ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 18/01/1654

Με τη συνθήκη του Περεγιασλάβ η Ουκρανία ενώνεται με τη Ρωσία.

18/01/1689

Γεννιέται ο Γάλλος πολιτικός και φιλόσοφος Σαρλ ντε Μοντεσκιέ, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Διαφωτισμού.

18/01/1823

Το Ναύπλιο ορίζεται ως έδρα της επαναστατικής ελληνικής κυβέρνησης.

18/01/1856

Γεννιέται ο Αμερικανός χειρουργός Ντάνιελ Νάθαν Χέιλ Γουίλιαμς, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς.

18/01/1913

Γεννήθηκε ο συνθέτης και μουσικός του λαϊκού ρεμπέτικου τραγουδιού, Γιάννης Παπαϊωάννου

18/01/1915

Γεννιέται ο λαϊκός συνθέτης Βασίλης Τσιτσάνης.

 Βασίλης Τσιτσάνης

18/01/1918

Αρχίζει τις εργασίες της η Συντακτική Συνέλευση στην Πετρούπολη. Την επόμενη μέρα θα διαλυθεί, εφόσον μετά την επαναστατική εδραίωση της εξουσίας των σοβιέτ δεν εξέφραζε πλέον τον πραγματικό συσχετισμό δυνάμεων.

18/01/1919

Ξεκινά τις εργασίες της η «Διάσκεψη Ειρήνης» των Παρισίων, με σκοπό τον καθορισμό των όρων της ειρήνης από τις νικήτριες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Αντάντ στις ηττημένες των Κεντρικών Δυνάμεων.

18/01/1920

Παραιτείται η κυβέρνηση Κλεμανσώ στη Γαλλία. Στη θέση της σχηματίζεται νέα κυβέρνηση «εθνικού συνασπισμού» με πρωθυπουργό τον σοσιαλδημοκράτη Μιλλεράν.

18/01/1923

Καθιερώνεται στην Ελλάδα το Γρηγοριανό ημερολόγιο με ισχύ από τις 16/2.

18/01/1924

Εκπρόσωποι της ταξικής ΓΣΕΕ ζητούν από τον πρωθυπουργό Ε. Βενιζέλο την αναγνώριση της ΕΣΣΔ και την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων με αυτή.

18/01/1929

Συνέρχεται το 4ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ).

Η ίδρυση και η δράση της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ)

18/01/1936

Πεθαίνει ο Βρετανός συγγραφέας Ρούντγιαρντ Κίπλινγκ (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1907). 

Τζόζεφ Ράντγιαρντ Κίπλινγκ

18/01/1943

Ο Κόκκινος Στρατός διασπά την πολιορκία του Λένινγκραντ από τους Ναζί διανοίγοντας έναν πολύτιμο ελεύθερο διάδρομο προς την ηρωική πόλη. Η ολοκληρωτική απώθηση των δυνάμεων του Άξονα θα χρειαζόταν ακόμη έναν ολόκληρο χρόνο σκληρών μαχών.

Η πολιορκία του Λένινγκραντ

Ημέρα που έληξε ο αποκλεισμός του Λένινγκραντ

18/01/1947

Συγκροτείται το Αρχηγείο Περιοχής Ηπείρου του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

18/01/1948

Δυνάμεις ιππικού και τεθωρακισμένων του κυβερνητικού στρατού περικυκλώνουν το χωριό Καΐτσα, πυρπολούν αδιακρίτως σπίτια και αποθήκες με δεκάδες νεκρούς (μαχητές του ΔΣΕ και άμαχους μαζί), συλλαμβάνουν αυθαίρετα 100 κατοίκους (ως «αυτοαμυνίτες»-συμπαθούντες του ΔΣΕ) και λεηλατούν τα πάντα, καίγοντας 8.000 οκάδες στάρι και αρπάζοντας 23 άλογα και 1.600 αιγοπρόβατα του χωριού.

Η επιχείρηση χαιρετίστηκε ως παράδειγμα προς μίμηση από τον κυβερνητικό στρατό.

18/01/1948

Ιδρύεται το Συμβούλιο Οικονομικής Αλληλοβοήθειας των σοσιαλιστικών κρατών (ΚΟΜΕΚΟΝ).

ΚΟΜΕΚΟΝ

18/01/1953

Διεξάγονται επαναληπτικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη, κατά τις οποίες εκλέγεται βουλευτής η Ελένη Σκούρα, πρώτη γυναίκα στο αστικό κοινοβούλιο.

18/01/1961

Ο Μάο Τσε Τουνγκ, μιλώντας στην ΚΕ του ΚΚ Κίνας χαρακτηρίζει το ΚΚΣΕ δεξιό οπορτουνιστικό κόμμα.

18/01/1971

Περισσότεροι από 18.000 Αμερικανοί πολίτες φακελώθηκαν ηλεκτρονικά από στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες την περίοδο από το καλοκαίρι του 1967 έως το φθινόπωρο του 1969, αποκαλύπτουν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

18/01/1984

Πεθαίνει ο λαϊκός συνθέτης Βασίλης Τσιτσάνης.

 Βασίλης Τσιτσάνης

18/01/1984

Πεθαίνει ο στρατηγός του Κόκκινου Στρατού Παντελεήμων Πονομαρένκο, ηγέτης της Λευκορωσικής αντίστασης στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Λευκορωσίας (1938 - 1947) και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ (1952 - 1953).

18/01/1996

Ο Κωνσταντίνος Σημίτης εκλέγεται διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ και την πρωθυπουργία της χώρας.

3 σχόλια:

