Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Ερώτηση για την εργοδοτική δολοφονική επίθεση

Οργή προκαλεί το περιστατικό στο Μαραθώνα, όπου εργοδότης πυροβόλησε με καραμπίνα τρεις Ινδούς μετανάστες εργάτες γης που ζήτησαν τα δεδουλευμένα τους, δηλαδή το αυτονόητο! Οι αρχές της Ελλάδας επέδειξαν μεγάλη ετοιμότητα και ανταπόκριση όχι για τη σύλληψη και τιμωρία του εγκληματία εργοδότη, αλλά ενάντια στο θύμα, που νοσηλεύεται φρουρούμενος για να συλληφθεί μετά την ανάρρωσή του επειδή δεν έχει άδεια παραμονής στη χώρα.

Το αόρατο χέρι της αγοράς κουλάθηκε

Κρατικοποιούνται οι σιδηρόδρομοι 
στη Βόρεια Αγγλία 

Δεν είναι η πρώτη φορά που κρατικοποιούνται τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου στη Βρετανία, αποδεικνύοντας πόσο έωλοι είναι οι ισχυρισμοί για την “αποτελεσματικότητα” του ιδιωτικού τομέα έναντι του “δυσκίνητου” κράτους.

Διευκρινίσεις και ενημέρωση για τον νέο κορονοϊό


Η επιδημία του νέου κοροναϊού «2019-nCoV» συμβαίνει τη χειμερινή περίοδο για το βόρειο ημισφαίριο, μια εποχή που κυκλοφορούν πολλοί αναπνευστικοί ιοί και κυρίως ο ιός της γρίπης, επομένως αναμένεται ότι ένα μέρος των ύποπτων κρουσμάτων στην πραγματικότητα θα έχει προσβληθεί από τον ιό της γρίπης ή άλλο αναπνευστικό ιό. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, που προσφέρει εξετάσεις για τον νέο κοροναϊό, τον

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αυξάνει τη διεθνή απειλή σε «πολύ υψηλό» επίπεδο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι αύξησε σε «πολύ υψηλό» το επίπεδο της απειλής που συνιστά ο νέος κορονοϊός, ο οποίος έχει προσβάλει σχεδόν 79.000 ανθρώπους στην Κίνα και περισσότερους από 5.000 στον υπόλοιπο κόσμο.

Σε έκθεσή του ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι μεγάλο μέρος της παγκόσμιας κοινότητας δεν είναι

Oι ΗΠΑ συγχαίρουν τους αμερικανοτσολιάδες τους για τις βάσεις


Οι ΗΠΑ με τον πιο επίσημο τρόπο έδωσαν συγχαρητήρια στην κυβέρνηση της ΝΔ για την κύρωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις από τη Βουλή. Τα συγχαρητήρια προφανώς πηγαίνουν και στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που εργάστηκε για τη συμφωνία, παρόλο που στην ψηφοφορία οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – για αντιπολιτευτικούς λόγους – εμφανίστηκαν ανήσυχοι και «αριστερούληδες». 

Φυλλάδιο που συγκρίνει την ομοφυλοφιλία με το φόνο στον υποχρεωτικό εκκλησιασμό μαθητών γυμνασίου στο Χολαργό

Σκηνές σκοταδισμού διαδραματίστηκαν σήμερα στο Χολαργό, όπου σε γυμνάσιο της περιοχής, που συμμετείχε στον υποχρεωτικό εκκλησιασμό του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών, άγνωστα εξωσχολικά άτομα, μοίρασαν φυλλάδιο, με λεγόμενα που αποδίδονται στον Άγιο Ιωάννη το Χρυσόστομο, έντονα ομοφοβικού χαρακτήρα.

«Αετόπουλα»

Μιλώντας για την ΕΠΟΝ δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στα «Αετόπουλα», τα παιδιά που πήραν μέρος στον αγώνα της ΕΠΟΝ με ηρωισμό και αυταπάρνηση. Η κομμουνίστρια λογοτέχνης Μέλπω Αξιώτη αναφέρεται σε αυτά στο έργο της «Αθήνα 1941 - 1945», σημειώνοντας:

«Η φροντίδα για τα μικρότερα αδέρφια τους μπαίνει στο κέντρο του αγώνα της ΕΠΟΝ. Τα προστατεύει με συσσίτια και παιδικούς σταθμούς, τα συμμαζεύει απ' τους δρόμους και τα διαπαιδαγωγεί με ανάλογους οργανισμούς.

