Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

«...είμαι όμως ΚΚΕ»


Καλεσμένοι, «Μουσικό κουτί» στην ΕΡΤ, ο Φοίβος Δεληβοριάς και η Νατάσσα Μποφίλιου

Καλεσμένοι στην πρεμιέρα της εκπομπής είναι η «παθιασμένη και εκρηκτική ντίβα» Νατάσσα Μποφίλιου και «ο τρυφερός μεν, σαρκαστικός δε, αφηγητής της ιστορίας της γενιάς του» Φοίβος Δεληβοριάς.

«Κι όμως, κινείται... »


Μιλούν στον «Ριζοσπάστη» οι σκιτσογράφοι Πάνος Ζάχαρης 

και Κώστας Ρουγγέρης και ο γραφίστας Τάσος Αντωνίου



Στα ράφια των βιβλιοπωλείων αλλά και στις κατά τόπου Οργανώσεις του ΚΚΕ βρίσκεται εδώ και λίγες βδομάδες η νέα έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής», «Κι όμως, κινείται...», που επεξεργάστηκε η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας. Σκοπός της έκδοσης είναι να εξηγήσει με εύληπτο τρόπο στα παιδιά πώς σχηματίστηκαν οι πρώτες ανθρώπινες κοινωνίες, πώς εξελίσσονται, προχωρούν και αλλάζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια...

Τα σχολεία τα κλείνει η κυβέρνηση! Πάρτε μέτρα προστασίας τώρα!

Πανελλαδικό διήμερο μαθητικών δράσεων

ΚΑΝΤΕ ΠΡΑΞΗ ΟΣΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ!

ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΕΙ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!

ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΝ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ

Γνωρίζατε ότι..



Γνωρίζατε ότι..
..την προηγούμενη Παρασκευή έγινε στο αμφιθέατρο του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη συνάντηση στελεχών του υπουργείου υγείας με τις διοικήσεις, τους διευθυντές ιατρικής υπηρεσίας και τους διευθυντές ΜΕΘ όλων των νοσοκομείων της πόλης;

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης και τις προτάσεις του ΚΚΕ


 Βρισκόμαστε μπροστά σε έκτακτες και κρίσιμες στιγμές, μπροστά στην κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με κλειστές πάλι τις πόλεις μας, με εργαζόμενους και επαγγελματίες στο χείλος του γκρεμού και πάνω από όλα με μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Γιγαντοπανό στο ΑΠΘ ενάντια στο σχέδιο καταστολής της κυβέρνησης στα Πανεπιστήμια


Νωρίς σήμερα το πρωί οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Θεσσαλονίκης προχώρησαν σε ανάρτηση γιγαντοπανό ενάντια στο νέο σχέδιο καταστολής που απεργάζεται η κυβέρνηση που έγραφε «Οι σπουδές μας πάγωσαν μέσα στη πανδημία κι εσείς απαντάτε με κάρτες, κάμερες και αστυνομία. Η καταστολή και η συκοφαντία δεν θα περάσουν!» στην πρόσοψη του κτιρίου του τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ.

Παρέμβαση στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ


Παρέμβαση στην πύλη του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε το πρωί ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής του ΑΠΘ, όπου πέταξε τρικάκια και ανάρτησε πανό στο οποίο αναγράφεται: «Δεν σωπαίνουμε στο έγκλημα! Πάρτε τώρα μέτρα πριν να είναι αργά! - Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας». (Βίντεο)

Στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας τα αντεργατικά τους σχέδια


Η δεκαετία του 1970, αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας, χαρακτηρίστηκε από μια μαζική ανάπτυξη χιλιάδων αγωνιστικών, απεργιακών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα σε εργοστάσια, εργοτάξια, κλάδους της οικονομίας. Χιλιάδες εργάτες υπάλληλοι συμμετείχαν στη διεκδίκηση αιτημάτων, για αυξήσεις σε μισθούς, μεροκάματα, συνθήκες εργασίας, ανθυγιεινά επιδόματα, ρεπό, κ.τ.λ. Μέσα από αυτούς τους αγώνες αναδείχθηκαν χιλιάδες πρωτοπόροι εργάτες και νέοι συνδικαλιστές με μαχητικό, αγωνιστικό, ταξικό πνεύμα και κατεύθυνση. Μέσα από αυτούς τους αγώνες κατακτήθηκαν δικαιώματα που για πολλά χρόνια οι εργάτες και οι υπάλληλοι τα στερούνταν.

Η «επόμενη μέρα»


Οι εκλογές στις ΗΠΑ, η σφοδρή ενδοαστική διαπάλη που αποτυπώνεται και στο αμφίρροπο αποτέλεσμα, φέρνουν αντικειμενικά στην επιφάνεια το ερώτημα: Ποια είναι η επόμενη μέρα για τις ΗΠΑ; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα πρέπει να έχει ορισμένα ως δεδομένα. Πρώτα απ' όλα ότι το επόμενο διάστημα θα ενταθεί η αμφισβήτηση των ΗΠΑ ως πρώτης ιμπεριαλιστικής δύναμης και κυρίως από την Κίνα.

Lockdown σε όλη τη χώρα


Καθολικό lockdown
σε όλη τη χώρα έως τις 30 Νοέμβρη, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι μετακινήσεις θα γίνονται με sms στο 13033. Επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, εκτός αν πρόκειται για θέματα υγείας ή για εργασία.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών!


Στο καπιταλιστικό μοντέλο ανάπτυξης δεν χωράνε τα «έξοδα» για τις λαϊκές ανάγκες

 
Η σημερινή αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συνολικά το αστικό πολιτικό σύστημα δεν έχουν στις προτεραιότητές τους την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, δεν θέλουν να πληρώσουν για νοσοκομεία, με προσλήψεις, μαζικά τεστ, δημιουργία κλινών ΜΕΘ, λειτουργία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας της δημόσιας υγείας, αλλά ενδιαφέρονται για τη διασφάλιση των κερδών του κεφαλαίου στη νέα καπιταλιστική κρίση που επισπεύσθηκε από την πανδημία. (Βίντεο)

Επικίνδυνη αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού σε εργαζόμενους του ΟΑΣΘ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Επικίνδυνη αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού σε εργαζόμενους του ΟΑΣΘ.

  Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων covid-19 στην περιοχή της Θεσσαλονίκης το τελευταίο διάστημα επόμενο ήταν να επιφέρει και αύξηση των κρουσμάτων σε εργαζόμενους του Οργανισμού.

«Φρακάρουν» τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη


Στα όριά τους παραμένουν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με ελάχιστες κλίνες ΜΕΘ Covid και τα κρεβάτια νοσηλείας στις κλινικές Covid να λιγοστεύουν μέρα με τη μέρα. Σταθερά αυξάνονται και τα θετικά κρούσματα σε υγειονομικούς, ενώ όλο και περισσότερο οι γιατροί φοβούνται ότι θα κληθούν να σκέφτονται ποιον θα σώσουν και ποιον θα αφήσουν να πεθάνει, αφού το κατά την κυβέρνηση «θωρακισμένο» σύστημα κοντεύει να «φρακάρει».

Πεθαίνει ο Κώστας Κοτζιάς


Πεθαίνει, 5/11/1979, ο συγγραφέας Κώστας Κοτζιάς.

Ο Κώστας Κοτζιάς γεννήθηκε στην Αθήνα, πρωτότοκος γιος του Παναγιώτη Κοτζιά από τη Δημητσάνα και της Ξένης το γένος Αλεξανδροπούλου από τη Χαλκίδα. Αδερφός του είναι ο επίσης συγγραφέας Αλέξανδρος Κοτζιάς. Η οικογένεια Κοτζιά ήταν εύπορη, καταστράφηκε όμως οικονομικά κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, καθώς είχε προηγηθεί και ο θάνατος του πατέρα ήδη από το 1936.

Ο Μαξ Μέρτεν αποφυλακίζεται


Ο Μαξ Μέρτεν αποφυλακίζεται, 5/11/1959, και απελαύνεται. Ο Μέρτεν ευθυνόταν για σειρά εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής στη Θεσσαλονίκη και είχε συλληφθεί συμπτωματικά στην Αθήνα το 1957.

Η ΠΕΕΑ αποφασίζει την αυτοδιάλυσή της.


Το Εθνικό Συμβούλιο της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ) αποφασίζει, 5/11/1944, την αυτοδιάλυσή της.