Παρασκευή 21 Απριλίου 2023
Μόνοι τους και όλοι μας
Από την αρχή της δημοσιοποίησης της σοβαρής καταγγελίας της Ελ. Χρονοπούλου σε βάρος του Αλ. Γεωργούλη για βιασμό και σωματική βλάβη κάθε... πολιτική δύναμη έβαλε τα γιορτινά της. Στην αρχή διαρρέοντας το όνομα της γυναίκας, την ιδιότητά της, προσωπικές της φωτογραφίες από τα social media και εκατέρωθεν κουτοπονηριές, που όμως δεν σηκώνουν πλάκα.
Πως κατασκευάζονταν οι βασανιστές της χούντας
Συμπληρώθηκαν 56 χρόνια από το βράδυ που ο ταξίαρχος Στυλιανός Παττακός, μαζί με τους συνταγματάρχες Γεώργιο Παπαδόπουλο και Νικόλαο Μακαρέζο, έβγαλαν τα τανκς στους δρόμους. Το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, που κατέλυσε τη δημοκρατία για επτά χρόνια, έχει προ πολλού περάσει στην ιστορία και πολλοί, από εκείνους που βίωσαν τις συνέπειες της δικτατορίας με βασανιστήρια, φυλακές και εξορία, δεν είναι πια στη ζωή.
Μεγαλείο ψυχής και δύναμης
Σύντροφοι και συντρόφισσες από την Οργάνωση Σπουδάζουσας στη Θεσσαλονίκη μίλησαν με φοιτητές και φοιτήτριες που επέβαιναν στο μοιραίο τρένο, με νέους ανθρώπους που συζητούσαμε πριν από το έγκλημα στα Τέμπη, με αυτούς που επικοινώνησαν αμέσως με τα μέλη της ΚΝΕ για να τους ενημερώσουν ότι είναι καλά και ότι «κάτι πρέπει να γίνει».
Όσο πιο ψηλά το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατός ο λαός
- Χαρά μας είναι, κύριε Κουτσούμπα, που είστε εδώ. Να πάμε λίγο πρώτα από την επικαιρότητα επί των ημερών και μετά θα πάμε και στα υπόλοιπα, δεν θα φάμε πολύ χρόνο. Τώρα εδώ παίζουν δύο πράγματα. Το ένα είναι η ιστορία με τον Γεωργούλη και αν αυτό επηρεάζει ή δεν επηρεάζει κι αν είναι ένα δείγμα. Τι δείγμα είναι αυτό; Τι έχετε καταλάβει εσείς από αυτό το πράγμα; Είναι ατομικό πράγμα; Είναι πολιτικό πράγμα; Τι είναι;
Τσουνάμι «πράσινων» χαρατσιών για τον λαό με τις ψήφους ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ
Το κοινό πρόγραμμά τους περιλαμβάνει πλέον και το πακέτο κανονισμών «Fit for 55», που εκτοξεύει παραπέρα το κόστος σε είδη λαϊκής κατανάλωσης, μεταφορές, συντήρηση κατοικιών και αυτοκινήτων
Fake διλήμματα και αληθινές συγκλίσεις
Κυβέρνηση συνεργασίας ή αυτοδύναμη κυβέρνηση; Παίρνονται πιο γρήγορα οι αποφάσεις από αυτοδύναμες κυβερνήσεις ή από συγκυβερνήσεις; Αυτό είναι το θέμα ή ποιες αποφάσεις παίρνονται; Τι «καλό» μπορεί να βρει ένας προοδευτικός άνθρωπος στις συγκυβερνήσεις ανά την Ευρώπη;
Το ΟΛΕΘΡΙΟ «οικονομικό θαύμα» της Χούντας
Στις 21 Απρίλη 1967, μια κλίκα «συνταγματαρχών», πραγματοποίησε πραξικόπημα, προλαβαίνοντας το πραξικόπημα που σχεδίαζαν η αστική τάξη, το παλάτι και οι Αμερικάνοι για τον επόμενο μήνα.
Είναι πασίγνωστος ο τρόπος που διακυβέρνησαν οι πραξικοπηματίες, με την ένταση της τρομοκρατίας και του αυταρχισμού, το γέμισμα με πολιτικούς κρατούμενους των φυλακών και των τόπων εξορίας, με τα απάνθρωπα βασανιστήρια στο ΕΑΤ-ΕΣΑ, τίς δολοφονίες πολιτών, την απαγόρευση των κομμάτων, του συνδικαλισμού, των απεργιών, των συγκεντρώσεων.
