Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 27 Απριλίου 2021

27 Απρίλη 1941: Η αρχή της μεγάλης νύχτας της Κατοχής


27 Απρίλη σήμερα. Και σαν σήμερα, το 1941, τα γερμανικά μηχανοκίνητα τμήματα μπαίνουν στην Αθήνα

Τους εισβολείς στην Αθήνα υποδέχτηκε Επιτροπή από τον ανώτερο διοικητή Αττικής, το νομάρχη Αττικοβοιωτίας και τους δημάρχους Αθήνας και Πειραιά, ενώ ο αθηναϊκός λαός, διαμαρτυρόμενος σιωπηρά, έκλεινε τα παράθυρα όταν περνούσαν τα ναζιστικά στρατεύματα. Λίγο πριν την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα, η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ οργάνωσε στην Ομόνοια συγκέντρωση με συνθήματα για αντίσταση στους επιδρομείς ζητώντας να δοθούν όπλα στο λαό για να τους πολεμήσει.

«Μπλόκο» στην εισαγωγή του «Sputnik V»


Την έντονη αντίδραση της Ρωσίας προκάλεσε η χτεσινή απόφαση της υγειονομικής ρυθμιστικής αρχής της Βραζιλίας (Anvisa) να απορρίψει το αίτημα πολλών πολιτειών της χώρας να εισάγουν το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik V» κατά της covid-19.

Εθελοντική συμφωνία των εργαζομένων


«Μας λένε πως οι αλλαγές στο χρόνο εργασίας θα πραγματοποιούνται με τη συναίνεση του εργαζόμενου. Ότι θα μπορεί να αρνηθεί οποιαδήποτε μεταβολή στην εργασιακή του σχέση χωρίς συνέπειες»,
 σημειώνει το ΠΑΜΕ.

Άμεση επέμβαση της αστυνομίας ενάντια στη διασπορά του επικίνδυνου ιού της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Άνδρες της αστυνομίας επιχείρησαν να παρεμποδίσουν συνεργείο του ΠΑΜΕ που έγραφε συνθήματα για την απεργία της Πρωτομαγιάς στις 6 του Μάη.

Ωστόσο, τα συνθήματα με το απεργιακό κάλεσμα για τις 6 Μάη γράφτηκαν κανονικά, χάρις στην αποφασιστικότητα των συνδικαλιστών. 

Μια Κύπρος ενιαία -ένα και όχι δύο κράτη- ανεξάρτητη, η θέση του ΚΚΕ


Η άτυπη πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό θα διεξαχθεί μέσα σε συνθήκες έντονων παρεμβάσεων του ευρωατλαντικού παράγοντα και προώθησης συμβιβασμού ανάμεσα από τη μία στη συνομοσπονδιακή "λύση" των δύο συνιστώντων κρατών και από την άλλη στην κάθετη διχοτόμηση που προτείνει η τουρκική πλευρά.

30/4/1999: ΝΑΤΟική φάλαγγα πήγε για ... βρούβες!


Αλλον ένα δημόσιο οργανισμό της χώρας (μετά το λιμάνι και το αεροδρόμιο) κατέλαβαν χτες το πρωί οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής, αυτόν της Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης, όταν μία φάλαγγα που πήγαινε στα Σκόπια έχασε το δρόμο και βρέθηκε αντιμέτωπη με ντομάτες, μαρούλια και λάχανα.

Πάνω στο άγχος των επιτελών να διώξουν άρον άρον τα ΝΑΤΟικά οχήματα και το πολεμικό υλικό που έχουν συγκεντρώσει στο Λιμάνι, ενόψει και του 24ωρου αποκλεισμού που έχει προγραμματίσει για σήμερα ο αγωνιζόμενος λαός της περιοχής, έχουν αποφασίσει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα να έχουν αναχωρήσει όσο το δυνατόν περισσότερες φάλαγγες.

«Παροχές» και ανάγκες


«Στήριξη των νέων»: Μια τέτοια, κάλπικη διάσταση επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση στο σχεδιασμό «συμμετοχής» της νέας γενιάς στην «επανεκκίνηση» της καπιταλιστικής οικονομίας. Και μπορεί να είναι η νεολαία εκείνη που κατά κύριο λόγο θα φορτωθεί την κλιμάκωση της βαρβαρότητας για να γίνει «πιο ανταγωνιστική», για να θωρακιστεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, όμως η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή και το «χρύσωμα» του χαπιού...

Κτήμα του κάθε σωματείου η προετοιμασία της απεργίας στις 6 Μάη


Με το σύνθημα της φετινής Πρωτομαγιάς «Τα κέρδη τους - οι νεκροί μας. Βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής»..., Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα ανεβάζουν τους ρυθμούς με καθημερινή δράση, για να φτάσει παντού το κάλεσμα στην απεργία στις 6 Μάη και στις δεκάδες απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

«Όχι άλλα lockdown. Ας στοιβαχτούν τα πτώματα κατά χιλιάδες!»


«Όχι άλλα lockdown. Ας στοιβαχτούν τα πτώματα κατά χιλιάδες!»
. Αυτή την δήλωση φέρεται να έκανε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, μιλώντας στο υπουργικό του συμβούλιο.

Την φράση, δημοσίευσε η εφημερίδα «DailyMail» η οποία αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός φέρεται να την είπε τον περασμένο Οκτώβρη, όταν ο υπουργός Επικρατείας Μάικλ Γκόουβ τον προειδοποίησε ότι χωρίς ένα lockdown τα νοσοκομεία δεν θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν και ότι πολίτες θα πέθαιναν σε διαδρόμους και σε πάρκινγκ νοσοκομείων, καθώς και ότι θα χρειαζόταν η παρέμβαση του στρατού.

KKE: Οι ευρωβουλευτές να πράξουν το αυτονόητο για την άρση ασυλίας του καταδικασμένου ναζί εγκληματία Λαγού

 


Στις 14 Οκτωβρίου 2020 η ηγετική ομάδα της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας σε πολυετείς ποινές κάθειρξης, για το κακούργημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Μεταξύ των καταδικασθέντων, με ποινή κάθειρξης 13 ετών, βρίσκεται και ο ευρωβουλευτής Ι. Λαγός.

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 


27/04/1791

Γεννιέται ο Αμερικανός εφευρέτης Σάμιουελ Μορς, δημιουργός του τηλέγραφου και των σημάτων Μορς.

27/04/1864

Πεθαίνει ο οπλαρχηγός της Επανάστασης του 1821 και Φιλικός, Γιάννης Μακρυγιάννης. Ο Μακρυγιάννης μετείχε επίσης στο κίνημα της 3ης του Σεπτέμβρη του 1843 που απαιτούσε την κατάργηση της απόλυτης μοναρχίας με την υιοθέτηση Συντάγματος.