ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 06/01/1412

Γεννιέται η Ζαν Ντ' Αρκ (Ιωάννα της Λορένης), εθνική ηρωίδα της Γαλλίας.

06/01/1449

Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος στέφεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου στο Μυστρά.

06/01/1745

Γεννιέται ο πρωτοπόρος Γάλλος αεροναυπηγός Ζακ Μονγκολφιέ.

06/01/1821

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αποβιβάζεται στην Καρδαμύλη της Μάνης, προερχόμενος από τη Ζάκυνθο, στα πλαίσια της προετοιμασίας της Επανάστασης. 

Ομιλία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη «Παραινέσεις προς τη νέα γενιά»

06/01/1822

Γεννιέται ο Γερμανός αρχαιολόγος Ερρίκος Σλήμαν, γνωστός, μεταξύ άλλων, για τις ανασκαφές του στην Τροία και τις Μυκήνες.

06/01/1852

Πεθαίνει ο Γάλλος εκπαιδευτικός Λούι Μπράιγ, εφευρέτης του ομωνύμου συστήματος γραφής και ανάγνωσης των τυφλών.

06/01/1912

Το Νέο Μεξικό, που οι ΗΠΑ είχαν αποσπάσει από το Μεξικό στον πόλεμο του 1846 - 1848, γίνεται η 47η Πολιτεία των ΗΠΑ. Είχε προηγηθεί η βίαιη καταστολή των ιθαγενών πληθυσμών των Απάτσι, που επί 3 δεκαετίες και με αρχηγό τον θρυλικό Τζερόνιμο, πρόβαλλαν ηρωική αντίσταση στους νέους εισβολείς.

06/01/1919

Στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, η αστυνομία, που είχε επιστρατευτεί για την προστασία απεργοσπαστών, ανοίγει πυρ κατά απεργών μεταλλεργατών που προσπάθησαν να περιφρουρήσουν την απεργία τους, σκοτώνοντας 5 εξ αυτών.

Κηρύσσεται γενική απεργία, όπου σημειώνονται σφοδρές συγκρούσεις των εργατών με την αστυνομία και τον στρατό («Ματωμένη Εβδομάδα», 9 - 16/1/1919). Στο τέλος της «Ματωμένης Εβδομάδας» οι δολοφονημένοι εργάτες υπολογίζονταν σε 700.

06/01/1919

Στο θέατρο «Διονύσια» της Αθήνας το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας (μετέπειτα ΚΚΕ) πραγματοποιεί την πρώτη του δημόσια συγκέντρωση. Στον «Ριζοσπάστη» της εποχής διαβάζουμε: «Με μεγάλην επιτυχίαν εωρτάσθη χθες το απόγευμα εις τα "Διονύσια" η πανηγυρική εμφάνισις του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Ελλάδος. Το θέατρον είχε καταλλήλως διακοσμηθή με εικόνες του Μαρξ, του Ζωρές και του Λίμπκνεχτ και εις την είσοδον είχε αναρτηθή και εκυμάτιζε μια μεγαλοπρεπής και κατακόκκινη σημαία. Από ενωρίς ήρχισεν αθρόα η προσέλευσις του κόσμου. Οι εργάται, οι άνθρωποι του λαού, προσήρχοντο κατά κύματα προς την πλατείαν του Συντάγματος πολύ προ της ωρισμένης ώρας». Η συγκέντρωση άνοιξε με την Διεθνή. 

Η πρώτη του δημόσια συγκέντρωση του ΚΚΕ

06/01/1929

Ο βασιλιάς Αλέξανδρος της Γιουγκοσλαβίας πραγματοποιεί πραξικόπημα και εγκαθιδρύει δικτατορικό καθεστώς.

06/01/1939

Γεννιέται ο κορυφαίος τεχνικός του σοβιετικού ποδοσφαίρου Βαλερί Λομπανόφσκι.

06/01/1948

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ προτρέπει τον Πρόεδρο Τρούμαν να στείλει στην Ελλάδα στρατεύματα και να αυξήσει την οικονομική βοήθεια για να καταστείλει την «κομμουνιστική εξέγερση» και το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας.