«Κανονικότητα» ή Βαρβαρότητα;


Έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς την εξέλιξη της «λίστας των δισεκατομμυριούχων» του πλανήτη από την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και μετά.

    Θα διαπιστώσει ότι:
  • Το 2008, προ κρίσης δηλαδή, οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη, κατά τη «λίστα Forbes», αριθμούσαν τους 793 και η συνολική περιουσία τους ανερχόταν στα 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Μπαράζ βρώμικων δημοσιευμάτων σε αντιΠΑΜΕ αποστολή


Την ώρα που δεκάδες συνδικάτα:
  • οργανώνουν την πάλη ενάντια στο νέο αντιασφαλιστικό νόμο – λαιμητόμο της κυβέρνησης της Ν.Δ.
  • προετοιμάζουν απεργία
  • παλεύουν για να στηρίξουν τον αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ, των μεταλλείων της ΔΕΗ, όλων των χώρων που αντιμετωπίζουν προβλήματα

«Τι σου έφταιξαν οι απεργοί και τους χτύπησες;»

Αυτές τις μέρες που σημαδεύονται από τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων της ΛΑΡΚΟ, στους παλαιότερους ξυπνούν μνήμες από τον απεργιακό αγώνα του 1977.

 Η μεγάλη απεργία που κράτησε 110 μέρες φωτίζει το δύσκολο και σκληρό αγώνα που δίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ.

Το Brexit είναι τρανταχτή απόδειξη για τους λαούς ότι η ΕΕ του κεφαλαίου δεν είναι ακλόνητη


Η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ αποτελεί μία ακόμη τρανταχτή απόδειξη για τους λαούς ότι η ΕΕ του κεφαλαίου δεν είναι αιώνια, ακλόνητη.

Η ύπαρξή της καθορίζεται από τη διασφάλιση των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων απέναντι στους ανταγωνιστές τους και τη θωράκιση της εξουσίας τους.

Πανίσχυρο μήνυμα καταδίκης της συμφωνίας για τις βάσεις

Πανίσχυρο μήνυμα καταδίκης της κατάπτυστης ελληνοαμερικάνικης συμφωνίας για τις βάσεις έστειλαν χιλιάδες εργαζόμενοι, νέοι, άνθρωποι κάθε ηλικίας που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις που οργάνωσαν φορείς του φιλειρηνικού κινήματος και ταξικά σωματεία στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Στη Θεσσαλονίκη, στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Στρατιωτική Συμφωνία για τις Βάσεις ανταποκρίθηκαν δεκάδες εργατικά σωματεία, σύλλογοι εκπαιδευτικών, φοιτητών, γυναικών, άλλοι φορείς του λαϊκού εργατικού - κινήματος. Έδωσαν μαζικά το «παρών»

Η ΕΣΣΔ εκτοξεύει τον «Λούνα - 9»


Η ΕΣΣΔ εκτοξεύει τον «Λούνα - 9», 31/1/1966,το πρώτο σκάφος στην Ιστορία που προσεδαφίστηκε στη Σελήνη και το πρώτο που μετέδωσε φωτογραφικά δεδομένα πίσω στη Γη.

Το χρονικό της εξερεύνησης του Διαστήματος

4/10/1957 Εκτόξευση του πρώτου τεχνητού δορυφόρου της Γης («Σπούτνικ 1») (ΕΣΣΔ).

Ο Στρατάρχης φον Πάουλους παραδίδεται


Ο Στρατάρχης φον Πάουλους παραδίδεται, 31/1/1943.
Εκδίδεται το Ανακοινωθέν της Ανώτατης Διοίκησης των Σοβιετικών Ενόπλων Δυνάμεων για τη συντριβή των Γερμανών στο Βόλγα και αναγγέλλεται, ουσιαστικά, η νίκη στη μάχη του Στάλινγκραντ.

Το Στάλινγκραντ, δεν ήταν απλά μια ακόμη μάχη στο θέατρο του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Δεν ήταν καν μια από τις κρίσιμες μάχες.

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Άρον άρον έληξαν τη συζήτηση στην Ολομέλεια - Οργή από το ΚΚΕ

Με τη συναίνεση της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας έληξε άρον άρον τη συζήτηση στην Ολομέλεια αφήνοντας αμανάτι κοντά 20 βουλευτές οι οποίοι είχαν εγγραφεί για να μιλήσουν.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, παίρνοντας το λόγο, ζήτησε εξηγήσεις για αυτού του είδους τη διαδικασία, λέγοντας «γιατί δεν αφήνετε τους βουλευτές να μιλήσουν;» και υπενθυμίζοντας στον Κ. Τασούλα, αλλά και στα άλλα κόμματα τα όσα είχαν συμφωνηθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων.

Δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ ελληνοαμερικανική «αμυντική» συμφωνία

Δεν υπήρξε ποτέ ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, αλλά συμφωνίες χρησιμοποίησης του ελληνικού εδάφους για να εξαπολυθούν ιμπεριαλιστικές επιθέσεις, τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Επικρατείας του Κόμματος, μιλώντας στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Τόνισε ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά ανταποκρίθηκαν, όπως και η τωρινή ανταποκρίνεται στα αιτήματα των ΗΠΑ, ενώ σημείωσε ότι η συμφωνία που φέρνει τώρα στη Βουλή η ΝΔ διευρύνει τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν όλες τις βάσεις της Ελλάδας.

Στις 7 μ.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου


Άμεση μαζική απάντηση για το Ασφαλιστικό και την ψήφιση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις.

Για το σχέδιο δημιουργίας πλωτών φραγμάτων στο Αιγαίο

Καταδικάζουμε τα απαράδεκτα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ για πλωτούς φράκτες σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, τα οποία είναι δεδομένο πως θα πολλαπλασιάσουν τις πολύνεκρες τραγωδίες και τα ναυάγια στο Αιγαίο, τους εκατοντάδες νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες, θύματα των πολέμων, της φτώχειας.

Τα απάνθρωπα σχέδιά τους πρέπει να απορριφθούν!

Άμεση μαζική απάντηση

Καλούμε τους εργαζόμενους, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, να αγωνιστούμε για να εμποδίσουμε το παραπέρα χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση.

Να αγωνιστούμε για Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, για την οικοδόμηση ενιαίου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας, τις παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας.

Το σχέδιο της «Μεγάλης Μέσης Ανατολής»

Το λεγόμενο σχέδιο των ΗΠΑ «για την ειρήνη και την ευημερία του Παλαιστινιακού και του Ισραηλινού λαού», όπως ξεδιάντροπα λέγεται, που παρουσιάστηκε την Τρίτη το βράδυ, ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που αναμενόταν, δηλαδή τη θωράκιση της ισραηλινής κατοχής, την επί χρόνια κλοπή της παλαιστινιακής γης από το κράτος του Ισραήλ, έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους του ευρωατλαντικού άξονα στην περιοχή. Η αναγνώριση των εποικισμών, που κάνουν την παλαιστινιακή γη να μοιάζει με ...«ελβετικό τυρί», με διάσπαρτες νησίδες και την πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας, καθιστά αδύνατη τη δημιουργία ενός βιώσιμου και κυρίαρχου κράτους, στα όρια πριν από το 1967, όπως προβλεπόταν άλλωστε και από τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.
* * *

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ -και οι Συριζαίοι- για τη Συμφωνία για τις Βάσεις;

Τι να λέει; Καταρχήν είναι που εκείνοι την έφτιαξαν αυτή τη συμφωνία. Άρα καμαρώνουν και… νοιώθουν ότι δικαιώνονται.
Την έφτιαξαν τότε που περιόδευε ο Πάιατ και έβαζε το Στεφανοβίκειο, τη Λάρισα, τον Αστακό, τη Σούδα, την Κάρπαθο, την Αλεξανδρούπολη, το Καστέλι, την Κάλυμνο, τη Σύρο, το Άκτιο, τον Άραξο, την Ανδραβίδα στο «κτηματολόγιο» της πρεσβείας των ΗΠΑ. Ποιος ετοίμασε το… «Ε9» που χρησιμοποιεί σήμερα η κυβέρνηση των ΗΠΑ κι η  κυβέρνηση Μητσοτάκη;

ΕΠΟΝ Σπουδαστών


Από το 1941 άρχισαν να δημιουργούνται οι πρώτες αντιστασιακές ομάδες φοιτητών στα πανεπιστήμια με την καθοριστική συμβολή της ΟΚΝΕ, ενώ στα τέλη του 1941 και στις αρχές του 1942 δημιουργούνται οι φοιτητικές Λέσχες του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Αθήνας, οι οποίες μετά την ίδρυση της ΕΠΟΝ μαζικοποιούνται με εκατοντάδες φοιτητές και εμπλουτίζουν τη δράση τους.

Αντίστοιχο είναι το κλίμα και στο Πανεπιστήμιο της

Ανοίγει ταξικός πόλεμος

Το Ασφαλιστικό κατεδαφίζεται σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων και οικοδομείται ένα «νέο Ασφαλιστικό» κομμένο και ραμμένο στις ορέξεις, στις επιδιώξεις και την ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, στο πλαίσιο εκπομπής του ΠΑΜΕ που έγινε στις 29 Γενάρη.

Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί τον αντεργατικό νόμο Κατρούγκαλου που σημαίνει ότι τα προηγούμενα αντιασφαλιστικά αντεργατικά μέτρα θα ισχύουν.

«Μνημείο» των ιμπεριαλιστικών θηριωδιών

Με το σύνθημα «ποτέ ξανά» τίμησαν οι αστικές κυβερνήσεις πολλών κρατών τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς.

Ηταν 27 Γενάρη του 1945, όταν ο Κόκκινος Στρατός κατέλαβε το κολαστήριο εκατομμυρίων ανθρώπων και απελευθέρωσε τους εναπομείναντες κρατουμένους.

Φέρτε πρόταση νομοθετικής ρύθμισης που θα εμποδίζει να κλείνουν οι δρόμοι για έναν

Η ΟΝΝΕΔ, μετά τους όρκους πίστης της στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων, αλλά και την αποφασιστική της συμβολή -με απειλές, τραμπουκισμούς και νοθείες- στον εκφυλισμό και τη διάλυση συλλογικών διαδικασιών φοιτητών και εργαζομένων, τώρα τα βάζει και με τους …δρόμους!

Σύγχρονη σκλαβιά

Η δολοφονική επίθεση εργοδότη με καραμπίνα κατά μεταναστών εργατών γης στον Μαραθώνα επειδή ζήτησαν το αυτονόητο, δηλαδή να μη δουλεύουν τζάμπα, σαν σκλάβοι, δεν είναι ένα ακόμα «μεμονωμένο περιστατικό».

Είναι μία ακόμα ψηφίδα στο μωσαϊκό της άγριας εκμετάλλευσης που υφίστανται χιλιάδες μετανάστες εργάτες, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα αστικά κέντρα.

Δεν είναι εξαίρεση αλλά συστατικό στοιχείο της «κανονικότητας» της εργασιακής ζούγκλας, για την οποία κομπάζουν προκλητικά η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου και αφορά όλους τους εργαζόμενους, Ελληνες και μετανάστες.

Η δημιουργία της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ)


Η δημιουργία, 30/1/1922, της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ)

«Η δημιουργία της Σοβιετικής Ενωσης υπήρξε η προοδευτική, φιλολαϊκή ένωση, σε αντίθεση με τις "Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης μέσα σε καπιταλιστικό καθεστώς", που "είτε είναι απραγματοποίητες είτε είναι αντιδραστικές", όπως πρόβλεψε ο Λένιν.

Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το Κομμουνιστικό Μανιφέστο

 Η Βικτόρια Γούντχαλ δημοσιεύει για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, 30/1/1871, το Κομμουνιστικό Μανιφέστο των Μαρξ και Ένγκελς

Το «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος», αυτό το κλασικό έργο των Μαρξ - Ενγκελς που γαλουχεί γενιές και γενιές κομμουνιστών, ιδιαίτερα νέων κομμουνιστών, είναι το πρώτο στην Ιστορία του επαναστατικού εργατικού κινήματος Πρόγραμμα Κομμουνιστικού Κόμματος.

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Δε χαλάνε οι μπίζνες των ΠΑΕ για τα κόμματα ρε μαλάκα…

Κι ενώ η χώρα ετοιμάζεται ψυχολογικά για διάσπαση, όπως το χωριό της Γκόλφως από το Αλαλούμ του Χάρρυ Κλυνν, η πάλη των τάξεων παραμένει σταθερά αδικαίωτη -πολύ περισσότερο σήμερα από όταν έφτιαχνε την οργάνωση στο Λέτσοβο ο Τραμπάκουλας-, και το ελληνικό ποδόσφαιρο κατακτά διαρκώς νέες απάτητες κορυφές, που δε θα μπορούσε να προβλέψει ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης, ως πρόεδρος της ΕΠΑΕ στην εποχή του.

Προσφυγικό: Τα γεγονότα «βοούν»


Μόρια: Εγκατάσταση για 2.800 ανθρώπους. Βρίσκονται εκεί πάνω από 21.000.

Βαθύ Σάμου: Εγκατάσταση για 650 ανθρώπους. Βρίσκονται εκεί 7.500.

Λέρος: Εγκατάσταση για 900 ανθρώπους. Βρίσκονται εκεί πάνω από 3.000.

Κι όμως υπάρχει κράτος


Τον μετανάστη που πυροβολήθηκε κυνηγάει για απέλαση 
η αστυνομία μες στο νοσοκομείο

Αστυνομικοί φρουρούν τον έναν από τους τρεις τραυματίες μετανάστες εργάτες γης, ο οποίος νοσηλεύεται στον Ερυθρό Σταυρό, μετά από την επίθεση που δέχθηκε με καραμπίνα από τον εργοδότη του το βράδυ της περασμένης Δευτέρας.

Το σχέδιο των ΗΠΑ για το Παλαιστινιακό διαιωνίζει και θωρακίζει την ισραηλινή κατοχή

Το ΚΚΕ καταγγέλλει στον ελληνικό λαό ότι το αμερικανικό σχέδιο για το Παλαιστινιακό, που ψευδεπίγραφα προβάλλεται ως "συμφωνία του αιώνα", όχι μόνο δεν κατοχυρώνει ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, αλλά διαιωνίζει και θωρακίζει την ισραηλινή κατοχή.

Το σχέδιο προβλέπει:

Στο ποδόσφαιρο των επιχειρηματιών κυριαρχούν το κέρδος, η ανταγωνιστικότητα και η σήψη

Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων με θέμα «Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού "Κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Επιστημών και Τεχνολογίας της Ιαπωνίας"», μίλησε ο Μανώλης Συντυχάκης βουλευτής του ΚΚΕ.

Όπως τόνισε, το ΚΚΕ θα ψηφίσει «Παρών» γιατί με αυτήν τη συμφωνία ωραιοποιείται ο ρόλος των Ολυμπιακών Αγώνων, αν και είναι γνωστό πως έχουν εμπορευματοποιηθεί, κυριαρχούν τα

Αποκαλυπτήρια

Η χτεσινή συνομιλία του Ντ. Τραμπ με τον Ρ. Τ. Ερντογάν και η υπόδειξη πως Ελλάδα και Τουρκία πρέπει «να λύσουν τις διαφορές τους στην Ανατολική Μεσόγειο», προκειμένου βεβαίως να μη διαταραχθεί η συνοχή του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική του πτέρυγα, είναι χαρακτηριστικές. Οι αμερικανικές παρεμβάσεις εντάσσονται στην προσπάθεια διατήρησης της Τουρκίας μέσα στο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο, στόχο τον οποίο συνδράμει ενεργά και η ελληνική κυβέρνηση.

Το ΕΚ Μασσαλίας και η CGT αφιερώνουν ένα βίντεο στο ΠΑΜΕ

180 χιλιάδες διαδήλωσαν την περασμένη βδομάδα (Παρασκευή) εναντίον του Μακρόν στη μεγάλη εργατούπολη της Μασσαλίας.

Το ΕΚ της πόλης και η CGT, που έχουν οργανικούς ταξικούς δεσμούς με το ΠΑΜΕ, αφιερώνουν στο τελευταίο ένα βίντεο με σκηνές από τη μεγαλειώδη διαδήλωση της Παρασκευής, στιγμιότυπα από τη μεγάλη πορεία και τα μαχητικά συνδικάτα των μπλοκ, υπό τους ήχους του ελληνικού τραγουδιού “είμαστε δυο, είμαστε τρεις, είμαστε χίλιοι δεκατρείς…”.

Αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης ο Μιχαλολιάκος


Στην ιστορική σημασία της δίκης της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή αναφέρθηκε σήμερα ένας εκ των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, ξεκινώντας την αγόρευσή του.

Σεισμός 7,7 Ρίχτερ νότια της Κούβας

Τεράστιος σεισμός 7,7 Ρίχτερ καταγράφηκε μεταξύ νότιας Κούβας και Τζαμάικας, 73 μίλια νότια της Lucea στη Τζαμάικα.

H αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για 7,3 Ρίχτερ, που στη συνέχεια αναβαθμίστηκε από το USGS. Το εστιακό βάθος από το GFZ του Πότσνταμ φέρεται να είναι στα 10 χλμ.

Ορέστης Μακρής


Πέθανε στις 29 /1/1975, o Ορέστης Μακρής σε ηλικία 75 χρόνων, από ένα κρύωμα που εξελίχτηκε σε πνευμονικό οίδημα.

Ο αξέχαστος «Μεθύστακας» του κινηματογράφου Ορέστης Μακρής γεννήθηκε στη Χαλκίδα στις 30 Σεπτεμβρίου το 1899.
Σπούδασε φωνητική μουσική στο Ωδείο Αθηνών και στα 20 του στρατεύτηκε και υπηρέτησε στη Μικρά Ασία.
Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη σκηνή το 1925, σαν τενόρος, στο θίασο της Ροζαλίας Νίκα.

Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι


Πέθανε, 9/2/1881, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, Ρώσος συγγραφέας. (Γεν. 11/11/1821)
Ο Φιοντόρ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι υπήρξε κορυφαία μορφή της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Γεννήθηκε το 1821 στη Μόσχα. Σπούδασε στη Στρατιωτική Σχολή Μηχανικών της Αγίας Πετρούπολης. Υπηρέτησε στο στρατό για ένα μικρό χρονικό διάστημα, αλλά τον εγκατέλειψε γρήγορα για να αφοσιωθεί στη λογοτεχνία. Μελέτησε την κοινωνία και τον κόσμο όχι θεωρητικά αλλά στην πράξη. Θέμα των έργων του, η ίδια η ζωή. Είδε από κοντά τις υποβαθμισμένες συνοικίες, γνώρισε τη φτώχεια, τον πόνο, την εξαθλίωση των ταπεινών ανθρώπων και στη συνέχεια μετέφερε τις εικόνες αυτές στα μυθιστορήματά του.

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο στην έκθεση «Agrotica» το Σάββατο

Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο που οργανώνει στην έκθεση «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 1η Φλεβάρη στις 12 το μεσημέρι, στην Εμπορική Πύλη επί της Εγνατίας, απευθύνει  η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Τα αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτών παρουσίασαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου τα μέλη της Επιτροπής Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος

“Αν λειτουργούσαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, δε θα είχαμε πρόβλημα με τους ξένους”


Αύξηση των ακροδεξιών επισκεπτών διαπιστώνειο διευθυντής του Μπούχενβαλντ

Η 75η επέτειος από την απελευθέρωση του στρατόπεδου του Άουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό, βρίσκει την Ευρώπη σε μια περίοδο ανόδου της ακροδεξιάς και ενίσχυσης του αναθεωρητισμού της ιστορίας.

Ο τελευταίος εξάλλου προωθείται με τον πιο επίσημο τρόπο μέσα από τα ίδια τα όργανα της ΕΕ, όπως το ευρωκοινοβούλιο, όπου πρόσφατα

«Έφυγε» από τη ζωή ο ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης

 O Γιώργος Κοτανίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1970 και αμέσως μετά συμμετείχε στη δημιουργία του Ελεύθερου Θεάτρου, όπου παρέμεινε την περίοδο 1970-75.

Συνεργάστηκε με πολλούς ηθοποιούς, θιάσους, σκηνοθέτες, ερμηνεύοντας ρόλους σε όλα τα θεατρικά είδη. Το 2004 ίδρυσε τον θίασο «Σαλτιμπάγκοι» και ανέβασε πολλά έργα.

Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας για το Ασφαλιστικό

Κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποιούν αυτή την ώρα Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και στέλνοντας άμεση και δυναμική απάντηση στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, που θωρακίζει το νόμο Κατρούγκαλου και στρώνει το δρόμο για τα νέα αντιασφαλιστικά χτυπήματα.

Τα “δοσίματα” του καπιταλισμού και οι “αριστεροί” ζήτουλες…

Ειλικρινά, κάποιους “αριστερούς” τους καταλαβαίνω…
Καταλαβαίνω την “τρεμούρα” τους.

Καταλαβαίνω την αγωνία τους για κάποια “δοσίματα” του καπιταλισμού, τα οποία καταπώς πιστεύουν, ίσως και να “βελτιώσουν” λιγάκι την άθλια ζωή μας.

Ειλικρινά τους καταλαβαίνω. Άλλωστε, ζήτουλες του συστήματος ήταν πάντα.

Το “ποδόσφαιρο των επιχειρηματιών” παίζεται στο παρασκήνιο

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν, αυτό που πάντα τονίζει το ΚΚΕ, ότι δηλαδή το “ποδόσφαιρο των επιχειρηματιών” παίζεται στο παρασκήνιο, στις αίθουσες των υπουργείων και των διορισμένων επιτροπών και πάντως οπουδήποτε αλλού εκτός από το γήπεδο. Ο φίλαθλος κόσμος, που έχει σιχαθεί αυτή τη σαπίλα, ούτε έχει σχέση με τις κόντρες των μεγαλοεπιχειρηματιών, που καθορίζουν τις τύχες των ομάδων, ούτε πρέπει να στοιχηθεί πίσω από τις επιδιώξεις τους, που δεν περιορίζονται στο χώρο του αθλητισμού.

«Όσα ονειρευτήκαμε»

 Νέο άλμπουμ του Δημήτρη Κανέλλου

Ο ταλαντούχος Δημήτρης Κανέλλος κυκλοφορεί από τη «Minos Emi, a Universal Company» το νέο του άλμπουμ με ανέκδοτα ποιήματα του Άλκη Αλκαίου σε πρωτότυπες μουσικές των Θάνου Μικρούτσικου, Θύμιου Παπαδόπουλου και Μανόλη Ανδρουλιδάκη καθώς και επιλεγμένες επανεκτελέσεις. Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του άλμπουμ, σε ψηφιακή μορφή, τη Δευτέρα 27 Γενάρη και την ήδη κυκλοφορία στα ραδιόφωνα του τραγουδιού «Οσα ονειρευτήκαμε» σε μουσική Θ. Μικρούτσικου, που μας δημιούργησε τις καλύτερες εντυπώσεις,

«Oι ελίτ χρειάζονται τους ακτιβιστές» και αντίστροφα

«Οι ελίτ χρειάζονται τους ακτιβιστές. Οι ακτιβιστές χρειάζονται τις ελίτ». Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ακτιβιστής, αλλοτινός διαδηλωτής στο Νταβός κατά του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum - WEF), συνιδρυτής της οργάνωσης «Occupy Wall Street» («Καταλάβετε τη Γουολ Στριτ») και φετινός πανελίστας στο WEF.

Αφεντικό πυροβόλησε με καραμπίνα εργάτη που ζήτησε να πληρωθεί τα δεδουλευμένα

Ένα ακόμα “μεμονωμένο περιστατικό” εργοδοτικής αυθαιρεσίας έρχεται στη δημοσιότητα, καταδεικνύοντας τις συνθήκες γαλέρας που επικρατούν στον ιδιωτικό τομέα και πώς συνηθίζουν να μεταχειρίζονται τα αφεντικά τους εργάτες τους.

Το ρεπορτάζ του STAR αναφέρει ότι χτες το βράδυ σε μια επιχείρηση στο Μαραθώνα, ένας 23χρονος εργαζόμενος είχε έντονη λογομαχία με το αφεντικό του, ζητώντας να πάρει τα οφειλόμενα δεδουλευμένα.

Πελέ και τρελελέ!

«ο κόσμος αυτός είναι άδικος και όλοι εμείς βάζουμε

το λιθαράκι μας για να τον αλλάξουμε!»


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24/1 το πάρτι του Λαϊκού Φροντιστηρίου Αλληλεγγύης του Δήμου Πατρών. 

Η εκδήλωση με τίτλο «Χορεύουμε-Τραγουδάμε-Γελάμε», πραγματοποιήθηκε στην κλειστή αίθουσα του Παμπελοποννησιακού

Παρέμβαση του Δ. Κουμπούρη στην τηλεόραση της ΕΡΤ 1

Με το νέο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό η κυβέρνηση διατηρεί όλες τις προηγούμενες περικοπές, όπως 40% στις κύριες, 60% στις επικουρικές, περικοπή 13ης και 14ης σύνταξης, περικοπές στα φάρμακα και τις κοινωνικές υπηρεσίες, ενώ ο επανυπολογισμός των συντάξεων γίνεται με τα ελάχιστα ποσοστά.

Αυτά επισήμανε μεταξύ άλλων ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ 1 το πρωί της Τρίτης 28 Γενάρη.

Αρχειομαρξιστές και αστυνομικοί εισβάλλουν,στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης


Αρχειομαρξιστές και αστυνομικοί εισβάλλουν, 28/1/1929, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όπου συνεδρίαζαν μια σειρά σωματεία, προκειμένου να εκλέξουν αντιπροσώπους για το ιδρυτικό συνέδριο της ταξικής Ενωτικής ΓΣΕΕ. Δεκάδες εργάτες συνελήφθησαν, ενώ 42 παραπέμφθηκαν σε δίκη και 11 καταδικάστηκαν σε φυλάκιση.

Η πορεία συγκρότησης της Ενωτικής ΓΣΕΕ
Ιδρύθηκε στις 3 Φλεβάρη 1929 και ήταν γέννημα της σύγκρουσης των δύο γραμμών στο κίνημα

Ταϋγέτη Μπασούρη


Πέθανε, 28/1/2003, η ηθοποιός, Ταϋγέτη Μπασούρη, που έγινε γνωστή με το μικρό της όνο
«Ήμουνα κομμουνίστρια. 
Δεν μετάνιωσα για ό,τι πέρασα»
Η Ταϋγέτη ήταν μια γυναίκα καλόψυχη, γελαστή, τρυφερή, πληθωρική και μαχητική, γεμάτη αισθήματα αγάπης και αλληλεγγύης για τον πάσχοντα άνθρωπο.

Ρόζα Σανίνα

Πεθαίνει, 28 Γενάρη 1945, έπειτα από θανάσιμο τραυματισμό στο πεδίο της μάχης η 20χρονη επιλοχίας του Κόκκινου Στρατού Ρόζα Σανίνα.

Η Ρ. Σανίνα υπήρξε μια από τους καλύτερους ελεύθερους σκοπευτές του Κόκκινου Στρατού, που έγινε θρύλος, τόσο για τις ικανότητες όσο και για τον ηρωισμό της.Γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 1924. Ο πατέρας της Γεγκόρ Σάνιν ήταν ξυλοκόπος και η μητέρα της Άννα Αλεξέγεβνα ήταν αρμέχτρα
αγελάδων. Το ζευγάρι εκτός από τη Ρόζα, που πήρε το όνομά της από τη γερμανοπολωνίδα επαναστάτρια Ρόζα Λούξεμπουργκ, είχε ακόμα έξι παιδιά, πέντε αγόρια κι ένα κορίτσι.

Χοσέ Μαρτί


Γεννιέται, 28/1/1853,ο Κουβανός επαναστάτης ποιητής Χοσέ Μαρτί, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στην πάλη για την ανεξαρτησία της χώρας του και την ενότητα όλων των λαών της Λατινικής Αμερικής κατά του ισπανικού και αμερικανικού ιμπεριαλισμού.
Η Αμερική του Χοσέ Μαρτί
Ο μεγάλος Κουβανός επαναστάτης ποιητής Χοσέ Μαρτί, το 1891 δημοσίευσε στη Νέα Υόρκη το περίφημο δοκίμιό του «Η δική μας Αμερική». Μαζί με μια ομιλία του που είναι γνωστή με τον τίτλο «Μητέρα Αμερική», το δοκίμιο αυτό αποτελεί το ιδεολογικό μανιφέστο, με το οποίο, με λιτό και κατανοητό τρόπο, εκφράζει τις σκέψεις και τις ανησυχίες του από τις τότε απειλές και την εξάπλωση των ΗΠΑ.

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Έσπασαν τον τσαμπουκά της αστυνομίας

“Διαβασμένοι” εμφανίστηκαν οι αγρότες στην Καρδίτσα, ακυρώνοντας τον αστυνομικό σχεδιασμό, ο οποίος, βασισμένος σε προηγούμενα αστυνομικά μπλόκα στόχευε στο να μη βγουν οι τα τρακτέρ στον Ε -65.
Από νωρίς το πρωί, αγρότες της περιοχής είχαν δώσει αγωνιστικό ραντεβού στον κόμβο Ε- 65 στον Παλαμά, όπου συνάντησαν αστυνομικό κλοιό για να παρεμποδιστεί η πρόσβαση των τρακτέρ.

Να αποσυρθεί το άρθρο για τη λειτουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης

Οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης συνιστούν αποδοχή του προβλήματος της διάδοσης των ναρκωτικών ουσιών, δε συνιστούν θεραπευτική λύση, δε διαμορφώνουν κίνητρο για θεραπεία και ενισχύουν την κοινωνική ανοχή με το φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να χτίζει στο δρόμο που της άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ και δίνει τη δυνατότητα σε «στεγνά θεραπευτικά»

Πέμπτη 30 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου

Καλούμε τους εργαζόμενους, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, να αγωνιστούμε για να εμποδίσουμε το παραπέρα χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση. Να αγωνιστούμε για Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, για την οικοδόμηση ενιαίου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας, τις παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας.

Από τον κλοιό της Θεσσαλονίκης στον ΕΛΑΣ


 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΛΟΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ

Από την Θεσσαλονίκη των 55.250 ψυχών, περίπου 400 βρέθηκαν στην ανταρτοκρατούμενη Ελλάδα. 

Εκτός από όσους βρίσκονταν ήδη σε άλλες περιοχές, μερικές δεκάδες εγκατέλειψαν ομαδικά την πόλη-γκέττο στα τέλη Μαρτίου.