Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Ηλέκτρα Αποστόλου - 100 χρόνια από την ίδρυση της ΟΚΝΕ


ΟΚΝΕ: μαχητικό σχολείο νέων επαναστατών - 2ο βίντεο για την Ηλέκτρα Αποστόλου, στέλεχος της ΟΚΝΕ, της ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ

Η ιστορία ενός διπλού σαμποτάζ



Στις 2 Φεβρουαρίου 1942, ένα διπλό σαμποτάζ που σημειώνεται ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικές περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης κατά γερμανικών αυτοκινήτων, συνταράσσει τους υπερόπτες κατακτητές. Η είδηση για την ανατίναξη τριών τουλάχιστον στρατιωτικών αυτοκινήτων, από τη δυναμίτιδα που τοποθετούν κάτω από αυτά τολμηροί πατριώτες, κάνει το γύρο της Μακεδονίας, αναπτερώνοντας το ηθικό των υπόδουλων στους Ναζί Ελλήνων.

«Δεν έχουμε καμία διαφορά σε σοβαρά θέματα»


Πώς η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου έβαλε τα πράγματα στη θέση τους;

Πώς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πίσω από τα ...μπινελίκια «κρύβουν» το κοινό τους πρόγραμμα;

Ελπιδοφόρα μηνύματα από απεργιακούς αγώνες


Πάνω από δύο εκατομμύρια εργατοϋπάλληλοι, συνταξιούχοι και νέοι
διαδήλωσαν προχτές στη Γαλλία, στις εκατοντάδες συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν στο πλαίσιο της νέας 24ωρης πανεθνικής απεργίας ενάντια στη νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (στα 64) που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν - Μπορν. «Τα χρήματα υπάρχουν!

Με αφορμή το νέο βίντεο στο κανάλι MrBeast


Ένας από τους πλέον δημοφιλείς και αναγνωρίσιμους παγκοσμίως λογαριασμούς στο YouTube αυτή τη στιγμή είναι αναμφίβολα αυτός του «MrBeast», που μετράει πάνω από 130 εκατομμύρια συνδρομητές και τα περισσότερα από τα βίντεο που ανεβάζει γίνονται αμέσως viral σε όλο τον κόσμο. Κάτι τέτοιο έγινε και με το τελευταίο του βίντεο, με τίτλο «1000 τυφλοί άνθρωποι βλέπουν για πρώτη φορά», αφού έχει προσελκύσει περισσότερους από 70 εκατομμύρια θεατές σε μόλις μερικές μέρες από τη δημοσίευσή του.

Αποκαλυπτήρια


Στη ρωσική πόλη Βόλγκογκραντ (πρώην Στάλινγκραντ) έγιναν σήμερα τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Στάλιν και των δύο στρατιωτικών ηγετικών προσωπικοτήτων που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην μάχη του Στάλινγκραντ, του Γκεόργκι Ζούκοφ και του Αλεξάντρ Βασιλιέφσκι. 

80 χρόνια από τη μάχη του Στάλινγκραντ

A. Shirokov. «Για τη μητέρα πατρίδα»
 
Το αποτύπωμά της στην παγκόσμια λογοτεχνία

 Με αφορμή τη σημερινή επέτειο

Ενας από τους πιο ασφαλείς δείκτες καταγραφής της σημασίας που αποδίδεται σε ένα ιστορικό γεγονός από τη συλλογική συνείδηση είναι η επίδραση που ασκεί στη λογοτεχνία.

Απλησίαστα τα προϊόντα διατροφής για τον λαό


ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ - ΑΚΡΙΒΕΙΑ

 ...εκτοξεύονται τα κέρδη των σουπερμαρκετάδων

Απλησίαστα πλέον γίνονται όλα τα καταναλωτικά προϊόντα πρώτης ανάγκης, με τις τιμές να έχουν κυριολεκτικά ξεφύγει. Οι τιμές στα προϊόντα «διατροφής και ποτών» αυξήθηκαν κατά 14,1% και στην Ενέργεια κατά 17,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα προϊόντα διατροφής μεσοσταθμικά αυξήθηκαν κατά 15,5% τον μήνα Δεκέμβριο!

«Κι ύστερα οι λαοί αποκτήσανε Στάλινγκραντ..»


«Πριν απ' τη δόξα ήρθεν ο ήλιος στις στέπες

και λιώσαν τα χιόνια και ζεστάθηκαν οι καρδιές των ανθρώπων.

«Χρειαζόμαστε επειγόντως νέα άρματα μάχης και δεν με νοιάζει από πού θα προέλθουν τα χρήματα»

 
Η Γερμανία πρέπει να παραγγείλει γρήγορα νέα άρματα μάχης Leopard για να αντικαταστήσει αυτά που θα δοθούν στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, προσθέτοντας πως δεν τον ενδιαφέρει από πού θα προέλθουν τα χρήματα. 

Στρωμένη με κάλπικα διλήμματα και υποσχέσεις η «πορεία στο λαό»


«Με την δημοκρατία ή την εκτροπή» είναι το κάλπικο δίλημμα που έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, μιλώντας απόψε στο Περιστέρι, συνοδεύοντας την περιβόητη «πορεία στο λαό» με ψευδεπίγραφες υποσχέσεις για «κοινωνική δικαιοσύνη» μέσα στο άδικο εκμεταλλευτικό σύστημα. Την ίδια άλλωστε τακτική ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν, όταν πότε με διλήμματα του τύπου: «Παλιό ή νέο» (2015) ή  «Πρόοδος ή συντήρηση» (2019), προσπαθούσε να κρύψει τη στρατηγική σύμπλευση με τη ΝΔ.

Στο εκτελεστικό απόσπασμα η Κυριακάτικη αργία

 
Την αντίθεση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης για την υποτιθέμενη προστασία των καταναλωτών, που μεταξύ άλλων ενσωματώνει μία ευρωπαϊκή οδηγία και ανοίγει τον δρόμο στην πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, με τη μέθοδο της λήψης απόφασης από τις τοπικές αρχές και τους δήμους, εξέφρασε και στη σημερινή συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ. 

Μια μέρα σαν τη σημερινή

02/02/1853

Γεννιέται ο σατιρικός ποιητής Γεώργιος Σουρής. 

Γεώργιος Σουρής