ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 
31/08/1847

Πεθαίνει ο Ιωάννης Κωλέττης, Φιλικός, ηγετική μορφή της Επανάστασης του 1821, ιδρυτής του Γαλλικού Κόμματος και κατόπιν Πρωθυπουργός της Ελλάδας (1844-1847).

31/08/1870

Γεννιέται η Ιταλίδα γιατρός και παιδαγωγός Μαρία Θέκλα Αρτεμισία Μοντεσσόρι.

31/08/1907

Βρετανία και Ρωσία υπογράφουν Συνθήκη για το μοίρασμα των «σφαιρών επιρροής» στη Περσία, το Αφγανιστάν και το Θιβέτ.

31/08/1919

Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα των ΗΠΑ.

31/08/1923

Οι Ιταλοί βομβαρδίζουν και αποβιβάζονται στην Κέρκυρα, ως αντίποινα για τη δολοφονία στην Ήπειρο του στρατηγού Τελλίνι (επικεφαλής της ιταλικής αντιπροσωπείας για τη χάραξη των ελληνοαλβανικών συνόρων) και της συνοδείας του. Οι Αγγλογάλλοι ιμπεριαλιστές ενέκριναν αυτές τις ενέργειες υποχρεώνοντας την Ελλάδα να αποδεχτεί τους εξευτελιστικούς όρους της φασιστικής Ιταλίας. Οι Ιταλοί θα αποσυρθούν τελικά από την Κέρκυρα στις 27 Σεπτεμβρίου 1923.

31/08/1928

Η «Όπερα της Πεντάρας» του κομμουνιστή συγγραφέα Μπέρτολτ Μπρεχτ, με μουσική του Κουρτ Βάιλ, κάνει την πρεμιέρα της στο Βερολίνο. 

Μπέρτολτ Μπρεχτ

31/08/1929

Δημοσιεύεται στον Ριζοσπάστη η διαμαρτυρία του 2ου Αντιιμπεριαλιστικού Συνεδρίου, που συνήλθε στο Βερολίνο, κατά των διώξεων και της τρομοκρατίας στην Ελλάδα. Ανάμεσα σε εκείνους που υπέγραφαν τη διαμαρτυρία ήταν και ο Α. Αϊνστάιν.

31/08/1929

Στη Χάγη υπογράφεται συμφωνία για την εκκένωση της Ρηνανίας από τα στρατεύματα της Αντάντ, καθώς και για το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων. Οι νέες ρυθμίσεις ευνοούν την εισροή ξένων επενδύσεων και την ισχυροποίηση των γερμανικών μονοπωλίων. Ανοίγει σιγά-σιγά ο δρόμος για την επαναστρατικοποίηση της Γερμανίας.

31/08/1931

Ο «Ριζοσπάστης» παραπέμπεται σε νέα δίκη για τις αποκαλύψεις του σχετικά με το σκάνδαλο του υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Βενιζέλου, Αβραάμ. Ο «Ρ» καταδικάζεται και κλείνει. Επανεκδίδεται από την 1η Σεπτέμβρη με τον τίτλο «Νέος Ριζοσπάστης».

31/08/1935

Αρχίζει το κίνημα των πρωτοπόρων της παραγωγής στη σοβιετική βιομηχανία που πήρε το όνομά του από τον ανθρακωρύχο Αλεξέι Σταχάνοφ.

Σταχανοφικό κίνημα

31/08/1942

Στο Λουξεμβούργο πραγματοποιείται γενική απεργία ενάντια στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία που επιβάλλανε οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Οι Ναζί προχωρούν σε μαζικές συλλήψεις, ενώ 21 συνδικαλιστές ηγέτες καταδικάζονται σε θάνατο και εκτελούνται.

31/08/1944

Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει το Βουκουρέστι.

31/08/1948

Πεθαίνει ο σοβιετικός ηγέτης Αντρέι Ζντάνοφ, Β’ Γραμματέας του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος-Μπολσεβίκοι (1941-1948) και Πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης (1947-1948). 

Αντρέι Ζντάνοφ

31/08/1949

Σκοτώνεται σε ενέδρα στην Καστανιά Λακωνίας το αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και διοικητής της ΙΙΙ Μεραρχίας του ΔΣΕ Στέφανος Γκιουζέλης. 

