Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021

Παναγιώτης Καρατζάς


Παναγιώτης Καρατζάς, λαϊκός ηγέτης, αυτός που σήκωσε τη σημαία 
της Επανάστασης και όχι ο Π. Πατρών Γερμανός

«Ψέμα, λοιπόν, πως ο Γερμανός ύψωσε πρώτος τη σημαία της Επανάστασης», γράφει ο Γιάννης Κορδάτος στην Ιστορία του. «Τη σημαία την ύψωσε ο Καρατζάς μαζί με τους δικούς του που όλοι τους ανήκανε στη μέση τάξη, στο λαό και όχι στο αρχοντολόγι».

Διαβεβαιώσεις Τσίπρα


Κάθε φορά που ακούω τον Τσίπρα να μας διαβεβαιώνει για το πόσο αμείλικτος θα είναι με τις Ελίτ και τους πολιτικούς που τις υποστηρίζουν, και για το πως θα τις γκρεμίσει, με πιάνει μια ανατριχίλα, μια σχεδόν υπερηφάνεια!

Tweets γραμμένα από το ίδιο χέρι...


Σε ένα ρεσιτάλ αντικομμουνισμού, σε κοινή γραμμή χυδαίας αντι-ΚΚΕ προπαγάνδας επιδόθηκαν γνωστά τρολ του ΣΥΡΙΖΑ και της “αναρχίας”, με αφορμή το δρώμενο με την κούκλα Αμάλ στο κέντρο της Αθήνας και το χτύπημα της αντιφασιστικής συγκέντρωσης από τα ΜΑΤ. Κι όμως, ακόμα κι εκεί βρήκαν ευκαιρία να στάξουν αντικομμουνισμό, με τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ να "βαράνε τα νταούλια" και εκείνα του Ρουβίκωνα να χορεύουν στο ρυθμό και να αναπαράγουν τη γραμμή περί "Κνίτη" υπουργού Προστασίας του Πολίτη που δέρνει διαδηλωτές, επειδή ο νυν υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος πέρασε πριν 30 χρόνια από την ΚΝΕ και ξεβράστηκε. 

Νέα εφαρμοστική εγκύκλιος του αντεργατικού εκτρώματος


Τη δεύτερη εφαρμοστική εγκύκλιο για το αντεργατικό έκτρωμα, που νομοθέτησε στις αρχές του καλοκαιριού η κυβέρνηση, εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας. Θυμίζουμε ότι μέσα στον Αύγουστο είχε εκδοθεί η πρώτη εγκύκλιος για την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος και το ηλεκτρονικό φακέλωμα.

Ημερίδα και συνέντευξη Τύπου από το ΠΑΜΕ


Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση των εργατικών σωματείων το Σάββατο 11/9, στις 6 μ.μ., στην πλατεία ΧΑΝΘ.

Επίσης, την Παρασκευή 11/9, στις 12 το μεσημέρι, στο ΕΚΘ, το ΠΑΜΕ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, όπου θα παρουσιάσει το διεκδικητικό πλαίσιο. Στη συνέντευξη θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, Συλλόγων αυτοαπασχολούμενων, Φοιτητικών Συλλόγων και της ΟΓΕ.

Έτσι γεννήθηκε το «Άξιον Εστί»!


Με αφορμή την απώλεια του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη αναδημοσιεύουμε παλιότερο αφιέρωμα μας στο «Άξιον Εστί». 

Πρόκειται για μια  αναδρομή για το πως γράφτηκε αυτό το μουσικό έργο, μνημείο του ελληνικού πολιτισμού, στο οποίο συναντήθηκαν η μεγάλη μουσική έμπνευση του Μίκη Θεοδωράκη με την υψηλότερη ίσως κορυφή της ποίησης του Οδυσσέα Ελύτη. Στις 19 Οκτωβρίου 1964 στο θέατρο «Ρεξ» έκανε πρεμιέρα στο λαϊκό ορατόριο του Μίκη Θεοδωράκη «Άξιον Εστί» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη.

