημερινά.
  





Ρόζα Ιμβριώτη

8 σχόλια:

  1. Μία ερώτηση αν το γνωρίζεις. Ο Γιάννης Ιμβριώτης ήταν μαζί μας μέχρι το τέλος η το 1968 πέρασε με τους άλλους. Ευχαριστώ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πολιτική του διαδρομή

      Ο Ιμβριώτης, στη διάρκεια της Κατοχής, πρωτοστατεί στην αντιστασιακή κίνηση (ΕΠΟΝ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στηρίζοντας ποικιλοτρόπως φοιτητές που διαμένουν στον «Οίκο του φοιτητού» και αρθρογραφώντας στο περιοδικό «Ξεκίνημα», που εκδίδεται από τον ΕΟΠ (Εκπολιτιστικός Ομιλος Πανεπιστημίου), ενώ εντάσσεται από τους πρώτους και στο ΕΑΜ. Τον Ιούνιο του 1944 συλλαμβάνεται από τις γερμανικές αρχές κατοχής και φυλακίζεται στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά», απ' όπου μεταφέρθηκε στο παρακείμενο στρατόπεδο Ντουλάκ.

      Μαζί με χιλιάδες άλλους, την περίοδο που γραφόταν η πιο λαμπρή σελίδα στη σύγχρονη Ιστορία των αγώνων του λαού μας, βρέθηκε στο πλευρό του ΔΣΕ από κάθε μετερίζι που μπορούσε, όπως αυτό των εξοριών, των φυλακών, των διώξεων.

      Το 1951, όντας εξόριστος, εκλέγεται βουλευτής της ΕΔΑ.

      Το 1955 πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, υπογράφοντας την ιδρυτική της διακήρυξη, μαζί με άλλες 76 προσωπικότητες της δημόσιας ζωής.

      Το 1967 συλλαμβάνεται και πάλι και εξορίζεται στη Λέρο.

      Ο Ιμβριώτης συγκρούστηκε αποφασιστικά με τον αναθεωρητισμό, υπερασπιζόμενος μαχητικά και αποφασιστικά τις μαρξιστικές θέσεις. Είναι χαρακτηριστική η αντιπαράθεση με τους αναθεωρητές και οπορτουνιστές, με αφορμή ζητήματα Τέχνης και το σοσιαλιστικό ρεαλισμό, με ουσιαστικό περιεχόμενο, όμως, τη στάση απέναντι στη Σοβιετική Ενωση. Αποκρούει τις συκοφαντικές επιθέσεις κατά της σοβιετικής κοινωνίας που άνθιζαν στη σχετική συζήτηση περί Τέχνης, διατρανώνοντας ότι το σοβιετικό κράτος έχει όχι μόνο δικαίωμα, αλλά και καθήκον να προασπίζει τις κατακτήσεις του σοβιετικού λαού στην πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

      Αποτέλεσμα όλης αυτής της πορείας ήταν η οργανωτική του ένταξη στις γραμμές του ΚΚΕ το 1974.

      Τον Οκτώβρη του 1975, συμμετείχε στην ίδρυση του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών και για την επιστημονική και ιδεολογική του συνέπεια εκλέχτηκε πρόεδρός του.

      Ο Ιμβριώτης τίμησε με την παρουσία του την έναρξη των εργασιών του 1ου Συνεδρίου της ΚΝΕ που πραγματοποιήθηκε το Φλεβάρη του 1976.

      Διαγραφή
    2. Σε ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση σύντροφε. Υπομονή με την ζέστη. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Αν βαριέσαι να διαβάσεις το κατεβατό η απάντηση είναι ΝΑΙ

      ΔΣΕ

      Διαγραφή
    4. Δεν βαριέμαι το διάβασα ΔΣΕ σε ευχαριστώ και εσένα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. Παναγιώτη μια ενημέρωση.
      Εδώ, Θεσσαλονίκη, βρέχει

      Διαγραφή
    6. Να σε ενημερώσω και εγω πως στην Σαλαμίνα αυτή την στιγμή ρίχνει κεραυνούς αλλα δεν βρέχει ακόμα. Η Ζέστη με την μούχλα σπάει κόκαλα. Δροσιά απο τα μηχανήματα.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. Με την διαφορά οτι μπορεί στην μισή Σαλαμίνα να βρέχει και στην άλλη μισή να μη βρέχει. Εχει ποικιλία η φύση.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου