Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Προβολή του ντοκιμαντέρ για τα 30 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου


Με αφορμή την επέτειο των 30 χρόνων από την «πτώση» του τείχους του Βερολίνου τον Νοέμβρη του 2019, το Τομεακό Συμβούλιο Δυτικών Συνοικιών Αττικής της ΚΝΕ, πήρε την πρωτοβουλία και δημιούργησε μία σύντομη ερασιτεχνική παραγωγή με αυτό το θέμα, με σκοπό να συμβάλει όσο γίνεται στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.

Σήμερα, μέσα από το κανάλι της ΚΝΕ στο youtube, γίνεται η πρώτη livestream προβολή του.

Ηλεκτρονικό φυλλάδιο για την Υγεία στις μέρες της πανδημίας


Ηλεκτρονικό φυλλάδιο διακινεί η ΤΟ Πανεπιστημίων - Έρευνας Αττικής του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στα Πανεπιστήμια της Αθήνας με τίτλο: «Η Υγεία στις μέρες της πανδημίας: Παγκόσμιο θύμα του κέρδους και απόδειξη της ανωτερότητας του σοσιαλισμού».

 (Δείτε την ανακοίνωση στα συνημμένα σε pfd και στο παρακάτω link σε μορφή isuuhttps://issuu.com/geothdl/docs/anakoinosi_koronoios_ygeia)

Το φυλλάδιο, που απευθύνεται σε φοιτητές, νέους ερευνητές και επιστήμονες, αναφέρει:

Προς λαμόγια της προπαγάνδας


Από την μια μεριά υπάρχουν τα λαμόγια της προπαγάνδας που, ακόμα και τώρα, δεν μπορούν να κρύψουν την αλλεργία τους στην εικόνα των ανθρώπων που διεκδικούν, παλεύουν και αγωνίζονται.
Από την άλλη υπάρχουν ακριβώς αυτοί, οι αγωνιστές, που δίνουν περιεχόμενο στην έννοια “άνθρωπος”.

Συζήτηση με τον Παναγιώτη Αλωπούδη νοσηλευτή στη Γερμανία

Το portal 902.gr ανοίγει «παράθυρο» στους υγειονομικούς της Γερμανίας. Παρακολουθήστε τη συζήτηση με τον Παναγιώτη Αλωπούδη νοσηλευτή στη Στουτγκάρδη.

Μιλάει για τους πάνω από 200 υγειονομικούς στη Γερμανία που έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό, για την κατάσταση στο σύστημα υγείας όπου σχεδόν 1 στα 5 νοσοκομεία έκλεισαν από το 1991.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ!

Υγειονομικές βόμβες τα αστικά λεωφορεία του ΟΑΣΘ


Υγειονομικές βόμβες εξακολουθούν να παραμένουν τα αστικά λεωφορεία της Θεσσαλονίκης παρά τις επικοινωνιακές προσπάθειες της διοίκησης του ΟΑΣΘ να πείσει ότι λαμβάνει μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού.

Ο ΟΑΣΘ μπήκε στην καραντίνα του κορονοϊού ήδη με μειωμένο το στόλο των οχημάτων του.

15 AΠΡΙΛΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ S/M


ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ!
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ!

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, ανταποκρινόμενοι στην πρωτοβουλία των συναδέλφων μας από την Αθήνα,  καλεί όλα τα σωματεία των εμποροϋπαλλήλων και των ιδιωτικών υπαλλήλων, επιχειρησιακά και κλαδικά σε όλη τη χώρα να ορίσουν την Τετάρτη 15 Απρίλη, ως μέρα παρέμβασης και δράσης, ενημέρωσης και διεκδίκησης στους εργασιακούς χώρους των αλυσίδων super market.

Στρατηγική πρόληψης της διασποράς του COVID-19 (κορονοϊού) στις στρατιωτικές μονάδες


Διανύουμε μια περίοδο που ο ιός Covid-19 (κορονοϊός) διαδίδεται ταχύτατα, προκαλώντας νόσο και θάνατο σε χιλιάδες άτομα ανά την υφήλιο.

Η πανδημία έφερε στο προσκήνιο τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, αναλώσιμα, νοσηλευτικό προσωπικό και γιατρούς που αντιμετωπίζουν τα δημόσια συστήματα Υγείας σε όλες τις πληττόμενες χώρες ανεξάρτητα από τη θέση

Αποτυπώνεται η «απογείωση» της εργοδοτικής επίθεσης με το «πράσινο φως» της κυβέρνησης


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΕΡΓΑΝΗ» - ΜΑΡΤΗΣ 2020
  • Καταγράφονται 41.903 περισσότερες απολύσεις από τις προσλήψεις
  • Αύξηση 139% στη δυσμενή μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης

Τελικά αντέχει το σύστημα Υγείας;


Η πανδημία από τον νέο κορονοϊό (SARS-COV-2) προκάλεσε αναμενόμενα μεγάλη συζήτηση γύρω από το δημόσιο σύστημα Υγείας, τις δομές του, το προσωπικό που διαθέτει, τη σχέση του με τον ιδιωτικό τομέα. Ιδιαίτερα όταν το προκείμενο είναι η αντιμετώπιση της νόσησης από έναν ιό για τον οποίο δεν διαθέτουμε ειδική θεραπεία και εμβόλιο, αλλά και η πρόληψη της ραγδαίας εξάπλωσής του με δεδομένο την υψηλή μεταδοτικότητα.

