Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Αντρέι Ζντάνοφ


Γεννιέται, 26/2/1896, ο επαναστάτης μπολσεβίκος Αντρέι Ζντάνοφ.

Ο Αντρέι Ζντάνοφ (1896 - 1948) ήταν στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης και της σοβιετικής εξουσίας.

Μέλος του Κόμματος των Μπολσεβίκων από το 1915, πήρε μέρος στην Οκτωβριανή Επανάσταση. 

Το 1935 εκλέχτηκε αναπληρωματικό μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ(μπ) και τακτικό από το 1939 ως το 1948.


Ηταν μέλος της Πανρωσικής Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΣΣΔ.

Εισήγηση Αντρέϊ Ζντάνοφ στην ολομέλεια της ΚΕ του ΠΚΚ (ΜΠ)

26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1937

Σύντροφοι, έχουμε μπροστά μας, προφανώς, είτε το φθινόπωρο είτε το χειμώνα αυτού του έτους, επανεκλογές στο Ανώτατο Σοβιέτ της ΕΣΣΔ και στα Σοβιέτ των βουλευτών των εργαζομένων, από τα πάνω ως τα κάτω, με βάση νέο εκλογικό σύστημα.

Σε σχέση με αυτό, ενώπιον του κόμματός μας μπαίνει το ζήτημα προετοιμασίας για τις εκλογές. Ο χαρακτήρας αυτής της προετοιμασίας, ο όγκος της, το μέγεθος και η σχετική με αυτή ανασυγκρότηση της κομματικής δουλειάς καθορίζονται από το βάθος των μετασχηματισμών που απορρέουν από το νέο Σύνταγμα, για την πολιτική ζωή της χώρας. Η ουσία αυτής της στροφής έγκειται στην περαιτέρω δημοκρατικοποίηση του εκλογικού συστήματος, εννοώντας την αντικατάσταση των όχι και τόσο ισότιμων εκλογών στα Σοβιέτ με ισότιμες, των βαθμιδωτών με άμεσες, των ανοικτών ψηφοφοριών με μυστικές.

Η εισαγωγή του νέου Συντάγματος αίρει κάθε περιορισμό, που υπήρχε έως τώρα, για τους επονομαζόμενους «στερημένους». Εάν πρωτύτερα, πριν από την εισαγωγή του νέου Συντάγματος, οι εκλογές στα Σοβιέτ δεν ήταν ισότιμες, πλέον η αναγκαιότητα του περιορισμού της ισοτιμίας των εκλογών έχει εκλείψει και όλοι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εκλογές με ίσους όρους. Εάν πριν οι εκλογές των μέσων και ανώτερων οργάνων εξουσίας ήταν βαθμιδωτές, τώρα, σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι εκλογές σε όλα τα Σοβιέτ θα πραγματοποιούνται από όλους τους πολίτες απευθείας, μέσω των άμεσων εκλογών. Εάν πριν, σύμφωνα με το παλιό Σύνταγμα, η ψηφοφορία στις εκλογές γινόταν ανοικτά και με καταλόγους, τώρα, σύμφωνα με το νέο Σύνταγμα, η ψηφοφορία στις εκλογές θα είναι μυστική και χωριστά για κάθε υποψήφιο που θα προτείνεται από εκλογικές περιφέρειες. Τέλος, το Σύνταγμα εισάγει παλλαϊκό δημοψήφισμα. Τι σημαίνουν αυτές οι αλλαγές του εκλογικού συστήματος; Σημαίνουν την ενίσχυση του ελέγχου των μαζών πάνω στα σοβιετικά όργανα και την αύξηση της ευθύνης των σοβιετικών οργάνων απέναντι στις μάζες. Το νέο εκλογικό σύστημα θα δυναμώσει το δεσμό των εκλεγμένων από το λαό με τις μάζες των εκλογέων. Θα δώσει ισχυρή ώθηση στη βελτίωση της δουλειάς των σοβιετικών οργάνων, θα εξαλείψει τις γραφειοκρατικές αδυναμίες και τις αναλγησίες των σοβιετικών οργανώσεών μας. Αυτά τα ελαττώματα, όπως γνωρίζετε, είναι πολύ ουσιώδη.

Αποτέλεσμα της εισαγωγής του καθολικού, άμεσου και ίσου εκλογικού δικαιώματος, με μυστική ψηφοφορία, θα είναι η περαιτέρω ενίσχυση της πολιτικής δράσης των μαζών, η προσέλκυση νέων στρωμάτων εργαζομένων στη δουλειά της διεύθυνσης του κράτους. Με αυτόν τον τρόπο η δικτατορία του προλεταριάτου γίνεται πιο ευέλικτη, συνεπώς, πιο ισχυρό το σύστημα κρατικής διεύθυνσης της κοινωνίας από την εργατική τάξη, η βάση της προλεταριακής δικτατορίας διευρύνεται, τα θεμέλιά της γίνονται πιο στέρεα. Ο λενινισμός διδάσκει: «Η διχτατορία του προλεταριάτου έχει δικές της περίοδες, δικές της ιδιαίτερες μορφές, διάφορες μέθοδες δουλιάς. Στην περίοδο του εμφυλίου χτυπά ιδιαίτερα στο μάτι η βίαιη πλευρά της διχτατορίας... αντίθετα στην περίοδο της ανοικοδόμησης του σοσιαλισμού χτυπά ιδιαίτερα στο μάτι η ειρηνική, οργανωτική, πολιτιστική δουλιά της διχτατορίας, η επαναστατική νομιμότητα κλπ. Απ' αυτό όμως πάλι δε βγαίνει καθόλου ότι στην περίοδο της ανοικοδόμησης η βίαιη πλευρά της διχτατορίας έπαψε να υπάρχει ή ότι μπορεί να πάψει να υπάρχει. Τα όργανα καταπίεσης, ο στρατός κι οι άλλες οργανώσεις είναι το ίδιο απαραίτητα τώρα, στην περίοδο της ανοικοδόμησης, όπως και στην περίοδο του εμφυλίου πολέμου. Χωρίς την ύπαρξη αυτών των οργάνων είναι αδύνατη μια κάπως εξασφαλισμένη ανοικοδομητική δουλειά της διχτατορίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επανάσταση νίκησε για την ώρα μονάχα σε μία χώρα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όσο θα υπάρχει καπιταλιστική περικύκλωση, θα υπάρχει και ο κίνδυνος επέμβασης, με όλες τις συνέπειες που απορρέουν από αυτό τον κίνδυνο»[1].

Το ότι η αναγκαιότητα -μαζί με τις ειρηνικές οργανωτικές, τις πολιτιστικές πλευρές της δικτατορίας μας- των βίαιων πλευρών της δεν έχει εκλείψει, αλλά συνεχίζει να υφίσταται, μας δείχνει παραστατικά το ζήτημα που μόλις συζητήσαμε για την υπόθεση Μπουχάριν - Ρίκοφ. Η δικτατορία του προλεταριάτου θα υποχρεούται και στο εξής να ξεπερνάει ανελέητα την αντίσταση των υπολειμμάτων των εχθρικών καπιταλιστικών τάξεων και των πρακτόρων της φασιστικής αστικής τάξης των τροτσκιστών, ζινοβιεφικών, των δεξιών και άλλων εχθρών του λαού. Ο σύντροφος Στάλιν μας δίδασκε ότι χρειαζόμαστε ισχυρή δικτατορία, για να διαλύσουμε τα υπολείμματα των κυρίαρχων πριν τάξεων. Η διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Είναι πολύ σοβαρή εξεταστική για το κόμμα μας, από την άποψη του ελέγχου των δεσμών του με τις μάζες, της ικανότητας για εργασία και του κύρους των κομματικών μας οργανώσεων στις μάζες. Η διεξαγωγή των εκλογών θα απαιτήσει μεγάλη ένταση όλων των δυνάμεων του κόμματός μας.
Για να είμαστε πάνοπλοι ενώπιον αυτής της στροφής στην πολιτική ζωή της χώρας μας, το κόμμα μας πρέπει να μπει επικεφαλής αυτής της στροφής και να εξασφαλίσει τον καθοδηγητικό του ρόλο στις εκλογές των ανώτατων οργάνων της χώρας.
Τι σημαίνει να μπει επικεφαλής και να εξασφαλίσει τον καθοδηγητικό ρόλο του κόμματος στις εκλογές των ανώτατων οργάνων; Ποια ζητήματα θα πρέπει να επιλύσει το κόμμα;

