Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Η Ρόζα Παρκς έδωσε θέση στους μαύρους


Στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα (ΗΠΑ) μια αφροαμερικανή, η Ρόζα Παρκς, αρνείται, 1/12/1955, να παραδώσει το κάθισμά της στο λεωφορείο σε έναν λευκό και συλλαμβάνεται, γινομένη σύμβολο του αγώνα κατά των φυλετικών διαχωρισμών στις ΗΠΑ.

Η Ρόζα Παρκς, γεννήθηκε στις 4/2/1913, Τάσκεγκι, Αλαμπάμα, ΗΠΑ και πέθανε στις 24/10/2005, Ντιτρόιτ, Μίτσιγκαν, ΗΠΑ

Την Ρόζα, μαύρη ράφτρα από την Αλαμπάμα, ενέπνευσε το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων, όταν, στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα, το Δεκέμβρη του 1955, αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της στο λεωφορείο σε ένα λευκό άνδρα. Η τοπική αστυνομία τη συνέλαβε, με αποτέλεσμα οι μαύροι συμπολίτες της να μποϊκοτάρουν επί 381 συνεχείς μέρες το συγκοινωνιακό σύστημα και η υπόθεση να φτάσει ενώπιον της Δικαιοσύνης. Με δικαστική απόφαση, ο φυλετικός διαχωρισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς του Μοντγκόμερι έπαψε να ισχύει.

Η ίδια η Παρκς, έχοντας να αντιμετωπίσει συνεχή κρούσματα ρατσισμού και βίας εις βάρος της και χάνοντας και τη δουλιά της, αναγκάστηκε να μετακομίσει από την Αλαμπάμα στο Μίσιγκαν το 1957.

Δε σταμάτησε ποτέ τον αγώνα όμως και, πολλά χρόνια αργότερα, απέσπασε το Προεδρικό Μετάλλιο Τιμής και το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου. Υπήρξε, επίσης, η ηρωίδα και κεντρικό πρόσωπο του ντοκιμαντέρ «Mighty Times: The Legacy of Rosa Parks» (Η κληρονομιά της Ρόζας Παρκς), που βρέθηκε το 2002 μεταξύ των υποψήφιων για ένα Οσκαρ φιλμ στην κατηγορία των ντοκιμαντέρ μικρού μήκους.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου