Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

Η πρώτη (1943) απελευθέρωση της Σάμου και ο «Ιερός Λόχος»


Στη Βλαμαρή έχει στηθεί το 2003 από την στρατιωτική διοίκηση με την συνδρομή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης επί νομαρχίας Μ. Κάρλα (ΠΑΣΟΚ/Συνασπισμού), ένα μνημείο. Είναι αφιερωμένο στους άνδρες του λεγόμενου «Ιερού Λόχου» που έπεσαν με αλεξίπτωτα στις 2 Νοέμβρη 1943 εκ του ασφαλούς, σε μια επιχείρηση εντυπώσεων, ως «ελευθερωτές» του νησιού, 2 μήνες μετά την συνθηκολόγηση της φασιστικής Ιταλίας στις 3 Σεπτέμβρη 1943 και την απελευθέρωση της Σάμου από τον ΕΛΑΣ.

Την Τετάρτη διαδηλώνουμε, δεν δουλεύουμε!


Αμείωτη συνεχίζεται η δράση των συνδικάτων, μεταφέροντας παντού το κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη, για την οποία έχουν οριστεί ήδη πάνω από 60 απεργιακές συγκεντρώσεις σε πόλεις όλης της χώρας.

Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, πρωτοβάθμια κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία, παραρτήματα σωματείων, σωματειακές επιτροπές και απεργιακές επιτροπές ρίχνουν κάθε διαθέσιμη δύναμη στη μάχη, για να μην αφήσουν ούτε έναν χώρο δουλειάς που να μη φτάσει το μήνυμα «Ολοι στην απεργία, όλοι στους δρόμους!».

«Τα ράφια είναι γεμάτα στην αγορά και τα καλάθια άδεια για τα νοικοκυριά»


Λίγο μετά τις ανεκδιήγητες δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, ο οποίος αντί να απαντήσει στην οργή των λαϊκών νοικοκυριών, το έριξε στη γνωστή... αντικομμουνιστική τρελίτσα (λέγοντας «καλά τα αστεία για τον καπαμά, αλλά στη Σοβιετική Ένωση τα ράφια ήταν άδεια»), στο mail του 902.gr ήρθαν δεκάδες μηνύματα αγανάκτησης. Μεταφέρουμε μόνο ορισμένα από όσα μας έστειλαν οι αναγνώστες:

Φέλιξ Μέντελσον — Μπαρντόλντι


Στις 4 Νοεμβρίου 1874 πεθαίνει ο Φέλιξ Μέντελσον — Μπαρντόλντι. Γερμανός συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας και οργανίστας.

Γεννήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 1809 στο Αμβούργο. Καταγόταν από πλούσια και καλλιεργημένη οικογένεια εβραίων της πόλης, η οποία ασπάσθηκε τον Χριστιανισμό και συγκεκριμένα το Λουθηρανικό δόγμα, για να αποφύγει το αντισημιτικό πνεύμα της εποχής.

Συνέχιση της εμπλοκής στον πόλεμο «για όσο χρειαστεί»


Διαπιστευτήρια στον αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό επέδωσε χτες στο Κίεβο, εκ μέρους της κυβέρνησης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συνοδευόμενη από τον υπουργό Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλο.

Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας


Οι ουκρανικές δυνάμεις, με τη βοήθεια του στρατιωτικού εξοπλισμού που απέστειλαν οι χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών συστημάτων πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων (HIMARS), συνεχίζουν την επιχείρηση αντεπίθεσης στις προσαρτημένες από τη Ρωσία, περιοχές της νοτιοανατολικής Ουκρανίας. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να στείλουν και νέα οπλικά συστήματα στην κυβέρνηση του Κιέβου, με έμφαση στην αεράμυνα, καθώς συνεχίζονται τα ρωσικά χτυπήματα σε ενεργειακές και άλλες υποδομές της χώρας.

«Καπνός» μέχρι και το μισό εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών


Mέχρι και το μισό τους εισόδημα χάνουν τα λαϊκά νοικοκυριά εξαιτίας του κύματος ακρίβειας, του πληθωρισμού και της στρατηγικής της «πράσινης μετάβασης» στο πλαίσιο της «απελευθερωμένης» αγοράς Ενέργειας. Τα βασικά καταναλωτικά προϊόντα βρίσκονται σε τροχιά εκτόξευσης εδώ και μήνες και τα λαϊκά νοικοκυριά προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με μεγάλη δυσκολία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι επιδεινώνονται διαρκώς οι συνθήκες διαβίωσης για τις οικογένειες, που αναγκάζονται να «κόβουν» από παντού, ακόμα και από βασικές διατροφικές ανάγκες.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 04/11/1828

Οι Μεγάλες Δυνάμεις (Βρετανίας, Γαλλία και Ρωσία) υπογράφουν το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, το οποίο όριζε πως «Η Πελοπόννησος, αι παρακείμεναι νήσοι και αι κοινώς καλούμεναι Κυκλάδες, να τεθώσιν υπό την προσωρινήν εγγύησιν των τριών Αυλών, έως ότου να αποφασισθή οριστικώς η τύχη της Ελλάδος με την συγκατάθεσιν της Πύλης, χωρίς να εννοούν ότι με τούτο να προαποφασίσουν εις το παραμικρόν το περί των οριστικών ορίων της Ελλάδος ζήτημα...».