Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

Πεθαίνει η Βάσω Κατράκη


Πεθαίνει, 27/12/1988, η χαράκτρια Βάσω Κατράκη.

Γεννημένη το 1914, σχεδόν τη στιγμή που ξεσπούσε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, η Βάσω Κατράκη έζησε τα σημαντικότερα γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας και σφράγισε με το έργο της μια ολόκληρη εποχή. Απεικόνισε με συνέπεια τα μεγάλα και θεμελιώδη γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη χώρα μας μετά το Β' παγκόσμιο πόλεμο. 

Συμβολική κινητοποίηση υποδοχή της Προέδρου της Δημοκρατίας από τους εργαζόμενους του Ευαγγελισμού


Υπόμνημα

Η πανδημία Covid-19 έδειξε με τον πιο σκληρό, τον πιο δραματικό τρόπο ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας ήταν αθωράκιστο. Ο λαός μας πλήρωσε και πληρώνει βαρύτατο τίμημα.

Το σύνολο των εργαζομένων στα νοσοκομεία, όλων των ειδικοτήτων, μόνιμοι και συμβασιούχοι, καθένας από τη θέση του, έδωσαν και δίνουν με αυτοθυσία και φιλότιμο αυτή τη μάχη.

Ρατσιστική επίθεση εναντίον ανήλικων προσφυγόπουλων στο Ωραιόκαστρο


 Ρατσιστική επίθεση εναντίον ανηλίκων προσφυγόπουλων, με τέσσερα παιδιά να έχουν τραυματιστεί, σημειώθηκε χθες το βράδυ στη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης.

H αναγκαιότητα του μαζικού εμβολιασμού να μην αποκρύψει την ανάγκη άμεσης θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας


Ο εμβολιασμός σας έχει ανακοινωθεί την Τετάρτη κ. Κουτσούμπα;

Ναι, την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου.

Είσαστε αποφασισμένος.

Lockdown στην πολιτική τους που βάζει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία μας


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία,

Σήμερα μετά από 1,5 μήνα lockdown στη Θεσσαλονίκη, η πολιτική της κυβέρνησης έχει φέρει τραγικά αποτελέσματα: χιλιάδες ανθρώπους που νοσηλεύτηκαν και τουλάχιστον 500 νεκρούς, χιλιάδες συνάδελφους που νοσήσαν ή μπήκαν σε καραντίνα και κάποιους που έχασαν την ζωή τους.

Διάταγμα για την εθνικοποίηση των τραπεζών


Η επαναστατική Πανρωσική Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή της Σοβιετικής εξουσίας  εκδίδει, 27/12/1917, διάταγμα για την εθνικοποίηση των τραπεζών

Από τις πρώτες μέρες της Σοβιετικής εξουσίας η εργατική τάξη και οι σύμμαχοι της ξεκίνησαν να οικοδομούν  (και) τις οικονομικές βάσεις της νέας κοινωνίας. Το ζήτημα του τραπεζικού συστήματος ήταν καθοριστικής σημασίας για το σκοπό αυτό.

Τα Κομμουνιστικά Κόμματα να αντιστοιχίσουν τα Προγράμματά τους στις απαιτήσεις της ταξικής πάλης


 
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Αποσπάσματα από την εισήγηση της Γραμματείας στην Ολομέλεια

Την εισηγητική ομιλία της Γραμματείας προς την Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας παρουσίασε ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και ευρωβουλευτής.

«Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες

Δυσβάσταχτο το κόστος μετακινήσεων στη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας


Οι νέοι των εργατικών - οικογενειών από την Πελοπόννησο, που κάνουν τη στρατιωτική τους θητεία, έρχονται αντιμέτωποι, όπως η πλειοψηφία των νέων στη χώρα μας, με μια σειρά εμπόδια και δυσκολίες που φορτώνουν βάρος στον ατομικό και οικογενειακό προϋπολογισμό. Η στρατιωτική θητεία σχεδόν εξ ολοκλήρου γίνεται ατομική υπόθεση του στρατευμένου και της οικογένειάς του.

Να μην γίνει ο εμβολιασμός το πλυντήριο που θα ξεπλύνει την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης


Ξεκινά στα νοσοκομεία αναφοράς -και το ΑΤΤΙΚΟ- πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid 19.

Μάλιστα στο νοσοκομείο μας θα εμβολιαστεί ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης.

Το υγειονομικό κίνημα απαιτεί πρόγραμμα μαζικού και δωρεάν εμβολιασμού, με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, τις αναγκαίες προσλήψεις στις εμβολιαστικές δομές και την ασφάλεια στη μεταφορά και διατήρηση τους.

Για το ζήτημα του εμβολιασμού και την ανάγκη θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας


Οι τυμπανοκρουσίες για την άφιξη στη χώρα μας του εμβολίου που προμηθεύτηκε και η Ελλάδα (ενός από τα 7 διαθέσιμα που έχουν, ή αναμένεται να πάρουν έγκριση για κυκλοφορία από τους αρμόδιους φορείς), δεν μπορούν να σκεπάσουν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας.

Α.Ν 509/1947


Ψηφίζεται, 27/12/1947, ο Αναγκαστικός Νόμος 509/1947 και κηρύσσεται παράνομο το ΚΚΕ, το ΕΑΜ και την Εθνική Αλληλεγγύη. 


Το πλήρες κείμενο του 509

                                   ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ὑπ’ ἀριθ. 509

Περὶ μέτρων ἀσφαλείας τοῦ Κράτους, τοῦ πολιτεύματος, τοῦ κοινωνικοῦ καθεστῶτος καὶ προστασίας τῶν ἐλευθεριῶν τῶν πολιτῶν

Οι αντάρτικες δυνάμεις μετατρέπονται σε στρατό

 


Με την υπ’ αρ. 19 Διαταγή του Γενικού Αρχηγείου, 27/12/1946, οι αντάρτικες δυνάμεις μετατρέπονται σε στρατό και φέρουν τον τίτλο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (ΔΣΕ).
 
Η ιστορική διαταγή ίδρυσης του Γενικού Αρχηγείου Ανταρτών έχει ως εξής:

«ΓΕΝΙΚΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΑΝΤΑΡΤΩΝ
ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ I
ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ. I

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και εκπροσώπων του αστικού πολιτικού κόσμου


Οι διαβουλεύσεις μεταξύ του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και εκπροσώπων του αστικού πολιτικού κόσμου συνεχίζονται, 27/12/1944, για δεύτερη μέρα. Ο Γ. Σιάντος επανέλαβε τη θέση του ΕΑΜ για συγκρότηση κυβέρνησης «πραγματικής εθνικής ενότητας» με πρωθυπουργό «κοινής εμπιστοσύνης», στην οποία ο ΕΛΑΣ θα παρέδιδε τον οπλισμό του.