Στέφανος Γκιουζέλης: Ο θάνατός του και το τέλος του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο

Σκοτώνεται ο Στέφανος Γκιουζέλης

31/08/1956

Η ΚΕ του ΚΚΕ αποφασίζει να διαλύσει και να ανασυγκροτήσει πολλές από τις Κομματικές Οργανώσεις στην Τασκένδη, αφού χιλιάδες κομματικά μέλη δεν πειθάρχησαν στις αποφάσεις της 6ης Πλατιάς Ολομέλειας της ΚΕ. 

Τα γεγονότα στην Κ.Ο του ΚΚΕ στην Τασκένδη

31/08/1957

Η Μαλαισία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Βρετανική κυριαρχία.

31/08/1964

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΕΔΑ Ηλίας Ηλιού συντάσσει έκθεση με την οποία χαρακτήριζε ως «σταυρικό» το ζήτημα της συνεργασίας της ΕΔΑ με την Ένωση Κέντρου.

31/08/1967

Πεθαίνει ο Σοβιετικός συγγραφέας και δημοσιογράφος Ιλιά Έρενμπουργκ

 Ιλιά Έρενμπουργκ

31/08/1986

Πέθανε ο Ούρχο Κεκόνεν, Φινλανδός πολιτικός – Τιμήθηκε με το παράσημο Λένιν.

31/08/1986

Πέθανε ο Χένρι Μουρ, κορυφαίος γλύπτης του 20ού αιώνα.

5 σχόλια:

  1. 31 Αυγούστου 1944, οι προδότες και εγκληματίες των Ταγμάτων Ασφαλείας δολοφονούν την αντιστασιακή Μαρία Δημάδη.
    Η Δημάδη γεννήθηκε το 1907 στο Αγρίνιο. Πατέρας της ήταν ο Κώστας Δημάδης, γνωστός γυναικολόγος του Αγρινίου, σπουδαγμένος στο Παρίσι, ποιητής και διηγηματογράφος. Η μητέρα της ήταν κόρη καπνέμπορου. Μικρό παιδί έπαιζε πιάνο, έμαθε ξένες γλώσσες, ζωγραφική, διάβαζε/έγραφε ποιήματα. Μεγαλώνοντας, σπούδασε φιλολογία στο Αμβούργο. Παντρεύτηκε δικαστή του Ελεγκτικού Συνεδρίου και απέκτησε
    ένα κοριτσάκι αλλά χώρισε.
    Η Δημάδη θα παρέμενε ίσως άγνωστη, μια καλλιεργημένη κυρία του σαλονιού. Όμως, ο πόλεμος τα άλλαξε όλα. Η κήρυξη του πολέμου του 1940 την δραστηριοποιεί. Δημιουργεί ομίλους γυναικών που στέλνουν ρούχα στους στρατιώτες στο Αλβανικό Μέτωπο, εργάζεται η ίδια σαν εθελόντρια νοσοκόμα δίπλα στους τραυματίες.
    Έρχεται η κατοχή και η αντίσταση κατά των κατακτητών φουντώνει.Οι γείτονές της την μύησαν στο ΕΑΜ. Στην εξοχική της βίλα-στο χωριό Πλάτανος-έγινε μάλιστα η πρώτη Συνδιάσκεψη του ΕΑΜ της περιοχής και εκείνη είναι η πρώτη γυναίκα που οργανώνεται από την Αιτωλοακαρνανία στις γραμμές της Εθνικής Αλληλεγγύης.
    Οι Γερμανοί στο Αγρίνιο ζητούσαν τότε διερμηνέα για το φρουραρχείο. Ευπαρουσίαστη και γλωσσομαθής, η Μαρία είναι ο ιδεώδης άνθρωπος. Αποφασιστική και ριψοκίνδυνη,η Μαρία δέχεται και αναλαμβάνει τη θέση.
    Παρακολουθεί τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, κρυφακούει συζητήσεις, ανοίγει βιβλία, διαβάζει απόρρητα έγγραφα, χρησιμοποιεί καινούρια καρμπόν για να έχει τις λεπτομέρειες, δίνει τα αντίγραφα στην αντίσταση μέσω του ιερέα Κ. Βαλή (που παρουσιάζεται στο Φρουραρχείο σαν θείος της) και μέσω του βενζινά Γιώργου Γιαννούτσου.
    Ο Γιώργος Γιαννούτσος κρατούσε σε μυστική κρύπτη (στα ρολά του μαγαζιού) όλα τα έγγραφα που του έφερνε η Δημάδη και τα παρέδιδε στους ανθρώπους της αντίστασης.
    Παράλληλα,πείθει τον διοικητή του Φρουραρχείου να γίνει έρανος για τους φτωχούς της περιοχής και έτσι συγκεντρώνονται 50.000 οκάδες καλαμπόκι, στάρι, λάδι. Οι δέκα χιλιάδες μοιράζονται στους φτωχούς και οι υπόλοιπες 40.000 στέλνονται στον ΕΛΑΣ.
    Οι πληροφορίες της Δημάδη είχαν καθοριστικό ρόλο σε επιχειρήσεις του ΕΛΑΣ, στην διάσωση αμάχων, ενώ βοήθησε και για την αποφυλάκιση κρατουμένων.
    Όμως, η κυριότερη προσφορά της ήταν οι πληροφορίες που μετέδωσε για τις στρατιωτικές κινήσεις των κατακτητών στο Θέρμο, το Μακρυνόρος και το Καρπενήσι, όπου κατευθύνονται 50.000 Γερμανοί από Αγρίνιο και Λαμία,με στόχο την κυβέρνηση της Ελεύθερης Ελλάδας. Το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ ειδοποιημένο έγκαιρα, δίνει τη μάχη εκεί που θέλει και έτσι η μάχη κερδίζεται.
    Οι εγκληματίες και προδότες Ταγματασφαλίτες του Αγρινίου την κατέδωσαν στους Γερμανούς και έτσι, τις παραμονές της αποχώρησής τους από το Αγρίνιο, (14 Σεπτέμβρη 1944) αποφάσισαν να την εκτελέσουν. Υπεύθυνος για την δολοφονία της Δημάδη ήταν ο ταγματασφαλίτης του Αγρινίου, ο αρχιεγκληματίας Γεώργιος Τολιόπουλος, ο οποίος-μαζί με τους άλλους ταγματασφαλίτες-είχε πρωτοστατήσει σε δολοφονίες ομήρων, ανταρτών και αμάχων.
    Οι ταγματασφαλίτες του Τολιόπουλου εκτέλεσαν την Δημάδη έξω από το νεκροταφείο της Αγίας Τριάδος. Ηταν τότε 37 χρόνων. Ο Τολιόπουλος, όχι μόνο δεν τιμωρήθηκε αλλά έκανε και σταδιοδρομία στον στρατό (Δεκέμβρης 44, Εμφύλιος) φτάνοντας και στον βαθμό του συνταγματάρχη. Πέθανε το 1962.
    Ήταν άλλη μια περίπτωση συνεργάτη των ναζί που δεν λογοδότησε για κανένα απο τα αμέτρητα εγκλήματα των ταγμάτων ασφαλείας. Το 1987, γυρίστηκε σήριαλ από την κρατ.τηλεόραση για την Μαρία Δημάδη, βασισμένο στο βιβλίο του Φίλιππα Γελαδόπουλου. Τη Δημάδη υποδυόταν η Ελένη Σάνιου.
    Πηγές: Φίλιππας Γελαδόπουλος, "Μαρία Δημάδη, ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης", Εφημερίδα Εποχή, "Ήρωες της εθνικής αντίστασης, Μαρία Δημάδη"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid07X5YS9tYxJhPqxib8CLn6FjdxMsFKGNFJqFhn6VasvzVNKpjVdXqoYY5zYkYUdHEl&id=100066793461714

      Διαγραφή
  2. Η ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος των ΗΠΑ
    https://gkagkarin.blogspot.com/2023/08/blog-post_505.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 31 Αυγούστου 1928, η "Όπερα της Πεντάρας" του κομμουνιστή Μπέρτολτ Μπρεχτ, σε μουσική Κουρτ Βάιλ, κάνει πρεμιέρα στο Βερολίνο.
    Απο το έργο, τo "Die Moritat von Mackie Messer", με τον Μπρέχτ (που έγραψε τους στίχους) στο τραγούδι.
    Αργότερα το τραγούδι γνώρισε πολλές διασκευές, απο τις πιο διάσημες είναι αυτή με τον τίτλο "Mack the Knife με την φωνή του Λούις Άρμστρονγκ.
    Πρωταγωνιστής του έργου (και στην ομώνυμη ταινία το 1931) ήταν ο κομμουνιστής ηθοποιός/τραγουδιστής Ερνστ Μπους. Αργότερα πολέμησε στον Ισπανικό Εμφύλιο. Οι ναζί τον φυλάκισαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1923: Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ
    Οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις την επαύριο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου
    https://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=7/9/2023&id=19438&pageNo=20

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου