Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 14 Αυγούστου 2023

Αριστούλα Ελληνούδη


 Η σ. Αριστούλα Ελληνούδη γεννήθηκε το 1945 σε συνθήκες παρανομίας. Μεγάλωσε και γνώρισε τον κόσμο μέσα στις αντίξοες συνθήκες της ήττας του λαϊκού κινήματος. Ήταν κόρη του Γιώργη Ελληνούδη, στελέχους του ΚΚΕ από τη δεκαετία του 1920, που κατά τη διάρκεια της κατοχής είχε την ευθύνη του Τυπογραφείου του ΕΑΜ.

Παράξενο μαθηματικό φαινόμενο διέπει τους αριθμούς γύρω μας


 ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΜΠΕΝΦΟΡΝΤ

Αν κανείς ζητούσε να δει έναν κατάλογο με τον πληθυσμό των χωρών του κόσμου, θα περίμενε να δει αριθμούς που το πρώτο ψηφίο τους θα ήταν τυχαίο, δηλαδή θα είχε την ίδια πιθανότητα να είναι 1, 2, 3, ...9. Επειδή στο δεκαδικό σύστημα τα ψηφία εξαιρούμενου του μηδενός είναι 9, η πιθανότητα αυτή θα ήταν περίπου 11,1%. Την ίδια τυχαιότητα θα περίμενε κανείς και σε έναν πίνακα με τα μήκη των ποταμών της Υδρογείου, τα ύψη των βουνών, τον αριθμό των θανάτων ή των γεννήσεων, τις τιμές των μετοχών ή τους αριθμούς που περιέχονται σε ένα τυχαίο τεύχος ενός περιοδικού.

49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»


Πρωτοφανής η συμμετοχή στην Ικαρία

 Ν. Σοφιανός: Στις 8 Οκτώβρη κομμουνιστής δήμαρχος

Πρωτοφανής ήταν η συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» στην Ικαρία, στις 12 Αυγούστου, με κεντρικό ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο γνώριμος πια και τεράστιος χώρος του Καραβοστάμου που επιλέχθηκε και φέτος να φιλοξενήσει το Φεστιβάλ, αυτή τη φορά αποδείχτηκε πολύ μικρός, ενώ ιδιαίτερα μαζική ήταν η παρουσία της νεολαίας.

Ο Ηπειρώτης προλετάριος της μουσικής έρευνας

 
ΘΩΜΑΣ ΤΑΜΒΑΚΟΣ

Το παρόν αφιερώνεται στον Γιώργο Κωνστάντζο,

στενότατο συνεργάτη και καρδιακό φίλο

του Θωμά Ταμβάκου,

που πρόσφατα «έφυγε» από τη ζωή.

Ορμητήρια πολέμου των ΑμερικανοΝΑΤΟικών ξανά η Θεσσαλονίκη και η Αλεξανδρούπολη


Σε ορμητήρια των αμερικανονατοϊκών έχουν μετατραπεί τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο της ολοένα και βαθύτερης εμπλοκής της χώρας μας στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία και ευρύτερα.

Στο πλαίσιο αυτό, το περασμένο Σάββατο κατέπλευσε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το Γερμανικό πολεμικό πλοίο «Frankfurt am Main» το οποίο ξεφόρτωσε δεκάδες κοντέϊνερς με πολεμικό υλικό προκειμένου στη συνέχεια να μεταφερθούν στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Τα κοντέϊνερς φορτώθηκαν σε φορτηγά οχήματα και ξεκίνησαν για τον προορισμό τους.

14 Αυγούστου 1954: Απόψε, που σκοτώνουν τον Πλουμπίδη…

 Φορούσε μαύρο κοστούμι και άσπρο πουκάμισο. Ηταν ντυμένος λες και πήγαινε σε γιορτή. Γύρω στις 5 το πρωί, πριν ακόμα ξημερώσει, κατεβαίνει από το αυτοκίνητο. Ο τόπος που είχε επιλεγεί ήταν η Αγία Μαρίνα, στο Δαφνί. Περνώντας δίπλα από τους δημοσιογράφους, δεμένος ακόμα με τις χειροπέδες, κοντοστέκεται. Τους χαιρετά.

   «Γεια σας παιδιά. Μπράβο, όλο νιάτα βλέπω μπροστά μου. Σας εύχομαι καλή σταδιοδρομία, να ‘στε πάντα καλά. Βλέπετε εγώ σε λίγο φεύγω με ψεύτικες και άδικες κατηγορίες. Το Κόμμα μου, το ξέρω, θα βρει την αλήθεια και θα με δικαιώσει».

3ο μνημόνιο...


 Στις 14 Αυγούστου συμπληρώθηκαν δύο χρόνια* από την ψήφιση του 3ου στη σειρά μνημονίου που έφερε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τη σύμφωνη γνώμη και την υπερψήφισή του και από άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι). Η νέα αντιλαϊκή συμφωνία ήρθε να πατήσει πάνω στα προηγούμενα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς τους νόμους, διατηρώντας «μέχρι κεραίας» το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων και βέβαια να τα πολλαπλασιάσει, στην προοπτική της ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.

«Βίβλος» της ευελιξίας και αντιαπεργιακό εγχειρίδιο για εργοδοσία - κυβερνήσεις

 
ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ενισχύεται το αντεργατικό πλαίσιο που έχει τη σφραγίδα της σημερινής και όλων των κυβερνήσεων για την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των ομίλων

Νέες μορφές ευέλικτης εργασίας αλλά και νέο χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία προβλέπει το νέο νομοσχέδιο - έκτρωμα που ετοιμάζεται να φέρει σε διαβούλευση η κυβέρνηση της ΝΔ. Το νομοσχέδιο εισάγει την πολλαπλή απασχόληση, τις συμβάσεις εργασίας μηδενικών ωρών (zero hour contract) και κατά παραγγελία (on demand contract), αλλά και μετατρέπει ακόμα και σε ποινικό αδίκημα την περιφρούρηση της απεργίας.

Το Συνέδριο της Ομοσπονδίας και τα προβλήματα των πυροσβεστών

 
Στις 20 - 21 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 25ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος με κεντρικό αίτημα την αναγνώριση του πυροσβεστικού επαγγέλματος ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού. Πρόκειται για την κορυφαία συνδικαλιστική δράση στο Πυροσβεστικό Σώμα, η οποία μάλιστα έρχεται σε μια περίοδο που τα εργασιακά προβλήματα έχουν χτυπήσει «κόκκινο» στον μέσο πυροσβέστη:

Προετοιμασία της Ουκρανίας για νέα αντεπίθεση την άνοιξη


Οι Νατοϊκοί προετοιμάζουν την Ουκρανία για μια νέα αντεπίθεση την άνοιξη του 2024, με νέο εξοπλισμό και εκπαίδευση, καθώς για φέτος διαβλέπουν ότι δεν είναι ικανοποιητικά τα αποτελέσματα στο πεδία των μαχών. Σε αυτό τον σχεδιασμό αναφέρεται δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Ο μύθος της «ανάπτυξης για όλους» και οι τοπικές εκλογές

Το χτύπημα του «Ιανού» ήταν συντριπτικό στην Καρδίτσα. Τρία χρόνια μετά, τα προβλήματα για τον λαό παραμένουν

Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Το κάλπικο αφήγημα της καπιταλιστικής ανάπτυξης «για όλους», που προωθούν τα αστικά κόμματα και οι εκπρόσωποί τους σε Περιφέρειες και δήμους, ενόψει και των τοπικών εκλογών, καταρρέει και με το παράδειγμα της Θεσσαλίας: Η πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων από το κράτος σε όλη την κλίμακα «πάει πακέτο» με την ένταση της εκμετάλλευσης, τις εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, τους χαμηλούς μισθούς, την ανεργία, τα περιβαλλοντικά προβλήματα, το ξεπάτωμα των βιοπαλαιστών αγροτών και των μικρών επαγγελματιών.

Ο εφιάλτης των συμβάσεων «μηδενικών ωρών»

 
Συγκλονιστικές μαρτυρίες Βρετανών εργαζομένων

 Οι λεγόμενες συμβάσεις «μηδενικών ωρών» (zero hour contracts) είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στις συμβάσεις αυτές δεν καθορίζεται το ωράριο εργασίας. Ο εργαζόμενος καλείται να δουλέψει μόνο όταν έχει ανάγκη η επιχείρηση και πληρώνεται μόνο για τις ώρες που εργάστηκε.

Με άλλα λόγια, οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμοι στον εργοδότη, δεν ξέρουν ούτε πότε, ούτε πόσες ώρες θα δουλέψουν και αμείβονται με ψίχουλα.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 14/08/1851

Γεννιέται ο γλύπτης Γιαννούλης Χαλεπάς. 

Γιαννούλης Χαλεπάς