Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 16 Αυγούστου 2022

Για τον όρο «μετανάστες»


Λαθεμένο μού φαινόταν πάντα τ’ όνομα που μας δίναν:

«Μετανάστες».

Χιροσίμα - Ναγκασάκι και αντιιμπεριαλιστικός αγώνας


Ηταν στις 6 και 9 Αυγούστου του 1945 όταν οι ΗΠΑ στην κυριολεξία ισοπέδωσαν τις ιαπωνικές πόλεις της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι αντίστοιχα, με τη ρίψη των δύο ατομικών βομβών. Πέρα από τις ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές, πάνω από 180.000 υπολογίζονται οι άμαχοι που έχασαν τη ζωή τους και στις δύο πόλεις, ενώ πάνω από 300.000 είναι τα καταγεγραμμένα θύματα της ραδιενέργειας στις δύο αυτές πόλεις, που πέθαναν από λευχαιμία, καρκίνο του πνεύμονα, του θυρεοειδούς και του στήθους, καθώς κι από άλλες μακροχρόνιες επιπτώσεις της ραδιενέργειας.

Εκατόν είκοσι χρόνια από τη γέννηση του πρωτοπόρου αντιστασιακού ΕΑΜίτη σκηνοθέτη και ηθοποιού


 ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΣΑΡΑΝΤΙΔΗΣ (1902 - 1948)

 «Οι συγγραφείς άμα έχουνε ζωντανούς ανθρώπους πάνω στη σκηνή θα παύσουν να κάνουν φιλολογία»

«Πάθος - Τέχνη - Πολιτισμός - Γινόμαστε Ενα». Μ' αυτό το σύνθημα κατεβαίνει, τον περασμένο Ιούνη, η «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών» στις εκλογές του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

Τσαρλς Μπουκόφσκι


Γεννήθηκε, στις 16 Αυγούστου 1920, ο τραγικός «περιθωριακός» Αμερικανός ποιητής και μυθιστοριογράφος Τσαρλς Μπουκόφσκι: γεννημένος στη Γερμανία (1920), από Πολωνός πατέρα (φαντάρο του αμερικανικού στρατού στη Γερμανία, στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο), και Γερμανίδα μητέρα (γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου).

Η «Ανεξαρτησία» της Κύπρου


 Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 15ης προς 16η Αυγούστου του 1960, στην αίθουσα του μεταβατικού Υπουργικού Συμβουλίου (αργότερα Μέγαρο της Βουλής των Αντιπροσώπων) στη Λευκωσία, έγινε η επίσημη ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αγώνας δρόμου για μια θέση στους παιδικούς σταθμούς


 
ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ Η ΙΔΙΑ ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ 

Το κράτος αντιμετωπίζει την αναγκαία Προσχολική Αγωγή ως «παιδοφύλαξη» για να αυξήσει τα ποσοστά συμμετοχής των γυναικών στην απασχόληση

Με την αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της σχολικής χρονιάς να έχει ξεκινήσει, χιλιάδες οικογένειες βρίσκονται και φέτος αντιμέτωπες με εμπόδια και δυσκολίες που στερούν από τα παιδιά τους το δικαίωμα στην Προσχολική Αγωγή.

Θα αποτρέψουμε παρέμβαση ξένων και θα συντρίψουμε τους αυτονομιστές της Ταϊβάν


Ο κινεζικός στρατός θα βάλει τέλος στα σχέδια εξωτερικών δυνάμεων να παρέμβουν στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις της Κίνας και επίσης θα αποτρέψει τις προσπάθειες των αυτονομιστών να αποσχιστούν από την Ταϊβάν, ανέφερε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας Γου Κιάν, σχολιάζοντας τη νέα επίσκεψη αντιπροσωπείας του αμερικανικού Κογκρέσου Στο νησί.

Οι αλυκές του μόχθου


Αυτό τον Αύγουστο φυσάει λυσσασμένα. Σε παίρνει και σε σηκώνει. Κι ο πολύπειρος λαός που λέει το γνωστό «από Μάρτη καλοκαίρι και από Αύγουστο χειμώνα», το ξέρει πως ο φετινός χειμώνας τείνει να πάρει και να σηκώσει κυριολεκτικά ζωές στον αέρα. Οι μεγαλοκαρχαρίες άλλωστε του καπιταλισμού δεν σκαμπάζουν και πολλά από εποχές. Μυρίζουν αίμα και ορμάνε.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 16/08/1849

Ένοπλη εξέγερση ξεσπά στην Κεφαλονιά κατά της βρετανικής κυριαρχίας. Η εξέγερση καταστέλλεται από το βρετανικό στρατό, ενώ οι ηγέτες της συλλαμβάνονται και εκτελούνται δι’ απαγχονισμού. 

Ένοπλη εξέγερση στην Κεφαλονιά