Σε πρώτο πλάνο η κλιμάκωση της πάλης, η οργάνωση, η δράση, η διεκδίκηση


Με την αντιλαϊκή πολιτική να ανεβάζει ρυθμούς μετά τον πρόσφατο κυβερνητικό ανασχηματισμό, σε πρώτο πλάνο για τους εργαζόμενους περνάει η ανάγκη κλιμάκωσης της πάλης τους
, οργάνωσης της αντεπίθεσης. Το συλλαλητήριο των εργατικών συνδικάτων το επόμενο Σάββατο, 11 Σεπτέμβρη, στη ΔΕΘ αποτελεί σημαντικό σταθμό αυτής της κλιμάκωσης, μαζί με την πολύμορφη δράση για την προετοιμασία του, όπως η ημερίδα του ΠΑΜΕ, οι καθημερινές Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις σωματείων και Ομοσπονδιών. Στην προμετωπίδα της πάλης βρίσκονται το ξήλωμα των αντεργατικών νόμων, να μείνει στα χαρτιά το πρόσφατο νομοθετικό έκτρωμα Χατζηδάκη, η διεκδίκηση μέτρων προστασίας από την πανδημία, η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, η προστασία του λαϊκού εισοδήματος, οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Μοχλός για την προώθηση του «νέου ΕΣΥ» το μέτρο της αναστολής καθηκόντων


 Σε μοχλό για την προώθηση των σχεδίων της για το «νέο ΕΣΥ», τη γενίκευση της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, έχει μετατρέψει η κυβέρνηση το ζήτημα του εμβολιασμού, κρύβοντας παράλληλα πίσω από την κήρυξή του ως υποχρεωτικού στους υγειονομικούς τις δικές της ευθύνες για την αναζωπύρωση της πανδημίας, για τα δραματικά κενά και τις μεγάλες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, για τις καθυστερήσεις στον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού.

Με συμπόρευση, οργάνωση και δράση ανοίγουμε τον δρόμο για το πραγματικά προοδευτικό


Οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος ήταν πολύμορφες και αγγίζουν όλες τις πτυχές της ζωής μας:

Βρισκόμαστε στην καρδιά του 4ου κύματος της πανδημίας με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, εξασφάλισε στους tour operators, στους εφοπλιστές και στους αερομεταφορείς την "αναστολή" και των ελάχιστων μέτρων προστασίας του λαού που είχε πάρει κάτω από την πίεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Τα μόνα "μέτρα" που είχε να εξαγγείλει ήταν ο βρώμικος διαχωρισμός των εργαζομένων, η επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα και η πελατεία στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Με «αυτοδιάγνωση» και στοιβαγμένους μαθητές το άνοιγμα των σχολείων


Κανένα ουσιαστικό μέτρο για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, από αυτά που επιτακτικά ζητάει εδώ και ενάμιση χρόνο η εκπαιδευτική κοινότητα, δεν λαμβάνει και φέτος η κυβέρνηση, επιχειρώντας και αυτή την φορά να κρύψει τις ευθύνες της πίσω από τα τεστ που θα υποβάλλονται μαθητές και εκπαιδευτικοί (εμβολιασμένοι και μη), όπως προκύπτει από τα πρωτόκολλα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Παιδείας, εντείνοντας την ανησυχία γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών.

Διαβάστε στον Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου

 


Διαβάστε στον Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου 4-5 Σεπτέμβρη 2021:

Ακρίβεια | Ανατροπές Σε Εργασιακά - Ασφάλιση | Επενδυτικοί Νόμοι

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 


04/09/1768

Γεννιέται ο Γάλλος φιλέλληνας συγγραφέας και πολιτικός Ρενέ Ντε Σατομπριάν (Σατωβριάνδος).

04/09/1824

Γεννιέται ο Αυστριακός συνθέτης και οργανίστας Άντον Μπρούκνερ.