  1. Στις 18 Γενάρη του 1919 στο Παρίσι άρχιζε τις εργασίες της η διεθνής διάσκεψη που έμεινε στην Ιστορία ως «Διάσκεψη Ειρήνης του Παρισιού». Το περιεχόμενό της ήταν η αποτύπωση των αποτελεσμάτων του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, που ήδη είχε λήξει και τυπικά από το Νοέμβρη του 1918, και η διαμόρφωση του μεταπολεμικού κόσμου.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2023/01/blog-post_412.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 18 Ιανουαρίου 2009, πεθαίνει το "αηδόνι του Αττίκ", η τραγούδίστρια και αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και του αντιφασιστικού αγώνα Δανάη Στρατηγοπούλου. Γεννήθηκε στην Αθήνα (στο Μεταξουργείο) το 1913.
    Πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια στη Γαλλία. Πατέρας ήταν ο μηχανικός και δημοσιογράφος Ιππόλυτος Στρατηγόπουλος (αργότερα εντάχθηκε στον Δ.Σ.Ε). Από νωρίς σπούδασε ορθοφωνία και φωνητική μουσική. Το 1935,πρωτοεμφανίζεται ως δημοσιογράφος, ενώ ένα χρόνο μετά, το 1936, ασχολείται πλέον επαγγελματικά με το καλλιτεχνικό της πάθος που ήταν το τραγούδι.
    Αργότερα συμμετέχει στη Μάντρα του Αττίκ με ίδιο καλλιτεχνικό όνομα Δανάη, όπου και διέπρεψε ως η καλύτερη ερμηνεύτρια των συνθέσεων του Αττίκ και του Χαιρόπουλου.
    Η συνεργασία Αττίκ-Δανάης άφησε εποχή. "Με κιθάρα να τα λέει η Δανάη και κάθε πέτρα να πονάει", έλεγε ο Αττίκ για το "αηδόνι" των τραγουδιών του. Τραγούδησε και έργα απο άλλους συνθέτες της εποχής. Ήταν τραγουδίστρια με βελούδινη φωνή, που έγινε μύθος με τις ερμηνείες της, πνεύμα ανήσυχο, με πολυσήμαντη δημιουργική προσφορά στη μουσική (έγραψε και η ίδια τραγούδια) και στα γράμματα (συγγραφέας και ποιήτρια).
    Στον πόλεμο του 1940, με τη φωνή και την κιθάρα της, τραγουδούσε για τους τραυματίες και τους ανάπηρους του μετώπου.
    Στην κατοχή, εντάσσεται στην ΕΑΜική Εθνική Αλληλεγγύη, αγωνίζεται κατά των κατακτητών, με όπλο την κιθάρα και την φωνή της. Έχει και παράνομη δράση (με το ψευδώνυμο Ελένη Σοφιανοπούλου) για να εξασφαλίσει φαγητό για τους πεινασμένους, να μεταφέρει πατριωτικά μηνύματα, να βοηθήσει όσους αγωνιστές κινδύνευαν. Η στάση της ήταν ανυπότακτη και στους χώρους όπου εμφανιζόταν.
    Το 1942, με την κατηγορία της "υποδαύλισης επαναστατικών διαθέσεων", η Δανάη Στρατηγοπούλου φυλακίζεται από τους ναζί στο κάτεργο των φυλακών Αβέρωφ και στη συνέχεια ζει την αγωνιώδη κούρσα της καταδίωξής της. Στην κατοχή γνωρίζεται με τον ΕΑΜίτη συναγωνιστή της, Γιώργο Χαλκιαδάκη (ο οποίος χάθηκε πρόωρα) τον οποίο παντρεύεται το 1945. Δεν διώχτηκε μόνο από τους ναζί. Η καταδίωξή της συνεχίστηκε μεταπολεμικά από το κράτος της "εθνικοφροσύνης".
    Ενα μεγάλο κεφάλαιο της ζωής και προσφοράς της αφορά τη Χιλή, όπου έζησε κατά τη διάρκεια της χουντικής επταετίας και την γνωριμία της με τον Πάμπλο Νερούδα – μετέφρασε το "Κάντο Χενεράλ" (11 τόμοι).
    Ζει τις μέρες της ανάτασης του 1970, τότε που Πρόεδρος της Χιλής εκλέχτηκε ο Σαλβαδόρ Αλιέντε. Δίνει συναυλίες, γίνεται καθηγήτρια της Ελληνικής Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγκο, γράφει λογοτεχνικά, ποιητικά, λαογραφικά έργα, άρθρα για την Ελλάδα. Φίλος ήταν ο Βίκτορ Χάρα, ο μεγάλος τραγουδιστής που αργότερα δολοφονήθηκε απο την χούντα. Επιστρέφει μετά το πραξικόπημα της χούντας του Πινοτσέτ.
    Για την προσφορά της στον πολιτισμό της Χιλής και στο λαό της, τιμήθηκε από τη Δημοκρατία της Χιλής με το παράσημο "Orden Bernardo O’ Higgins". Για την προσφορά της στον αγώνα στην Κατοχή, της απονεμήθηκε Μετάλλιο από την Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, ενώ για την προσφορά της στον ελληνικό πολιτισμό παρασημοφορήθηκε με το Μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών.
    Η μεγάλη τραγουδίστρια και αγωνίστρια της αντίστασης και της δημοκρατίας πέθανε 18 Ιανουαρίου 2009, αφού πρώτα εισέπραξε την αδιαφορία της πολιτείας, όταν, έξι χρόνια πριν το θάνατό της, δήλωνε, με απόγνωση, πως δεν έχει τα προς το ζην.
    Δεν ασχολήθηκαν, επιβεβαιώνοντας, με δραματικό τρόπο, την αναλγησία τους και την απαξίωση της ασκούμενης πολιτιστικής πολιτικής, απέναντι σε πολλούς καλλιτέχνες με σημαντική προσφορά στην τέχνη και τους αγώνες του λαού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σαν μπουζουξής ο Παπαϊωάννου ήταν απ’ τους πιο «πλήρεις», χωρίς να έχει την πολυπλοκότητα και την ταχύτητα του Χιώτη, του Μπέμπη, του Τατασόπουλου και άλλων δεξιοτεχνών. Αποδείχτηκε άξιος συνεχιστής της «σχολής» του Μάρκου, που υποστηρίζει πως τα πολλά «στολίδια» είναι περιττά, πως οι νότες πρέπει να ‘ναι πεντέξι αλλά παιγμένες σωστά. Τα δυο — τρία ταξίμια που ηχογράφησε στην Αμερική μπορούν κάλλιστα να θεωρηθούν ως ο απόλυτος ήχος του μπουζουκιού.

    Ο Παπαϊωάννου είναι ο πρώτος που πήγε, μετά τον πόλεμο, να δουλέψει στην Αμερική, το 1953 και τα βήματά του ακολούθησαν αρκετοί συνθέτες. Μια φυγή σημαντικών δημιουργών, που, στην πορεία, αποδείχτηκε πληγή για τη λαϊκή μας μουσική, αφού συνέβαλε αρκετά στην αποδυνάμωσή της.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2023/01/blog-post_1998.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου