Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

Τρία τραγούδια του Τσιτσάνη για τους πόθους του φτωχού λαού

«Ο Τσιτσάνης δεν είχε στόφα ήρωα. Τις ηρωικές πράξεις τις θαύμαζε στους άλλους. Λίγο πριν φύγουν οι Γερμανοί από τη Θεσσαλονίκη έγραψε δυο τραγούδια – ύμνους για την αντίσταση, που όπως είπε ο ίδιος, κάπου κάπου τα παίζανε στο μαγαζί. 


Αλλοι λένε πως ήταν παραγγελία από το ΕΑΜ και άλλοι πως τον πίεσαν αντάρτες του ΕΛΑΣ όταν ήταν στην Πύλη Τρικάλων, τον Ιούνιο του 1943», σημειώνει ο συγγραφέας του βιβλίου και παραθέτει γραπτή μαρτυρία του Τσιτσάνη: «Τραγούδια, όπως λένε “αντιστασιακά ” έγιναν στα βουνά. 

Συνέντευξη του Λεωνίδα Στολτίδη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ

Στην επικίνδυνη για τους λαούς κατάσταση που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, με αφορμή και τις εξελίξεις στη Λιβύη, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, σε συνέντευξή του το πρωί του Σαββάτου 18 Γενάρη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

Όπως είπε ο Λ. Στολτίδης, απαντώντας σε ερώτηση με αφορμή την ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στη Λιβύη, οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχουν να κάνουν με τα συμφέροντα του λαού, αλλά με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων

Ετοιμαζόμαστε για μεγάλη μάχη και το εννοούμε

- Οι απολύσεις έχουν και αυξηθεί και διευκολυνθεί, με την ανοχή και τη βοήθεια της κυβέρνησης.

 Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για «επιστροφή στην "κανονικότητα" των μνημονίων» όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα. 

Συμφωνείτε;

“Η πρώτη γραμμή του Μελιγαλά είναι όλοι οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα”


Η ακτινογραφία του τάγματος εφόδου της Νίκαιας

Ολοκληρώθηκε σήμερα με το τρίτο μέρος η αγόρευση του συνηγόρου των Αιγύπτιων αλιεργατών Θανάσης Καμπαγιάννης, ο οποίος προχώρησε σε μια ανατομία της πλούσιας εγκληματικής δράσης του τάγματος εφόδου της Νικαίας, που πρωταγωνίστησε σε πληθώρα επιθέσεων, με τελικό αποκορύφωμα τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Είναι ώρα λαϊκής κινητοποίησης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς


Ενα σπιράλ βύθισης του λαού και της χώρας στα δολοφονικά ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή μας βρίσκεται σε κλιμακούμενη εξέλιξη τις τελευταίες μέρες, με τα γεγονότα που «τρέχουν» από ώρα σε ώρα να επιβεβαιώνουν ότι αυτό που τώρα προέχει είναι η επαγρύπνηση, η οργάνωση της πλατιάς αντιιμπεριαλιστικής δράσης και η αλληλεγγύη με τους γειτονικούς λαούς.

Η βδομάδα ξεκίνησε στον απόηχο της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και με τα ερωτήματα να πληθαίνουν για τις «δεσμεύσεις» που ανέλαβε η

Εγκληματική οργάνωση βγαλμένη από το εγχειρίδιο του ναζιστικού κόμματος Γερμανίας

«(...)ο Μιχαλολιάκος λέει στις Θερμοπύλες το 2012 "Εσείς είσαστε τα τάγματα εφόδου". Εχουμε το βίντεο και ξέρουμε ότι από κάτω είναι στην πρώτη γραμμή ο Ρουπακιάς και η Νίκαια με τα ρούχα πόλεως (...) Και συνεχίζει, για να μη μείνει αμφιβολία: "Οι ξιφολόγχες θα ακονίζονται στα πεζοδρόμια", φράση που επαναλαμβάνει πολλές φορές (...) Είναι μετάφραση του ύμνου των SA, των ταγμάτων εφόδου του ναζιστικού κόμματος (σας το είπε το πρώην στέλεχος της ΧΑ Σταύρου, αλλά και σχετικά έγγραφα).

Πρόστιμο ανά πεντάλεπτο επιβάλλει δημοτικό σχολείο στη Βρετανία στους γονείς που καθυστερούν να πάρουν τα παιδιά τους

Οργή έχει προκαλέσει η απόφαση του δημοτικού σχολείου της Αγίας Τριάδας στο Γκρέιβσεντ του Κεντ να επιβάλλει πρόστιμο σε όσους γονείς δεν εμφανίζονται ακριβώς στις 3.30 που λήγει το σχολικό ωράριο για να πάρουν τα παιδιά τους. Σύμφωνα με το νέο σχολικό κανονισμό, γονείς και κηδεμόνες θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο μιας λίρας για κάθε πεντάλεπτο που καθυστερούν να πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο και το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται μετά την τρίτη φορά “υποτροπής” των γονέων.

Συμβόλαιο πολεμικής εμπλοκής διά χειρός ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ


ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ

Τα βασικά σημεία και οι σταθμοί στη διαμόρφωση της Συμφωνίας που από την ερχόμενη Τρίτη θα συζητιέται στη Βουλή

Ο,τι μεσολάβησε από τη συνάντηση Τραμπ - Τσίπρα στο Λευκό Οίκο, τον Οκτώβρη το υ 2017, μέχρι την ίδια συνάντηση με τον Μητσοτάκη πριν από λίγες μέρες, επιβεβαιώνει ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, στοιχισμένοι με τα συμφέροντα της αστικής τάξης και έχοντας τη στήριξη όλων των άλλων κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου, προωθούν βήμα βήμα τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Βασίλης Τσιτσάνης


Ο Β  Τσιτσάνης γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου το 1918 στα Τρίκαλα.
Στις 18 Ιανουαρίου 1984 πεθαίνει σε ηλικία 66 χρόνων στο Λονδίνο όπου νοσηλευόταν

Το ξεκίνημα

Ο Τσιτσάνης στη σχολική περίοδο 1932-33 φοιτά στην τελευταία τάξη του Γυμνασίου Τρικάλων. Καθώς, όμως, όπως αφηγείται ο συμμαθητής και φίλος του Γ. Μπακοβασίλης, «ήταν αγαπητός και περιζήτητος στις γλεντζέδικες παρέες» της γενέτειράς του για το μπουζούκι που έπαιζε, μένει μεταξεταστέος στα μαθηματικά».

ΚΟΜΕΚΟΝ



 Ιδρύεται, 18/1/1948, το Συμβούλιο Οικονομικής Αλληλοβοήθειας των σοσιαλιστικών κρατών (ΚΟΜΕΚΟΝ).



Το Συμβούλιο Οικονομικής Αλληλοβοήθειας (ΣΟΑ, COMEMON-Council for Mutual Economic Assistance-) υπήρξε μία διακρατική μορφή ολοκλήρωσης των τότε σοσιαλιστικών χωρών. Ιδρύθηκε αρχές Γενάρη 1949 μετά από οικονομική σύσκεψη εκπροσώπων της ΕΣΣΔ, Βουλγαρίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας, Ρουμανίας και Τσεχοσλοβακίας. Το Φλεβάρη του 1949 προσχώρησε η Αλβανία (από το 1961 μονομερώς έπαψε να συμμετέχει στις εργασίες του Συμβουλίου), το Σεπτέμβρη του 1950 η ΛΔ Γερμανίας, τον Ιούνιο του 1962 η ΛΔ Μογγολίας και τον Ιούλιο του 1972 η Κούβα.