Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

Οι σχέσεις του μεγάλου μουσικοσυνθέτη με τη Χίο


Ο νεολαίος της Ρωμιοσύνης διάλεξε σημαδιακά μέρα -1η Σεπτέμβρη 2021- να αποχαιρετήσει την ανθρωπότητα, αφού πριν 82 χρόνια (1-9-1939) η υφήλιος άκουγε την είδηση ότι τα αεροπλάνα και τα τανκς του φασισμού εισβάλλουν στην Πολωνία.

Αγωνιστική «υποδοχή» στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ


«Να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις – Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ – Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών»
το μήνυμα της κινητοποίησης, όπως αναγράφεται και στο σύνθημα στην εξέδρα, που στέλνουν Εργατικά Σωματεία, ΕΕΔΥΕ, Φοιτητικοί Σύλλογοι, Σύλλογοι Αυτοαπασχολουμένων, ΟΓΕ και φορείς του λαϊκού κινήματος.

Με «το πιστόλι της ανεργίας στον κρόταφο»


Αντιμέτωποι με το δίλημμα είτε να βρεθούν στην ανεργία, μέσα από τη μη ανανέωση της σύμβασής τους, είτε να αποδεχθούν την αλλαγή της εργασιακής τους σχέσης, με τη μετατροπή τους από μισθωτούς σε «συνεργάτες», χάνοντας παράλληλα μια σειρά δικαιώματα, βρίσκονται εργαζόμενοι στην επιχείρηση «e-food».

Μόνο μία στις έξι χειρουργικές αίθουσες λειτουργεί μετά τη μετακίνηση αναισθησιολόγου


Σ
το ογκολογικό νοσοκομείο «Μεταξά», μετά την αναστολή στην οποία τέθηκαν 28 εργαζόμενοι, ήρθε και η μετακίνηση μιας ακόμα αναισθησιολόγου προς το Νοσοκομείο της Λήμνου. Αποτέλεσμα, να μην μπορούν να γίνουν χειρουργεία, καθώς πλέον θα λειτουργεί μόνο μία από τις έξι χειρουργικές κλινικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω των συνεχών μετακινήσεων στα νησιά εξωθήθηκαν στη συνταξιοδότηση 4 αναισθησιολόγοι, ενώ χτες πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου από τον Σύλλογο Εργαζομένων, εισπράττοντας την απάντηση ότι «δεν ξέρουμε πότε θα έρθει το επικουρικό προσωπικό που εδώ και μήνες έχει ζητηθεί από το υπουργείο».

Αποκαταστάθηκε ο Μητροπολίτης Χίου Ιωακείμ Στρουμπής


Με καθυστέρηση 75 χρόνων η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αποκατέστησε τον ΕΑΜίτη Χίου Ιωακείμ Στρουμπή, στη Συνεδρίαση της 25 Αυγούστου 2021.

Η κατάπτυστη Συμφωνία του Καμπ Ντέιβιντ


 Στις 17 Σεπτεμβρίου του 1978 ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Ανουάρ Σαντάτ και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μέναχεμ Μπέγκιν κάτω από την αιγίδα του Τζίμι Κάρτερ Προέδρου των ΗΠΑ υπέγραψαν την συμφωνία του Καμπ Ντέιβιντ στην θερινή κατοικία του Αμερικάνου Προέδρου.

Επικίνδυνες εξελίξεις


Η νέα τριμερής «ενισχυμένη συμμαχία ασφάλειας», με την επωνυμία AUKUS, που ανακοίνωσαν ΗΠΑ - Βρετανία - Αυστραλία, με αιχμή την αλληλοενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων τους, για την «ασφάλεια του Ινδο-Ειρηνικού» και την αντιμετώπιση των «απειλών του 21ου αιώνα», όπως «βαφτίζεται» κυρίως η ραγδαία άνοδος της Κίνας, είναι το πιο πρόσφατο επεισόδιο στην ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, αυξάνοντας τους κινδύνους για τους λαούς όλου του κόσμου.

Νοθεία με σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα


Μια πλευρά του εκτρώματος Χατζηδάκη είναι και αυτή της «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας»,
που έρχεται τάχα ως λύση για «αμεροληψία» και «τακτοποίηση» του οργίου νοθείας που αξιοποιούν οι εργατοπατέρες του δικού τους, εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, για να παραμένουν στις καρέκλες τους (...) Στην κοινή γνώμη ντύνεται με τον «μανδύα» του επιστημονικά σύγχρονου και προοδευτικού, ως δήθεν «ψηφιακή αναβάθμιση». Αν όμως εξεταστούν με προσοχή τα πραγματικά δεδομένα στην Ελλάδα και παγκόσμια, θα φανεί πως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Πρόκειται για απόπειρα νομιμοποίησης της νοθείας, και όχι εξάλειψής της.

Μπουκώνει τη μεγαλοεργοδοσία με «ζεστό» χρήμα και πάμφθηνους εργαζόμενους


Τα μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, με εξασφάλιση πρόσβασης σε ακόμα πιο φθηνή εργατική δύναμη, τα οποία ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας, παρουσίασε και πάλι ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης.

1η μέρα: Χιλιάδες λαού και νεολαίας την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων


Με μεγάλο ενδιαφέρον να ανακαλύψουν το νέο χώρο του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη άρχισαν να φτάνουν στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» στην Πολίχνη οι επισκέπτες του Φεστιβάλ το απόγευμα της Πέμπτης, στην έναρξη των 3ήμερων εκδηλώσεων του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Με σχεδιασμό εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών ομίλων


ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την αντιπεριβαλλοντική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, ετοιμάζεται να ολοκληρώσει το νέο έγκλημα στον Υμηττό, με το πρόσχημα της δήθεν προστασίας, τροποποιώντας προς το χειρότερο το Προεδρικό Διάταγμα του 2011. Προχτές, έγινε γνωστό ότι ολοκληρώθηκε η γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) και οι τροποποιήσεις θα περάσουν από το Συμβούλιο της Επικρατείας για να πάρουν την τελική έγκριση.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


17/09/1743

Γεννιέται ο Γάλλος μαθηματικός, πολιτικός και φιλόσοφος του Διαφωτισμού Μαρί Ζαν Αντουάν Νικολά ντε Καριτά (Μαρκήσιος ντε Κοντορσέ).

17/09/1857

Γεννιέται ο Σοβιετικός φυσικός Κονσταντίν Εντουάρδοβιτς Τσιολκόφσκι, πρωτοπόρος των σοβιετικών πυραύλων, της επιστήμης του Διαστήματος και πατέρας της αεροναυτικής έρευνας.