Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Τζόζεφ Ράντγιαρντ Κίπλινγκ


Ο καλύτερος και πιο τεχνίτης διανοούμενος προπαγανδιστής του αγγλικού ιμπεριαλισμού 

Στις  30 Δεκεμβρίου 1865 γεννιέται στη Βομβάη της Ινδίας ο Βρετανός συγγραφέας Τζόζεφ Ράντγιαρντ Κίπλινγκ.

Ταξίδεψε στην Ιαπωνία, στην Κίνα και στην Αμερική. Για αρκετό διάστημα ήταν υποδιευθυντής σε πολιτική – στρατιωτική εφημερίδα στη Λαχώρη της Ινδίας.

Απέκτησε γρήγορα φήμη σπουδαίου συγγραφέα και ποιητή. Το 1907 τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας σε ηλικία 42 ετών και μέχρι σήμερα παραμένει ο νεότερος κάτοχος του βραβείου. Τρία χρόνια αργότερα δημοσίευσε το ποίημα του «Αν», με τις παραινέσεις ενός πατέρα προς τον γιο του, που αποτελεί μέχρι σήμερα το σήμα κατατεθέν της ποίησής του και το πιο διάσημο ποίημα.

Εγραψε πολλά πεζά και ποιήματα εξυμνώντας την αγγλική υπεροχή και γι’ αυτό θεωρήθηκε ως εθνικός ποιητής της βρετανικής αυτοκρατορίας και υμνητής του αγγλικού ιμπεριαλισμού – σοβινισμού. Στο πρόσωπό του ο αγγλικός ιμπεριαλισμός βρήκε έναν από τους καλύτερους και πιο τεχνίτες διανοούμενους προπαγανδιστές του.

Στο ελληνικό κοινό είναι γνωστός κυρίως για το παραινετικό ποίημά του «Αν» («If-») και τη συλλογή διηγημάτων «Το Βιβλίο της Ζούγκλας» με ήρωα τον Μόγλη, το οποίο είναι και το καλύτερο έργο του. Ο ήρωας, ο Μόγλης, ένα παιδί χαμένο μέσα στα δάση της Ινδίας ζει με τα θηρία που σιγά σιγά αναγνωρίζουν την υπεροχή του. Είναι ένα συναρπαστικό βιβλίο για τη ζωή στη ζούγκλα, γραμμένο με τέχνη και γνώση των μυστικών της ζούγκλας της Ινδίας.

Ο Τζόζεφ Ράντγιαρντ Κίπλινγκ  πέθανε τις 18 Γενάρη 1936.

 Ηρακλής Κακαβάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου