Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021

Ο ΔΣΕ σε Κεφαλονιά και Λευκάδα


Θα ξεκινήσουμε την παρουσίαση της δράσης του ΔΣΕ στα νησιά, από την Κεφαλονιά και τη Λευκάδα.


Η γενική κατάσταση στα νησιά

Η συγκρότηση τμημάτων του Δημοκρατικού Στρατού στη νησιωτική Ελλάδα αποτέλεσε βασικό αντικείμενο φροντίδας του ΚΚΕ, το οποίο από το 1947 ακόμη θεωρούσε - και σωστά - ότι ο ένοπλος αγώνας των λαϊκοαπελευθερωτικών δυνάμεων έπρεπε να απλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα.

“Στις μηχανές τους είμαστε αναλώσιμα, ώρα να πάρουμε στα χεριά μας το όχημα…”


retro | αργός θάνατος (Official Music Video)

Στίχοι | Ερμηνεία : Retro

Παραγωγή : Το Σφάλμα

Μίξη | Mastering: Numberless

Directed, Filmed & Edited by Christos Nebotakis

Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του «Οδηγητή»


Το Σάββατο 9 Οκτώβρη κυκλοφορεί το νέο τεύχος του «Οδηγητή», μαζί με ένα ένθετο απαραίτητο για κάθε πρωτοετή και δευτεροετή φοιτητή, που αυτές τις μέρες βλέπει για πρώτη φορά τη σχολή του από κοντά! Πρόκειται για τον «Οδηγό επιβίωσης για πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές» που ετοίμασε η Φοιτητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ένα χρόνο μετά τη δίκη της Χρυσής Αυγής: Στο ίδιο έργο θεατές


 Ένα χρόνο μετά, τα συμπεράσματα και τα διδάγματα από τη δίκη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής επιβεβαιώνονται πανηγυρικά. Ενώ ακόμα δεν έχει καθαρογραφεί η καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου, τα πρόσφατα γεγονότα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα υπενθυμίζουν με χειροπιαστό τρόπο το εγκληματικό πρόσωπο του φασισμού, την ανοχή που απολαμβάνει η δράση του από την αστυνομία και τον κρατικό μηχανισμό, τη συνειδητή προσπάθεια αθώωσής της από τους αστούς πολιτικούς και δημοσιογράφους, μέσω της ανιστόρητης θεωρίας των «δύο άκρων». Στο ίδιο έργο θεατές, θα μπορούσε να πει κανείς.

Συμφωνία «καρμανιόλα» για την ειρήνη και την ασφάλεια του λαού


Η συζήτηση για τη Συμφωνία Γαλλίας-Ελλάδας προβλήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ ως μια «συμφωνία αμυντικής ενίσχυσης της χώρας μας έναντι της απαράδεκτης τουρκικής επιθετικότητας». Κι αυτό επιδιώχτηκε να στηριχθεί στο επιχείρημα ότι εκτός των συγκεκριμένων γαλλικών εξοπλισμών, που θα «ενισχύσουν την αμυντική μας ικανότητα», υπάρχει ένας επιπλέον «ισχυρός σύμμαχος» που θα προστρέξει σε βοήθεια, σε περίπτωση που απειληθεί η εδαφική μας ακεραιότητα.

Να το πάρει...


«Τέτοιες συμφωνίες οφείλουν να χτίζουν πάνω σε αυτό που έχει οικοδομηθεί από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις. Είναι θεμιτό να διαφωνούμε, αυτό προβλέπεται από τις διαφορές της πολιτικής μας προσέγγισης στα πράγματα. Αλλά να διαφωνούμε για να διαφωνούμε σε θέματα εθνικής σημασίας είναι αχαρακτήριστο, ειδικά όταν επί της ουσίας παραδέχεστε την ορθότητα της εν λόγω Συμφωνίας», είπε ο ένας, στη συζήτηση για την Ελληνογαλλική Συμφωνία στη Βουλή. «Εχουμε χαρακτηρίσει στρατηγικά ορθή την προσέγγιση της Ελλάδας και της Γαλλίας.

Τζουζέπε Βέρντι

 
Στις 10 Οκτωβρίου 1813 γεννιέται ο Τζουζέπε Βέρντι. Ιταλός συνθέτης όπερας, από τους σημαντικότερους του 19ου αιώνα.

Σε πολύ μικρή ηλικία έδειξε σπάνια μουσικά χαρίσματα, ενώ άρχισε να συνθέτει μουσική από τα 16 του χρόνια. Μετά από δύο σχετικά αδιάφορες όπερες στη Σκάλα του Μιλάνου, ο Βέρντι γνωρίζει τον πρώτο θρίαμβο με το «Ναμπούκο».

Η λαϊκή δυσαρέσκεια να βρει πραγματική διέξοδο, για να ανοίξει ο δρόμος για την κοινωνία στην οποία ο λαός θα έχει το τιμόνι της εξουσίας


Ένα χρόνο μετά την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, οι θύλακες του φασισμού και του νεοναζισμού επανεμφανίστηκαν. Πώς ερμηνεύετε το φαινόμενο των πρόσφατων επιθέσεων των φασιστικών συμμοριών;

Η Ελλάδα πρέπει να στείλει στρατό στο Σαχέλ, «στηρίζοντας τη φίλη Γαλλία»!!!


 Πριν καλά – καλά στεγνώσει το μελάνι στην υπογραφή της επικίνδυνης ελληνογαλλικής συμφωνίας που εμπλέκει τη χώρα όλο και πιο βαθιά στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, και καθαρογραφεί η κύρωση της από την Βουλή, ο υπουργός Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, προανήγγειλε την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στην περιοχή του Σαχέλ που φλέγεται.

Και αν το φέρετρο επιστρέψει από τη Βόρεια Μακεδονία;


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση στη Βουλή για την Ελληνογαλλική Συμφωνία, την οποία κατ' αρχάς χαρακτηρίζει ως «στρατηγικά ορθή», επικέντρωσε στο γεγονός ότι η Γαλλία επαναπροσδιορίζει τον αριθμό του στρατιωτικού της προσωπικού που υπηρετεί στο Σαχέλ ύστερα από τα «53 φέρετρα με τη γαλλική σημαία που επέστρεψαν στη Γαλλία» από την περιοχή. Κατέκρινε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι με την Ελληνογαλλική Συμφωνία «εντάσσει την Ελλάδα σε σχεδιασμούς επικίνδυνους», το οποίο όντως συμβαίνει και με την Ελληνογαλλική Συμφωνία, αλλά και με μια σειρά άλλες συμφωνίες...

«Ο καλός εργοδότης»


Όλοι μπορούμε να καταλάβουμε, ποια θέματα συζήτησης, ανάμεσα στους εργαζόμενους, τους ενοχλούν...

Όλοι στην απεργία και στις συγκεντρώσεις των εκπαιδευτικών


Οι αγώνες των εκπαιδευτικών και των μαθητών, όλων των εργαζομένων, για την ολόπλευρη μόρφωση και την ενίσχυση του δημόσιου σχολείου δε γνωρίζουν απαγορεύσεις.

Με μπαράζ αγωγών και αξιοποιώντας τον κατάπτυστο νόμο Χατζηδάκη, η κυβέρνηση και το Υπ. Παιδείας επιδιώκει να επιβάλει τις αντιδραστικές ρυθμίσεις που μετατρέπουν τα σχολεία σε επιχειρήσεις και υποβαθμίζουν τη μόρφωση των παιδιών μας.

Εκδήλωση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ στη Γυάρο



ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΗ ΓΥΑΡΟ

Με βαθιά συγκίνηση ξεκίνησε η εκδήλωση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ στη Γυάρο.

«Τα μέλη της ΚΝΕ στεκόμαστε με βαθιά συγκίνηση, με σεμνότητα και απόλυτο σεβασμό» σημείωσε μεταξύ άλλων στο σύντομο χαιρετισμό του ο Ιάσωνας Φανός, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


10/10/1731

Γεννιέται ο Βρετανός επιστήμονας Χένρι Κάβεντις.

10/10/1813

Γεννιέται ο Ιταλός συνθέτης Τζουζέπε Βέρντι.