Πρώτα απ' όλα, πρέπει να έχουμε υπ' όψη μας ότι τα στελέχη μας θα έχουν να κάνουν με μια νέα, ως ένα βαθμό, κατάσταση. Για πρώτη φορά διεξάγουμε εκλογές με το νέο εκλογικό σύστημα. Δεν έχουμε εμπειρία εκλογών με μεμονωμένους υποψηφίους, στη βάση της αρχής της μυστικής ψηφοφορίας κ.ο.κ. Αυτό προκαλεί κάποιες δυσκολίες για τις κομματικές μας οργανώσεις.

Δεύτερον, το να ηγηθούμε της στροφής στην πολιτική ζωή της χώρας μας και να διευθύνουμε τις εκλογές σημαίνει εξασφάλιση της πλήρους τήρησης του νέου εκλογικού συστήματος που καθόρισε το Σύνταγμα, δηλαδή αυστηρή τήρηση της αρχής του καθολικού, άμεσου εκλογικού δικαιώματος με μυστική ψηφοφορία. Αυτό σημαίνει ότι οι κομματικές μας οργανώσεις πρέπει να διαφυλάττουν από κάθε παραβίαση, ως κόρη οφθαλμού, το νέο εκλογικό μας νόμο.

Τρίτον, οι κομματικές μας οργανώσεις θα πρέπει να είναι έτοιμες για τον εκλογικό αγώνα. Στις εκλογές θα έχουμε να κάνουμε με εχθρική αγκιτάτσια και εχθρικές υποψηφιότητες. Οτι αυτή η πιθανότητα υπάρχει, φαίνεται από το ότι ήδη λαμβάνει χώρα κάποια αναζωογόνηση των αντισοβιετικών στοιχείων, σε σχέση ακριβώς με τις επικείμενες εκλογές. Οι κομματικές μας οργανώσεις πρέπει να αντιμετωπίσουν πάνοπλες τις προσπάθειες των εχθρικών στοιχείων να αξιοποιήσουν τις νόμιμες διαδικασίες που παρέχει το νέο Σύνταγμα. Σε αυτό συνηγορεί, για παράδειγμα, η αναζωογόνηση των θρησκευτικών οργανώσεων. Οι παπάδες όλων των βαθμών και των ειδών αναπτύσσουν τώρα ζωηρή δραστηριότητα. Υπάρχει σημαντικός αριθμός αιτημάτων από ολόκληρη σειρά ακριτικών περιοχών και επαρχιών για άνοιγμα κλειστών εκκλησιών. Είναι γνωστό ότι οι παπάδες κατέθεσαν τώρα στην Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή (ΚΕΕ) της ΕΣΣΔ νομοσχέδιο, που αναπτύσσει το πνεύμα των παπάδων στο γνωστό σημείο του Συντάγματος σχετικά με την ελευθερία της συνείδησης. Θέλουν να «συγκεκριμενοποιήσουν» το νόμο και μας προτείνουν τις υπηρεσίες τους για αυτή τη συγκεκριμενοποίηση. 
....
Όλοι η εισήγηση 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου