Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

Το «ευρωπαϊκό πλαίσιο» για το χτύπημα των συνδικάτων και της απεργίας


Πλευρές από την ενιαία επίθεση του κεφαλαίου 
ενάντια στη συνδικαλιστική δράση στα κράτη της ΕΕ

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει και να συγκαλύψει τον αντιδραστικό χαρακτήρα των διατάξεων του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης για τον ασφυκτικό έλεγχο των συνδικάτων από το κράτος και την εργοδοσία, όπως και για την
ένταση της επίθεσης στο δικαίωμα της απεργίας,

Το μάθημα της «Thomas Cook»


Ο ελιγμός «απότομης προσγείωσης» που πραγματοποίησε το καινούργιο ρωσικό αεροπλάνο «Su57» κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδείξεων, εντυπωσίασε ακόμα και τους ειδικούς ώστε να την χαρακτηρίσουν ακόμα και καινούργιο τρόπο προσγείωσης των πολεμικών αεροσκαφών. Ωστόσο, σπάνια μια «απότομη προσγείωση» είναι φαινόμενο για πανηγυρισμούς. Συνήθως σχετίζεται με κάποια αστοχία, κάποιο σφάλμα και συχνά είναι προοίμιο ακόμα και συντριβής.

Ολη η χώρα μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση


Με την ανανέωση της «αμυντικής συμφωνίας» στρατηγικού χαρακτήρα υποδομές τίθενται και με τη βούλα στην υπηρεσία βρώμικων σχεδιασμών

Μιλώντας για τη σημασία της «επένδυσης» που έχουν κάνει οι ΗΠΑ στην Ελλάδα τα τελευταία 70 χρόνια, ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, ανέφερε σε συνέντευξή του το 2017 τους «τρεις διαφορετικούς κύκλους» όπου εξελίσσονται σφοδροί ανταγωνισμοί και κρίνονται ισχυρά γεωπολιτικά συμφέροντα.

Σήμερα η συνάντηση Φιλίας και Αλληλεγγύης εργαζομένων Ελλάδας - Σερβίας


Φιλικό αγώνα μπάσκετ εργαζομένων Ελλάδας - Σερβίας διοργανώνουν το ΠΑΜΕ και η Συνδικαλιστική Οργάνωση SLOGA Σερβίας, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών φιλίας και αλληλεγγύης των εργαζομένων των Βαλκανίων.

Ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο 28 Σεπτέμβρη, στις 18.00 στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής και θα συμμετάσχουν ομάδες εργαζομένων από τη Θεσσαλονίκη και ομάδα εργαζομένων από την Σερβία.

Απάντηση στο παράρτημα της συνδικαλιστικής μαφίας στην Θεσσαλονίκη


Η συνδικαλιστική μαφία της ΓΣΕΕ και συγκεκριμένα το παράρτημά της στη Θεσσαλονίκη, η πλειοψηφία του ΕΚΘ, που έχει καθίσει στο σβέρκο των εργαζομένων παριστάνοντας τους αντιπροσώπους της, ασχολείται με τρεις βασικές δουλειές αυτήν την περίοδο:

-- Να σπέρνει απογοήτευση και μοιρολατρία στους εργαζόμενους, τη λογική του "τίποτα δεν γίνεται", ή, ακόμα χειρότερα, να μεγαλώνουν τα κέρδη των αφεντικών "για να έχουμε και αυτά τα λίγα".

-- Να... περιμένει να δει "τι θα κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ", που ήδη έχει φέρει μια σειρά εμβληματικών αντιλαϊκών μέτρων.

Στη μάχη για την επιτυχία της νέας απεργίας στις 2 Οκτώβρη


Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, με νέα απεργία την Τετάρτη 2 Οκτώβρη, ενάντια στο αντιλαϊκό «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, προχωρούν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα σε όλη τη χώρα.

Με ώθηση από την απεργιακή κινητοποίηση της περασμένης Τρίτης, συνδικαλιστικές οργανώσεις παίρνουν αποφάσεις απεργιακής κλιμάκωσης και οργανώνουν την παρέμβασή τους για την επιτυχία της νέας απεργίας.

Πρώτη Διεθνή


Ιδρύεται, 28/9/1864, στο Λονδίνο η Διεθνής Ένωση Εργατών, που αποτέλεσε την Πρώτη Διεθνή.

Η ίδρυση της Διεθνούς Ενωσης Εργατών (1η Διεθνής)

Η Ιστορία αποτελεί την πιο τρανή παρακαταθήκη για την πορεία εξέλιξης της ανθρωπότητας. Μα απ' όλη την Ιστορία ξεχωρίζουν σταθμοί που σφραγίζουν στο πέρασμά της τις κατοπινές εξελίξεις. Ο Μαρξ διατύπωσε την άποψη ότι όλη η Ιστορία των κοινωνιών είναι Ιστορία της ταξικής πάλης.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»


Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», 28 - 29 Σεπτέμβρη:

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Μήνυμα μαχητικής συνέχειας η απεργία στις 2 Οκτώβρη

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΑ ΨΑΧΝΑ ΕΥΒΟΙΑΣ
Με το ΚΚΕ στον αγώνα για να μπει στο επίκεντρο η προστασία της ζωής του λαού με βάση τις δυνατότητες της εποχής

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΗΠΑ - ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ
Έξω οι φονιάδες ιμπεριαλιστές και βάσεις του από την Ελλάδα

Η ηρωική εξέγερση του 1941 στη Δράμα


Με την καθοδήγηση της Περιφερειακής Επιτροπής Δράμας του ΚΚΕ εκδηλώνεται ένοπλη λαϊκή εξέγερση στη Δράμα, 28/9/1941, που καταλύει -προσωρινά- τις βουλγαρικές κατοχικές αρχές. Η εξέγερση πνίγεται στο αίμα.

Μια σχετικά άγνωστη - ευρύτερα - σελίδα από την αντιφασιστική πάλη του λαού μας και τη συμβολή του ΚΚΕ,  αφορά την εξέγερση του 1941 στη Δράμα.

Γιάννης Σκαρίμπας


Γεννιέται, 28/9/1893, ο λογοτέχνης και ιστορικός Γιάννης Σκαρίμπας, «έφυγε» από τη ζωή στις 21 Γενάρη 1984.

Καυστικός υπονομευτής του κατεστημένου

Στοχαστής μοναδικός και φύση ανήσυχη, που δεν μπόρεσε ποτέ να ανεχθεί τη συμβατικότητα, ο ριζοσπάστης διανοητής και λογοτέχνης Γιάννης Σκαρίμπας, μάς κληρονόμησε ένα πλούσιο και πολύμορφο έργο, που τον κατατάσσει στην πρωτοπορία της ελληνικής λογοτεχνίας.