Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020

Η πολιορκία του Λένινγκραντ


Αρχίζει, 8/9/1941, από τις δυνάμεις του Άξονα (Γερμανία, Ιταλία και Φινλανδία) η πολιορκία του Λένινγκραντ, που διήρκεσε 872 μέρες και κράτησε έως τις 27 Γενάρη 1944. 

Ο ηρωικός λαός του Λένινγκραντ αντιστάθηκε και άντεξε στους εισβολείς, παρά τους 1.000.000 και πλέον νεκρούς, από τις μάχες, τους ανελέητους βομβαρδισμούς και τις ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα.


Το επιτελείο του Πολεμικού Ναυτικού των γερμανικών Ενοπλων Δυνάμεων εξέδωσε μυστική ντιρεκτίβα στην οποία αναφερόταν: «Ο Φίρερ αποφάσισε να εξαφανίσει το Πέτερμπουργκ από το πρόσωπο της Γης. Μετά την ήττα της Σοβιετικής Ρωσίας δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για την απώτερη ύπαρξη αυτού του πυκνοκατοικημένου σημείου. Προτείνεται να αποκλειστεί στενά η πόλη και με βολές από τα όπλα όλων των διαμετρημάτων, καθώς και με τον αδιάκοπο βομβαρδισμό να ισοπεδωθεί».

Αυτή η προοπτική περίμενε τους κατοίκους του Λένινγκραντ! Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας οι ναζί έριξαν στο Λένινγκραντ 107.000 βόμβες και 159.000 βαριά βλήματα. Στις μάχες και τους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν 16.647 άνθρωποι, 38.702 τραυματίστηκαν, ενώ από την πείνα πέθαναν 641.803 κάτοικοι του Λένινγκραντ.
 
Ομως η πόλη των τριών ρωσικών επαναστάσεων, η πόλη του Λένιν, άντεξε και στις 27 Γενάρη του 1944, μετά από ισχυρή επίθεση των σοβιετικών στρατευμάτων, η πολιορκία λύθηκε, ο εχθρός τσακίστηκε και απωθήθηκε από την πόλη. Τα προάστια του Λένινγκραντ ήταν ατέλειωτα ερείπια. Οι κατακτητές κατάκλεψαν τα μνημεία του πολιτισμού και της τέχνης, αλλά ο σοβιετικός λαός ξαναέχτισε τόσο στο Λένινγκραντ όσο και στα προάστιά του, αναστύλωσε τα μνημεία της πόλης.

 Η 7ηΣυμφωνία
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου