Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

" Εδώ Πολυτεχνείο " του Δημήτρη Μακρή


Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μακρής

Αφήγηση: Αλέκος Παναγούλης
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης....

Το σφαγείο


Στίχοι: Μίκης Θεοδωράκης

Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης

Πρώτη εκτέλεση: Μίκης Θεοδωράκης

103 χρόνια

Όλοι στην πορεία

Πάμε Πολυτεχνείο...

Όλοι στην πορεία 

Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα!

Νοέμβρης 1973: Ανακοίνωση του Γραφείου του Κλιμακίου της ΚΕ του ΚΚΕ για το Πολυτεχνείο


Τις μέρες αυτές ο Ελληνικός λαός έγραψε μια από τις ηρωικότερες σελίδες στην ιστορία του για τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ. Η παγκόσμια προοδευτική κοινή γνώμη παρακολούθησε με κρατημένη την ανάσα τον εξαήμερο μεγαλειώδη αγώνα της Ελληνικής Φοιτητικής και εργαζόμενης νεολαίας, της εργατικής τάξης και του λαού της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας...

Κατάθεση στεφανιών στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ


Στεφάνια στο μνημείο του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη, στο προαύλιο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, κατέθεσαν σήμερα το μεσημέρι αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ενώ, ταυτόχρονα, στην είσοδο της σχολής, συγκεντρωμένα μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ δονούσαν την ατμόσφαιρα με συνθήματα.

Η ίδρυση του ΚΚΕ


Η ίδρυση του ΣΕΚΕ αποτέλεσε γεγονός μεγάλης ιστορικής σημασίας. Η ίδρυση του ΣΕΚΕ ως «τέκνου της ανάγκης κι ώριμου τέκνου της οργής» ήταν καρπός της μέχρι τότε πορείας των πιο πρωτοπόρων τμημάτων του εργατικού και σοσιαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα. Την ίδρυσή του επιτάχυνε η Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, που εγκαινίασε έμπρακτα τη νέα εποχή της ανθρωπότητας, την εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό.

Δεν φταίει η «κακιά η ώρα»


Ούτε μήνας δεν πέρασε από το τραγικό δυστύχημα στις προβλήτες της COSCO ή τα καθημερινά τροχαία με θύματα ντελιβεράδες, και ήρθε η χτεσινή τραγωδία στις γραμμές του Ηλεκτρικού στην Αθήνα. Ενα περιστατικό που αποτελεί την άλλη όψη των βαγονιών και των λεωφορείων - σαρδελοκούτια και εστίες υπερμετάδοσης της πανδημίας, των ΜΜΜ που παίρνουν φωτιά εν κινήσει, που μετατρέπουν τα δρομολόγια σε «οδύσσειες» για προσωπικό και επιβάτες.

Χαιρετίζουμε την ίδρυση σωματείου στην e-food


Το Συνδικάτο μας, χαιρετίζει την απόφαση των εργαζομένων της e-food στη Θεσσαλονίκη που μέσα από την γενική τους συνέλευση,  προχώρησαν στη συγκρότηση επιχειρησιακού σωματείου.

 Είναι μία εξέλιξη, (σε συνέχεια και της δημιουργίας του αντίστοιχου σωματείου των συναδέλφων στην Αθήνα) η οποία ήρθε ως αποτέλεσμα του μεγάλου αγώνα που έδωσαν οι εργαζόμενοι όλο το προηγούμενο διάστημα.

Τουλάχιστον 15 Αρμένιοι στρατιώτες νεκροί σε συγκρούσεις στα σύνορα


Το κοινοβούλιο της Αρμενίας ανακοίνωσε σήμερα ότι 15 στρατιώτες της χώρας έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, καθώς η ένταση μεταξύ των δύο κρατών οξύνεται εκ νέου.

103 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ

 


1918 - 2021

Σαν σήμερα, στις 17 Νοέμβρη 1918, ξεκινούσε το Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΕΚΕ στον Πειραιά

Εκατόν τρία χρόνια ζωής και δράσης συμπληρώνει σήμερα το Κόμμα μας, το ΚΚΕ.

Το Πολυτεχνείο «ζει» μέσα στους αγώνες του σήμερα


48 χρόνια
συμπληρώθηκαν φέτος από τον ηρωικό φοιτητικό και εργατικό - λαϊκό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, που αποτέλεσε το αποκορύφωμα της πάλης λαού και νεολαίας ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία, η οποία ήταν μία από τις πολλές μορφές της εξουσίας του κεφαλαίου, που επιλέγεται ανάλογα με τις εκάστοτε προτεραιότητες και τις ανάγκες της αστικής τάξης.

Δεκάδες οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής της Υγείας - εμπόρευμα

ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ» ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΟΛΗ Η ΧΩΡΑ

Αναγκαία η επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, η ενίσχυση των νοσοκομείων και τα επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ παντού, για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

H εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, της Υγείας - εμπόρευμα, που θεωρεί «πολυτέλεια» τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος και τη λήψη μέτρων προστασίας στους εργασιακούς χώρους, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε σχολεία και σχολές, αποτυπώθηκε και χτες στα στοιχεία του ΕΟΔΥ, παρά την πλημμελή επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας.

Οι λαοί της περιοχής να δυναμώσουν την αλληλεγγύη στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της εκμετάλλευσης


Οι τελευταίες εξελίξεις, με τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα της Λευκορωσίας με χώρες της ΕΕ (Πολωνία, Λιθουανία, Λετονία), είναι ένα ακόμη αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, στους οποίους πρωτοστατούν οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Είναι εκδήλωση της απάνθρωπης καπιταλιστικής εκμετάλλευσης που βιώνουν οι λαοί και απέλπιδα προσπάθεια επιβίωσης, που αναγκάζει εκατομμύρια ανθρώπους να επιλέγουν όλο και πιο επικίνδυνους δρόμους διαφυγής, να πέφτουν στα "νύχια" διακινητών.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


17/11/1852

Διαλύεται η Ένωση των Κομμουνιστών, που αποτέλεσε το πρώτο ουσιαστικά Κομμουνιστικό Κόμμα και την πρώτη οργανωμένη μορφή διεθνούς προλεταριακής ενότητας. Η Ένωση των Κομμουνιστών ιδρύθηκε το 1847 στο Λονδίνο, ενώ το πρόγραμμά της, το γνωστό Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος (που συνέταξαν οι Μαρξ και Ένγκελς το 1848), υπήρξε το πρώτο προγραμματικό ντοκουμέντο του επιστημονικού κομμουνισμού. Η Ένωση των Κομμουνιστών ήταν ο προάγγελος της Α’ Διεθνούς, που συγκροτήθηκε το 1864. 

Από την Α' Διεθνή στην Γ' (Κομμουνιστική) Διεθνή