Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 4 Μαΐου 2021

Η κατάληψη της Χίου απ’ τη Χιτλερική Γερμανία στις 4 Μάη του 1941


Στην Ευρώπη ο  ιμπεριαλιστικός πόλεμος μαίνονταν…

Aιτία της έκρηξής του υπήρξαν οι οξυμένες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις για το ξαναμοίρασμα των σφαιρών επιρροής, των αγορών και των πηγών πρώτων υλών. Τα δύο αντισοβιετικά και αντικομουνιστικά  ιμπεριαλιστικά μπλοκ συγκροτήθηκαν με βασικές δυνάμεις από τη μια τις Γερμανία –Ιταλία –Ιαπωνία και από την άλλη τις ΗΠΑ –Γαλλία και Μ. Βρετανία.

Το Θέατρο Βράχων σε ιδιώτες


Δύο πέτρινα θέατρα έχει η Αθήνα όλα κι όλα, αλλά καθώς φαίνεται θα μείνει μόνο με ένα...

Υπενθυμίζεται ότι η πρόσφατη απόφαση του Εφετείου παραχωρεί σε ιδιώτες, οι οποίοι εμφανίζονται ως κληρονόμοι παλαιών ιδιοκτητών μία μεγάλη έκταση 104 στρεμμάτων, που φιλοξενεί τα Θέατρα Βράχων, Γήπεδα Ποδοσφαίρου και Αναψυκτήριο, βασισμένη σε τίτλους κτήσης που φτάνουν στην οθωμανική περίοδο.

Ξανά στη Σούδα το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ»

 


Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τον ελληνικό λαό. Η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας την πεπατημένη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και με τη στήριξη των αστικών κομμάτων, απογειώνει την ελληνική εμπλοκή στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας που αποτελεί στρατηγικό στόχο της ελληνικής αστικής τάξης.

«Απεργιακές συγκεντρώσεις» για γέλια και για κλάματα...

Θεσσαλονίκη

Ούτε τους εαυτούς τους δεν φάνηκαν να πείθουν οι δυνάμεις του εργατοπατερισμού στο εργατικό κίνημα, αφού όπου επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν «απεργιακές συγκεντρώσεις» σήμερα, κατέληξαν σε κάτι θλιβερές μαζώξεις μερικών παραγόντων.

Κίνα: το αντιιμπεριαλιστικό επαναστατικό «κίνημα της 4ης Μαΐου» 1919

Από τις κινητοποιήσεις στην πλατεία Τιεν Αν Μεν


Η κινέζική εργατική τάξη έδειξε για πρώτη φορά τη δύναμή της στα γεγονότα της 4ης Μάη του 1919, που ήταν ένας πατριωτικός ξεσηκωμός ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια σε βάρος της Κίνας ενόψει της υπογραφής συνθήκης Ειρήνης για τη λήξη του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Το κίνημα της 4ης Μαΐου 1919 ξεκίνησε από τη φοιτητική νεολαία και πολύ γρήγορα επεκτάθηκε στις μικροαστικές μάζες της πόλης, σ’ ένα τμήμα της αστικής τάξης και φυσικά στις εργατικές μάζες που οργάνωσαν μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις σε Σαγκάη, Νανκίν, Τσιγκιάγκ, Χαγκτσέου, Τσανσά, Χαγκέου, Τσινάν κ.λπ.

«Σημείο καμπής»...


Πολλές και διάφορες φιοριτούρες γράφτηκαν και γράφονται ξανά, με αφορμή την ομιλία Μπάιντεν στο Κογκρέσο για τις πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησής του: Για τις «τολμηρές πολιτικές», την «επιστροφή της Αμερικής στη διεθνή σκηνή», τα «γενναία πακέτα στήριξης για την επανεκκίνηση της οικονομίας». Σ' αυτήν την «ευφορία» των 100 πρώτων ημερών συμμετέχει σύσσωμο το αστικό πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα.

Κόντρα στους κυβερνητικούς - εργοδοτικούς «συνδικαλιστές»


ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η εργοδοτική-κυβερνητική πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, έφερε σε πέρας άλλη μια αποστολή την οποία ανέλαβε σε όφελος των αφεντικών, με την επαίσχυντη απόφαση της να κυρήξει ως μέρα γιορτασμού της Πρωτομαγιάς για τους δημοσιογράφους την επίσημη αργία της Τρίτης 4 Μάη, που καθόρισε η κυβέρνηση, αντί να την τιμήσει αποφασίζοντας απεργία και να συμπορευτεί με όλους τους άλλους εργαζόμενους στις 6 Μάη.

Συνεχίζει την κοροϊδία για το αντεργατικό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση


Συνεχίζει την κοροϊδία ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης για το νομοσχέδιο που φέρνει τις «ανατροπές του αιώνα» επικαλούμενος μάλιστα την ...Πρωτομαγιά!

Υποστηρίζει σε δήλωσή του ότι «η εργατική Πρωτομαγιά είναι έννοια ταυτισμένη με τους αγώνες και τα δικαιώματα των εργαζομένων» και ξεκαθαρίζει πως «η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι εργασιακές σχέσεις πρέπει να ρυθμιστούν και στην Ελλάδα με βάση αυτά που ισχύουν στις προηγμένες χώρες της Ευρώπης» και προσθέτει ότι «προτεραιότητά μας μαζί με την ενθάρρυνση των επενδύσεων στην Ελλάδα να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο ουσιαστικής προστασίας και διεύρυνσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Καμία εμπλοκή της ONEX στην περιβαλλοντική μελέτη του λιμανιού της Ερμούπολης


 ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΥΡΟΥ»

Δεν γίνεται να μείνει κάποιος σιωπηλός μπροστά στο κλίμα τρομοκράτησης, φίμωσης και ποινικοποίησης όχι μόνο κάθε φωνής αμφισβήτησης αλλά και του δημόσιου λόγου γενικότερα, με αφορμή, αυτή τη φορά, την αγωγή που κατέθεσαν οι Α.Ε. « ΟΝΕΞ Ελληνικά Ναυπηγεία Σύρου» και «ONEXNeorionShipyards» κατά του «Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου», με την οποία μεταξύ άλλων ζητούν να τους επιδικαστεί το ποσό του 1.000.000 ! Ενώ όσον αφορά στις νομικές ενέργειες, έχει προηγηθεί σειρά εξώδικων σε πολίτες για αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η «ζούγκλα» είναι ήδη εδώ και θα γίνει χειρότερη αν περάσει το νομοσχέδιο


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Ανεξάντλητα τα εργαλεία της «ευελιξίας» που διαθέτει η εργοδοσία, για να διαμορφώνει το χρόνο εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες της κερδοφορίας της

Στις αντεργατικές ανατροπές που δρομολογεί η κυβέρνηση, αλλά και στην προκλητική κοροϊδία με την οποία επιδιώκει να τις καμουφλάρει σαν «μέτρα υπέρ των εργαζομένων», ετοιμάζονται να απαντήσουν συνδικαλιστικές οργανώσεις με την απεργία στις 6 Μάη.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


04/05/1825

Γεννιέται ο βιολόγος Τόμας Χάξλεϊ, ένθερμος υποστηρικτής της θεωρίας της εξέλιξης του Δαρβίνου.

04/05/1919

Φοιτητές διαδηλώνουν στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν του Πεκίνου, διαμαρτυρόμενοι για τη Συνθήκη των Βερσαλλιών που εκχωρούσε κινεζικά εδάφη στην Ιαπωνία. Ξεκινά το αντιιμπεριαλιστικό επαναστατικό «κίνημα της 4ης Μαΐου».