Νίνα Σιμόν
Ήταν διαφορετική. Της άρεσε η κλασική μουσική, ο Μπαχ και υποστήριζε πως τα πραγματικά κορίτσια μιλάνε για τον Μαρξ, το Λένιν και την επανάσταση. H Eunice Waymon ή πιο απλά Nina Simone, ήταν μια γυναίκα σκληρή, ανήσυχη, έντονα πολιτικοποιημένη και σίγουρα ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της παγκόσμιας μουσικής.
«Ψήφισε κι όπου βγει»;
«Ο,τι κι αν πούμε πριν τις εκλογές είναι σχετικό. Το βράδυ των εκλογών, που θα έχουμε το αποτέλεσμα, θα δούμε πώς θα το διαχειριστούμε ώστε να προκύψει κυβέρνηση»: Τα παραπάνω διακινούνται όλο και περισσότερο τις τελευταίες μέρες από στελέχη των αστικών κομμάτων, περιγράφοντας με τον δικό τους χυδαίο τρόπο το πώς γίνονται τα παζάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Το ΚΚΕ μπροστά στον αγώνα ενάντια στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε απόψε η εκδήλωση με τίτλο: «Ως εδώ. Τώρα ισχυρό ΚΚΕ για νερό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα», που οργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.
Ο χώρος αποδείχθηκε μικρός για να φιλοξενήσει το πλήθος κόσμου που παρακολούθησε την εκδήλωση. Σχεδόν άλλοι τόσοι στάθηκαν και άκουσαν τις ομιλίες έξω από την αίθουσα.
Ο «ένοχος» του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος δεν μπορεί να κρυφτεί
ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Το Πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που διόρισε η κυβέρνηση, δόθηκε χτες στη δημοσιότητα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη με 57 νεκρούς, αυτό που ο λαός μας έχει ονομάσει με το πραγματικό του όνομα: Προδιαγεγραμμένο έγκλημα στο οποίο συνέβαλαν όλοι όσοι κυβέρνησαν έως τώρα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, υπηρετώντας την πολιτική της «απελευθέρωσης» και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, που βάζουν ακόμα και την ασφάλεια και τη ζωή του λαού στο «ζύγι» του κόστους - οφέλους.
Αγώνας ζωής και θανάτου
Την Τρίτη 11 Απρίλη ένας ακόμα εργάτης έπεφτε νεκρός την ώρα της δουλειάς, αυτήν τη φορά στο εργοστάσιο EMFI (πρώην «ΕΒΓΑ»). Ηταν από αυτούς που δουλεύουν για καιρό εξαντλητικά 12ωρα, σε δύσκολες συνθήκες, αφού και στο συγκεκριμένο εργοστάσιο μια χούφτα προσωπικό βγάζει τη δουλειά που θα έπρεπε να βγάζει τουλάχιστον διπλάσιος αριθμός εργαζομένων. Οπως όμως έλεγαν χαρακτηριστικά και οι εργάτες τη μέρα της απεργίας στο εργοστάσιο, για τα αφεντικά το κριτήριο είναι ένα: «Οσο πιο λίγοι, τόσο πιο πολλά τα κέρδη».
Για τα 56 χρόνια από την επιβολή της δικτατορίας
Πριν από 56 χρόνια, ο λαός μας ξύπνησε από τους ήχους των ερπυστριών και των στρατιωτικών εμβατηρίων. Νωρίτερα, πολλοί πρωτοπόροι των εργατικών - λαϊκών αγώνων είχαν συλληφθεί, προκειμένου να αποτραπεί κάθε οργανωμένη αντίσταση στο πραξικόπημα.
Μια μέρα σαν τη σημερινή
21/04/1821
Οι Αθηναίοι υψώνουν τη σημαία της Επανάστασης κατά των Τούρκων.
21/04/1898
Ξεκινά ο ισπανοαμερικανικός πόλεμος, ο οποίος έληξε στις 13 Αυγούστου του ίδιου έτους με ήττα της Ισπανίας. Οι ΗΠΑ ως ανερχόμενη ιμπεριαλιστική δύναμη εκτόπισαν τους Ισπανούς από την Κούβα και το Πουέρτο Ρίκο (στην Καραϊβική), καθώς και στις Φιλιππίνες και τη νήσο Γκουάμ (στον Ειρηνικό Ωκεανό).