Ερωτηθείς για την πρακτική της κυβέρνησης με την επιστροφή του κοινωνικού μερίσματος, κατήγγειλε ότι αυτό εντάσσεται στη λογική «σου παίρνω δέκα και σου γυρίζω το ένα». Μάλιστα, πρόσθεσε, αυτό το ένα δεν επιστρέφεται σε όλους αυτούς που έχουν ματώσει με τη φορολεηλασία και τη μείωση μισθών και συντάξεων, αλλά η κυβέρνηση επιλέγει να το επιστρέψει σε ομάδες που είναι στην ακραία φτώχεια, πρακτική πανευρωπαϊκή που εντάσσεται στην ευρωενωσιακή πολιτική.
Ουσιαστικά, όμως βάζει να το πληρώσουν οι λιγότερο φτωχοί, οι εργαζόμενοι των 500 και 600 ευρώ και όχι τα μονοπώλια, οι τράπεζες, οι εφοπλιστές που έχουν μεγάλα κέρδη και μικρή έως καθόλου φορολόγηση.
Κληθείς να σχολιάσει στοιχεία του ΟΟΣΑ που καταδεικνύουν αύξηση των ιδιωτικών δαπανών για την Υγεία, επισήμανε ότι σε συνθήκες κρίσης αυτό το στοιχείο σημαίνει πως το δημόσιο σύστημα Υγείας, που πληρώνει ο λαός, στην πραγματικότητα έχει αποστερηθεί όλα τα κονδύλια προκειμένου να επιβιώσει και στρέφει τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
Την ίδια ώρα ο λαός και οι εργαζόμενοι καλούνται να καλύψουν το κενό που υπάρχει στον κρατικό κορβανά, από τη μη πληρωμή των φορολογικών, ασφαλιστικών και άλλων εισφορών, από τις επιχειρήσεις, τους τραπεζίτες, τους μεγαλοκατασκευαστές, τους εφοπλιστές. Και μάλιστα αυτό το κενό πληρώνεται ακόμα και με περικοπές των κοινωνικών δαπανών σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια.
Όσον αφορά τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος επισήμανε ότι η κινητικότητα που υπάρχει στο πολιτικό σκηνικό έχει να κάνει με το γεγονός πως οι πολιτικές δυνάμεις γνωρίζουν πως η πολιτική που θα διαχειριστούν από την κυβερνητική θέση είναι δεδομένη και είναι μία δύσκολη για το λαό πολιτική που μπορεί να επιφέρει εκρήξεις λαϊκής οργής και αγανάκτησης.
Οπότε και η κινητικότητα που παρατηρείται εντάσσεται στην ανασύνταξη του πολιτικού σκηνικού προκειμένου να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αυτό άλλωστε, πρόσθεσε, είναι και το κεντρικό σημείο των συνταγματικών αλλαγών που συζητούνται αυτό το διάστημα, με στόχο το πώς θα θωρακιστεί το πολιτικό σύστημα για να αντιμετωπίσει τη λαϊκή αγανάκτηση.
Το ζήτημα, λοιπόν, κατέληξε ο Σ. Ζαριανόπουλος δεν είναι πότε, αλλά με ποια κριτήρια θα πάει ο λαός να ψηφίσει όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές και το κριτήριο -ανάμεσα και σε πολλά άλλα- πρέπει να είναι ποιος πληρώνει αυτή την πολιτική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου