Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Aνακοίνωση της ΠΣΟ για τη μέρα της αντιφασιστικής νίκης


Στις 9 Μάη 1945, το τέρας του ναζισμού εξολοθρεύτηκε στο Βερολίνο από τους λαούς και την εργατική τάξη του κόσμου που είχε ως πρωτοπορία τον ηρωικό Κόκκινο Στρατό.

Η Παγκόσμια συνδικαλιστική ομοσπονδία, που έχει σήμερα πάνω από 100 εκ. στις τάξεις της, από 130 χώρες σε όλο τον κόσμο, τιμά την ιστορικά σημαντική επέτειο και αποτίει φόρο τιμής στα εκατομμύρια των μαρτύρων της τάξης μας που τσάκισαν τη ναζιστική – φασιστική

Γιέ μου, σπλάχνο τῶν σπλάχνων μου


9 Μάη 1936. Σχεδόν όλη η Θεσσαλονίκη απεργεί. 
Κλειστά και τα μαγαζιά, απεργούν και οι φοιτητές. 
Οι σιδηροδρομικοί, οι τροχιοδρομικοί επιστρατεύονται. 
Οι απεργοί αγνοούν ολότελα το διάταγμα της επιστράτευσης. 
Ολη η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στους δρόμους οργανωμένα. Διαδηλώνει. 
Η διαδήλωση γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη...

Η ιστορική πείρα του Κομμουνιστικού Κινήματος από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

9η Μάη 1945!

Στο βίντεο πάνω, με το οποίο εγκαινιάζεται ο δεύτερος κύκλος βιβλιοπαρουσιάσεων της «Σύγχρονης Εποχής», συζητάμε με την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για τις αιτίες που προκάλεσαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τις επιδιώξεις των καπιταλιστικών κρατών, είτε με φασιστικά καθεστώτα είτε αστικό κοινοβουλευτισμό, να χτυπήσουν στρατιωτικά την ΕΣΣΔ καθώς και την καθοριστική συμβολή της στην ήττα του φασιστικού άξονα.

Τίμησαν την εξέγερση των εργατών τον ηρωϊκό Μάη του '36

Με συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου και πορεία μέχρι το χώρο των γεγονότων του Μάη του '36 όπου πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και τα ταξικά εργατικά σωματεία τίμησαν την εξέγερση των εργατών τον ηρωικό Μάη του '36 και την αντιφασιστική νίκη των λαών. 

Συνέντευξη του Δημήτρη Κουτσούμπα

- Κύριε Κουτσούμπα η άποψη του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση του υγειονομικού ζητήματος της πανδημίας από την κυβέρνηση, ποια είναι; Τα κατάφερε τελικά ο Μητσοτάκης;

- Αν κάποιος τα κατάφερε αυτός είναι ο ίδιος ο λαός ο οποίος τήρησε τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων, με πειθαρχία. Με τις δικές του θυσίες καταφέραμε τελικά να μην έχουμε τις εκατόμβες των νεκρών που είχαν άλλες χώρες.

9 Μάη 1936 Μέρος 1ο

ΜΙΑ ΤΑΞΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ


Τα ιστορικά γεγονότα της 9ης Μάη 1936 στη Θεσσαλονίκη
Μέρος 1ο
9 Μάη 1936. Σχεδόν όλη η Θεσσαλονίκη απεργεί. Κλειστά και τα μαγαζιά, απεργούν και οι φοιτητές. Οι σιδηροδρομικοί, οι τροχιοδρομικοί επιστρατεύονται. Οι απεργοί αγνοούν ολότελα το διάταγμα της επιστράτευσης. Ολη η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στους δρόμους οργανωμένα. Διαδηλώνει. Η διαδήλωση γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη...

Αντιφασιστική Νίκη των Λαών (Μέρος Α')

Στις 12 τα μεσάνυχτα της 8ης προς 9η Μάη 1945 στην αίθουσα της Στρατιωτικής Σχολής Μηχανικού στο προάστιο Κάρλσχορστ του  Βερολίνου μπαίνουν οι πληρεξούσιοι της Ανωτάτης Γερμανικής Στρατιωτικής Διοίκησης με εξουσιοδότηση της κυβέρνησης του ναύαρχου Ντένιτς να υπογράψουν την άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας στην Ανωτάτη Διοίκηση του Κόκκινου Στρατού και τη διοίκηση των συμμαχικών εκστρατευτικών σωμάτων.

