Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Ψήσου να λες και κάνα όχι!

‘Οι άλλοι, είσαι εσύ’ είναι ο τίτλος της νέας έντυπης συνεργατικής κυκλοφορίας από την κυκλοθυμία και το σφάλμα.

 Η δουλειά προσεγγίζει βιωματικά τις ανθρώπινες σχέσεις, μέσα από τα περιστασιακά αδιέξοδα αλλά και τις κατακτήσεις τους, βλέποντας τον ‘άλλο’ όχι ως εμπόδιο και φταίχτη, αλλά ως προϋπόθεση και σύμμαχο για την προσωπική πραγμάτωση.

Το έντυπο περιλαμβάνει 49 καινούριες ζωγραφιές και χαρακτικά από την κυκλοθυμία, και δίσκο με 13 καινούρια κομμάτια από το σφάλμα.

Καταστροφική η κυβερνητική απόφαση για καύση απορριμμάτων στην ΤΙΤΑΝ


Επίκαιρη ερώτηση

Σε συνθήκες πανδημίας, λόγω κορονοϊού, ολοκλήρωσε η κυβέρνηση, με διαδικασία απλής τροποποίησης, την περιβαλλοντική αδειοδότηση της ΤΙΤΑΝ ΑΕ στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης για την καύση «απορριμματογενών καυσίμων» SRF/RDF. Βαδίζοντας στο δρόμο που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ – 2015) για την καύση του καρκινογόνου SRF/RDF στις τσιμεντοβιομηχανίες, αντιγράφοντας και την πρακτική του για την περιβαλλοντική αδειοδότηση της ΑΓΕΤ Ηρακλής στο Βόλο, η κυβέρνηση τη ΝΔ έρχεται να βάλει τη δική της σφραγίδα σε ένα ευρύτερο σχέδιο για την καύση των αποβλήτων στη χώρα, ξεκινώντας από το Δήμο Παύλου Μελά. Σχέδιο, που στοχεύει στην εξασφάλιση υψηλής και σταθερής κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς κολοσσούς του κλάδου μέσω της κατακόρυφης πτώσης του ενεργειακού τους κόστους σε βάρος της υγείας, του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής της εργατικών – λαϊκών στρωμάτων.

Η απόφαση για την Αγία Σοφιά είναι στοιχείο κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας η οποία υποθάλπτεται από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ

Η απόφαση μετατροπής σε τζαμί της Αγιάς Σοφιάς, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μεθοδεύτηκε απ’ την κυβέρνηση Ερντογάν και αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας.

Συμβαίνουν στο Παπαγεωργίου: Μήπως ο ιός είναι ο καπιταλισμός;


Η πανδημία έδειξε ολοκάθαρα τα όρια του συστήματος υγείας της χώρας μας, με εξετάσεις, επεμβάσεις και θεραπείες να ακυρώνονται κατά τη διάρκεια του lock-down. “Πρότυπα” συστήματα υγείας προηγμένων καπιταλιστικών χωρών όπως της Μ. Βρετανίας, των ΗΠΑ, Ιταλίας κλπ. κατέρρευσαν. Το δε πλήρες εμπορευματοποιημένο σύστημα υγείας των ΗΠΑ, της Μέκκας του καπιταλισμού, μετράει ήδη πάνω από 130.000 νεκρούς.

Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Ελλάδας

Προς κ. Αναστάσιο Πέτροβα

Πρέσβη της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Μεξικό

Με το παρόν διάβημα θέλουμε να μεταφέρουμε την καταδίκη του Κομμουνιστικού Κόμματος Μεξικού στην απαράδεκτη πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης, που παρουσίασε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο Κοινοβούλιο.

Επικίνδυνο παζλ

Τα κομμάτια που συμπληρώνονται αυτές τις μέρες στο «παζλ» της βαθύτερης ελληνικής εμπλοκής στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, με τις εξελίξεις σε Ελευσίνα, Σύρο και Αλεξανδρούπολη, δίνουν πιο καθαρά τη «μεγάλη εικόνα» και τις εγκληματικές ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων για τη μετατροπή όλης της Ελλάδας σε ορμητήριο πολέμου των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Επικαλείται ξανά την «ατομική ευθύνη» για να κρύψει τις ελλείψεις και τα πρωτόκολλα - λάστιχο


Με επίκληση ξανά στην «ατομική ευθύνη», πίσω από την οποία προσπαθεί να κρύψει τις μεγάλες ευθύνες της, επιχειρεί να απαντήσει η κυβέρνηση στα αυξανόμενα κρούσματα του κορονοϊού και στην ολοένα μεγαλύτερη διασπορά τους σε περιοχές της χώρας, αφότου «άνοιξε» τον Τουρισμό με μόνο κριτήριο την «προστασία» των επιχειρηματικών κερδών.

