Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 11 Απριλίου 2023

Τροπάριο της Κασσιανής

 


Στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ


«Γυμνό ανάμεσα στους λύκους»

Μέσα από την πραγματική ιστορία ενός Εβραιόπουλου — «γυμνού μέσα στους λύκους» — που σώθηκε χάρη στη φροντίδα των κρατουμένων, που το προστάτευαν, κρύβοντάς το ανάμεσά τους, μια ρεαλιστική εικόνα για την εξοντωτική ζωή στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ. Την πείνα, τις αρρώστιες, την αναγκαστική εργασία, τα άγρια βασανιστήρια μα και για τον αγώνα αντίστασης και ένοπλης αυτοαπελευθέρωσης των κρατουμένων, λίγο πριν τη συντριβή του φασισμού.

«Το κράτος περιφρονεί ό,τι σχετίζεται με τον Πολιτισμό!»

 
Θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί μια μικρή ιστορία με τους τίτλους των τραγουδιών του... Ισως κάποιος που ζούσε με «Ψωμί και εφημερίδα» κι έλεγε πως «Η μόνη μου πατρίδα είναι ο χρόνος», μπορεί κάποια στιγμή να ένιωθε πως οι «Κακές συνήθειες» γίνονται «Βυθισμένες άγκυρες», με αποτέλεσμα αυτός κι οι όμοιοί του να νιώθουν «Ξένοι σε έναν τόπο που αλλάζει». Τότε ακριβώς θα αποφάσιζε πως ο μόνος τρόπος να μην πρωταγωνιστήσει σ' ένα «Παραμύθι με λυπημένο τέλος» είναι να πιστέψει πως «Ο,τι αγαπάς δεν τελειώνει». Αρκεί να ζει με καθαρή καρδιά και γενναιότητα «Στη χώρα των αθώων». Ο Μίλτος Πασχαλίδης πιστεύει πως όταν διαλύεται ένα σύμπαν, ο μόνος τρόπος να επιβιώσεις είναι να φτιάξεις ένα άλλο, για να έχεις κάπου να κατοικήσεις.

Ενδιαφέρουσες και με μεγάλη συμμετοχή οι εκδηλώσεις σε Γιάννενα και Πρέβεζα


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ σε Γιάννενα και Πρέβεζα το Σάββατο 8 Απρίλη.

Στα Γιάννενα εντύπωση έκανε και το QnA με τον Νίκο Έξαρχο, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και υποψήφιο βουλευτή του ΚΚΕ. Στη συζήτηση μπήκαν πληθώρα ερωτημάτων από τους μαθητές όπως «Τι είναι το Εργατικό Κέντρο;», «Γιατί υπάρχει ακρίβεια σήμερα;», «Γιατί να οργανωθεί ένας νέος στην ΚΝΕ;» και πολλά άλλα. Στον χώρο, επίσης, ξεχώρισε η έκθεση που έφτιαξαν μαθητές με φωτογραφίες από την συμμετοχή τους στις απεργίες για το έγκλημα στα Τέμπη.

Τουλάχιστον 53 νεκροί από αεροπορικές επιδρομές εναντίον χωριού που αντιτάσσεται στην δικτατορία


Τουλάχιστον 53 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, από σημερινές αεροπορικές επιδρομές του στρατού της Μιανμάρ, η οποία συνταράσσεται από εμφύλιες συγκρούσεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2021.

Με την ίδια «ευκολία»


Πώς γίνεται με την ίδια ευκολία που ο σοσιαλδημοκρατικός ΣΥΡΙΖΑ
έβγαζε «στο κλαρί» του Υπερταμείου τις μεγαλύτερες κρατικές επιχειρήσεις διαχείρισης νερού (ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ), η νεοφιλελεύθερη ΝΔ να εξαγγείλει ότι θα τις επαναφέρει στο κράτος;

Αρχίζει η δίκη του Άντολφ Άιχμαν


11 Απρίλη 1961, μπροστά στις κάμερες ολόκληρου του κόσμου, άρχιζε στην Ιερουσαλήμ η δίκη του ναζί εγκληματία Άντολφ Άιχμαν, που έδωσε την ευκαιρία σε επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος να μιλήσουν σε όλο τον κόσμο για την εβραϊκή γενοκτονία.

Κύλησε ο τέντζερης


Ένας πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος κι ένας υφυπουργός της ΝΔ, ο εκλεκτός επί χρόνια της ΝΔ σε έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της Ελλάδας, πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν και εφάρμοσαν μνημόνια, περιφερειακοί σύμβουλοι που «ξέπλεναν» καταδικασμένους χρυσαυγίτες.

Αντιλαϊκός «φάρος» για την επόμενη κυβέρνηση στα «ταραγμένα νερά» της καπιταλιστικής οικονομίας

«Μέσα σε ένα τέτοιο ευμετάβλητο περιβάλλον διαδοχικών κρίσεων, είναι σημαντικό να αναζητούμε σταθερές, που ενισχύουν την ανθεκτικότητα της οικονομίας και την ικανότητά της να αντεπεξέρχεται στις προκλήσεις (...) Η συνέχιση αξιόπιστων οικονομικών πολιτικών, ιδιαιτέρως στο χώρο της δημοσιονομικής πολιτικής, η διαφύλαξη των σημαντικών επιτευγμάτων των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών του παρελθόντος και η θέσπιση νέου μεταρρυθμιστικού προγράμματος για την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εθνικές εκλογές, με άξονα τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα και την αναβάθμιση των θεσμών και των υποδομών, πρέπει να αποτελούν τον φάρο που θα μας καθοδηγήσει στα ταραγμένα νερά της νέας οικονομικής πραγματικότητας».

Επιταχύνονται ανακατατάξεις στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου


Ανακατατάξεις και αναπροσανατολισμούς στους διεθνείς ανταγωνισμούς και τις συμφωνίες για την Ενέργεια επιταχύνουν ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία και το μπαράζ ευρωατλαντικών κυρώσεων κατά των ρωσικών υδρογονανθράκων.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χτες, η Ρωσία σταθεροποιήθηκε για έκτο συνεχόμενο μήνα ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στην Ινδία, φθάνοντας τα 1,64 εκατ. βαρέλια τη μέρα τον Μάρτη. Αντίθετα, οι ΗΠΑ υποχώρησαν στην 5η θέση στη σχετική κατάταξη.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Ζελένσκι


Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο φόντο και των πρόσφατων νέων δεσμεύσεων της κυβέρνησης για συνέχιση της στήριξης του Κιέβου στον πόλεμο με τη Ρωσία, υλοποιώντας κατά γράμμα τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό.

Ο φλογερός «καθαρόαιμος κεντροδεξιός» Ευ. Αντώναρος υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ


Είναι λογικό η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων ενός κόμματος που εμφανίζεται ως εκφραστής  της «προοδευτικής πολιτική αλλαγής», να προκαλεί συζητήσεις. Βέβαια οι ανακοινώσεις εκ μέρους της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για τα ψηφοδέλτια καθώς και για τους υποψηφίους δημάρχους που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν μία παραπάνω σημασία. Πρώτον γιατί φαίνεται ότι η «προοδευτική συμμαχία» έχει καταπιεί και χωνέψει τόσο ένα σημαντικό τμήμα του παλιού ΠΑΣΟΚ με τη γνωστή αντιλαϊκή πορεία, όσο και την ακροδεξιά συνιστώσα ΑΝΕΛ και τώρα σαλπάρει για τη χώνεψη της συνιστώσας «Νέα Δημοκρατία χωρίς τον Μητσοτάκη»...

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 11/04/1755

Γεννιέται ο Τζέιμς Πάρκινσον, ο Άγγλος γιατρός που περιέγραψε την ασθένεια των νεύρων στην οποία δόθηκε τ' όνομά του.