 Δόγμα Τρούμαν

06/01/1948

Τμήματα του Αρχηγείου Ρούμελης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στην Αράχοβα. 

Ο ΔΣΕ μπαίνει στην Αράχοβα

06/01/1951

Έως και 1.300 άοπλοι πολίτες σφαγιάζονται στην επαρχία Γκάνγουα από τις νοτιοκορεατικές δυνάμεις ως «ύποπτοι» για συνεργασία με τον Κορεατικό Λαϊκό Στρατό (Πόλεμος της Κορέας).

 Ο πόλεμος στην Κορέα και η υπογραφή του Συμφώνου Ανακωχής

Εκστρατευτικό σώμα αναχωρεί για τον πόλεμο της Κορέας

06/01/1974

 Πέθανε ο Νταβίντ Αλφάρο Σικέιρος (1898 – 1974). Ενας μεγάλος καλλιτέχνης του 20ού αιώνα, ένας κορυφαίος τοιχογράφος. 

Νταβίντ Αλφάρο Σικέιρος

06/01/1986

Κύλινδρος πυρηνικού υλικού εκρήγνυται σε εγκαταστάσεις της Οκλαχόμα στις ΗΠΑ. Ενας εργάτης έχασε τη ζωή του κι άλλοι εκατό τραυματίστηκαν.

06/01/1993

Πεθαίνει ο Αμερικανός μουσικός της τζαζ Ντίζι Γκιλέσπι.

06/01/2002

Πεθαίνει ο λογοτέχνης και δημοσιογράφος Ανδρέας Φραγκιάς.

5 σχόλια:

  1. 6 Ιανουαρίου 1852, πεθαίνει ο Γάλλος εκπαιδευτικός Λουί Μπράιγ.
    Ένα ατύχημα στο εργαστήρι του πατέρα του, τον άφησε τυφλό, σε ηλικία τεσσάρων ετών. Αν και τραυματίστηκε μόνο στο ένα μάτι, το πληγωμένο βλέφαρο μολύνθηκε, με αποτέλεσμα ο Μπράιγ να τυφλωθεί εντελώς.
    Επτά χρόνια αργότερα, συνάντησε έναν λοχαγό που είχε αναρωτηθεί το εξής: Πώς ένας στρατιώτης στο μέτωπο θα καταφέρει να διαβάσει ένα μήνυμα μέσα στη νύχτα;
    Αυτή ήταν η αφορμή για να δημιουργήσει τη "γραφή στο σκοτάδι", έναν κώδικα από ανάγλυφες κουκκίδες πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί. Κάποια στιγμή παρουσίασε την ιδέα του στους τυφλούς.
    Ο Μπράιγ ανέπτυξε μια απλοποιημένη παραλλαγή, από το μέχρι τότε δυσανάγνωστο σύστημα ανάγνωσης που χρησιμοποιούσαν οι τυφλοί. Χρειάστηκαν περίπου πέντε χρόνια αλλά στο τέλος κατάφερε να δημιουργήσει ένα καινούριο ειδικό αλφάβητο για τυφλούς. Ήταν μόλις 15 χρόνων όταν ολοκλήρωσε το σύστημά του για να γράφουν οι τυφλοί.
    Έτσι, αποκαλύφθηκε ένας καινούργιος κόσμος στους ανθρώπους χωρίς όραση, που κατάφεραν να σπουδάσουν, να αποκτήσουν μόρφωση και να γκρεμίσουν το αόρατο τοίχος που τους κρατούσε μακριά από τη λογοτεχνία, την ποίηση και την συγγραφή.
    O Μπράιγ πέθανε απο φυματίωση το 1852, σε ηλικία 43 χρονών. Μέχρι σήμερα, το "σύστημα Μπράιγ" έχει προσαρμοστεί σχεδόν σε όλες τις γλώσσες και χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 6 Ιανουαρίου 1945, οι ναζί εκτελούν, με δημόσιο απαγχονισμό, τέσσερις γυναίκες κρατούμενες στο Άουσβιτς, επειδή είχαν βοηθήσει τους εξεγερμένους στην ηρωική εξέγερση που είχε γίνει στο κολαστήριο τον προηγούμενο Οκτώβρη.
    Κατά την διάρκεια της εξέγερσης,η Ella Gertner, η Roza Robota, η Estusia Wajcblum και η Regina Safirsztajn, μαζί με άλλες ηρωίδες κρατούμενες, είχαν κλέψει και είχαν μεταφέρει πυρομαχικά και εκρηκτικά στους εξεγερμένους.
    Οι ναζί τις κρέμασαν 6/1/1945. Είναι η τελευταία δημόσια εκτέλεση στο Άουσβιτς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο κορυφαίος προπονητής της ΕΣΣΔ, αυτός που ζευγάρωσε το ποδόσφαιρο με τα μαθηματικά!
    https://gkagkarin.blogspot.com/2023/01/blog-post_641.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο ΤΣΟΡΤΣΙΛ ΖΗΤΑ ΒΟΗΘΕΙΑ
    Στις 6 Ιανουαρίου 1945, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ απευθύνθηκε στον ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, Ι. Β. ΣΤΑΛΙΝ, με αίτημα να παράσχει επείγουσα βοήθεια σε σχέση με την προέλαση των γερμανικών στρατευμάτων στις Αρδέννες και τη δύσκολη κατάσταση των Συμμάχων.
    Ο Στάλιν έπρεπε να κάνει επιπλέον προσπάθειες για να σώσει τους Αγγλοσάξονες, αντί να λάβει πραγματική στρατιωτική βοήθεια από αυτούς. Έχοντας απλωθεί με το άνοιγμα του δεύτερου μετώπου μέχρι τον Αύγουστο του 1944, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αγγλία στην πρώτη πολύ σοβαρή μάχη με τον ήδη αποδυναμωμένο Χίτλερ δέχτηκαν σοβαρό χτύπημα.
    Ο Τσόρτσιλ ζήτησε αμέσως βοήθεια από τον Στάλιν, ο οποίος έπρεπε να σώσει τους συμμάχους.
    Νο. 383
    ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΤΣΟΥΤΣΙΛ ΣΤΟΝ ΣΤΑΛΙΝ
    "Γίνονται πολύ σκληρές μάχες στη Δύση και ανά πάσα στιγμή μπορεί να απαιτηθούν μεγάλες αποφάσεις από την Ανώτατη Διοίκηση.
    Εσείς οι ίδιοι γνωρίζετε από τη δική σας εμπειρία πόσο ανησυχητική είναι η κατάσταση όταν κάποιος πρέπει να υπερασπιστεί ένα πολύ ευρύ μέτωπο μετά από μια προσωρινή απώλεια πρωτοβουλίας.
    Είναι πολύ επιθυμητό και απαραίτητο για τον στρατηγό Αϊζενχάουερ να γνωρίζει γενικά τι σκοπεύετε να κάνετε, αφού αυτό, φυσικά, θα επηρεάσει όλες τις δικές του και τις πιο σημαντικές αποφάσεις μας...
    Θα σας είμαι ευγνώμων εάν μπορείτε να με ενημερώσετε εάν μπορούμε να υπολογίζουμε σε μια μεγάλη σοβιετική επίθεση στο μέτωπο του Βιστούλα ή αλλού κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο θέλετε να αναφέρετε.
    Δεν θα διαβιβάσω αυτές τις εξαιρετικά απόρρητες πληροφορίες σε κανέναν, με εξαίρεση τον Στρατάρχη Μπρουκ και τον Στρατηγό Αϊζενχάουερ, και μόνο υπό τον όρο ότι θα τηρηθούν με απόλυτη εχεμύθεια.
    Θεωρώ το θέμα επείγον.
    6 Ιανουαρίου 1945.
    Νο. 384
    ΠΡΟΣΩΠΙΚη εμπιστευτικη επιστολη ΑΠΟ ΤΟΝ Ι. ΣΤΑΛΙΝ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Τσορτσιλ
    "Λάβαμε το απόγευμα της 7ης Ιανουαρίου το μήνυμά σας της 6ης Ιανουαρίου 1945...
    Ετοιμαζόμαστε να προχωρήσουμε, αλλά ο καιρός δεν είναι ευνοϊκός για την προέλασή μας.
    Λαμβάνοντας όμως υπόψη τη θέση των συμμάχων μας στο δυτικό μέτωπο, το Αρχηγείο της Ανώτατης Ανώτατης Διοίκησης αποφάσισε να ολοκληρώσει τις προετοιμασίες με επιταχυνόμενους ρυθμούς και, ανεξάρτητα από τον καιρό, να ανοίξει ευρείες επιθετικές επιχειρήσεις κατά των Γερμανών σε όλο το κεντρικό μέτωπο. το αργότερο μέχρι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.
    Μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε τις ένδοξες (προφανώς ειρωνεία.) συμμαχικές δυνάμεις μας."
    7 Ιανουαρίου 1945.
    Νο. 385
    ΠΡΟΣΩΠΙΚη εμπιστευτικη επιστολη ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΤΣΟΡΤΣΙΛ ΣΤΟΝ ΣΤΑΛΙΝ
    "Σας είμαι πολύ ευγνώμων για το συναρπαστικό μήνυμά σας.
    Το διαβίβασα στον στρατηγό Αϊζενχάουερ μόνο για προσωπικά του στοιχεία. Είθε το ευγενές εγχείρημά σας να είναι γεμάτο τύχη!
    Εμείς και οι Αμερικανοί ρίχνουμε ό,τι μπορούμε στον αγώνα.
    Τα νέα που μου δώσατε θα ενθαρρύνουν πολύ τον στρατηγό Αϊζενχάουερ, καθώς θα του δώσει σιγουριά ότι οι Γερμανοί θα πρέπει να μοιράσουν τις εφεδρείες τους στα δύο φλεγόμενα μέτωπά μας..."
    9 Ιανουαρίου 1945.
    http://www.great-country.ru/articles/sss…
    ΕΤΣΙ ΕΔΡΑΣΕ Ο ΣΤΑΛΙΝ
    Όπως γνωρίζετε, τον Ιούνιο του 1942, οι Αγγλοαμερικανοί ανέλαβαν να ανοίξουν δεύτερο μέτωπο στην Ευρώπη το 1942. Όμως το δεύτερο μέτωπο δεν άνοιξε ούτε το 1942 ούτε το 1943, παρά το γεγονός ότι ο Ι.Β. Ο Στάλιν έθεσε επανειλημμένα το ζήτημα του ανοίγματος ενός δεύτερου μετώπου στα μηνύματά του προς τον Τσόρτσιλ και τον Ρούσβελτ.
    Η θέση των αντιδραστικών κυρίαρχων κύκλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αγγλία κατά τη διάρκεια του αγώνα του σοβιετικού λαού ενάντια στην επιθετικότητα του Χίτλερ εκφράστηκε ήδη μια μέρα μετά την επίθεση της Γερμανίας στην ΕΣΣΔ από το τότε εξέχον μέλος της Γερουσίας των ΗΠΑ και τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ Τρούμαν: Αν δούμε ότι η Γερμανία κερδίζει, τότε θα πρέπει να βοηθήσουμε τη ΕΣΣΔ, και αν η ΕΣΣΔ νικάει, τότε θα πρέπει να βοηθήσουμε τη Γερμανία, έτσι ώστε να τους αφήσουμε να αλληλοεξοντωθούν και να αποδυναμωθούν
    ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΝΗΡΓΗΣΑΝ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΧΙΤΛΕΡΙΚΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ. Το 1944 άνοιξαν τελικά ένα δεύτερο μέτωπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 2
      Η επίθεση του Κόκκινου Στρατού δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες για τις ενέργειες των συμμάχων στο δυτικό μέτωπο. Αλλά τον Δεκέμβριο του 1944, μια δεύτερη Δουνκέρκη εμφανίστηκε μπροστά στα συμμαχικά αγγλοαμερικανικά στρατεύματα. Οι Γερμανοί εξαπέλυσαν την τελευταία μεγάλη αντεπίθεση στο δυτικό μέτωπο στην περιοχή των Αρδεννών, έσπασαν το μέτωπο και έβαλαν τα αγγλοαμερικανικά στρατεύματα στο χείλος μιας στρατιωτικής καταστροφής.
      Ο Βρετανός πρωθυπουργός W. Churchill σήμανε συναγερμό, η κατάσταση ήταν τόσο επικίνδυνη και στις 6 Ιανουαρίου 1945 έστειλε μήνυμα στον Στάλιν να επισπεύσει μια μεγάλη ρωσική επίθεση στο ανατολικό μέτωπο. Ο Στάλινσε απαντητικό μήνυμα την επόμενη κιόλας μέρα, 7 Ιανουαρίου 1945, ενημερώνει τον Churchill ότι, «λαμβάνοντας υπόψη τη θέση των συμμάχων μας στο δυτικό μέτωπο, το Αρχηγείο της Ανώτατης Ανώτατης Διοίκησης αποφάσισε να ολοκληρώσει τις προετοιμασίες επιταχυνόμενος τους ρυθμούς και ανεξαρτήτως καιρού, να ξεκινήσουν ευρείες επιθετικές ενέργειες κατά των Γερμανών σε όλο το κεντρικό μέτωπο.»
      Ο Στάλιν μετέφερε την ημερομηνία της επίθεσης κατά των Γερμανών από τις 20 Ιανουαρίου στις 12 Ιανουαρίου. Μια ισχυρή επίθεση των σοβιετικών στρατευμάτων ξεκίνησε σε ένα ευρύ μέτωπο από τη Βαλτική Θάλασσα μέχρι τα Καρπάθια. Τα γερμανικά στρατεύματα στο δυτικό μέτωπο, συμπεριλαμβανομένου της 5ης και 6ης στρατιάς αρμάτων, που στόχευαν σε νέο χτύπημα, σταμάτησαν την επίθεσή τους, αποσύρθηκαν από το δυτικό μέτωπο και μεταφέρθηκαν στα ανατολικά - ενάντια στα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα. Η επίθεση των γερμανικών στρατευμάτων ματαιώθηκε.
      Αναπληρώνοντας τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου του Κόκκινου Στρατού, στρατηγό Αντόνοφ, μιλώντας στην αρχή της έναρξης της Διάσκεψης της Κριμαίας για την κατάσταση στο σοβιετικό-γερμανικό μέτωπο, είπε ότι ως αποτέλεσμα της Επίθεση του Ιανουαρίου, όταν άνοιξε η διάσκεψη, οι Γερμανοί είχαν μεταφέρει 16 μεραρχίες στο σοβιετογερμανικό μέτωπο, εκ των οποίων 4 τεθωρακισμένα και 1 μηχανοκίνητο και, πιθανότατα, θα μεταφερθούν έως και 30-35 μεραρχίες (σε βάρος της άμυνας του Δυτικού μετώπου, Νορβηγία, Ιταλία και αποθέματα έμψυχου δυναμικού που βρίσκονται στη Γερμανία).
      Οι επιτυχίες της χειμερινής επίθεσης του Κόκκινου Στρατού, σημείωσε ο Στάλιν με τη διαταγή για τα σοβιετικά στρατεύματα τον Φεβρουάριο του 1945, οδήγησε στο γεγονός της ματαίωσης της χειμερινής επίθεσης των Γερμανών στη Δύση και επέτρεψαν στους στρατούς των συμμάχων μας να προχωρήσουν σε επίθεση κατά των Γερμανών και έτσι να ξαναξεκινήσουν επιθετικές επιχειρήσεις στη Δύση ταυτόχρονα με τις επιθετικές επιχειρήσεις του Κόκκινου Στρατού στην Ανατολή.

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου