Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023

Όλα τα Πούλιτζερ που αξίζει η ελληνική δημοσιογραφία μετά τα Τέμπη |

 

Ας σιωπήσει ή ας πάει στην Κίνα…

 
Τέτοιες μέρες όλα τα στελέχη των αστικών κομμάτων πρέπει να σιωπούν. Το έγκλημα στα Τέμπη ήταν προδιαγεγραμμένο και έχουν όλοι τους εγκληματικές ευθύνες.

Η πρώτη παρέμβαση του ΜέΡΑ25 για την τραγωδία στα Τέμπη -ανάμεσα σε άλλα- ανέφερε και τα εξής: «Από αύριο θα μιλήσουμε για το έγκλημα των ιδιωτικοποιήσεων, τον πραγματικό ένοχο της ανείπωτης αυτής τραγωδίας...».

Η καταραμένη κοιλάδα


Πρώτα, θέλω να καταραστώ τον Δία. Εβλεπε από την κορφή του Ολύμπου τα τρένα να κινούνται το ένα εναντίον του άλλου, αλλά δεν παρέβηκε να σταματήσει το κακό. Μέσα στη νύχτα έγινε η σύγκρουση στην κοιλάδα. Σίδερα καυτά και φλόγες τεράστιες φέρνουν θάνατο οδυνηρό. Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτή η καταραμένη κοιλάδα γεμίζει με κομματιασμένα κορμιά νέων ανθρώπων. Το ίδιο έγινε πριν από 20 χρόνια με τους μαθητές από το Μακροχώρι Ημαθίας και λίγο πριν με οπαδούς του ΠΑΟΚ.

Το ΚΚΕ καταδικάζει το βήμα κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας ενάντια στην Κούβα


 Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας καταδικάζει την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν των ΗΠΑ να διατηρήσει την Κούβα στον κατάλογο των χωρών που υποθάλπουν την τρομοκρατία, όπως ανακοίνωσε την 1η του Μάρτη.

Η συναδέλφισσα Γεωργία είχε ρεπό… σώθηκε

 Η συναδέλφισσα Γεωργία είχε ρεπό την ημέρα που τα δύο τρένα συγκρούστηκαν στα Τέμπη, της έσωσε τη ζωή.

Νίκος Μαμαγκάκης


 Στις 3 Μάρτη 1929 γεννήθηκε ο μουσικοσυνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης. Πέθανε στις 24 Ιούλη 2013.

Από τους σημαντικότερους λληνεες συνθέτες. «Από τον Χορτάτση μέχρι τον Μπρεχτ και από τον Ορφ μέχρι τον Βαμβακάρη, ο Νίκος Μαμαγκάκης αφομοίωσε δημιουργικά ένα πλήθος μουσικών ρευμάτων, αφήνοντας πίσω του ένα έργο που αποτελεί ουσιαστικά στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς (…)μελοποίησε και «έντυσε» μουσικά κείμενα και ποιήματα δημιουργών όπως οι Ρίτσος, Σεφέρης, Πρεβελάκης, Μπρεχτ, Καζαντζάκης, Βάρναλης, Καβάφης, Χορτάτσης, Εγγονόπουλος, Αριστοφάνης, Παπαδιαμάντης, Ομηρος, Ελύτης και τον έκανε φίλο με τον Βαμβακάρη και τον Τσιτσάνη»

Το μεγαλύτερο χρέος


Αμέτρητες είναι οι καταγγελίες του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος για αποφάσεις των δικαστηρίων που βγάζουν παράνομες και καταχρηστικές απεργίες των εργαζομένων, κατ' εφαρμογή των νόμων όλων των κυβερνήσεων.

Τα νιάτα μας διαδρομή Αθήνα - Σαλονίκη


Πόσες και πόσες φορές τα ταξίδια μας με το αγαπημένο μας μέσο το τρένο. Έτσι η φαντασία μας συνταίριαζε με την πραγματικότητα. Η ζωή έμοιαζε με τις κινηματογραφικές ταινίες. Εκείνες τις ταινίες της Άγκαθα Κρίστι, με τον Ηρακλή Πουαρώ να ταξιδεύει με τα πολυτελή τρένα. Εκεί κοντά ήμασταν και μεις.

Η Μόσχα καταγγέλλει χτυπήματα Ουκρανών στρατιωτών σε ρωσικό έδαφος

 
Ουκρανοί σαμποτέρ άνοιξαν πυρ εναντίον ενός κινούμενου αυτοκινήτου στην ρωσική περιοχή του Μπριάνσκ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, σκοτώνοντας έναν άμαχο και τραυματίζοντας ένα παιδί, όπως κατήγγειλε σήμερα ο περιφερειάρχης Αλ. Μπογκομάζ, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος, έκανε λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια» από ουκρανική ομάδα σαμποτέρ.

Και γιατί να μην φταίει και το κράτος και η κυβέρνηση και ο «επενδυτής»;


Αν και όλοι παπαγαλίζουν ότι δεν είναι ώρα τώρα για επιμερισμό ευθυνών, μεταθέτοντας τη συζήτηση για τα «γιατί» της τραγωδίας στα Τέμπη στη δευτέρα παρουσία, ωστόσο όλοι μαζί σκιαγραφούν το δικό τους αφήγημα για να χώσουν βαθιά μέσα στην άμμο τις ευθύνες της σημερινής, της προήγουμενη και της προ-προηγούμενης κυβέρνησης.

«Πάρε με παιδί μου όταν φτάσεις, ναι...»


Είναι αυτό το συναίσθημα που ένιωθες στα παιδικά σου χρόνια όταν έκανες για πρώτη φορά μακροβούτι με την αγωνία ποτέ θα βγεις στην επιφάνεια, αυτό το πνίξιμο στο στήθος, μαζί με θυμό, οργή, λύπη, θλίψη, απογοήτευση, μαζί με τόσα που θέλουμε να πούμε όλοι μας σήμερα, μα ίσως πιο πολύ οι μανάδες, με αυτήν την συγκλονιστική ιδιότητα που μας χάρισε η φύση.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


03/03/1831

Γεννιέται ο Τζορτζ Πούλμαν, Αμερικανός εφευρέτης και βιομήχανος, δημιουργός -μεταξύ άλλων- και του πρώτου επιβατηγού βαγονιού τρένου.