Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Τοξικοεξάρτηση - Δεμένη με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής

Του Ρ. Π. 
Από τα πανάρχαια χρόνια καταγράφεται χρήση ουσιών στο πλαίσιο θρησκευτικών τελετών.

Το όπιο αναφέρεται σε Σουμεριακά κείμενα που χρονολογούνται από το 5000 π.χ.
Στην αρχαία Ελλάδα ο Μορφέας, ο θεός του ύπνου είχε ως σύμβολό του την παπαρούνα, ενώ ο Όμηρος αναφέρεται στο ποτό νηπενθές που αποδίδεται σε κάποιο σκεύασμα οπίου.

Προσφορά Ντοκουμέντου του Αρχείου του ΚΚΕ στον αγώνα ενάντια στην καταστροφή των Αγράφων

Το ΚΚΕ στηρίζει τις δίκαιες κινητοποιήσεις που διοργανώνουν σύλλογοι, φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις της Θεσσαλίας και της Ευρυτανίας ενάντια στην καταστροφή των βουνοκορφών των Αγράφων.

Η αδειοδότηση δυο αιολικών πάρκων, στον ιστορικό τόπο της Νιάλας και στο οροπέδιο του Βοϊδολίβαδου, που παραβιάζει ακόμα και προβλέψεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, η εγκατάσταση πάνω από 600 ανεμογεννήτριες στην περιοχή, συνολικά η προωθούμενη παράδοση των βουνοκορφών των Αγράφων στα επιχειρηματικά συμφέροντα που σχετίζονται με τις ΑΠΕ και την απελευθερωμένη αγορά Ενέργειας, προαναγγέλλουν μια βιβλική καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.

Η «ευέλικτη» Παιδεία ... α λα Ιταλικά

«Εναλλακτικά» μέτρα για την επαναλειτουργία των σχολείων από το ερχόμενο φθινόπωρο εξετάζει η κυβέρνηση Κόντε στην Ιταλία, με δεδομένες τις συνέπειες από την πανδημία - που χτύπησε με μεγάλη ένταση το λαό της γειτονικής χώρας - αλλά και το ενδεχόμενο νέας έξαρσης μετά το καλοκαίρι. Θυμίζουμε ότι στην Ιταλία τα σχολεία έκλεισαν στις αρχές του περασμένου Μάρτη και από τότε δεν ξανάνοιξαν.

«Πήρατε και θα ξαναπάρετε»

«Πήρατε και θα ξαναπάρετε», ήταν το μήνυμα του Κυρ. Μητσοτάκη προς τους μεγαλοξενοδόχους, μιλώντας χτες στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό είναι απροστάτευτοι και χωρίς εισόδημα και καταγράφονται περιστατικά λιποθυμίας από πείνα παιδιών άνεργων ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Έφυγε η Αρχόντω η "φουρνάρισσα των απεργών χαλυβουργών"

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο αποχαιρετά την Αρχόντω Μαρούγκα που έφυγε από την ζωή χθες, 25 Ιούνη. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια και τους οικείους της. 

Η Αρχόντω Μαρούγκα με τον φούρνο της ήταν μια από τους χιλιάδες απλούς ανθρώπους στην Ελλάδα και το εξωτερικό που στήριξαν με όποιο τρόπο μπορούσαν τον μεγαλειώδη 9μηνο αγώνα των χαλυβουργών.

Διαμαρτυρία από το Συνδικάτο Εργαζομένων στις Τουριστικές και Επισιτιστικές Επιχειρήσεις

Μαχητική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής το Συνδικάτο Εργαζομένων στις Τουριστικές Επισιτιστικές Επιχειρήσεις Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής.

Πάρε ανάσα σπάσε τις αλυσίδες της εκμετάλλευσης, ζήσε ελεύθερος χωρίς ναρκωτικά

Το ΠΑΜΕ ενώνει την φωνή του με το λαϊκό κίνημα στον αγώνα ενάντια σε όλα τα Ναρκωτικά την  26 Ιουνίου, Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών.

Σήμερα γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια σε όλα τα 
Ναρκωτικά, να στηριχθεί η νεολαία, οι νέοι εργαζόμενοι, που ειδικά τους τελευταίους μήνες βλέπουν να ετοιμάζεται για αυτούς ένα μέλλον χωρίς δουλειά, χωρίς εισόδημα, χωρίς δικαιώματα,

«Εκκλήσεις» και προειδοποιήσεις με φόντο τη μοιρασιά

Με φόντο την αυξημένη στρατιωτική κινητικότητα στη Λιβύη και τις πρόσφατες συναντήσεις του διοικητή της AFRICOM, στρατηγού Στίβεν Τάουσεντ, με την κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ για «αντιτρομοκρατική» συνεργασία, το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ ζήτησε χτες αφενός τον «άμεσο τερματισμό» της παρουσίας ξένων μισθοφόρων στη χώρα και αφετέρου «την έναρξη ενδολιβυκών συνομιλιών για τον

«Αναβάθμιση δεξιοτήτων» και... «ευεξία στην εργασία» για αποδοτικότερη και απρόσκοπτη εκμετάλλευση

Με την ενίσχυση της «ευεξίας στην εργασία», την «αναβάθμιση των δεξιοτήτων» των εργαζομένων και τις «δημογραφικές προκλήσεις» ασχολούνται τα τρία «κείμενα συμπερασμάτων» στον τομέα της απασχόλησης και των κοινωνικών υποθέσεων που εξέδωσε, στις 8 Ιούνη, το Συμβούλιο της ΕΕ.

Οπως πάντα βέβαια, πίσω από τη γεμάτη ευφημισμούς ευρωενωσιακή ορολογία κρύβεται ο

Αποκαλυπτικός «διάλογος»

Την ώρα που η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ τσακώνονται μπροστά στο ανοιχτό «καπάκι του βόθρου» του σάπιου συστήματος που υπηρετούν, στη Βουλή κάνουν «εποικοδομητικές συζητήσεις» για τα διάφορα χρηματοδοτικά πακέτα που «αμπαλάρει» η ΕΕ, με στόχο να επιταχυνθούν προαποφασισμένες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις και μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο των μνημονίων διαρκείας, που δεν αφήνουν «πέτρα πάνω στην πέτρα» από εργατικά και λαϊκά δικαιώματα.

Mια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά

Το ΚΚΕ σταθερά και αταλάντευτα αγωνίζεται για μια κοινωνία που ο άνθρωπος θα είναι πρωταγωνιστής της κοινωνικής ζωής. Γι' αυτό δεν μπορεί να αποδεχτεί την τοξικομανία, την κουλτούρα που τη συνοδεύει και τα ναρκωτικά ως τρόπο ζωής. Αντιπαλεύουμε τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών, τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό τους σε "σκληρά και μαλακά", την κυρίαρχη αστική πολιτική της "μείωσης της βλάβης" που συντηρεί και θεριεύει το φαινόμενο της τοξικομανίας.

Η ΚΕ του ΕΑΜ, με τηλεγράφημά της προς τους ηγέτες της ΕΣΣΔ, των ΗΠΑ και της Βρετανίας, καταγγέλλει το τρομοκρατικό όργιο

Η ΚΕ του ΕΑΜ, με τηλεγράφημά της, 26/6/1945, προς τους ηγέτες της ΕΣΣΔ, των ΗΠΑ και της Βρετανίας, καταγγέλλει το τρομοκρατικό όργιο που επικρατεί στην Ελλάδα: 4 μήνες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας, οι δολοφονημένοι αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης ξεπερνούν τους 500, ενώ οι φυλακισμένοι τους 30.000.

Τι έγινε και φτάσανε τα πράγματα εκεί; Παρά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, αυτόν τον απαράδεκτο συμβιβασμό σε βάρος του ΕΑΜικού κινήματος, του λαϊκού κινήματος, η αστική τάξη δεν είχε μπορέσει να κερδίσει την πλειοψηφία του λαού.

Κώστας Αξελός


Γεννιέται, 26/6/1924 ο φιλόσοφος Κώστας Αξελός.

Παιδί αστών, από έφηβος ενδιαφερόταν για τη φιλοσοφία, την οποία σπούδασε στη Σορβόνη. Εγινε μέλος του ΚΚΕ στην Κατοχή και υπέστη διώξεις όπως όλο το ΕΑΜικό κίνημα.

Το 1945 έφυγε για το Παρίσι και διαγράφτηκε από το ΚΚΕ, στο οποίο ασκούσε πάντα πολεμική.

Σαλβαδόρ Αλιέντε

Ο Σαλβαδόρ Αλιέντε, γεννημένος στις 26 Ιούνη του 1908, γιατρός στο επάγγελμα, στρατεύτηκε από πολύ νέος στην πολιτική με το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Χιλής, ωστόσο υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της συνεργασίας με τους κομμουνιστές.

Και έτσι η ευρύτερη συνεργασία κομμουνιστών, σοσιαλιστών και άλλων προοδευτικών δυνάμεων οδήγησε στη συγκρότηση της «Λαϊκής Ενότητας», της οποίας ηγήθηκε και κέρδισε τις εκλογές στις 4 Σεπτέμβρη του 1970, συγκεντρώνοντας το 36,2% των ψήφων.