Στεφάνι στο Μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη


Με την κατάθεση στεφάνου από τον ΓΓ της ΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, στο μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στην Καλλιθέα, τίμησε σήμερα το ΚΚΕ τα 75 χρόνια  απ' τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.
Αρκετός ήταν ο κόσμος που συγκεντρώθηκε στην λιτή -λόγω των συνθηκών από την επιδημία- τελετή που πραγματοποιήθηκε με τα απαραίτητα μέτρα και με επαναστατικά αγωνιστικ ά τραγούδια αλλά και συνθήματα, όπως «Τον φασισμό τον τσάκισε ο Κόκκινος Στρατός, ανίκητος δεν είναι ο καπιταλισμός».

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ από το σωματείο εργαζόμενων νοσοκομείου Παπαγεωργίου


ΑΠΟΦΑΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου με το πρόγραμμα PHILOS “ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση”,  18μηνης διάρκειας που εκπονεί και υλοποιεί ο ΕΟΔΥ, παραμένουν απλήρωτοι όσον αφορά τα εξαιρέσιμά τους (νυχτερινά, αργίες). Εργοδότης θεωρείται ο ΕΟΔΥ που ορίζει τυπικό ωράριο 8-4 αλλά και την ευχέρεια του εποπτεύοντος φορέα (ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ) να αξιοποιήσει τους εργαζόμενους σύμφωνα με τις ανάγκες του.

ΠΟΥ: Προτελευταία η Ελλάδα σε δαπάνες στο σύστημα υγείας για την καταπολέμηση της πανδημίας


Προτελευταία κατατάσσεται η Ελλάδα ανάμεσα σε 24 ευρωπαϊκές χώρες για τις πρόσθετες δαπάνες για ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας λόγω κορονοϊού

Αυτό δείχνουν τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Γιώργης Τσαρουχάς

Ο Γιώργης Τσαρουχάς, πρώην βουλευτής της ΕΔΑ και στέλεχος του ΚΚΕ, δολοφονείται, 9/5/1968, από τα όργανα της Χούντας στα κρατητήρια του Γ’ Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη.

Ο Γιώργος Τσαρουχάς γεννήθηκε το 1909 στα Γανοχώρια της Ανατολικής Θράκης και μετά τη μικρασιατική καταστροφή εγκαταστάθηκε στο Σιδηρόκαστρο.

Εκεί τελείωσε το γυμνάσιο και μαθητής ακόμα εντάχθηκε στην ΟΚΝΕ.

9 Μάη: Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Στις 9 Μάη 1945, ώρα 0.43' π.μ., στην αίθουσα της στρατιωτικής σχολής μηχανικού, στο προάστιο Κάρλσχορστ του Βερολίνου, οι πληρεξούσιοι της ανώτατης γερμανικής στρατιωτικής διοίκησης στρατάρχης Κάιτελ, ναύαρχος Φρίντεμπουργκ και στρατηγός της αεροπορίας Στουμπφ υπέγραψαν την Πράξη για

Ο ματωμένος Μάης του 1936

Σε συνθήκες παγκόσμιας ανόδου του εργατικού κινήματος, ξεσπούν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας απεργιακές μάχες από διαφορετικούς κλάδους. Ο τότε πρωθυπουργός, Ι. Μεταξάς, απαντά για λογαριασμό των εργοδοτών με πρωτοφανή αγριότητα στις λαϊκές κινητοποιήσεις.

Οι εργάτες με τους συμμάχους τους, μικρομεσαίους, φοιτητές κ.α επιμένουν και σφραγίζουν τις εξελίξεις στη Θεσσαλονίκη με το αίμα τους. Με προμετωπίδα τους καπνεργάτες και τις καπνεργάτριες -70% των απεργών του κλάδου ήταν γυναίκες- ζητούν, μεταξύ άλλων, εφαρμογή της σύμβασης εργασίας.