Χτες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 50 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, εκ των οποίων τα 27 είναι εισαγόμενα.

Τρέμε Ρήγα Φερραίε!


Τρέμε Ρήγα Φερραίε! Τρέμετε Βολταίρε, Ντιντερό και Ζαν-Ζακ Ρουσώ! Τρέμετε φιλόσοφοι εμπνευσμένοι από τις ιδέες του Διαφωτισμού, εσείς που ταχθήκατε υπέρ της ελευθερίας και εναντίον της τυραννικής διακυβέρνησης και της καταπίεσης! Κουρελιάζοντας ακόμη και τις λεγόμενες βασικές αστικές αξίες του Διαφωτισμού, τώρα, η κυβέρνησή μας προτίθεται να ποινικοποιήσει προληπτικά και τις ιδέες!

Κατήγγειλε το οργανωμένο σχέδιο διάλυσης της συγκέντρωσης

Την «κλασική περίπτωση» οργανωμένου σχεδίου κυβέρνησης και Αστυνομίας να διαλύσει τη μεγάλη συγκέντρωση των εργατικών συνδικάτων, των ομοσπονδιών, των σωματείων και των μαζικών φορέων κατήγγειλε από τη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης. Βίντεο

Διαδήλωση κατά της επέκτασης της βουλγαρικής κατοχής με την καθοδήγηση του ΕΑΜ


Με την πρωτοβουλία και καθοδήγηση του ΕΑΜ ξεσπούν, 10/7/1943, στη Θεσσαλονίκη μαχητικές λαϊκές διαδηλώσεις ενάντια στην επέκταση της Βουλγαρικής κατοχής. Στις διαδηλώσεις παίρνουν μέρος 50.000 άτομα, ενώ ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Κιλκίς και Λαγκαδά.

Στις αρχές Ιούλη 1943, οι Γερμανοί αποφάσισαν να αντικαταστήσουν με βουλγαρικά φασιστικά στρατεύματα, τα δικά τους στρατεύματα κατοχής και στην υπόλοιπη Μακεδονία.

Αντιπολεμική Διακήρυξη Ελλήνων Διανοουμένων


Δημοσιεύεται, 10/7/1932, στον Ριζοσπάστη η Αντιπολεμική Διακήρυξη Ελλήνων Διανοουμένων.

Στη διακήρυξη τονίζονταν μεταξύ άλλων: «Ο καινούργιος πόλεμος, που ετοιμάζεται, πρέπει να σημάνει τη θανατική καταδίκη του καπιταλισμού. Πρέπει να γίνει ο τάφος του. Αποδείχτηκε πια ολοφάνερα, πως δεν μπορεί να υπάρχει ο καπιταλισμός χωρίς να τρώει τις σάρκες εκατομμυρίων ανθρώπων, χωρίς να βυθίζει στη μαύρη πείνα, στη δυστυχία και στην αποχτήνωση το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας…Πόλεμος ενάντια στον πόλεμο! Όλοι ολόψυχα θα υπερασπίσουμε τη σοσιαλιστική πατρίδα και τη ζωή μας και τη ζωή των συνανθρώπων μας, και τον καινούργιο, τον αληθινά ανθρώπινο πολιτισμό»

Ξεσπά το αστικοδημοκρατικό κίνημα των Νεότουρκων στη Θεσσαλονίκη


Ξεσπά, 10/7/1908, το αστικοδημοκρατικό κίνημα των Νεότουρκων στη Θεσσαλονίκη. Η επανάσταση των Νεότουρκων το 1908 πρόβαλλε αρχικά μια σειρά αιτημάτων αστικών μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού, περιορισμού της απολυταρχίας, κοκ., και ως τέτοια αντιμετωπίστηκε ευνοϊκά από την οικονομική και πολιτική ηγεσία, τόσο της μητροπολιτικής Ελλάδας, όσο και των Ελλήνων της Τουρκίας.