ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 05/12/1791

Πεθαίνει ο Αυστριακός συνθέτης της κλασσικής μουσικής Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ

05/12/1901

Γεννιέται ο Γερμανός φυσικός και φιλόσοφος Βέρνερ Χάιζενμπεργκ (βραβείο Νόμπελ Φυσικής, 1932).

05/12/1901

Γεννιέται ο Αμερικανός σκιτσογράφος Γουόλτ Ντίσνεϊ.

Πέθανε ο Γουόλτ Ντίσνεϊ

05/12/1911

Οι ιταλικές δυνάμεις νικούν τις οθωμανικές στην Τρίπολη (Ιταλοτουρκικός πόλεμος 1911-1912).

05/12/1926

Πεθαίνει Γάλλος ζωγράφος Κλοντ Μονέ, εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων του ρεύματος του ιμπρεσιονισμού.

05/12/1929

Ο αρχισυντάκτης του Ριζοσπάστη Τάκης Φίτσος συλλαμβάνεται και προφυλακίζεται για τα άρθρα του υπέρ των απεργών φοιτητών και τροχιοδρομικών.

Συλλαμβάνεται ο Τάκης Φίτσος

05/12/1929

Αρχίζει στη Σοβιετική Ένωση τις εργασίες του το 1ο Συνέδριο των Ουντάρνικων ομάδων - πρωτοπόρων της παραγωγής (5-10/12/1929).

05/12/1933

Λήγει η περίοδος της ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ, που είχε επιβληθεί από το 1920 και πάνω στην οποία είχε ακμάσει το οργανωμένο έγκλημα και το λαθρεμπόριο.

05/12/1934

Η αστυνομία επιτίθεται κατά των φυματικών της «Σωτηρίας» που διαμαρτύρονταν για τις καταχρήσεις του διευθυντή, τραυματίζει πολλούς και προβαίνει σε ομαδικές συλλήψεις. Ένας από τους τραυματίες τελικά θα υποκύψει.

05/12/1934

Γεννιέται ο ηθοποιός Νίκος Κούρκουλος.

05/12/1934

Η Τουρκία παραχωρεί εκλογικά δικαιώματα στις γυναίκες.

05/12/1940

Ο Φράνκλιν Ρούσβελτ εκλέγεται για τρίτη φορά Πρόεδρος των ΗΠΑ.

05/12/1941

Ο Κόκκινος Στρατός και ο ηρωικός λαός της Μόσχας σταματούν την προέλαση των γερμανικών δυνάμεων στις παρυφές της Μόσχας. Τα σοβιετικά στρατεύματα περνούν στην αντεπίθεση.

Η μάχη της Μόσχας

05/12/1944

Ο Τσόρτσιλ διαμηνύει στο Σκόμπι: «Είσθε υπεύθυνος για την τήρηση της τάξης στην Αθήνα και πρέπει να εξουδετερώσετε ή να συντρίψετε όλες τις δυνάμεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ που θα πλησιάσουν προς την πόλη...Μην διστάσετε πάντως να ενεργείτε σαν να βρίσκεστε σε κατεχόμενη πόλη, όπου έχει ξεσπάσει τοπική εξέγερση».

Πρώτες μέρες του Δεκέμβρη 1944

«Μην διστάσετε πάντως να ενεργείτε σαν να βρίσκεστε σε κατεχόμενη πόλη, όπου έχει ξεσπάσει τοπική εξέγερση»

05/12/1952

Το νέφος, που σχηματίζεται στο Λονδίνο από τα εργοστάσια και τις καμινάδες, προκαλεί το θάνατο σε 12.000 ανθρώπους.

05/12/1955

Ξεκινά το μποϋκοτάρισμα στα λεωφορεία του Μοντγκόμερι, εν μέρει σχεδιασμένο από τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ως διαμαρτυρία κατά των φυλετικών διακρίσεων. Αφορμή αποτέλεσε η σύλληψη της Ρόζα Πάρκς, γραμματέα του NAACP, όταν αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της μέσα στο λεωφορείο σ’ έναν λευκό. 

Η Ρόζα Παρκς έδωσε θέση στους μαύρους

05/12/1958

Ιδρύεται ο Αθηναϊκός Σύλλογος Οικογενειών Πολιτικών Εξόριστων - Φυλακισμένων (ΑΣΟΠΕΦ).

05/12/1969

Πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα εμφύτευση συσκευής βηματοδότη στην καρδιά ασθενούς.

05/12/1985

Το κυβερνητικό «πραξικόπημα» στη ΓΣΕΕ. Το Πρωτοδικείο της Αθήνας, με πρόεδρο τον Θέμελη, καθαίρεσε τη νόμιμη και αιρετή διοίκηση της ΓΣΕΕ και διόρισε νέα.

05/12/2013

Πεθαίνει ο ηγέτης του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) και πρώτος Πρόεδρος της Ν. Αφρικής μετά την κατάργηση του «απαρτχάιντ» Νέλσον Μαντέλα.

Πεθαίνει ο Νέλσον Μαντέλα

3 σχόλια:

  1. Το δίδαγμα που προκύπτει, είναι ότι οι καπιταλιστές και το κράτος τους, όσες ελευθερίες κι αν παραχωρήσουν στους εργαζόμενους, δεν εγκαταλείπουν ποτέ την προσπάθεια να ενσωματώσουν, να χειραγωγήσουν και να καταστείλουν το εργατικό - λαϊκό κίνημα.

    Τα μέσα που χρησιμοποιούν ποικίλλουν ανάλογα με την εποχή και τις συνθήκες. Ο στόχος όμως παραμένει ίδιος, είτε με τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό και τα πλοκάμια του, είτε με τις διώξεις συνδικαλιστών του ταξικού κινήματος, είτε με τη νοθεία στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, είτε ακόμα με την ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης στο συνδικαλιστικό κίνημα. Τέτοια περίπτωση είναι αυτή του 1985.

    Θυμίζουμε ότι πρωταγωνιστής ήταν τότε το ΠΑΣΟΚ, που έγινε κυβέρνηση με αντιδεξιά ρητορεία, με συνθήματα για «σοσιαλισμό» και με υποσχέσεις για διεύρυνση των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Γρήγορα αποδείχτηκε ότι η πολιτική του ήταν κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες του κεφαλαίου και ότι είχε στόχο την ποδηγέτηση του κινήματος με κάθε μέσο.

    Με την πείρα και αυτής της εποχής, ο λαός πρέπει να απορρίψει παλιούς και νέους «σωτήρες», να στηριχτεί στις δικές του δυνάμεις. Να ενισχύσει το ΚΚΕ, τη μόνη δύναμη που παλεύει για την ανασυγκρότηση του κινήματος σε ταξική κατεύθυνση.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/12/1985.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σαν σήμερα,5 Δεκέμβρη 1920,πραγματοποιείται δημοψήφισμα-παρωδία για την επιστροφή ή όχι του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ στον θρόνο.Το κυρίαρχο σύνθημα της κωνσταντινικής παράταξης ήταν "Ψωμί, ελιά και Κώτσο Βασιλιά!". Τα αποτελέσματα ήταν...99,0% υπέρ της επιστροφής του Κωνσταντίνου!
    Το "δημοψήφισμα" κατήγγειλε το ΣΕΚΕ (αργότερα ΚΚΕ) και κήρυξε αποχή. Το ίδιο και οι Βενιζελικοί, που είχαν ηττηθεί στις πρόσφατες εκλογές και δεν ήθελαν-για επικοινωνιακούς λόγους-να νομιμοποιήσουν νέα ήττα. Εξάλλου, Βενιζελικοί και Βασιλικοί ακολούθησαν την ίδια ληστρική πολιτική απέναντι στον λαό, τον οποίο έσυραν και στην Μικρασιατική κατατστροφή.
    Παρά την απουσία των Βενιζελικών, η φιλοβασιλική παράταξη προχώρησε σε όργιο νοθείας για επίδειξη δύναμης.
    Η νοθεία ξεπέρασε κάθε όριο.Στις εκλογές που προηγήθηκαν πριν λίγες μέρες ψήφισαν 746.946 ψηφοφόροι. Μόλις δεκατέσσερις ημέρες αργότερα εμφανίζονται να ψήφισαν στο "δημοψήφισμα"…1.010.343 ψηφοφόροι (!),εμφανίστηκαν δηλαδή περίπου 260.000 νέοι ενω τα δύο κόμματα που καλούσαν σε αποχή είχαν συγκεντρώσει περίπου 400.000 ψήφους! Από αυτούς υπέρ του Κωνσταντίνου ψήφισαν 999.960 και κατά μόνο… 10.383. Δηλαδή όχι μόνο εμφανίστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες νέοι ψηφοφόροι αλλά και οι 400.000 των άλλων κομμάτων μεταστράφηκαν μέσα σε δύο εβδομάδες και ψήφισαν με πάθος τον Κωνσταντίνο. Ακόμη και οι κομμουνιστές!
    19 Δεκέμβρη 1920, ο Κωνσταντίνος Α΄ επιστρέφει στην Ελλάδα. Ενω ο κόσμος πεινάει και ο πόλεμος συνεχίζεται, η κυβέρνηση Γούναρη ψηφίζει χορηγίες 19 εκατ.χρυσών δρχ για να τρωγοπίνουν τα βασιλικά παράσιτα απο τον ιδρώτα του φτωχού λαού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η εκτέλεση του ήρωα Χρήστου Ευστρατιάδη
    Ξημέρωσε η 5η Δεκεμβρίου 1942. Το στερεότυπο μαύρο αυτοκίνητο του θανάτου μούγκριζε στην πόρτα των φυλακών.

    Τέσσερις Γερμανοί της Φελντ-Τζανταρμερί συνοδεύοντας ένα παπά, εξαφανίστηκαν στο βάθος του διαδρόμου. Πήγαιναν να πάρουν τον Χρήστο Ευστρατιάδη. Πέντε λεπτά φρικτής αναμονής έφτασαν για να δούμε τον Ευστρατιάδη αλυσοδεμένο ανάμεσα στους Γερμαναράδες να προχωρεί κεφάτος, όπως πάντα, στην έξοδο των φυλακών.

    -"Γεια σας αδέλφια", βροντοφώναξε καθώς ανέβαινε στο αυτοκίνητο. Και ξέσπασε σε χαρούμενα τραγούδια της λευτεριάς.

    Το αυτοκίνητο ξεκίνησε αμέσως με μεγάλη ταχύτητα κι έτσι λίγο-λίγο έσβυνε η φωνή του ήρωα.

    Ύστερα από τρία τέταρτα της ώρας, σταμάτησε πλάϊ σε ένα πεδίο, στη Μίκρα. Εδώ εκτελούσαν οι Γερμανοί. Στο βάθος ενός γαιόλοφου που τον είχαν σκάψει σε σχήμα "Π", στήσανε τα θύματά τους. Εδώ βάλανε και τον Ευστρατιάδη που τραγουδούσε δυνατά και συνεχώς. Οι πολυβολητές ψυχροί, πήρανε θέση απέναντι στον μελλοθάνατο. Τα πολυβόλα κροταλήσανε και ο Ευστρατιάδης κομμένος στα δύο, διπλώθηκε στο χώμα που ρούφηξε αχόρταγα το γενναίο αίμα του. 

    Τον μεταφέρανε σε ένα νιόσκαφο τάφο, τον πετάξανε μέσα, τον κουκουλώσανε με τα χώματα και μπήξανε ένα αριθμημένο σανίδι από πάνω του. Ήταν ο εννενηκοστός έκτος που έπεφτε για τη λευτεριά στα χώματα της Μίκρας.

    https://farosthermaikou.blogspot.com/2020/11/blog-post_6.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου