Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

Το μπλόκο του Βύρωνα

Απ' τα ξημερώματα, 7/8/1944, δύο γερμανικοί λόχοι πλαισιωμένοι από 800 γερμανοτσολιάδες μπλοκάρουν αιφνιδιαστικά μόνο ένα τμήμα του συνοικισμού Βύρωνα , συγκεντρώνοντας εκεί όλες τους τις δυνάμεις.


Το χρονικό του Μπλόκου

Η περιγραφή του Μπλόκου του Βύρωνα από τον αντιστασιακό Ορέστη Μακρή στο βιβλίο του «Ο ΕΛΑΣ της Αθήνας» είναι συγκλονιστική:

Εμπαιγμός είναι το πρόγραμμα «Γέφυρα»! Kερδισμένοι ξανά οι τραπεζίτες!

«Το πρόγραμμα "Γέφυρα", που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως σανίδα σωτηρίας των δανειοληπτών, στην πραγματικότητα είναι "σανίδα σωτηρίας" των τραπεζών, για να εξασφαλιστεί η βέβαιη εισπραξιμότητα των δανείων τους. Σε διαφορετική περίπτωση, με την κατάσταση που επικρατεί για τη μεγάλη μερίδα των εργαζομένων, θα ήταν τουλάχιστον αβέβαιη η δυνατότητα αποπληρωμής τους.

Πρόστιμο στο ΚΚΕ γιατί δεν δίνει ονόματα όσων το ενισχύουν από το υστέρημά τους

Η κυβέρνηση ξεκίνησε να εφαρμόζει τον αντιδραστικό νόμο για τα οικονομικά των κομμάτων, που τα αντιμετωπίζει σαν ανώνυμες εταιρείες και προωθεί απαράδεκτη παρέμβαση στη λειτουργία και τη δράση τους.

Με βάση αυτό το νόμο επιβάλλεται πρόστιμο στο ΚΚΕ, το 4% επί της ετήσιας κρατικής του επιχορήγησης.

Αποθηκευμένες εκρηκτικές ύλες και άλλα επικίνδυνα υλικά στον ελλαδικό χώρο


Ερώτηση

"Αποθηκευμένες εκρηκτικές ύλες και άλλα επικίνδυνα υλικά στον ελλαδικό χώρο"

Οι ισχυρότατες εκρήξεις που συγκλόνισαν την Τρίτη 4 Αυγούστου το λιμάνι της Βηρυτού, με τα τραγικά αποτελέσματα δεκάδων νεκρών, χιλιάδων τραυματιών και τεράστιων υλικών καταστροφών στην πόλη, προκάλεσαν δημοσιεύματα, σε ελληνικά (έντυπα και ηλεκτρονικά) ΜΜΕ, που κάνουν λόγο για ύπαρξη αντίστοιχων υλικών στη Ελλάδα, αποθηκευμένων σε απολύτως ακατάλληλες συνθήκες.

Φεύγει από την ζωή ο Αντώνης Αμπατιέλος.

Έφυγε από τη ζωή, 7/8/1995, ο κομμουνιστής ηγέτης του παγκόσμιου ναυτεργατικού κινήματος, ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, Αντώνης Αμπατιέλος.

Ο Αντώνης Αμπατιέλος, φέρεται, να γεννήθηκε  στις 17/1/1914 στη Ρουμανία, βρέθηκε μετά τη μικρασιατική καταστροφή στην Ελλάδα, στην Κεφαλλονιά με την οικογένειά του.

Από τα νεανικά του χρόνια τον κέρδισαν οι κομμουνιστικές ιδέες.

Ψέματα σχετικά με την ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης

Η ιστορία των εκατομμυρίων των ανθρώπων που ήταν σύμφωνα με ισχυρισμούς έγκλειστοι και πέθαναν στα στρατόπεδα εργασίας της Σοβιετικής Ένωσης και ως αποτέλεσμα του λιμού κατά τη διάρκεια της εποχής του Στάλιν
Από τον Χίτλερ στον Χερστ και από τον Κόνκουεστ στον Σολζενίτσιν Του Mario Sousa, μελους του Μαρξιστικου Επαναστατικου Κομμουνιστικου Κομματος Σουηδιας, KPML(r)

Με σπασμένα φρένα

Οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη είτε για συμφωνία με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες το αμέσως επόμενο διάστημα, είτε για παραπομπή των ανοιχτών ζητημάτων στη Χάγη, δείχνουν ότι η δρομολόγηση των επικίνδυνων διευθετήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο τρέχει «με σπασμένα φρένα».

Το παζάρι ανάμεσα τις δύο αστικές τάξεις - με την ολοφάνερη «υψηλή εποπτεία» των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ - σηματοδοτεί πολύ αρνητικές εξελίξεις για τους λαούς της περιοχής και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Η κυβέρνηση συνεχίζει πιστά την πολιτική απαξίωσης του ΟΑΣΘ

Οι νέες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα στον ΟΑΣΘ έρχονται να συμπληρώσουν την ήδη τραγική κατάσταση που υπάρχει στο μοναδικό Μέσο Μαζικής Μεταφοράς που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη. Ήδη επιβατικό κοινό και εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ βρίσκονται στο ίδιο έργο θεατές με την έλλειψη οχημάτων που έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των δρομολογίων και την καθημερινή ταλαιπωρία χιλιάδων εργαζόμενων και ανέργων στην πόλη, τις άθλιες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας σε περίοδο πανδημίας και ιδιαίτερα εν μέσω καλοκαιρινού καύσωνα.

Κλοπή διαρκείας

Η είδηση για τη συμφωνία των Κούρδων διοικητών των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF), για την εκχώρηση της εκμετάλλευσης πετρελαιοπηγών σε περιοχές της Συρίας που έχουν υπό τον έλεγχό τους στην αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία «Delta Crescent Energy LLC», έδειξε για άλλη μια φορά το χαρακτήρα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και στην περιοχή της Μ. Ανατολής. Μάλιστα, δεν ήρθε ως «κεραυνός εν αιθρία».

Μαζικά τεστ σε όλους τους χώρους εργασίας και τις γειτονιές της πόλης

Μετά και το δεύτερο συνεχόμενο κρούσμα κορονοϊού σε συνάδελφο εργαζόμενο στο δήμο Θεσσαλονίκης, λογικό είναι να επικρατεί ανησυχία και αγωνία σε όλους τους συναδέλφους του δήμου.

Τώρα όμως και στο δήμο Θεσσαλονίκης, πρέπει να δυναμώσει η διεκδίκηση και η απαίτηση για:

Η Κούβα εθνικοποιεί τράπεζες, βιομηχανίες, επιχειρήσεις

Η επαναστατική κυβέρνηση της Κούβας εθνικοποιεί, 7/8/1960, όλα τα περιουσιακά στοιχεία Αμερικανικών συμφερόντων σε αντίποινα για την «αμερικανική οικονομική επιθετικότητα».

Η  κυβέρνηση της Κούβας ανακοινώνει την εθνικοποίηση των τραπεζών, των περισσότερων εμπορικών επιχειρήσεων και των βασικών βιομηχανιών. Ηταν μια απόφαση καθοριστικής σημασίας για την πορεία της επανάστασης που αποκτούσε πλέον σοσιαλιστικά χαρακτηριστικά.

Οι ανθρακωρύχοι του Αλιβερίου κατεβαίνουν σε απεργία


Οι ανθρακωρύχοι του Αλιβερίου κατεβαίνουν, 7/8/1933, σε απεργία με αίτημα την αύξηση των μισθών τους και την καταβολή των χρωστούμενων δεδουλευμένων τους.

Την τέταρτη μέρα της απεργίας δέχονται βίαια επίθεση από την αστυνομία, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 20 απεργών. Ένας από αυτούς θα υποκύψει στα τραύματά του στο νοσοκομείο. Ο θάνατος του εργάτη - απεργού προκαλεί γενικότερη αγανάκτηση στην περιοχή, που ξεσηκώνεται και αναγκάζει τον εργοδότη να δεχθεί όλα τα αιτήματα των ανθρακωρύχων.

Ο Σιμόν Μπολιβάρ πετυχαίνει την ανεξαρτησία της Κολομβίας


Ο Σιμόν Μπολιβάρ νικά, 7/8/1819, τους Ισπανούς στη μάχη του Μπογιακά, πετυχαίνοντας την ανεξαρτησία της Κολομβίας.

Μετά την αναγνώριση της Μεγάλης Κολομβίας από τις ΗΠΑ, στόχος ήταν η απελευθέρωση του Περού, στόχος για τον οποίο ένωσε τις δυνάμεις του με τον Αργεντινό επαναστάτη Χοσέ ντε Σαν Μάρτιν, που είχε πρωτοστατήσει στην απελευθέρωση της Νότιας Αμερικής. Εκείνος του έδωσε πλήρη ελευθερία κινήσεων στη διεξαγωγή του πολέμου. Ως τα τέλη του 1824 κατόρθωσε να πετύχει την ανεξαρτησία του Περού, αναλαμβάνοντας με εκλογή από την εθνοσυνέλευση της χώρας το αξίωμα του δικτάτορα.