Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Κώστας Γραμματόπουλος


Αλφαβητάρια: Ο καλλιτέχνης που ζωγράφιζε τα αλφαβητάρια της παιδικής μας ηλικίας

Αλφαβητάρια: Αυτός είναι ο άνθρωπος που τα ζωγράφιζε

Βρώμικες επιδιώξεις


 Από τα μέχρι στιγμής δημοσιεύματα για τους κακοποιούς που συνελήφθησαν με την επέμβαση της αστυνομίας στη φοιτητική εστία της Πολυτεχνειούπολης, προκύπτει ότι τους παρακολουθούσαν τουλάχιστον από τον περασμένο Γενάρη.

Απεργία - σταθμός και βήμα αποφασιστικής κλιμάκωσης


Μ
ε το ένα εφιαλτικό σενάριο που επιφυλάσσει ο καπιταλισμός για το σήμερα και το αύριο του λαού να διαδέχεται το άλλο, οι επόμενες πέντε βδομάδες, μέχρι τη μεγάλη πανεργατική γενική απεργία της 9ης Νοέμβρη αποτελούν «πεδίο δόξης» για να καταγραφεί η δύναμη των «από κάτω».

Ένταση της αντιπαράθεσης με ανυπολόγιστους κινδύνους για τους λαούς- Άμεση ανάγκη η απεμπλοκή της Ελλάδας


 Οι εξελίξεις στο μέτωπο του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία σηματοδοτούν την ένταση της αντιπαράθεσης με ανυπολόγιστους κινδύνους για τους λαούς. Όχι μόνο για το λαό της Ουκρανίας και της Ρωσίας, που βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της σύγκρουσης, αλλά και για τους λαούς όλου του κόσμου, που ήδη πληρώνουν το βαρύ κόστος της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας.

«Το Κεφάλαιο» του Μαρξ

 
ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΕΝΓΚΕΛΣ

Από τον καιρό που υπάρχουν στον κόσμο κεφαλαιοκράτες και εργάτες δεν εκδόθηκε ακόμα κανένα άλλο βιβλίο που να έχει τόση σπουδαιότητα για τους εργάτες, όση έχει το βιβλίο που έχουμε μπροστά μας. Η σχέση ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία, ο άξονας που γύρω του περιστρέφεται ολόκληρο το σημερινό μας κοινωνικό σύστημα, για πρώτη φορά αναπτύσσεται εδώ επιστημονικά κι αυτό με μια βαθύτητα και οξύνοια που μόνο ένας Γερμανός μπορούσε να το κάνει.

Η Δίκη της Νυρεμβέργης

 
Η Δίκη της Νυρεμβέργης διενεργήθηκε από Διεθνές Στρατιωτικό Δικαστήριο, που συνεδρίασε στο δικαστικό μέγαρο της Νυρεμβέργης. Ξεκίνησε στις 20 Νοεμβρίου του 1945 μέχρι την 1η Οκτωβρίου 1946, με κατηγορούμενους 24 μέλη του Εθνικοσοσιαλιστικού Γερμανικού Εργατικού Κόμματος και οκτώ ναζιστικές οργανώσεις.

Ανακοίνωση για τη Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος

 
Συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ και συζήτησε πάνω στην κατάσταση που διαμορφώνουν οι διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις, με κύρια χαρακτηριστικά τη μεγάλη όξυνση των εργατικών - λαϊκών προβλημάτων, την πιθανότητα εκδήλωσης νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, την επικίνδυνη κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου και των ανταγωνισμών, αναπόσπαστο μέρος των οποίων είναι και η σοβαρή επιδείνωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με την ενίσχυση της επιθετικότητας της τουρκικής άρχουσας τάξης.

Ποιοι ωφελούνται από τις εκρήξεις στους αγωγούς «Nord Stream»;


Ποιοι βρίσκονται πίσω από τις εκρήξεις στους αγωγούς «Nord Stream» 1 και 2
και ποιοι ωφελούνται από την κατάσταση που διαμορφώνεται; Αυτά τα ερωτήματα μονοπωλούν τα τελευταία 24ωρα τον διεθνή Τύπο, εν μέσω αλληλοκατηγοριών μεταξύ των ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων: Η Ρωσία δείχνει προς τις ΗΠΑ, η Ουκρανία κατηγορεί ευθέως τη Ρωσία, η δε ΕΕ και οι κυβερνήσεις της Δανίας και της Σουηδίας κάνουν λόγο για σκόπιμη δολιοφθορά, χωρίς προς το παρόν να κατονομάζουν τη Ρωσία.

Το ΑΠΘ μοιράζει δωρεάν βιβλία του Παπαδόπουλου υπέρ της χούντας


Απίστευτο και όμως αληθινό! Το πανεπιστήμιο που έχει ντυθεί στα χακί λόγω των ΜΑΤ, μοιράζει πλέον και δωρεάν βιβλία του Γεώργιου Παπαδόπουλου. «Η Επανάστατις της 21ης Απριλίου υπήρξεν από πάσης πλευράς Εθνοσωτήριος» διαβάζουμε στην πρώτη φράση του βιβλίου που μόλις μας μοίρασε δωρεάν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


01/10/1867 

Ο Καρλ Μαρξ εκδίδει το «Κεφάλαιο», που αποτελεί την κορωνίδα του έργου του.

Καρλ Μαρξ

01/10/1895

Η Μαδαγασκάρη γίνεται προτεκτοράτο της Γαλλίας.

Καλό μήνα

  Καλό μήνα