Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

60 χρόνια από την απουσία της κομμουνίστριας συγγραφέα

 
ΓΑΛΑΤΕΙΑ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ (8 ΜΑΡΤΗ 1881 - 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 1962)

 «Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΕΝΘΕΙ» Βαθιά θλίψη συνέχει τον πνευματικό κόσμο για το θάνατο της Γαλάτειας Καζαντζάκη

Ολο το απόσπασμα από την εφημερίδα «Η Αυγή» (Τρίτη 20 Νοέμβρη 1962)

Αυξάνεται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που απαιτούν να αποσυρθεί το Ν/Σ για την υγεία


Η κυβέρνηση της ΝΔ στήνει στο εκτελεστικό απόσπασμα την πολύπαθη υγεία του λαού κατά παραγγελία των κλινικαρχών και των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων της υγείας. Όσων δηλαδή θησαύρισαν την περίοδο της πανδημίας αλλά φαίνεται πως τα θέλουν όλα. Θέλουν να ξεζουμίσουν το λαό, να εκμεταλλευτούν την ανάγκη του για υγεία.

Γνωστή παραχάραξη...

 "Εμπρός σύντροφε! Μαζί στα κολχόζ!"

Ηταν το 1935, όταν μια από τις εφημερίδες του Αμερικανού μεγιστάνα του Τύπου, Γουίλιαμ Ράντολφ Χερστ, υποστηριχτή του Χίτλερ και «πατέρα» του «κίτρινου Τύπου» δημοσίευε σε συνέχειες φανταστικά ρεπορτάζ από τη Σοβιετική Ουκρανία κάποιου «Τ. Ουόκερ», ο οποίος στην πραγματικότητα ήταν ένας απατεώνας κατάδικος με το όνομα Ρ. Γκριν, που βέβαια ουδέποτε πάτησε το πόδι του στη χώρα.

Ο λαός μπορεί να υψώσει ανάστημα με πιο δυνατό ΚΚΕ

 
Όσο πλησιάζει ο χρόνος των εκλογών, τόσο θα γίνεται πιο καθαρό ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ δεν αφορά την ουσία της σημερινής αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά την πρωτοκαθεδρία ή τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης, που θα κληθεί να συνεχίσει και να επεκτείνει αυτήν την πολιτική, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν όλοι τους.

«Ελευθερία επιλογής» το να πληρώνουν οι ασθενείς, κατά την κυβέρνηση


ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

«Φύλλο και φτερό» από το ΚΚΕ τα άθλια κυβερνητικά επιχειρήματα. Την καθολική αντίθεσή τους μετέφεραν οι εκπρόσωποι φορέων κατά την ακρόαση

Με τη συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου, ενώ είχε προηγηθεί στην Επιτροπή η διαδικασία της ακρόασης των εξωκοινοβουλευτικών φορέων, όπου η πλειοψηφία των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των υγειονομικών απαίτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, συνεχίστηκαν χθες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες επί του εκτρωματικού σχεδίου νόμου της κυβέρνησης για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Ανδρέας Μουράτης


Γεννιέται, στις29/11/1926, από πρόσφυγες μικρασιάτες (Βουρλά) ο Ανδρέας “Αντρίκος” Μουράτης, διεθνής ποδοσφαιριστής, αρχηγός του Ολυμπιακού και της εθνικής Ελλάδας.  Εργαζόταν σκληρά από πολύ μικρή ηλικία και μέχρι που βγήκε σε σύνταξη (ήταν εργάτης στη ΔΕΗ). Του είχαν κολλήσει το παρατσούκλι “Μιζούρι” (από το αμερικάνικο θωρηκτό που ήταν αγκυροβολημένο στον Πειραιά).

Κόλπα με τις συντάξεις


Ούτε ...λαγό από το καπέλο να έβγαζε η κυβέρνηση, παριστάνοντας τον ταχυδακτυλουργό με τις περιβόητες «αυξήσεις» που θα δουν οι συνταξιούχοι από την αρχή του 2023. Πίνακες επί πινάκων και «παραδείγματα» με «διπλές και τριπλές» αυξήσεις (!) τη στιγμή μάλιστα που συζητιέται ένας προϋπολογισμός - ρουφήχτρα για το εισόδημα όχι μόνο των συνταξιούχων αλλά όλου του λαού.

Η εμπορευματοποίηση της αναπαραγωγικής διαδικασίας στο φόντο του πολέμου

 
ΠΑΡΕΝΘΕΤΗ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

 Οι εικόνες δεκάδων νεογέννητων μαζεμένων σε υπόγεια καταφύγια ήταν από τις πρώτες που κατέκλυσαν την επικαιρότητα με το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, πριν από περίπου 10 μήνες.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 29/11/1803

Η γαλλική αποικία της Αϊτής ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της.

29/11/1847

Συνέρχεται στο Λονδίνο το Δεύτερο Συνέδριο της Ένωσης Κομμουνιστών. Το Συνέδριο εγκρίνει το Καταστατικό και παίρνει απόφαση να επεξεργαστεί το Πρόγραμμα, το οποίο δούλεψαν ο Μαρξ και ο Ένγκελς και ονομάστηκε «Κομμουνιστικό Μανιφέστο». 

«Κομμουνιστικό Μανιφέστο»