Ενημερώνοντας τους εργαζόμενους


Η απαγόρευση της κυκλοφορίας και οι περιορισμοί 
δεν θα ανεχθούμε να αφορούν την συνδικαλιστική δράση. 

Τα συνδικάτα βρίσκονται στη πρώτη γραμμή και με μεγαλύτερη ορμή προασπίζονται τους εργαζομένους μέσα στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς εκεί που σήμερα οξύνεται η εργοδοτική επίθεση.





Και τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή

Τη δυναμώνουμε για την προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων

Τρωκτικά και "παράσιτα"..


Χθες σε κατάστημα των MediaMarkt που λειτουργεί ως τηλεφωνικό κέντρο, οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να δουλέψουν παρέα με ποντίκια.

Οι απαντήσεις της εργοδοσίας στην άμεση παρέμβαση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, προκαλούν οργή!

Τρωκτικά και "παράσιτα"..

«Μητρόπολη» των θυμάτων από την πανδημία


Η πανδημία του κορονοϊού στις ΗΠΑ (με πάνω από 450.000 νοσούντες και πάνω από 15.000 νεκρούς) αποκαλύπτει ωμά την καπιταλιστική βαρβαρότητα, που αποτυπώνεται και στη γύμνια του δημόσιου συστήματος Υγείας. Τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που βρίσκονται εγκλωβισμένα στην πρέσα της εκμετάλλευσης, των ταξικών ανισοτήτων, του αποκλεισμού από ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, πληρώνουν μεγάλο τίμημα.

«Κερδισμένος» χρόνος...


Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πανδημία και τέθηκαν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι στόχος της είναι «να κερδίσουμε χρόνο», κυρίως σε ό,τι αφορά το σύστημα Υγείας, που όπως η ίδια παραδέχεται ήταν ανέτοιμο να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες, λόγω των κενών και των ελλείψεων που έχει προκαλέσει διαχρονικά η αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων.

Ανακοίνωση για τα μέτρα πρόληψης στα εργοτάξια κατά της επιδημίας


“Σχετικά με την επιστολή του υπουργείου υποδομών, για τα μέτρα πρόληψης στα εργοτάξια κατά της επιδημίας του Covid-19”

Όπως έχουν τονίσει από την αρχή της πανδημίας οι ταξικές δυνάμεις, τα κυβερνητικά μέτρα, εκτός από ανεπαρκή για τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων, στρώνουν το έδαφος της επόμενης αντεργατικής μέρας. Τώρα, σε αυτές τις συνθήκες, φανερώνεται πιο καθαρά πως αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους στις Κατασκευές κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία.

Στη μάχη για ανατροπή της σαρωτικής αντεργατικής πολιτικής


ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Φούντωσε η συζήτηση στα αστικά επιτελεία για τη επερχόμενη νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση και, ανεξάρτητα από τις διάφορες εκτιμήσεις που γράφονται, όλοι συμφωνούν ότι θα υπάρχει πτώση στους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ της χώρας.1

Κυκλοφορεί ο «Απελευθερωτής»




Κυκλοφορεί, 10/4/1942, το επίσημο όργανο της ΚΕ του ΕΛΑΣ «Απελευθερωτής».

Δημιουργία παράνομου εκδοτικού του ΕΑΜ

Η ΚΕ του ΚΚΕ και η ΚΕ του ΕΑΜ συναποφασίζουν τη δημιουργία παράνομου εκδοτικού μηχανισμού για την έκδοση της «Ελεύθερης Ελλάδας» («Κεντρικού Οργάνου» της ΚΕ του ΕΑΜ) και άλλων διαφωτιστικών εντύπων του ΕΑΜ και του ΚΚΕ. Αρχικά η «Ελεύθερη Ελλάδα» κυκλοφόρησε πολυγραφημένη. Ακολούθησαν λίγα φύλλα τυπωμένα σε νόμιμα επαγγελματικά τυπογραφεία. 

Εμιλιάνο Ζαπάτα


Κυβερνητικά στρατεύματα του Μεξικού σκοτώνουν, 10/4/1919, σε ενέδρα τον θρυλικό επαναστάτη Εμιλιάνο Ζαπάτα και βάζουν τέλος στην ένοπλη εξέγερση των αγροτών που είχε ξεκινήσει εννέα χρόνια πριν.

Ο Εμιλιάνο Ζαπάτα Σαλασάρ (1879 -1919), μια ηγετική φυσιογνωμία της αγροτικής Μεξικανικής Επανάστασης και της περιόδου που ακολούθησε.  

Η έξοδος του Μεσολογγίου


Έπειτα από έναν σχεδόν χρόνο πολιορκίας από τους Οθωμανούς, οι υπερασπιστές του Μεσολογγίου επιχειρούν, 10/4/1826, ηρωική έξοδο. Μόλις 1.500 θα καταφέρουν τελικά να γλιτώσουν, αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες νεκρούς. Πιθανολογείται ότι το σχέδιο της εξόδου είχε προδοθεί στους πολιορκητές.

Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
(και τα «Ελληνικά Χρονικά»)