Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

«Η Μπαλάντα της Φυλακής»


Το αγαπημένο συγκρότημα «KollektivA» ανέβασε στο internet ολόκληρη την παράσταση «Η Μπαλάντα της Φυλακής».

Θέμα του έργου είναι το δίπολο «εγκλεισμός - απελευθέρωση» και είναι εμπνευσμένο από το ποίημα του Oscar Wilde, «Η μπαλάντα της Φυλακής του Ρέντινγκ» (The Ballad Of Reading Gaol - 1897), το οποίο ο μεγάλος Ιρλανδός δημιουργός έγραψε λίγο μετά την αποφυλάκισή του.

Καθημερινές μορφές ατομικού και συλλογικού εγκλεισμού. Ο σύγχρονος κόσμος ως φυλακή. Η πρωταρχική ανάγκη για ελευθερία.

Κορονοϊός τραγούδι | Σε γνώρισα στο ΙΚΑ


"Κορονοϊός τραγούδι

Σε γνώρισα στο ΙΚΑ"

Coronavirus Parody

  Όταν κλείνεσαι στο σπίτι λόγω πανδημίας γίνεσαι πιο δημιουργικός.
 
Το αποτέλεσμα φαίνεται σε αυτό το τραγούδι που είναι μια διασκευή του Ευλαμπία από Γιοκαρίνη.

Στίχοι

Πέρα από την ατομική ευθύνη υπάρχει και η κρατική, η οποία ήταν ανύπαρκτη επί πολλά έτη

Το κύριο, με αφορμή και τον κορονοϊό, είναι ότι πέρα από την ατομική ευθύνη, υπάρχει και η κρατική ευθύνη, η οποία ήταν ανύπαρκτη επί πολλά έτη, και τώρα φαίνονται όλες οι τραγικές ελλείψεις του συστήματος από την υποστελέχωση, από τα λίγα κρεβάτια ΜΕΘ, από τον μειωμένο εξοπλισμό, από τα Μέσα Προστασίας κλπ., σημείωσε ο Ηλίας Σιώρας, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, μιλώντας σε εκπομπή του web radio του ΠΑΜΕ.

Απαράδεκτες οι απολύσεις εργολαβικών εργαζομένων στο Ευρωκοινοβούλιο


 Επιστολή των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ,  προς τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου


Προς: κ. Νταβίντ Μαρία Σασόλι, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ερώτηση σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 2 του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις απαράδεκτες απολύσεις στο

Ημερολόγια καραντίνας Ηνωμένο Βασίλειο Ημέρα 4


Ημερολόγια καραντίνας Ηνωμένο Βασίλειο,
Παρασκευή 27 Μαρτίου Ημέρα 4

Έχει φανταστικό καιρό αυτές τις μέρες στην Αγγλία. Χαμηλές θερμοκρασίες αλλά καταγάλανος ουρανός και ήλιο όλη μέρα. Οι Άγγλοι αφρίζουν γιατί τέτοιο ήλιο δεν έχουν ούτε το καλοκαίρι και τώρα είναι κλεισμένοι μέσα.

Στη δουλειά μου έχουν κολλήσει παντού αφίσες, μεγάλες κόκκινες. Συνήθως οι μεγάλες κόκκινες αφίσες μου αρέσουν. Όχι αυτές. Αυτές μας θυμίζουν αυστηρά: Τηρείτε τον κανόνα των 2 μέτρων! 

Ψήφισμα Συνδικάτων


ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

Δυναμώνουμε Τη Φωνή Μας Για Μέτρα Προστασίας Της Υγείας

Όλων Των Εργαζομένων, Όλου Του Ελληνικού Λαού

Η πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα, αποδεικνύεται σήμερα με δραματικό τρόπο ότι είναι επικίνδυνη για το ύψιστο αγαθό της ζωής και της υγείας του λαού.

Σχόλιο για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ


Η περιβόητη αλληλεγγύη των κρατών – μελών της ΕΕ αποτελεί πλέον το πιο σύντομο ανέκδοτο.

Όποια έκβαση και αν υπάρξει στις διαπραγματεύσεις των αστικών κυβερνήσεων, το σίγουρο είναι ότι οι λαοί θα κληθούν να πληρώσουν ξανά τη νέα κρίση.

Απεργία εργαζομένων Ιταλίας: Όχι άλλοι νεκροί για τα κέρδη των βιομηχάνων


Βίντεο για την απεργία των εργαζομένων στην Ιταλία: Όχι άλλοι νεκροί για τα κέρδη των βιομηχάνων

Διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου Του ΠΑΜΕ


Οι νέες συνθήκες επιβάλουν να ακολουθούμε κατά γράμμα τα μέτρα προστασίας που αναφέρουν οι επιστήμονες, όχι όμως να μείνουμε άφωνοι και να μας στερήσει η μάσκα τη φωνή της διεκδίκησης και κυρίως αυτές τις μέρες τη φωνή της προάσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων απέναντι σε κυβερνητικά μέτρα που φουντώνουν την εργοδοτική αυθαιρεσία εν μέσω πανδημίας.

Όλες αυτές τις μέρες έχουμε χορτάσει από ατομική ευθύνη!

"Παιδομάζωμα" 5ο



Η αλήθεια για τα εκπατρισμένα Ελληνόπουλα 
στη Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίας



Το πρόβλημα των παιδιών, τα οποία στη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου κατέφυγαν στις Λαϊκές Δημοκρατίες, πάντα ήταν στην ατζέντα των ελληνικών κυβερνήσεων και με κάθε ευκαιρία το χρησιμοποίησαν και το χρησιμοποιούν στην αντικομμουνιστική τους προπαγάνδα. 



Πρώτο, τα τελευταία χρόνια, όμως, είμαστε και πάλι μάρτυρες μιας άφθονης βιβλιογραφίας, εκπομπών στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα, όπως επίσης αρθρογραφίας και δηλώσεων στον έντυπο

Συνέντευξη του Δ. Κουτσούμπα


Συνέντευξη παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM» και τον Νίκο Χατζηνικολάου, το μεσημέρι της Παρασκευής 27 Μάρτη.

Αναφέρθηκε στην πανδημία του κορονοϊού και τον καταλυτικό της ρόλο στην ύφεση που θα παρουσιάσουν η ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία.

Ακόμα επισήμανε τις σοβαρές επιπτώσεις στα δικαιώματα των εργαζομένων, τονίζοντας ότι ο λαός δεν πρέπει να πληρώσει και αυτή την κρίση.

Ατομική ευθύνη - κρατική καπιταλιστική αναλγησία


Οσο εξαπλώνεται η επιδημία, οι αστικές κυβερνήσεις σε όλες τις χώρες κλίνουν σε όλες τις πτώσεις την «ατομική ευθύνη». 
Προωθούν μάλιστα μια σειρά μέτρα για την - όπως λένε - μείωση του κοινωνικού συνωστισμού και θέτουν επί ποδός στρατό και αστυνομία για να τα επιβάλουν. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η σημαντική ατομική ευθύνη που όλοι καλούμαστε να αναλάβουμε για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, ούτε καλλιεργείται ούτε συμπληρώνεται από την κύρια κρατική ευθύνη, που τώρα γίνεται πιο καθοριστική από ποτέ για τη στήριξη των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

Για την κατάσταση στο αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» στη Θεσσαλονίκη


Στους εκατοντάδες απολυμένους εργαζόμενους του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος έρχονται να προστεθούν και οι δεκάδες απολυμένοι του αεροδρομίου «Μακεδονία». 

Η «Skyserv», εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης, ανακοίνωσε σήμερα στους 16 εργαζομένους της ότι χάνουν τη δουλειά τους.

Διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου


Την Παρασκευή 27 Μάρτη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ με θέμα  

«Tα κυβερνητικά μέτρα εν μέσω πανδημίας που τσακίζουν μισθούς και εργασιακά δικαιώματα. Οι πρώτες καταγγελίες που υπάρχουν από κλάδους και χώρους δουλειάς».

Παλιά και νέα προβλήματα εκθέτουν σε κινδύνους υγειονομικούς και ασθενείς


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Κείμενο καταγγελίας της πολιτικής που οδήγησε το δημόσιο σύστημα Υγείας στη σημερινή κατάσταση και αιτημάτων για την ουσιαστική προστασία των υγειονομικών και του λαού

Σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις στις νοσοκομειακές μονάδες της Θεσσαλονίκης, που επιτείνονται απέναντι στην επιδημία του κορονοϊού, καταγγέλλουν

Συμβολική διαμαρτυρία έξω από τα Επείγοντα πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»


Συμβολική διαμαρτυρία - βήμα διεκδίκησης


Συγκεντρώθηκαν έξω από τα Επείγοντα και απαίτησαν προσλήψεις και μέσα προστασίας, ζητώντας τη συμπαράσταση του λαού

Συμβολική διαμαρτυρία έξω από τα Επείγοντα πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», για να καταγγείλουν τις σημαντικές ελλείψεις στο συγκεκριμένο νοσοκομείο και συνολικά στο

Πεθαίνει ο Γιούρι Γκαγκάριν.


Πεθαίνει, 27/3/1968, ο σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν.

Ο σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν, ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα, επισκέπτεται την Αθήνα, 12/2/1962.

O Γ. Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πραγματοποίησε πτήση στο Διάστημα, τον Απρίλη του 1961.

Ο Γκαγκάριν ήταν αεροπόρος κοσμοναύτης της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ), σμήναρχος ήρωας της Σοβιετικής

Δημοσθένης Βουτυράς


Πεθαίνει, 27/3/1958, ο πεζογράφος Δημοσθένης Βουτυράς

Ο Βουτυράς ήταν ένας από τους πρώτους Έλληνες λογοτέχνες των αρχών του 20ου αιώνα που καταπιάστηκε με το κοινωνικό διήγημα. Στα διηγήματά του αναδεικνύονται η εκμετάλλευση των εργαζομένων, οι νέες κοινωνικές συνθήκες που δημιουργούνταν στην Ελλάδα στις αρχές του 20ου αιώνα, η απανθρωπιά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, κλπ.

Κτυπώντας το άδικο και παράλογο, ξεσκεπάζοντας τις πληγές της κοινωνίας που στηρίζονταν στην εκμετάλλευση ο Βουτυράς, πότε έμμεσα και πότε άμεσα, πρόβαλε την ανάγκη της αλλαγής και μάλιστα της επαναστατικής κοινωνικής αλλαγής.

Επιχείρηση «Ιέραξ»


Μετά την τελευταία αποτυχία στη Μουργκάνα ο κυβερνητικός στρατός επιχειρεί και πάλι κατά του ΔΣΕ, 27/3/1948, (επιχείρηση «Ιέραξ»).

Στη μάχη ρίχνεται σύσσωμη η VIII Μεραρχία (που πρόσφατα είχε επιθεωρηθεί από τον ίδιο τον Αμερικανό στρατηγό Βαν Φλητ), ενισχυμένη με επιπλέον μονάδες ΛΟΚ, πυροβολικού, καθώς και μια ίλη τεθωρακισμένων. Παρόλα αυτά, οι όποιες αρχικές μικρές πρόοδοι των αστικών

3ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ


Μέσα σε συνθήκες άγριας καταστολής του εργατικού κινήματος (δικτατορία Θεόδωρου Πάγκαλου) συνέρχεται, 27/3/1926, το 3ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Παρά την τρομοκρατία και την εξαγορά συνειδήσεων και παρά την απουσία των πιο δραστήριων και συνεπών εκπροσώπων της εργατικής τάξης (στην πλειοψηφία τους

Μένουμε δυνατοί. Δεν μένουμε σιωπηλοί!





Και τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή 

Τη δυναμώνουμε για την προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων

Μάχιμοι στην υπεράσπιση των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων!

Κανένας μόνος! Νικάμε τον φόβο!

Μένουμε δυνατοί. Δεν μένουμε σιωπηλοί!

Μαζί θα τα καταφέρουμε