Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023

Δηλώσεις προσκεκλημένων που παραβρέθηκαν στην έναρξη του Συνεδρίου


13ο Συνέδριο της ΚΝΕ
με σύνθημα: «Είμαστε η σπίθα που θα κάνει τα σκοτάδια φως! Με τη δύναμη των επαναστατικών ιδεών. Για τον σοσιαλισμό. Τολμάμε το μεγάλο βήμα στο μέλλον, με το ΚΚΕ. ΚΝΕ ΔΥΝΑΤΗ ΠΑΝΤΟΥ».

Αλληλεγγύης στο λαό της Συρίας


ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗ ΣΑΣ ΣΤΟΝ ΑΔΕΛΦΌ ΛΑΟ ΤΗΣ ΣΥΡΊΑΣ !

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΟΧΙ ΥΠΗΚΟΟΙ & ΑΠΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ-ΕΕ !

Μόνο ο λαός σώζει το λαό στο δρόμο της ανατροπής με δυνατό ΚΚΕ

Μόνο ο λαός σώζει το λαό στο δρόμο της ανατροπής με δυνατό ΚΚΕ τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας το Σάββατο στο 13ο Συνέδριο της ΚΝΕ που ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό με ενθουσιασμό και παλμό υπό το σύνθημα: «Είμαστε η σπίθα που θα κάνει τα σκοτάδια φως! Με τη δύναμη των επαναστατικών ιδεών. Για τον σοσιαλισμό. Τολμάμε το μεγάλο βήμα στο μέλλον, με το ΚΚΕ. ΚΝΕ ΔΥΝΑΤΗ ΠΑΝΤΟΥ».

Οπως την έζησε και την αποτύπωσε στην αριστουργηματική νουβέλα του, «Αστέρι», ο Εμμανουήλ Καζακέβιτς

 
80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΟ ΣΤΑΛΙΝΓΚΡΑΝΤ

24 Φλεβάρη 1913 - 22 Σεπτέμβρη 1962: 110 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Σοβιετικού συγγραφέα (πρώτο μέρος)

Το «παιδί» με τα μυωπικά στρογγυλά γυαλιά φοράει ένα κασκέτο με το ερυθρό αστέρι και τη στολή του Κόκκινου Στρατού. Η ασπρόμαυρη φωτογραφία αποτυπώνει μια στιγμή της ζωής του, γεμάτης από δράση και ανάπαυση, πριν και μετά τη μάχη. Εχει τραυματιστεί τρεις φορές, γνωρίζει σωματικά τι σημαίνει πόλεμος και πώς να τον αποκαθηλώνει υπέρ της ειρήνης, καθώς ορμά προς τον εχθρό ετοιμοθάνατος.

Ποιος εγγυάται ότι θα αντέξουν τα κτίρια στον επόμενο μεγάλο σεισμό;


Οι δύο καταστροφικοί σεισμοί που έγιναν τη Δευτέρα 6 Φλεβάρη με επίκεντρο στη νοτιοανατολική Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, είχαν ως αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και ακόμα περισσότερους αγνοούμενους και εγκλωβισμένους κάτω από τα συντρίμμια στις δύο χώρες. Ξυπνούν μνήμες από ισχυρούς καταστροφικούς σεισμούς στη χώρα μας και φέρνουν στο προσκήνιο για ακόμα μια φορά το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας.

Συγκλονιστική μαρτυρία για το μεγάλο έγκλημα στη μάχη της Φλώρινας


Στις 11-14 Φλεβάρη 1949 ο ΔΣΕ στην μεγάλη επιχείρηση στη Φλώρινα: "Η επιχείρησή μας στη Φλώρινα αποτελεί μια από τις σοβαρές επιχειρήσεις από τη σειρά που καθορίζονται με το σχέδιό μας για χειμερινό πόλεμο... Η επιχείρηση της Φλώρινας ήταν η μεγαλύτερη και πιο δυσκολότερη από όσες έχουμε κάνει ως τα τώρα... Η επιχείρηση είχε μεγάλη πολιτική και στρατιωτική σημασία" (Περιοδικό "Δημοκρατικός Στρατός" Νο 4/1949, σελ. 221).

Το αντιλαϊκό κράτος έχει συνέχεια και στην παιδεία


Καθημερινά, εκατομμύρια νέων, εκπαιδευτικών και γονιών έρχονται αντιμέτωποι με τεράστιες ελλείψεις και προβλήματα. Η απάντηση διαχρονικά η ίδια: «Το ταμείο είναι μείον». Φυσικά, λεφτά δεν υπάρχουν, μόνο σε ό,τι αφορά την ουσιαστική στήριξη σχολείων, πανεπιστημίων και χώρων κατάρτισης, ακόμα και για απολύτως αναγκαία. Κατά τ' άλλα, και για μια σειρά ζητήματα και στους χώρους της Παιδείας γίνεται «πάρτι εκατομμυρίων» στις πλάτες των πολλών.

Βυζιά και Σεισμοί


Βλέπω κι ακούω και σπαράζω πότε το ένα καταπλακωμένο μωρό του σεισμικού θεριού να σώζεται από τον ομφάλιο λώρο, πότε το άλλο απ' το βυζί της μάνας του, και την μικρή Aya από τον θηλασμό της γυναίκας του γιατρού. Κι όλα τούτα στο τόξο της συμφοράς, με τον πόλεμο και το κέρδος σε σχέση τόξου - χορδής, με βέλος τον θάνατο. Το χειρότερο, το μαζικότερο, το συνθλιπτικό από τα σωριασμένα τσιμεντένια σπίτια τραπουλόχαρτα, που ξεκλήρισε φαμίλιες φτωχών, προσφύγων κι απελπισμένων της γειτονιάς μας.

Ατελείωτο δράμα ζουν εκατομμύρια σεισμόπληκτοι


Αυξήθηκε εκ νέου ο απολογισμός των θυμάτων των ισχυρών σεισμών που συγκλόνισαν τη Δευτέρα τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία, φτάνοντας τις 23.766 στις δύο χώρες.

Στην Τουρκία, ο υπουργός Υγείας Φαχρεντίν Κοτσά ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής πως μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί τουλάχιστον 20.213 νεκροί και 80.052 τραυματίες.

Διαχωριστικές γραμμές... στο χιόνι

 
Γιατί τόσος ντόρος με τον Καρανικόλα του ΠΑΣΟΚ που έγινε Καρανικόλας της ΝΔ;

Ο πρώτος είναι ή ο τελευταίος που αφήνει το ένα (αστικό) κόμμα για να πάει στο άλλο; Μέχρι και το ΠΑΣΟΚ τον τρολάρει, καταγράφοντας την ...περιπετειώδη διαδρομή του από κόμμα σε κόμμα.

Οι γενικευμένες κρατικοποιήσεις εντός του καπιταλισμού: Κριτικές παρατηρήσεις


 Οι προτάσεις μεταβατικού («αντικαπιταλιστικού») προγράμματος, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της «Πρωτοβουλίας για την Ενωτική Κίνηση της Ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς», αποτελούν ένα συνονθύλευμα στόχων συγκυρίας και στόχων που θα προϋπέθεταν επαναστατική ρήξη. Για το λεγόμενο μεταβατικό πρόγραμμα υπάρχει εκτεταμένη αρθρογραφία στα κομματικά έντυπα.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 11/02/1650

Πεθαίνει ο Γάλλος φιλόσοφος και μαθηματικός Ρενέ Ντεκάρτ (Καρτέσιος), που μεταξύ άλλων έμεινε στην ιστορία και για τη ρήση του «σκέφτομαι, άρα υπάρχω».